Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Ο κορωνοϊός θα... καθυστερήσει τους στόχους μείωσης των NPEs των ελληνικών τραπεζών

tags :
Moody's: Ο κορωνοϊός θα... καθυστερήσει τους στόχους μείωσης των NPEs των ελληνικών τραπεζών
Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να εφαρμόσουν φιλόδοξα σχέδια τιτλοποιήσεων προβληματικών δανείων, τα οποία όμως θα καθυστερήσουν
Όπως και σε όλη την Ευρώπη, τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού θέτουν σημαντικά εμπόδια στις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs).
Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση της Moody's για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, υπό τον τίτλο "Non performing loans: H2 2019: Collections slow with stress expected from coronavirus outbreak", τονίζοντας ότι η επίτευχξη των στόχων μείωσης των NPEs θα καθυστερήσουν.
Όπως εξηγεί ο οίκος, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να εφαρμόσουν φιλόδοξα σχέδια τιτλοποιήσεων προβληματικών δανείων, τα οποία όμως θα καθυστερήσουν, λόγω των εμποδίων που έχουν υπάρξει από τα μέτρα περιορισμού εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα προκαλέσει σοβαρές δυσκολίες στις οικονομίες που πλήττονται από την κρίση και θα αυξήσει τελικά τις αδυναμίες πληρωμής δανείων.
Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει τελικά σε νέα αύξηση των κόκκινων δανείων.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν το υψηλότερο δείκτη προβληματικών δανείων στην Ευρώπη, αν και μείωση των NPEs στη χώρα το τελευταίο διάστημα σημαντική.
Η ελληνική αγορά εξασφαλισμένων NPEs κατέγραψε μόνο 4,8 δισ. ευρώ δάνεια ακινήτων (RE) και πωλήσεις REO (από ακίνητα που περιέρχονται στις τράπεζες, ελαφρώς υψηλότερα από τα  3,2 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν το 2018.
Παρ' όλα αυτά, όπως σημειώνει ο οίκος, το σχέδιο Ηρακλής θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τα NPEs, καθώς:
(1) ευθυγραμμίζει τα συμφέροντα των senior τίτλων με άλλους αντισυμβαλλομένους συναλλαγών και
(2) στηρίζει την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών .
Βέβαια, οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του σχεδίου είναι προφανώς αναπόφευκτες.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο όγκος των NPEs των ευρωπαϊκών τραπεζών μειώθηκε στα 617,8 δισ. ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2019 από 714,1 δισεκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο έτος.
Ωστόσο, η οικονομική συρρίκνωση και η σημαντική επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι πιθανό να οδηγήσουν σε επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης