Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Θετικό για το κόστος και αρνητικό για τη ζήτηση το lockdown για την ευρωπαϊκή βιομηχανία μετάλλων

tags :
Θετικό για το κόστος και αρνητικό για τη ζήτηση το lockdown για την ευρωπαϊκή βιομηχανία μετάλλων
Η μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και των ρύπων έχουν ελαττώσει το κόστος παραγωγής
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία μετάλλων αυτή την περίοδο ευνοείται βραχυπρόθεσμα λόγω της μείωσης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και των ρύπων, μια τάση που οι αναλυτές θεωρούν ότι θα συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάσημα.
Ωστόσο η μείωση των τιμών που σχετίζονται με την ενέργεια συμβαίνει την ίδια στιγμή που ο κλάδος πλήττεται από την πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας λόγω του lockdown που έχει επιβάλει η πανδημία του Covid-19.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της ιστοσελίδας Argus, τα χαμηλά επίπεδα τιμών ηλεκτρικής ενέργειας βασικού φορτίου των πρώτων μηνών του 2020, μειώθηκαν ακόμη περισσότερο καταγράφοντας χαμηλά διετίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 23 Μαρτίου ήταν στα 33,95 €/MWh. Βεβαίως οι τιμές αυξήθηκαν από τότε και στις 6 Απριλίου έφθασαν στα 38,35 €/MWh, αλλά παραμένουν σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσυνή περίοδο.
Εν τω μεταξύ, η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα η ETS για υποχώρησε στις 18 Μαρτίου στο 15,29 ευρώ/ανά τόνο CO2, το χαμηλότερο από την περυσινή σύμβαση που έκλεισε κάτω από τα € 16 / τόνο τον Απρίλιο του 2018, σύμφωνα με τα δεδομένα του Argus.
 
Εκτιμήσεις για περαιτέρω μείωση της ζήτησης σε ρεύμα

Πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν να μειωθεί σημαντικά η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στις επόμενες εβδομάδες λόγω του lockdown, ενώ οι Moodys προβλέπουν ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα πέσει με ετήσιο ρυθμό 5-9% το 2020 ξεπερνώντας την πτώση 5-6% που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2009.
Η κατανάλωση ενέργειας έχει μειωθεί μέχρι στιγμής από 15% έως 25% στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, καθώς οι κυβερνήσεις τους επέβαλαν lockdown και κοινωνική αποστασιοποίηση. Αυτό σύμφωνα με τους Moodys θα σήμαινε ετήσια πτώση 5-9%, με βάση την υπόθεση της οικονομικής ανάκαμψης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Η κατανάλωση ενέργειας στη Γερμανία έχει μέχρι στιγμής συγκρατηθεί σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες, αλλά σύμφωνα με την Aurora Energy Research είναι πολύ πιθανό να σημειώσει απότομη πτώση, το επόμενο διάστημα.

«Βουτιά» στη ζήτηση

Όμως, οι βιομηχανίες του κλάδου των μετάλλων που είναι πιθανόν να επωφεληθούν από την μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και CO2 είναι μάλλον απίθανο να καταγράψουν ανοδική τροχιά δεδομένων των τεράστιων προκλήσεων που θέτουν οι περιορισμοί λόγω του COVID-19. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ευρωπαϊκή μεταποιητική δραστηριότητα υποχώρησε τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον δείκτη PMI δείχνοντας ότι οι οικονομίες της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας έχουν συρρικνωθεί, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού υπονόμευσε τη ζήτηση, εξασθενώντας παράλληλα τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και για βιομηχανική παραγωγή.
Εξάλλου υπάρχουν ανησυχίες ότι ο δείκτης PMI της ΕΕ τον Απρίλιο ενδέχεται να είναι χειρότερος από τον Μάρτιο, καθώς το lockdown θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιβράδυνση της κατανάλωσης μετάλλων.
Οι ευρωπαίοι χαλυβουργοί διαμαρτύρονται για υψηλό κόστος εκπομπών, ιδίως επειδή ανταγωνίζονται τα προϊόντα χάλυβα που εισάγονται από χώρες όπου οι χαλυβουργίες δεν αντιμετωπίζουν παρόμοιο κόστος άνθρακα. Ταυτόχρονα δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι η μείωση του κόστους εκπομπών θα είναι μακροχρόνια, ενώ ορισμένοι αναλυτές αναμένουν την ανάκαμψη των τιμών του CO2 μακροπρόθεσμα, αν και οι εκτιμήσεις τους ποικίλλουν ως προς το πόσο χρονικό διάστημα θα πάρει η ανάκαμψη.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης