Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Ύφεση 10% και 235.000 νέοι άνεργοι ή 22,3% το 2020 για την Ελλάδα λόγω κρίσης του κορωνοϊού – Ανάπτυξη 5,1% το 2021

ΔΝΤ: Ύφεση 10% και 235.000 νέοι άνεργοι ή 22,3% το 2020 για την Ελλάδα λόγω κρίσης του κορωνοϊού – Ανάπτυξη 5,1% το 2021
Η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ, εξαιτίας της εξάρτησης της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό
Στο 10% αναμένεται να φτάσει η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2020, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις (World Economic Outlook) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο προβλέπει ότι η ανεργία θα εκτοξευθεί στο 22,3%, από 17,3% το 2019.
Η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ, εξαιτίας της εξάρτησης της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό.
Οι επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού θα είναι εμφανείς στην ελληνική οικονομία και το 2021, με την ανάπτυξη να είναι της τάξεως του 5,1%, αλλά την ανεργία να μην υποχωρεί κάτω από το 2019.
Σημαντική επιδείνωση προβλέπεται και στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, από το 2,1% το 2019 στο 6,5% του ΑΕΠ το 2020, ενώ το 2021 θα περιοριστεί στο 3,4%.
Image

ΔΝΤ: Το βασικό και επιπλέον 3 σενάρια για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού

Μπορεί το βασικό σενάριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού να προβλέπει εξασθένισή της κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, με την παγκόσμια οικονομία να ανακάμπτει κατά 5,8% το 2021, ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν τρία ακόμη δευτερεύοντα σενάρια, τα οποία έχουν ισχυρές πιθανότητες.
Ειδικότερα, στις νέες προβλέψεις World Economic Outlook του ΔΝΤ προβλέπεται το σενάριο ο ιός να διαρκεί περίπου 50% περισσότερο από την πρόβλεψη του βασικού σεναρίου.
Το δεύτερο σενάριο εκτιμά ένα δεύτερο, πιο ήπιο κύμα το 2021.
Και το τρίτο σενάριο προβλέπει συνέχιση της εξάπλωσης το 2020 και μια δεύτερη εστία το 2021.
Και τα τρία σενάρια περιέχουν τέσσερα κοινά στοιχεία:
- τον άμεσο αντίκτυπο των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του ιού
- τις αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες
- τα μέτρα διευκολυντικής πολιτικής για τη στήριξη των εισοδημάτων
- τις μόνιμες βλάβες που θα προκύψουν από τα μέτρα
Στο πρώτο σενάριο προβλέπεται ότι οι οικονομικοί όροι θα περιοριστούν περαιτέρω, με τα ασφάλιστρα κρατικού κινδύνου να αυξάνονται κατά μέσο όρο 25 μονάδες βάσης στις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών.
Τα ασφάλιστρα κινδύνου εταιρειών θα αυξηθούν κατά 75 μ.β.κατά μέσο όρο στις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών και 50 μ.β. στις προηγμένες οικονομίες.
Η διαφοροποίηση βασίζεται στη σχετική φερεγγυότητα.
Υποτίθεται ότι στις προηγμένες οικονομίες, η νομισματική πολιτική θα να αποτρέψει την αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου.
Σε όρους πολιτικής στήριξης, εκτιμάται επίσης η δημοσιονομική δαπάνη θα ανταποκριθεί στη μείωση της παραγωγής.
Για τις αναπτυγμένες οικονομίες, υποτίθεται ότι 1% του μετοχικού κεφαλαίου θα χαθεί λόγω πτώχευσης, η αύξησης της παραγωγικότητας αναμένεται να επιβραδυνθεί κατά 0,25% και η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,5%
Στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς, με πιο περιορισμένη δημοσιονομική ικανότητα διατήρησης οι επιπτώσεις θα είναι 50% υψηλότερες από ό, τι σε αναπτυγμένες οικονομίες.
Στο δεύτερο σενάριο οι οικονομικές συνθήκες θα είναι πιο περιορισμένες κατά δύο φορές περισσότερο από εκείνες του πρώτου σεναρίου.
Λόγω του μεγαλύτερου αντίκτυπου σχετικά με την οικονομική δραστηριότητα, οι μόνιμες βλάβες θα είναι περίπου διπλάσιες από το αντίστοιχο πρώτο σενάριο.
Στο τρίτο σενάριο υπάρχει μια μη γραμμική ανταπόκριση των αγορών και της οικονομίας.
Οι οικονομικοί όροι περιορίζεονται κατά ένα περαιτέρω 50% ουλές από το δεύτερο σενάριο, και η επιδημία αυξάνεται κατά 50%.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης