Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προειδοποίηση Ρέτσου (ΣΕΤΕ) στον Μητσοτάκη: Ξεχάστε τη φετινή τουριστική σεζόν από το 2021 και…βλέπουμε!

Προειδοποίηση Ρέτσου (ΣΕΤΕ) στον Μητσοτάκη: Ξεχάστε τη φετινή τουριστική σεζόν από το 2021 και…βλέπουμε!
Ο Γιάννης Ρέτσος προειδοποίησε ορθά-κοφτά ότι η σεζόν χάθηκε για τον ελληνικό τουρισμό και θα πρέπει να κοιτάμε πλέον στο 2021
Απ' όλες τις τηλεδιασκέψεις των τελευταίων ημερών περισσότερο προβλημάτισε τον πρωθυπουργό εκείνη με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Ο Γιάννης Ρέτσος προειδοποίησε ορθά-κοφτά ότι η σεζόν χάθηκε για τον ελληνικό τουρισμό και θα πρέπει να κοιτάμε πλέον στο 2021.

Ο ίδιος μάλιστα δεν πιστεύει ότι η νέα χρονιά θα καταφέρει να ισοφαρίσει τις τρομαχτικές απώλειες της φετινής, ειδικότερα αν ο εφιάλτης της πανδημίας δεν ελεγχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και ακολουθήσει νέο κύμα εξάπλωσης του ιού το φθινόπωρο.
Η πιο ρεαλιστική εκτίμηση είναι πλέον ότι τις επιδόσεις των «χρυσών ετών» 2018-2019 θα καταφέρουμε να δούμε μόνον το 2022 όταν, κατά τα φαινόμενα, θα έχει ομαλοποιηθεί πλήρως το τοπίο στις διεθνείς μετακινήσεις.
Σε αντίθεση με τον προκάτοχο του, Ανδρέα Ανδρεάδη, ο Ρέτσος δεν είναι συνήθης «καταστροφολόγος» που στο τέλος…διαψεύδεται ευχάριστα, αλλά και ούτε οπαδός των «ρεκόρ αφίξεων» Θεωρείται ένας μάνατζερ μετρημένος και ρεαλιστής.
Και με μεταπτυχιακό στα ξενοδοχειακά οικονομικά από το Cornell, είναι απολύτως αρμόδιος για να μιλάει.
Γι αυτό και οι επισημάνσεις του ελήφθησαν πολύ σοβαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ηδη το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται πρόγραμμα στήριξης «μαμούθ» για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά υπάρχει πάντα το αγκάθι των «μη εξυπηρετούμενων δανείων» τα οποία κινδυνεύουν να κοκκινίσουν οριστικά και αποτελούν σχεδόν το 30% των επιχειρηματικών NPL’s που εξακολουθούν να διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιο τους ελληνικές τράπεζες ή έχουν πουληθεί σε ξένα funds.
Η θέση του ΣΕΤΕ είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να εξέλθει από την καραντίνα συντονισμένα, με τον ίδιο τρόπο και την ίδια ταχύτητα, χωρίς το κάθε κράτος να κάνει το δικό του.
Μόνο έτσι θα καταστεί δυνατόν να μπουν κανόνες στις μαζικές μετακινήσεις ώστε δειλά-δειλά να ξεμυτίσουν κι οι πρώτοι καλοκαιρινοί τουρίστες.
Δυστυχώς όμως η ατμομηχανή του τουρισμού θα αργήσει πολύ να πάρει μπρος.
Είναι ενδεικτικό ότι η Γερμανίδα επικεφαλής της Κομισιόν προειδοποίησε τους Ευρωπαίους πολίτες να μην κάνουν σχέδια για το καλοκαίρι. Και η γερμανική κυβέρνηση συνέστησε στους ηλικιωμένους να μείνουν σε καραντίνα έως το…τέλος του έτους!
Αν συνυπολογίσει κανείς ότι το 15% των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα είναι Γερμανοί και από αυτούς το 40% συνταξιούχοι και άνω των 60 ετών, αντιλαμβάνεται κανείς ένα πρώτο μέγεθος απωλειών.
Σε ότι αφορά δε την Βρετανία, την Ιταλία και την Γαλλία που ακολουθούν αμέσως μετά σε αριθμό επισκεπτών, είναι τέτοιο το χάος με τον κορωνοιό που μόνο ταξίδια δεν σκέπτονται να προγραμματίσουν οι κάτοικοι τους…
Η τεράστια πληγή στον τουρισμό που άμεσα και έμμεσα συνεισφέρει στο 25% του ΑΕΠ απασχολεί έντονα το κυβερνητικό επιτελείο, γιατί συμπαρασύρει ως «παράπλευρες απώλειες» και άλλους ζωτικούς κλάδους, όπως η ακτοπλοία, οι αεροπορικές μεταφορές, τα καταστήματα εστίασης στα δημοφιλή θέρετρα, η οικοδομή, η εποχική αλιεία κλπ.
Αμεσα αναμένεται εξαγγελία πακέτου στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων που όμως μάλλον δεν είναι θα είναι αρκετό για να αντισταθμίσει τις πρωτοφανείς απώλειες στην «βαριά βιομηχανία» της μεταμνημονιακής ελληνικής οικονομίας.

Τι ανέφερε η Ursula von der Leyen (πρόεδρος Commission): Οι Ευρωπαίοι να μην κλείσουν ακόμη τις καλοκαιρινές διακοπές τους

Τις εκτιμήσεις για μία καταστροφική χρονιά στον τουρισμό επιβεβαιώνει η πρόεδρος της Commision καλώντας τους Ευρωπαίους να μην κάνουν σχέδια για θερινές διακοπές λόγω της πανδημίας.
Να μην κλείσουν ακόμη τις θερινές διακοπές τους συνιστά στους Ευρωπαίους η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen μιλώντας στη Bild, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι οι καταναλωτές που δεν μπορούν να ταξιδέψουν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δικαιούνται πλήρη επιστροφή των χρημάτων που έχουν καταβάλει.
«Συμβουλεύω να περιμένει κανείς για τέτοια σχέδια.
Δεν μπορεί κανείς να κάνει αξιόπιστες προβλέψεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», επισημαίνει και εμφανίζεται επιφυλακτική σε ό,τι αφορά την σύσταση της γερμανικής κυβέρνησης προς τους πολίτες να λάβουν ένα κουπόνι έναντι του ποσού που έχουν ήδη διαθέσει για τις κρατήσεις τους και όχι τα αντίστοιχα χρήματα.
«Σε ολόκληρη την Ευρώπη οι άνθρωποι, από καθαρά νομική άποψη, έχουν την επιλογή μεταξύ των χρημάτων και ενός κουπονιού», επισημαίνει η Πρόεδρος της Επιτροπής, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση προς τους πελάτες οι οποίοι μπορούν, να μην επιλέξουν την επιστροφή των χρημάτων τους.
«Σε αυτή την κρίση απαιτείται η αλληλεγγύη όλων.
Όποιος οικονομικά μπορεί να το αντέξει, δεν θα πρέπει να επιμείνει για χρήματα, αλλά να βοηθήσει με το κουπόνι τις ταξιδιωτικές εταιρίες να ξεπεράσουν αυτές τις δύσκολες εβδομάδες.
«Οι αξιώσεις των πελατών θα πρέπει όμως να παραμείνουν διασφαλισμένες», διευκρινίζει.

Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους οι ηλικιωμένοι
 
Θα πρέπει να παραμείνουν περιορισμένες τουλάχιστον έως τα τέλη του χρόνου οι επαφές των ηλικιωμένων με το περιβάλλον τους στην Ευρώπη συνεχίζει η Ursula von der Leyen.
Όπως η ίδια σημειώνει «χωρίς εμβόλιο θα πρέπει να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις επαφές των ηλικιωμένων», κυρίως όσων φιλοξενούνται σε οίκους ευγηρίας.
Προσθέτει ότι το γνωρίζει πως είναι δύσκολο και πως η απομόνωση είναι βαριά, όμως είναι ένα ζήτημα ζωής, ή θανάτου , συνεχίζοντας «θα πρέπει να παραμείνουμε πειθαρχημένοι και υπομονετικοί».
Η Ursula von der Leyen αναφέρει ότι «τα παιδιά κι οι νέοι θα χαρούν αργότερα περισσότερη ελευθερία κίνησης απ' όσο οι πιο ηλικιωμένοι κι εκείνοι με προϋπάρχοντα ιατρικά προβλήματα», αλλά και πως «ευελπιστεί» για την ανάπτυξη ενός εμβολίου από ευρωπαϊκό εργαστήριο «περί τα τέλη του έτους».
«Προκειμένου να μπορέσουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα να εμβολιασθούμε, είμαστε ήδη σε διαβουλεύσεις με φαρμακοβιομηχανίες για τις δυνατότητες μίας παγκόσμιας παραγωγής», καταλήγει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης