Τελευταία Νέα
Οικονομία

Handelsblatt: Ύφεση έως 15% στην Ελλάδα και κατάρρευση των φορολογικών εσόδων - Ακυρώνονται τα σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις

Handelsblatt: Ύφεση έως 15% στην Ελλάδα και κατάρρευση των φορολογικών εσόδων - Ακυρώνονται τα σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις

Η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι αναλυτές εκτιμούν ότι η ύφεση θα προκαλέσει μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 15% και κατάρρευση των φορολογικών εσόδων
Για δραματικές οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός στην Ελλάδα κάνει λόγο δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt με τίτλο «Ο κορωνοϊός ακυρώνει τα σχέδια της Αθήνας για ιδιωτικοποιήσεις».
Η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι αναλυτές εκτιμούν ότι η ύφεση θα προκαλέσει μείωση του ελληνικού ΑΕΠ από 5% έως 15% και κατάρρευση των φορολογικών εσόδων.
Όπως επισημαίνεται «για το 2020 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ήλπιζε να εισπράξει σχεδόν διόμιση δισεκατομμύρια ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, το μεγαλύτερο ποσό από την έναρξη του σχετικού προγράμματος το 2011.
Ωστόσο, έκανε τον λογαριασμό του χωρίς τον κορωνοϊό.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι, στην καλύτερη περίπτωση, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις για φέτος θα κυμανθούν γύρω στα 300 εκατομμύρια ευρώ.
Για τον υπουργό Οικονομικών η ανατροπή είναι ιδιαίτερα δυσχερής, καθώς είχε προεγγράψει στον φετινό προϋπολογισμό τα προσδοκώμενα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, ύψους 2,44 δισεκατομμυρίων.
Όπως τονίζει η γερμανική εφημερίδα, δεν είναι η πρώτη φορά που το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ξεφεύγει από τον στόχο.
Το 2011 η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου είχε ανακοινώσει ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, με στόχο έσοδα ύψους 50 δισ. ευρώ, όπως υπενθυμίζει η γερμανική εφημερίδα.
Ωστόσο, έως το 2015 συγκεντρώθηκαν μόλις 3,2 δισ. ευρώ.
Συνολικά μέχρι σήμερα τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις έχουν ανέλθει στα 9 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, οι στόχοι του προϋπολογισμού δεν αναμένεται να επιτευχθούν, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δαπανήσει πολλά δισ. ευρώ για να στηρίξει την οικονομία και τους εργαζόμενους.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης