Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Ελληνικών τραπεζών με θεσμούς στις 15 Απριλίου με επίκεντρο 4 πυλώνες...

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Ελληνικών τραπεζών με θεσμούς στις 15 Απριλίου με επίκεντρο 4 πυλώνες...
Αλλαγή ατζέντας: Πανδημία και πτωχευτικό τα βασικά ζητήματα
Aλλάζει η θεματολογία στις συζητήσεις μεταξύ θεσμών και τραπεζών καθώς η ατζέντα μοιραία μετατωπίζεται στις επιδράσεις του covid 19 τόσο σε ότι αφορά την οικονομική ευρωστία των τραπεζών όσο και  σε ότι αφορά τις ενέργειες που τα πιστωτικά ιδρύματα  πραγματοποιούν για να στηρίξουν την πραγματική οικονομία.
Την Τετάρτη το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ των CEOs των τραπεζών, της Ελληνικής Ενωσης και των θεσμών σε μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση γύρω από τα θέματα της πανδημίας και το κατά πόσο επηρεάζονται τα προγράμματα των τραπεζών από τις εξελίξεις αυτές.

Η ατζέντα θα στηριχθεί σε τέσσερις πυλώνες

- Την επίδραση του lockdown  στις τράπεζες με όσες περισσότερες λεπτομέρειες αυτό είναι δυνατόν.

Το βασικό θέμα για τις τράπεζες είναι πως αυτές θα αντέξουν τη νέα κρίση, ποιές είναι οι άμυνές τους, τι κεφάλαια μπορούν να απελευθερώσουν για χρηματοδότηση, από που θα αντλήσουν έσοδα πως θα αντιμετωπίσουν τις ζημιές τους  και την ίδια στιγμή πως αντιμετωπίσουν κρίσιμα  θέματα όπως η διαχείριση του αναβαλλόμενου φόρου.
- Η άποψη της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών για τα μέτρα της κυβέρνησης σε ότι αφορά την κρίση
Στη συγκεκριμένη ενότητα αναμένεται να συζητηθούν τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και υλοποιούν οι τράπεζες τόσο για αναστολές πληρωμής των δόσεων των δανείων όσο και για τα νέα προγράμματα χρηματοδότησης της οικονομίας.
Με βάση και τις οδηγίες που εκπέμπουν οι θεσμοί και ιδιαίτερα η ΕΚΤ αναμένεται να υπάρξει  ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που  θα δείχνει στις ελληνικές τράπεζες με βάση τις ιδιαιτερότητές τους σε ποιο επίπεδο αυτές θα πρέπει να κινηθούν.
- Η επιδραση του lockdown  στα συσσωρευμένα δάνεια που βρίσκονται υπό προστασία ιδιαίτερα στο νόμο Κατσέλη.
Μεγάλη ανησυχία των θεσμών είναι να μην χαλάσει η κουλτούρα πληρωμών που με πολύ αγώνα ανακτήθηκε στη χώρα μας. Είναι φανερό πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και με βάσει τις ευχέρειες που δίδει η κατάσταση της πανδημίας μέσα σε αυτούς που έχουν πραγματικά πρόβλημα θα ενταχθούν και παγίως κακοπληρωτές. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος της αυστηρότητας των θεσμών σε τεχνικό και ανώτερο επίπεδο που εκφράζουν έναν δογματισμό σε ότι αφορά τα θέματα προστασίας των δανειοληπτών.
Ο νόμος Κατσέλη είναι συνώνυμος με την αφερεγγυότητα για τους πιστωτές γεγονός το οποίο διαμορφώνει μια λογική μη συμβατή με την αντιμετώπιση της πανδημίας.
- Εναρμόνιση της χώρας με το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας (κοινοτική οδηγία για τη 2η ευκαιρία).
Πρόκειται για τις συζητήσεις οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε σχέση με το νεο πτωχευτικό δίκαιο και την υιοθέτηση της οδηγίας για τη  δεύτερη ευκαιρία.
Κύκλοι που γνωρίζουν τα των διαπραγματεύσεων αναφέρουν πως πολύ σύντομα οι θεσμοί θα έχουν στα χέρια τους κείμενο να συζητήσουν γύρω από το θέμα αυτό.
Οι ελληνικές αρχές εκτιμούν πως ίσως είναι έτοιμες μέσα στο Μάϊο με το νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο ωστόσο επιθυμούν να το εφαρμόσουν από την 1.1.2021 δεδομένου πως πρέπει να το εφαρμόσουν στο 2ο εξάμηνο του επόμενου έτους με βάση τη συμβατική υποχρέωση που προβλέπει η ίδια η οδηγία.
Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ως το τέλος του έτους πολύ δύσκολα θα γίνουν πλειστηριασμοί με δεδομένες τις παρατάσεις των προθεσμιών και την πανδημία. Αναφέρουν όμως πως η παράταση για την προστασία της α κατοικίας δεν θα χει διάρκεια μεγαλύτερη του τριμήνου και πως θα αντικατασταθεί επό ένα πλαίσιο προστασίας των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης