Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Εσωτερική μη πειστική ανατιμητική κερδοσκοπία στο ΧΑ +3,44% στις 628 μον. κρίσιμες οι 630-650 μον. – Οι αγορές σε πορεία W παρά την άρση των lockdowns

Εσωτερική μη πειστική ανατιμητική κερδοσκοπία στο ΧΑ +3,44% στις 628 μον. κρίσιμες οι 630-650 μον. – Οι αγορές σε πορεία W παρά την άρση των lockdowns
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 628 μονάδες στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες με στηρίξεις από τον FTSE 25 - Κόπωση στις τράπεζες
(upd16) Εσωτερική μη πειστική ανατιμητική κερδοσκοπία, καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 628 μονάδες στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, με επίκεντρο μετοχές του FTSE 25 όπως Ελλάκτωρας +20,73%, Aegean +11,11%, Viohalco +9,86%... και με κύριο χαρακτηριστικό τις χαμηλές συναλλαγές.
Δραματικές αλλά αναμενόμενες ήταν οι εαρινές προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να καταγράψει ύφεση 3% το 2020, για την Ευρωζώνη το ΔΝΤ προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά -7,5% ενώ στις ΗΠΑ η ύφεση για το 2020 αναμένεται στο -5,9%.
Όσο αφορά τις προβλέψεις του, για την Ελλάδα η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2020 αναμένεται να φτάσει στο 10%, ενώ προβλέπει ότι η ανεργία θα εκτοξευθεί στο 22,3%, από 17,3% το 2019.
Εν τω μεταξύ, αύριο 15/4 η Ελλάδα εκδίδει 7ετές ομόλογο με συμβούλους Citigroup, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura, Societe Generale, με στόχο να αντλήσει 2,5 με 3 δισ. ευρώ και με  επιτόκιο 1,60%.
Από την άλλη, θετική εξέλιξη για την οικονομία αποτελεί το γεγονός ότι πολλές χώρες προχωρούν στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό καθώς θα μετριάσει τις αρνητικές συνέπειες του κορωνοιού.
Εν τω μεταξύ, δεν αποκλείεται οι χρηματιστηριακές αγορές διεθνώς να ακολουθήσουν μια πορεία τύπου W δηλαδή έπεσαν, ανέκαμψαν, θα επιχειρήσουν ξανά μια πτώση και εν συνεχεία θα ξεκινήσει μια άνοδος που θα επαναφέρει τα χρηματιστήρια στην Ελλάδα και διεθνώς στα νέα επίπεδα που δεν μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση τα υψηλά του 2020, αυτά έχουν καταγραφεί και δεν θα επαναληφθούν εντός του 2020. 
Για την Goldman Sachs στο τέλος του 2020 ο δείκτης S&P 500 θα μπορούσε να βρεθεί στις 3.000 μονάδες που αυτό μεταφράζεται σε ελληνικό χρηματιστήριο 700-720 μονάδες σε ένα θετικό σενάριο έως το τέλος του 2020.
Πάντως δεν μπορεί να αποκλειστεί στο ελληνικό χρηματιστήριο να επιχειρήσουν πάλι να προσεγγίσουν τα πρόσφατα χαμηλά με το ελληνικό χρηματιστήριο σε αυτό το σενάριο να μην υποχωρεί κάτω από τις 550 - 500 μονάδες.
Στην σημερινή συνεδρίαση, η αγορά έκλεισε στις 628 μονάδες, με το πρωτογενές σοκ του κορωνοιού να έχει αποτιμηθεί πλήρως στα χρηματιστήρια, έχει περάσει σε δείκτες και μετοχές ενώ κρίσιμες είναι οι αντιστάσεις των 630 και 650 μονάδων.
Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως Ελλάκτωρας +20,73%, Aegean +11,11%, Viohalco +9,86%, Τιτάνας +9,82%....ενώ έντονα ήταν τα σημάδια κόπωσης στις τραπεζικές μετοχές.
Για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση συνεχίστηκαν τα κέρδη του Ελλάκτωρα έχοντας συμπληρώσει σωρευτικά κέρδη +85% με έντονες τις προσδοκίες για θετικές εξελίξεις στη Γραμμή 4 του Μετρό.
Κλειδωμένη στο +30% έκλεισε η Τεχνική Ολυμπιακή καθώς στο προσκήνιο έρχεται εκ νέου η πώληση του Πόρτο Καρράς.
Eιδικότερα, στις τράπεζες, εμφανή ήταν τα σημάδια κόπωσης, με την  Πειραιώς να κλείνει στο +1,49% και ακολούθησαν Alpha Bank +1,33% και Εθνική +0,67% ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Eurobank..
Τα μέτρα ανάσχεσης της κρίσης από τον κορωνοϊό που ελήφθησαν στο Eurogroup του 9/4 ήταν απογοητευτικά αλλά αναμενόμενα καθώς επικράτησε η σκληρή γραμμή της Γερμανίας.
Από το πακέτο διάσωσης ύψους 540 δισ. ευρώ, η Ελλάδα  επωφελείται με μόλις 6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1% περίπου του συνολικού σχεδίου.
Εν τω μεταξύ, σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα Τρίτη (14/4) στην αγορά πετρελαίου, με το brent στα 32 δολ. ανά βαρέλι, μετά τη συμφωνία ανάμεσα σε ΟΠΕΚ και Ρωσία για περικοπές στην παραγωγή τους κατά 9,7 εκατ. βαρέλια το επόμενο δίμηνο.
Ενώ η κυβέρνηση έχει μεγάλη αποδοχή αναφορικά με την αντιμετώπιση του κορωνοιού εντούτοις το οικονομικό σοκ είναι αναπόφευκτο ενώ η επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα θα είναι πολύ δύσκολη και επώδυνη διαδικασία.  
Η κυβέρνηση σε ένα δυσμενές σενάριο θα βρεθεί με ένα πολύ μεγάλο δίλημμα καθώς όταν θα στερέψουν τα ταμεία από ρευστό θα πρέπει να επιλέξει την προσφυγή της προληπτικής πιστωτικής γραμμής ECCL εφαρμόζοντας νέο πρόγραμμα λιτότητας ή να χρησιμοποιήσει το κεφαλαιακό μαξιλάρι γεγονός που θα θεωρηθεί αδυναμία από τις αγορές
Από την άλλη η προσφυγή να δανειστεί από τις αγορές σημαντικά κεφάλαια 5 με 8 δισεκ. τα οποία θα τα αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες και ορισμένοι ξένοι επενδυτές και εν συνεχεία τα ελληνικά ομόλογα θα τα αγόραζε η ΕΚΤ θα έχει ως αποτέλεσμα της αύξηση του χρέους καθώς θα πληρώνει περίπου 5,5 δισεκ. τοκοχρεολύσια τον χρόνο.
Η ελληνική ελληνική κυβέρνηση με αξιολόγηση B1/BB-/BB και outlook θετικό/σταθερό, αύριο Μεγάλη Τετάρτη 15/4 θα εκδόσει 7ετές ομόλογο με στόχο να αντλήσει 2,5 με 3 δισ. ευρώ και με  επιτόκιο 1,60%.
Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος για λογαριασμό της ΕΚΤ αγοράζει ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος Πανδημίας.
Παρά τις αγοραστικές παρεμβάσεις στην δευτερογενή αγορά, ειδικά την προηγούμενη εβδομάδα, ουσιαστική βελτίωση δεν καταγράφεται στις αποδόσεις και τιμές, με το σημερινό 10ετές να βρίσκεται σήμερα στο 1,85% από 1,79% νωρίτερα ενώ το ιταλικό 10ετές στο 1,70% και με το μεταξύ τους spread στις 15 μονάδες βάσης .
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 215 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 8554 μονάδες από 9131 μονάδες

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,86% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,46%.
Λίγο πριν τις 12:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,33%.
Στις δημοπρασίες, με στηρίξεις από επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 όπως Ελλάκτωρας, Aegean, Coca Cola ... o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +344%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 368,16 μονάδες με άνοδο +0,76%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +3,44% στις 628 μονάδες έχοντας υψηλό στις 628,19 μονάδες και χαμηλό στις 608,77 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25..   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 50,9 εκατ. ευρώ, ο όγκος 34,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 20,6 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,3 εκατ. ευρώ και όγκου 1,78 εκατ. τεμάχια διακίνησε η Alpha Bank.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 628 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 630 και ακολουθούν οι 650 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 580 μονάδες και ακολουθούν οι 530, οι 500 και οι 470 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 368 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 380 μονάδες και ακολουθούν οι 420 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 300 μονάδες και ακολουθούν οι 270 και οι 250 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Ενεργός παραμένει ο Hρακλής ως ένα εργαλείο που θα δώσει διέξοδο στις τράπεζες στη μετά covid εποχή ακόμη και εάν κάποια πιστωτικά ιδρύματα καθυστερήσουν να ολοκληρώσουν τις τιτλοποιήσεις τους.
Οι εκτιμήσεις για τα κόκκινα δάνεια δε δείχνουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές στη μετά covid εποχή ενώ  θα πρέπει να υπάρξουν βοηθητικά εργαλεία ανάκαμψης των ισολογισμών που θα σηματοδοτήσουν την έξοδο από την κρίση.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα  λοιπόν έχει διαμορφωθεί προκειμένου να βοηθήσει ουσιαστικά την απαλλαγή των ισολογισμών των τραπεζών από το πλήθος των κόκκινων δανείων που υπάρχουν και που ευλόγως αναμένεται λόγω της συγκυρίας να ενισχυθεί.
Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως το πρόγραμμα είναι απολύτως ενεργό και πως ήδη η πρώτη τιτλοποίηση αυτή της Eurobank έχει ήδη προχωρήσει και έχει λάβει rating.
H Eurobank  στην κούρσα αυτή είχε πολύ ισχυρό προβάδισμα και έλαβε ήδη rating με τα προ κορωνοϊού δεδομένα.  
Σε ότι αφορά τις άλλες τράπεζες αυτές μπορεί να αναβάλουν κάποιους από τους σχεδιασμούς τους πάντως δεν τους ματαιώνουν αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.
Η Alpha Bank έχει εξελίξει το σχέδιό της και δεν έχει ανακοινώσει αναβολή από τα σχέδια του Ιουνίου όμως μια τέτοια αναβολή καθόλου δεν αποκλείεται.
Όπως σημειώνει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός ευθυγραμμίζεται μεταξύ άλλων με τις  τις ενέργειες των ιταλικών οικονομικών αρχών που αναζητούν εργαλεία ώστε να αποφύγουν τις ρήτρες σε περιπτώσεις αναβολών ώστε να χαρτοφυλάκια να μην υποτιμηθούν.
Πάντως μέχρι στιγμής οι απώλειες δεν είναι μεγάλες.

Η επικαιρότητα

Συνεχίζει την επέλασή του παγκοσμίως ο κορωνοϊός Covid-19 με διακυμάνσεις στην ταχύτητα διασποράς και στη σφοδρότητα του χτυπήματος ανά χώρα, που εξαρτάται από την πίεση και την αυστηρότητα των περιοριστικών μέτρων που έχει λάβει κάθε χώρα, αλλά και το χρόνο εφαρμογής τους.
Οι επιστήμονες αισιοδοξούν πως πλησιάσει η κορύφωση της πανδημίας, καθώς τις προσεχείς 2 εβδομάδες οι περισσότερες χώρες θα αρχίσουν να εμφανίζουν σημάδια ύφεσης και επιβράδυνσης, ωστόσο ο ΠΟΥ προειδοποιεί πως δεν πρέπει επ' ουδενί να χαλαρώσουν τα μέτρα, καθώς, όπως δείχνουν οι εξελίξεις σε Ιαπωνία, Κίνα και Νότια Κορέα, ο ιός μπορεί να επιστρέψει σε δεύτερο κύμα, και να χρειαστεί μεγαλύτερος χρόνος επιστροφής στην κανονικότητα.
Σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον covid 19 παγκοσμίως με τους  νεκρούς να ξεπερνούν τις 120 χιλιάδες, ενώ όσοι θεραπεύτηκαν ξεπερνούν τους 453 χιλιάδες.
Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 583 χιλ. περίπου και τους νεκρούς στους 23.649.
Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 172.541 και 18.056 νεκρούς ενώ η Ιταλία μετρά 20.465 νεκρούς και 159.516 κρούσματα.
Στους 101 ανέρχονται οι νεκροί από την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα ενώ τα επιβεβαιωμένα  κρούσματα στη χώρα είναι 2.145, τη στιγμή που κυβέρνηση και επιστήμονες διαμηνύουν πως αυτή η εβδομάδα που διανύουμε είναι η πλέον κρίσιμη και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι πολίτες να εφησυχάσουν και να σταματήσουν να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα.
Λύση στο «παρά ένα» για την προστασία της κύριας κατοικίας αναζητεί η κυβέρνηση, εν όψει της 6ης αξιολόγησης ( με τηλεδιάσκεψη) που αναμένεται να ξεκινήσει στις 23 Απριλίου αλλά με πιο χαλαρούς όρους λόγω των ακραίων καταστάσεων που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός στην οικονομία της ευρωζώνης και την ελληνική.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει στη κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μονομερή παράταση του υφιστάμενου καθεστώτος που λήγει στο τέλος Απριλίου απειλώντας με μπλόκο στην επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 644 εκατ. ευρώ που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τρίτη (14/4) οι ασιατικές αγορές, δεχόμενες ώθηση τόσο από την πτώση των κρουσμάτων στην Κίνα και τη Νότια Κορέα όσο και από τα τελευταία στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο του Πεκίνου.
Ειδικότερα, επιβράδυνση κατέγραψε η ετήσια πτώση στις εξαγωγές της Κίνας για τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (14/4) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως υποχώρησαν κατά -6,6% σε ετήσια βάση, έναντι «βουτιάς» -17,2% το πρώτο δίμηνο του 2020, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα διαμορφωθεί στο -13,9%
Παράλληλα, οι εισαγωγές της Κίνας κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -0,9%, έναντι απωλειών -4% το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2020, και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -9,8%..
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +3,13%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +1,59%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +1,72% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,50%

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στην Wall Streeet

Kέρδη καταγράφουν σήμερα (14/4) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όπως και στην Wall Street παρά τις δραματικές προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία, λόγω της πανδημίας ενώ θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι πολλές χώρες προχωρούν στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στην Γερμανία +2%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,2%, ο MIB στο Μιλάνο στο +0,40%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,2% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,30%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +2,5%, ο S&P στο +2,6% και ο Nasdaq στο +3,2% ενώ το ETF GREC κινείται στο +4,20% (6,19 δολ.).

Κόπωση στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Σημάδια κόπωσης καταγράφηκαν στις τράπεζες με χαμηλή όμως συναλλακτική δραστηριότητα
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,2810 ευρώ, με άνοδο +0,67% με όγκο 3,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,17 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2019 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,7296 ευρώ, με άνοδο +1,33%, με όγκο 7,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,13 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 24/3/2019 στα 0,53 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,36 ευρώ, με άνοδο +1,49% με όγκο 987 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 594 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,40 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 7,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,48 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,7020 ευρώ, με πτώση -2,09% και με κεφαλαιοποίηση 313 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,24 ευρώ, με πτώση -0,83% και όγκο 641 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 111 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,00 ευρώ, με άνοδο +0,46% και κεφαλαιοποίηση 258 εκατ. ευρώ.

Ισχυρά κέρδη στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο ο Ελλάκτωρας +21%

Με κέρδη έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Ελλάκτωρας +20,73%, Aegean +11,11%, Viohalco 9,86%, Τιτάνας +9,82%....
H Coca Cola έκλεισε στα 23,00 ευρώ, με άνοδο +3,84% και κεφαλαιοποίηση στα 8,51 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,89 ευρώ, με άνοδο +0,08% και αποτίμηση 5,6 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,64 ευρώ, με άνοδο +3,69% και αποτίμηση 612 εκατ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,10 ευρώ, με άνοδο +2,94% και κεφαλαιοποίηση 487 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,25 ευρώ με άνοδο +0,69% και αποτίμηση 2,43 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,08 ευρώ, με άνοδο +9,82% και κεφαλαιοποίηση 996 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,17 ευρώ με άνοδο +3,52% και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,68 ευρώ, με άνοδο +3,02% και κεφαλαιοποίηση 1,63 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 6,81 ευρώ με άνοδο +4,61% και κεφαλαιοποίηση 973 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,01 ευρώ με άνοδο +4,38% και κεφαλαιοποίηση 2,04 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,80 ευρώ, με άνοδο +6,75% και κεφαλαιοποίηση 724 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,28 ευρώ, με άνοδο +2,66% και κεφαλαιοποίηση 171 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0696 ευρώ, με άνοδο +1,61% και κεφαλαιοποίηση 65 εκατ. ευρώ.

 Προς έκδοση 7ετούς ομολόγου αύριο 15/4 - Αγοράζει ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ μέσω της ΤτΕ στην δευτερογενή αγορά

Αύριο 15/4 η Ελλάδα εκδίδει 7ετές ομόλογο με συμβούλους Citigroup, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura, Societe Generale με στόχο να αντλήσει 2,5 με 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,60%.
Ειδικότερα, η ελληνική κυβέρνηση με αξιολόγηση B1/BB-/BB και outlook θετικό/σταθερό, έδωσε εντολή στους αναδόχους για έκδοση 7ετούς ομολόγου με ημερομηνία λήξης τον Απρίλιο του 2027.
Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος για λογαριασμό της ΕΚΤ αγοράζει ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος Πανδημίας.
Παρά τις αγοραστικές παρεμβάσεις στην δευτερογενή αγορά, ειδικά την προηγούμενη εβδομάδα, ουσιαστική βελτίωση δεν καταγράφεται στις αποδόσεις και τιμές.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,85% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,70%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,85% με το αμερικανικό 10ετές 0,75% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 15 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 95 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,70 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,96% με απόδοση αγοράς 1,09% και απόδοση πώλησης 0,84%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,18 μονάδες βάσης και απόδοση 1,23%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 108,10 μονάδες βάσης και απόδοση 1,34% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 108,90 μονάδες βάσης και απόδοση 1,45% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 102 μονάδες βάσης και απόδοση 1,54%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 115,20 μονάδες βάσης και απόδοση 1,65% με απόδοση αγοράς 1,72% και απόδοση πώλησης 1,59%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 117,10 μονάδες βάσης και απόδοση 1,78% με απόδοση αγοράς 1,84% και απόδοση πώλησης 1,73%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 123,25 μονάδες βάσης και απόδοση 1,85%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 100 μονάδες βάσης και 1,88% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 129,93 μονάδες βάσης και απόδοση 1,90%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 136,03 μονάδες βάσης και απόδοση 2,12%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 224 μονάδες βάσης από 214 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 215 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 8.554 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,15% ή 215 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της ευρωζώνης με την Ιταλία 1,70%  

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης οι επενδυτές ζυγίζουν πλέον τις επιπτώσεις στις οικονομίες και την ύφεση που θα έρθει λόγω των lockdown αλλά και του χρόνου αντίδρασης των οικονομιών από την σταδιακή απόσυρση των περιοριστικών μέτρων.     
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να υποχωρήσει σήμερα 14 Απριλίου στο 1,70%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 14/4/2020 στο -0,39% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,19% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,93% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,82% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,70% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,95%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης