Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Μικρή η επίδραση της συμφωνίας OPEC+ στην αγορά πετρελαίου, η οποία βυθίζεται από τον κορωνοϊό

Reuters: Μικρή η επίδραση της συμφωνίας OPEC+ στην αγορά πετρελαίου, η οποία βυθίζεται από τον κορωνοϊό
Η τεράστια συμφωνία για τις περικοπές προκάλεσε μικρούς κυματισμούς αντί για μεγάλα κύματα
Η περιορισμένη άνοδος των τιμών στο πετρέλαιο δείχνει ότι η ιστορική συμφωνία για τις περικοπές από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πεττρελαίου εξακολουθεί να αφήνει τις χώρες αντιμέτωπες με ένα βουνό το οποίο πρέπει να ανέβουν για να αποκαταστήσουν την ιστορροπία στην αγορά, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού αποδεκατίζει τη ζήτηση.
Μία μέρα μετά τη συμφωνία του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών και των συμμάχων του για μείωση της παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια τον Μάιο και τον Ιούνιο, όγκος που ισοδυναμεί με το 10% της παγκόσμιας προσφοράς, οι τιμές αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 1%, παραμένοντας χαμηλότερες κατά 50% με 60% για το τρέχον έτος.
Η μείωση της παραγωγής των OPEC+ μπορεί να είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ που είχε τεθεί το 2008, και μπορεί να στηρίξει περισσότερο τις τιμές σύμφωνα με τους αναλυτές, ωστόσο εξακολουθεί να συρρικνώνεται από την πτώση της ζήτησης, η οποία αναμένεται τον Απρίλιο να αγγίξει τα 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Οι κυβερνήσεις διαφόρων χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο εξετάζουν την επέκταση των ταξιδιωτικών και κοινωνικών περιοριστικών μέτρων, τα οποία έχουν υποβαθμίσει τη χρήση καυσίμων, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
«Ακόμα και εάν αυτές οι περικοπές προσφέρουν στήριξη στις τιμές, δε θα είναι σε θέση να τις ενισχύσουν, δεδομένης της κλίμακας αύξησης των αποθεμάτων, που βρίσκεται ακόμα στην αρχή της», δήλωσε ο αναλυτής της Energy Aspects, Virendra Chauhan, αναφερόμενος στην ταχεία άνοδο των αποθεμάτων σε όλο τον κόσμο.
«Η απουσία ισχυρών δεσμεύσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα υπόλοιπα μέλη των G20 αποτελεί μία αδυναμία για τη συμφωνία», πρόσθεσε ο κ. Chauhan.
Ενώ η συμφωνία των OPEC+ βοηθάει στη διατήρηση της σταθερότητας στην παγκόσμια αγορά πετρτελαίου, «δεν κατάφερε να αγγίξει τα επίπεδα μείωσης που ανέμεναν οι αγορές, γεγονός που οδήγησε στη στασιμότητα των τιμών», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Πετρελαίου της Ιαπωνίας (PAJ), Takashi Tsukioka.
«Ευελπιστούμε ότι οι χώρες του OPEC+ θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους για τη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου», πρόσθεσε ο κ. Tsukioka.

Στο επίκεντρο τα στρατηγικά αποθέματα
Το επόμενο ζήτημα που θα παρακολοθήσουν προσεκτικά οι αγορές, είναι η αύξηση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, καθώς η ζήτηση υποχωρεί.
«Τα περισσότερα από τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου των χωρών παγκοσμίως είναι ήδη σχεδόν γεμάτα», δήλωσε στο Reuters πηγή με γνώση επί του ζητήματος, διευκρινίζοντας ότι «πιθανώς η Κίνα να εξακολουθεί να έχει κάποιο περιθώριο, αλλά για τις υπόλοιπες χώρες αμφιβάλλω εάν υπάρχει σημαντικός χώρος».
Η έλλειψη της διαθέσιμης χωρητικότητας αποθήκευσης γίνεται εμφανής και από το γεγονός ότι ο υπουργός Ενέργειας της Αυστραλίας, Angus Taylor, δήλωσε ότι η χώρα του εξετάζει την αγορά πετρελαίου και την αποθήκευσή του στα Στρατηγικά Αποθέματα των ΗΠΑ.
Η Κίνα, η οποία αποτελεί τη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου παγκοσμίως, παραμένει η εξαίρεση, καθώς τα διυλιστήριή της θα αυξήσουν τις ροές πετρελαίου κατά 10% αυτόν τον μήνα εν μέσω της ανάκαμψης της χώρας από τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τον κ. Chauhan, «η Κίνα μπορεί να ανακάμπτει, αλλά χρειάζεται να εξάγει το προϊόν προκειμένου να ισορροπήσει την αγορά της, και ως εκ τούτου τελικά θα περιοριστεί, δεδομένου ότι το πρόβλημα αφορά τη ζήτηση και όχι την προσφορά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης