Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στη σκιά των εκτιμήσεων του ΔΝΤ η κυβέρνηση ανησυχεί για το Πάσχα και την καθυστέρηση επανόδου στην κανονικότητα

Στη σκιά των εκτιμήσεων του ΔΝΤ η κυβέρνηση ανησυχεί για το Πάσχα και την καθυστέρηση επανόδου στην κανονικότητα
Η κυβέρνηση επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι ακόμη ώρα να χαλαρώσουν τα μέτρα και ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός καθώς οι στιγμές εξακολουθούν να είναι κρίσιμες
Την ώρα που η μετάδοση του κορωνοϊού φθίνει στη χώρα μας όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, η συζήτηση επικεντρώνεται στο ζήτημα των συναθροίσεων τις ημέρες του Πάσχα με την κυβέρνηση να επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι ακόμη ώρα να χαλαρώσουν τα μέτρα και ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός καθώς οι στιγμές εξακολουθούν να είναι κρίσιμες.  
Στο μεταξύ, το τελευταίο εικοσιτετράωρο φούντωσε μια φημολογία ότι θα έχουμε μια γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου έως την Κυριακή ή και την Δευτέρα του Πάσχα με στόχο να περιοριστούν οι μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι, οι μεγάλες παρέες, οι σούβλες, οι ταράτσες και οι αυλές που θα γίνουν χώροι συγχρωτισμού πολλών ανθρώπων.
Κυβερνητική πηγή έλεγε πάντως, χαρακτηριστικά, ότι «είναι ένα ενδεχόμενο αλλά δεν πιστεύω ότι θα συμβεί».  
Σε κάθε περίπτωση, στην παρούσα φάση, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση γιατί υπάρχουν εισηγήσεις και προς τη μία κατεύθυνση και προς την άλλη.
Δηλαδή, είναι οι υπερασπιστές που λένε ότι με τον τρόπο αυτό κόβεις τις δυνατότητες να γίνουν εστίες επιμόλυνσης και διασποράς του ιού αλλά από την άλλη όμως, θεωρείται ένα υπερβολικό μέτρο το οποίο δεν συνάδει και με τους ανθρώπους - λίγοι είναι αυτοί - που θα έχουν πραγματικά ανάγκη για να μετακινηθούν εκείνη τη μέρα.
Δεν υπάρχουν πάντως μέχρι στιγμής μέτρα, ενώ η κυβέρνηση επιμένει ότι υπάρχουν έξι λόγοι για τους οποίους μπορούμε να μετακινηθούμε και αυτοί οι λόγοι θα ισχύσουν και το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.
Την ίδια ώρα σοκ προκαλούν οι εκτιμήσεις που δείχνουν την Ελλάδα να έχει τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη και για αυτό, επειδή η χώρα μας εξαρτάται κατά πολύ από την τουριστική δραστηριότητα, η κυβέρνηση θέλει να γυρίσει μια ώρα αρχύτερα στην κανονικότητα.
Άλλωστε, το πλήγμα που αναμένεται στην παγκόσμια οικονομία θα είναι πολύ μεγάλο και επώδυνο.
Στη δε Ελλάδα που η οικονομία της βασίζεται κυρίως στον τουρισμό και την κατανάλωση, το πλήγμα θα είναι βαρύτερο.
Το σενάριο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ύφεση 10% για την Ελλάδα το 2020 και αυτό το ποσοστό θα είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό ύφεσης στην Ευρωζώνη.
Όχι βέβαια ότι για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα πράγματα θα είναι κατ ανάγκη, πολύ καλύτερα.
Η Ιταλία, λόγου χάριν, προβλέπεται να έχει ύφεση πολύ κοντά σε εμάς, 9,1% η Γερμανία 7%, η ύφεση στη Γαλλία προβλέπεται ότι θα φτάσει το 7,3%, στην Ισπανία θα αγγίξει το 8%, στην Ολλανδία 7,5% κ.ο.κ..
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης