Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: H Fed έχει ξοδέψει τόσα μετρητά σε μόλις 6 εβδομάδες, όσο το ΑΕΠ της Βραζιλίας

Phoenix Capital: H Fed έχει ξοδέψει τόσα μετρητά σε μόλις 6 εβδομάδες, όσο το ΑΕΠ της Βραζιλίας
Η Phoenix Capital υποστηρίζει πως η Fed απλά τύπωσε σε χρήμα και δαπάνησε το ΑΕΠ της Βραζιλίας τις τελευταίες έξι εβδομάδες και σχεδιάζει να τυπώσει το ΑΕΠ της Γαλλίας τις επόμενες έξι εβδομάδες.
Την περασμένη Πέμπτη 9 Απριλίου η Fed εθνικοποίησε τις αγορές χρεών των ΗΠΑ, αναγγέλοντας παράλληλα ένα πρόγραμμα στήριξης ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων.
Στην απλούστερη μετάφραση, όπως υποστηρίζει η εταιρία παροχής επενδυτικών συμβουλών Phoenix Capital, η Fed ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τα τρέχοντα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) για δημοτικά ομόλογα, τίτλους που υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία και εταιρικό χρέος επενδυτικής ποιότητας.
Η Fed ανακοίνωσε επίσης ότι θα αρχίσει να αγοράζει junk bonds για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Έτσι, όπως επισημαίνει η Phoenix, η Fed παρεμβαίνει άμεσα:

1) Σε αγορές του Δημοσίου.
2) Σε αγορές δημοτικών ομολόγων.
3) Σε αγορές εταιρικών ομολόγων (τόσο επενδυτικού βαθμού όσο και junks).
4) Σε εμπορικές αγορές (βραχυπρόθεσμη αγορά εταιρικού χρέους).
5) Στην αγορά εξασφαλισμένων περιουσιακών στοιχείων (όλα από τα φοιτητικά δάνεια μέχρι τα πιστοποιητικά καταθέσεων και άλλα).

Σε αυτό το σημείο, οι μοναδικές κατηγορίες ενεργητικού που η Fed δεν αγοράζει ολοκληρωτικά μέσω προγράμματος QE είναι μετοχές και εμπορεύματα.
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η Fed αγοράζει Αμοιβαία Κεφάλαια Εμπορικών Συναλλαγών ή ETF που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο ακριβώς όπως οι κανονικές μετοχές.
Και πάλι, η Fed έχει εθνικοποιήσει αποτελεσματικά τις αμερικανικές αγορές χρεών.
Όλα σε διάστημα μόλις έξι εβδομάδων.
Είναι σχεδόν αδύνατο να εκφραστεί η παραφροσύνη αυτού που συμβαίνει.
Ίσως ο πιο εύκολος τρόπος για τα μέτρα που έλαβε η Fed, θα ήταν να πούμε ότι, η Fed απλά τύπωσε και δαπάνησε τόσο χρήμα, όσο το ΑΕΠ της Βραζιλίας τις τελευταίες έξι εβδομάδες και σχεδιάζει να τυπώσει επίσης, το ΑΕΠ της Γαλλίας τις επόμενες έξι εβδομάδες.
Το ερώτημα πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι τώρα αν αυτό θα σταματήσει την κατάρρευση που προκλήθηκε από τον οικονομικό lock down στις ΗΠΑ
Με βάση τα γραφήματα αυτή τη στιγμή η απάντηση είναι "ναι".
Τα ομόλογα επενδυτικής ποιότητας (μαύρη γραμμή), τα ομόλογα junk (μπλε γραμμή) και οι μετοχές (κόκκινη γραμμή) κινούνται ραγδαία ανοδικά.
Στην πραγματικότητα, οι μετοχές είναι οι πιο αδύναμες εδώ, ενώ οι άλλοι δύο με ευρεία περιθώρια.
 
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/GPC41320.png?itok=UIPs_vEZ
Ωστόσο, το μεγαλύτερο ζήτημα... και αυτό που μπορεί να οδηγήσει σε έναν δεύτερο γύρο κρίσης είναι:
Ποιες όμως είναι οι πραγματικές οικονομικές ζημιές που προκαλούνται από τον πανικό που επέφερε ο Covid-19 και το επακόλουθο οικονομικό lock down;
Η ρίψη τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν σημαίνει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα επιστρέψουν με σημαντικό τρόπο.
Η μείωση των επιτοκίων και η αγορά τίτλων που υποστηρίζονται από στοιχεία ενεργητικού δεν κάνει τους ανθρώπους να θέλουν να πάνε σε εστιατόρια ή να πάνε έξω για ψώνια ή να παρακολουθήσουν αθλητικές εκδηλώσεις.
Για να το θέσουμε διαφορετικά, εάν η κατανάλωση δεν επιστρέψει με τρόπο πολύ ισχυρό σχετικά γρήγορα, τότε θα βρεθούμε σε μια σημαντικά παρατεταμένη ύφεση.
Και αυτό θα πυροδοτήσει έναν ακόμη γύρο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης