Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στους 100 οι νεκροί, 2.145 τα κρούσματα - Απαγορεύονται οι επισκέψεις σε σπίτια το Πάσχα - Κλειστές οι εκκλησίες όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα

Στους 100 οι νεκροί, 2.145 τα κρούσματα - Απαγορεύονται οι επισκέψεις σε σπίτια το Πάσχα - Κλειστές οι εκκλησίες όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα
Στα 31 ανέρχονται τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν στις 13/4 - Μετά το Πάσχα η κορύφωση
(upd8) Στους 100 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επέλαση του κορωνοϊού καθώς τις τελευταίες ώρες καταγράφηκε ακόμα ένας θάνατος, με την κυβέρνηση και τους επιστήμονες να ζητούν από τους πολίτες να μην εφησυχάσουν και να μην χαλαρώσουν όσον αφορά την τήρηση των μέτρων, με τις τελευταίες εκτιμήσεις να αναφέρουν πως η κορύφωση κρουσμάτων θα επέλθει στις 21 Απριλίου.
Ένας άνδρας 84 ετών, που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο νοσοκομείο Αττικόν, είναι ο 100ός νεκρός από την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία επιβεβαιώνουν την καλή επιδημιολογική εικόνα στην οποία βρίσκεται η χώρα, αν και όλοι οι αρμόδιοι εξακολουθούν να προειδοποιούν πως αν και τα χειρότερα στο γενικό πληθυσμό, τα έχουμε δει, υπάρχει κίνδυνος η καλή αυτή εικόνα να αλλάξει δραστικά από τις εστίες υπερμετάδοσης, όπως είναι οι οικισμοί Ρομά, τα γηροκομεία, οι μετανάστες και τα κρουαζιερόπλοια αλλά και από το μη σεβασμό των μέτρων περιορισμού από τους πολίτες τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στο νέο διάγγελμα του - στις 19:30 σήμερα Δευτέρα 13/4 - να ζητήσει από τους Έλληνες πολίτες να μην χαλαρώσουν και να συνεχίσουν να τηρού τα περιοριστικά μέτρα, αναφέροντας πως τώρα είναι το πλέον κρίσιμο σημείο, έτσι ώστε να διατηρηθεί η καλή εικόνα που έχει η Ελλάδα σε σύγκριση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σε σημερινές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός, καμία χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων, υποστήριξε ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα και επεσήμανε πως η κυβέρνηση εξετάζει τη στρατηγική εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα, αναφέροντας ωστόσο ότι δεν βρισκόμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο.

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: 99 νεκροί - 31 νέα κρούσματα - 2.145 συνολικά - 73 διασωληνωμένοι

Στα 31 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα μας, σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.
Τα συνολικά κρούσματα στη χώρα είναι 2.145.
Ένας ασθενής έχασε τη ζωή του, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται στους 99.
Image
Παράλληλα, 73 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, το 71% έχει υποκείμενο νόσημα, ενώ 16  ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ εκ των οποίων οι 17 γυναίκες.
Συνολικά έχουν ληφθεί 43.417 κλινικά δείγματα.
Image
Ο κ. Τσιόδρας έκανε αναφορά στις ΗΠΑ, λέγοντας πως για πρώτη φορά στην ιστορία και οι 50 πολιτείες έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Παράλληλα, ανέφερε πως μετά από λοίμωξη οι περισσότεροι θα έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας που θα κρατήσει ένα έτος με πιθανή μείωση μετά. Ωστόσο υπάρχει πιθανότητα επαναλοίμωξης.
Ασθενείς που βρέθηκαν ξανά θετικοί, θα διερευνηθούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Image
«Η μάχη με τον ιό κρίνεται στις λεπτομέρειες» και «Μια φωτιά που πάει να σβήσει δεν πρέπει να αναζωπυρωθεί απο παρόμοια περιστατικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης αναφέρθηκε στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ που τις τελευταίες 24 ώρες μετέβησαν σε οίκους ευγηρίας, με τον κύριο Τσιόδρα να στέλνει το μήνυμα πως: «Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να προστατευθούν, να μην εκτεθούν καθόλου στον ιό».
Όλοι οι θετικοί ασθενείς απομακρύνθηκαν από τη δομή.
Τα μόνα άτομα που θα μπορούν να επισκέπτονται είναι το προσωπικό.  
Πρέπει να υπάρχει συνεχής χρήση χειρουργικής μάσκας, πλύσιμο χεριών πριν και μετά την επαφή με τα άτομα, ενώ οι εργαζόμενοι που έχουν συμπτώματα δεν πρέπει να προσέρχονται στον χώρο εργασίας.
«Είμαστε σε κατάσταση συναγερμού, παρόμοια με αυτή μιας φυσικής καταστροφής» υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, εξηγώντας ότι η μέχρι σήμερα πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και η καλή εικόνα που εμφανίζει η Ελλάδα, δεν οφείλονται στην τύχη ή τον καλό καιρό, αλλά στο γεγονός ότι υπήρξε προετοιμασία από τον Ιανουάριο και ελήφθησαν έγκαιρα μέτρα.
Εξέφρασε, παράλληλα, «βαθιά ευγνωμοσύνη που υπομείνατε, που υπομένετε, που υπομένουμε όλοι μαζί»
Σε όλον τον κόσμο έχουν καταγραφεί πάνω από 1.860.000 κρούσματα και 114.982 θάνατοι. Από το ξέσπασμα της πανδημίας, 431.000 ανέρρωσαν και έγιναν καλά.
Οι ΗΠΑ έχουν αυτή την στιγμή πάνω από 560.000 κρούσματα και 22.115 νεκρούς. 32.634 έχουν αναρρώσει.
Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, και οι 50 πολιτείες έχουν κηρύξει ταυτόχρονα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ομοσπονδιακής καταστροφής.    
Σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί πάνω από 782.000 και 74.671 νεκρούς. το 83% των θανάτων έχουν σημειωθεί σε τέσσερις χώρες: την Ιταλία, την Ισπανία, την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο (σ.σ. στοιχεία έως και τις 13 Απριλίου).
Image

Χαρδαλιάς: Οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για το κοινό σε όλη τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας - Δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα

Οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών και οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, τόνισε κατά τη σημερινή (13/4) ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Σημείωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Εκκλησίας και των πιστών ακολούθησαν τις συστάσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας και τους νόμους της Πολιτείας, δίνοντας μήνυμα ευθύνης και πραγματική αγάπης, «με δύο μόνο δυστυχώς εξαιρέσεις».
Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι πέρα των νομικών συνεπειών κάποιοι οφείλουν να αντιληφθούν επιτέλους ότι δεν είναι περισσότερο πιστοί χριστιανοί από άλλους.
Κατέστησε σαφές ακόμα πως δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα, υπογραμμίζοντας ότι φέτος θα κάνουμε Πάσχα στο σπίτι με τους ανθρώπους που μένουμε μαζί, με μόνο μέλημά μας να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης της νόσου. Περαιτέρω προσέθεσε ότι αυτή η δοκιμασία θα είναι ο δικός μας Γολγοθάς που πρέπει να ανέβουμε για να έρθει η Ανάσταση, για να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτό τον εφιάλτη.
Επίσης, ενημέρωσε ότι χθες έγιναν έλεγχοι σε οίκους ευγηρίας σε όλο το λεκανοπέδιο, όχι μόνο στη Νέα Μάκρη και διαμήνυσε ότι η προστασία της υγείας των συμπολιτών μας που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες είναι αδιαπραγμάτευτη και κάλεσε όσους έχουν την ευθύνη οίκων ευγηρίας να τηρούν όλους τους όρους με προσοχή.
Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς, υπογράμμισε.
Ανακοίνωσε ακόμα ότι ολοκληρώνεται αύριο η καραντίνα στα χωριά Εχίνος στην Ξάνθη και Φούστανη στην Πέλλα.

Μητσοτάκης: Δαμάσαμε το πρώτο κύμα - Ο πόλεμος δεν κερδήθηκε ακόμη

Έχουν περάσει ήδη 33 μέρες από το πρώτο μήνυμά μου για την πανδημία.
Έθεσα, τότε, έναν σαφή στόχο: Να περιορίσουμε την εξάπλωση του Κορωνοϊού στη χώρα, υπομένοντας και ατομικές θυσίες. Και αυτές τις θυσίες τις κάνατε, με υψηλό αίσθημα ευθύνης.
Προστατεύτηκαν, έτσι, όλοι οι Έλληνες, κυρίως, όμως, οι πιο ευάλωτοι.
Και κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο, ώστε να οργανώσουμε καλύτερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Σας αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Για την εμπιστοσύνη, αλλά και την πειθαρχημένη συμπεριφορά. Αποδείξαμε, ως λαός, ότι έχουμε μεγάλες εσωτερικές δυνάμεις και αντοχές. Δείξαμε τον καλύτερό μας εαυτό.
Κι αν αυτό μας προσφέρει μια εύλογη ικανοποίηση, γιατί όχι και υπερηφάνεια, μας εξοπλίζει, ταυτόχρονα, με πρόσθετο κουράγιο να συνεχίσουμε τη μάχη.
Ο πόλεμος δεν κερδήθηκε ακόμη.
Τα κρούσματα μειώνονται, όπως κι ο αριθμός των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Η παραμικρή επανάπαυση, ωστόσο, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε οδυνηρό πισωγύρισμα.
Στο διάστημα που πέρασε, είχαμε, και θα έχουμε ακόμα, δυστυχώς, απώλειες. Πολύ λιγότερες, όμως, απ’ όσες αν είχαμε ακολουθήσει άλλη πολιτική.
Γι’ αυτό και θα επιμείνουμε στο δρόμο που χαράξαμε: Θα συμβουλευόμαστε πάντα τους ειδικούς. 
Η επιστροφή στην κανονική ζωή θα γίνει σταδιακά και σε φάσεις.
Kαι μόνο όταν αυτό θα τεκμηριώνεται από επιστημονικά δεδομένα.
Πάνω απ’ όλα, θα συνεχίζουμε να προστατεύουμε για καιρό τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από βαριά, χρόνια νοσήματα.
Συμπολίτες μου,
Μέσα στην πρωτοφανή αυτή κρίση άλλαξαν πολλά με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Αλλάξαμε και εμείς. Πιστεύω προς το καλύτερο.
Ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας χτίζεται, ήδη, καθώς, σε μόλις πέντε εβδομάδες, έγιναν όσα δεν γίνονταν επί δεκαετίες.
Συναντήθηκα και μίλησα με τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής στα νοσοκομεία. Θαύμασα τις ικανότητες, την αφοσίωση και τη θέλησή τους. Και διαπίστωσα από κοντά ότι μαζί με τα κτίρια και τα τεχνικά μέσα εκσυγχρονίζονται και οι αντιλήψεις για το ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας Υγείας.
Η αναμόρφωση του ΕΣΥ δεν σταματά εδώ.
Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση να προσθέσουμε αμέσως εκατοντάδες κρεβάτια ΜΕΘ, ώστε να προσεγγίσουμε γρήγορα τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.   
Η πανδημία υποχωρεί. Αλλά είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει τον επόμενο χειμώνα. Και πρέπει να μας βρει έτοιμους.
Μαζί με το ΕΣΥ, ωστόσο, νέα μορφή παίρνει και το σύνολο του δημόσιου τομέα: Οι υπηρεσίες του ψηφιοποιούνται και απλώνονται για να εξυπηρετούν πιο εύκολα και πιο σύντομα τον πολίτη. Συνταγογραφήσεις και πιστοποιητικά εκδίδονται, πλέον, ηλεκτρονικά.
Το Gov.gr έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και την κάνει πιο εύκολη.
Οι υπάλληλοι εξοικειώνονται με την τεχνολογία. Ενώ, μέχρι σήμερα, σχεδόν 5 εκατομμύρια είναι οι συμμετοχές μαθητών αθροιστικά σε ψηφιακές τάξεις με τη βοήθεια δεκάδων χιλιάδων φιλότιμων εκπαιδευτικών. Πολλές επιχειρήσεις μας, αποδεικνύονται ανθεκτικές και ευέλικτες: Άλλες στρέφουν την παραγωγή τους σε προϊόντα της συγκυρίας, όπως τα αντισηπτικά. Και άλλες, συνεργάζονται μεταξύ τους για να προσφέρουν στα νοσοκομεία υλικά υψηλής τεχνολογίας, όπως μάσκες τρισδιάστατης εκτύπωσης για τους γιατρούς.
Την ίδια ώρα, Έλληνες επιστήμονες είναι παρόντες σε όλα τα διεθνή ερευνητικά προγράμματα που διεξάγονται εναντίον του ιού. Ενώ η κινητοποίηση της κοινωνίας εκφράζεται πολυδιάστατα: Με τις μεγάλες δωρεές ιδιωτών.
Με τον εθελοντισμό χιλιάδων πολιτών. Αλλά και με την πειθαρχία όλων. Γιατί ο στόχος είναι κοινός.
Συμπολίτες μου,
Με την υπεύθυνη στάση σας, δαμάσατε το πρώτο κύμα του Κορωνοϊού.
Γιατροί και νοσηλευτές, ένστολοι και Πολιτική Προστασία στάθηκαν στην πρώτη γραμμή.
Και στο πλευρό τους, πολλοί άλλοι μαχητές αυτής της «νέας καθημερινότητας»: Οι υπάλληλοι των καταστημάτων τροφίμων.
Τα παιδιά που μεταφέρουν έτοιμο φαγητό.
Αλλά και οι εργαζόμενοι που κρατούν νύχτα-μέρα τις πόλεις μας καθαρές.
Όλοι αυτοί «δίνουν ζωή στη ζωή μας». Είναι σίγουρο πως, όταν περάσει η κρίση, θα βλέπουμε αλλιώς τους ανθρώπους που γεμίζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Θα ανησυχούμε αν το παλικάρι στο μηχανάκι δεν φοράει το κράνος του.
Και θα λέμε καλημέρα στις γυναίκες και στους άντρες που θα αδειάζουν τους κάδους της γειτονιάς μας.
Δεν θα είναι πια αόρατοι όπως ήταν, ίσως, για κάποιους.
Πολλοί έπρεπε να βάλουν την προστατευτική μάσκα για να λάμψει από πίσω της το φωτεινό τους πρόσωπο.
Είναι το πρόσωπο της προκοπής και της αλληλεγγύης.
Της αυριανής Ελλάδας.
Και θέλω να τους ευχαριστήσω, για μία ακόμη φορά, εκ μέρους όλων των πολιτών.
Το μεγαλύτερο κέρδος μας, ωστόσο, από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση έχει όνομα.
Και λέγεται Εμπιστοσύνη.
Εμπιστοσύνη προς το Κράτος.
Προς την Κυβέρνηση.
Προς τον συμπολίτη!
Γιατί, μέσα σε 50 ημέρες, διαλύθηκαν μύθοι δεκαετιών.
Και βγήκαν συμπεράσματα, που θα μας συνοδεύουν για καιρό. Αποδείχθηκε, για παράδειγμα, πως το κράτος πρέπει πρωτίστως να αξιολογείται με βάση την αποτελεσματικότητά του. Και πως, όταν το κράτος δεν γίνεται λάφυρο της εξουσίας, τότε μετατρέπεται σε αληθινή «Πολιτεία».
Όχι σε έναν κομματικό προορισμό. Αλλά σε μία ομπρέλα φροντίδας για όλους.
Που αναθέτει την ευθύνη των κρίσιμων τομέων στους πιο άξιους.
Αυτή η παρακαταθήκη εμπιστοσύνης και αξιοκρατίας δεν πρέπει να φύγει μαζί με την πανδημία.
Γιατί θα την χρειαστούμε για την επόμενη μεγάλη πρόσκληση: Την ανάταξη της οικονομίας μας.
Η κυβέρνηση βρέθηκε απέναντι σε μία πρωτοφανή κρίση.
Και αντέδρασε γρήγορα:
Διαθέτει περισσότερα από 14 δις για να στηριχθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις.
Και εξασφαλίζει ακόμη 10 δις ευρώ ρευστότητας και πρόσθετα ευρωπαϊκά κονδύλια. Ήδη, 750.000 εργαζόμενοι εισπράττουν την ενίσχυση των 800 ευρώ.
Σχεδόν 200.000 άνεργοι πήραν παράταση στο επίδομα τους.
Σε παραπάνω από 500.000 επιχειρήσεις έχουν ανασταλεί όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.
Και 85.000 επιστήμονες δήλωσαν συμμετοχή σε προγράμματα αμειβόμενης τηλεκατάρτισης.
Σήμερα, ανακοινώνω μία ακόμη πρωτοβουλία προς μία ειδική ομάδα του πληθυσμού: Οι 155.000 μακροχρόνια άνεργοι της πατρίδας μας θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ. Προσοχή, όμως: Μέχρι σήμερα, θυσιάζουμε συνειδητά ένα μέρος της ευημερίας μας για να προστατεύσουμε την υγεία και την κοινωνική συνοχή. Γιατί η ύφεση το 2020 θα είναι μεγάλη. Ακόμα μεγαλύτερη, όμως, μπορεί να είναι η ανάκαμψη το 2021. Και, σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα διαθέτουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Ένα τεράστιο απόθεμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας. Αυτό το εθνικό κεφάλαιο, λοιπόν, δεν επιτρέπεται να σπαταληθεί σε αλόγιστα αιτήματα και πρόχειρες παροχές. Γιατί ένας πόλεμος σε εξέλιξη απαιτεί εφεδρείες.
Θα μοιραστούμε τα βάρη της κρίσης με τρόπο δίκαιο, όπως το κάνουμε μέχρι σήμερα. Για να έχουν όλοι μετά, μέρισμα από την αναπτυξιακή έκρηξη που θα ακολουθήσει.
Στην αρχή αυτής της περιπέτειας, ζήτησα την ισχύ της εμπιστοσύνης σας. Και μου την προσφέρατε απλόχερα. Πιστεύω ότι, με σκληρή δουλειά, σας την ανταποδίδω καθημερινά.
Δεν ξεχνώ, όμως, ότι αυτή η κατάσταση δεν θα συνεχιστεί επ’ αόριστον. Μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία.
Γιατί καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία.
Η Βουλή και οι θεσμοί, λοιπόν, λειτουργούν παρά τους περιορισμούς.
Όμως, θα το ξαναπώ:  Η Ελλάδα μετά την πανδημία πρέπει να είναι μία ανανεωμένη Ελλάδα!
Η κρίση ίσως μας πληγώσει.
Θα μας έχει οπλίσει, ωστόσο, με πολύτιμες εμπειρίες για να οικοδομήσουμε ένα πιο ισχυρό και σύγχρονο κράτος.
Γιατί, ακριβώς, τα μεγάλα βήματα που γίνονται τώρα είναι όπλα που μπορούν να κάνουν αυτή την πρόσκαιρη δοκιμασία μοχλό σταθερής προόδου.
Να εντάξουν τις σκοπιμότητες της στιγμής στο στρατηγικό σκοπό του μέλλοντος. Και έτσι τα μέτρα της επικαιρότητας, να γίνουν πυροδότες διαρκών μεταρρυθμίσεων.
Πρόκειται για κατακτήσεις που θα μας βοηθήσουν, ώστε μετά την καταιγίδα να κάνουμε μία νέα αρχή.
Με άλλα λόγια, μετά την εμπειρία του Κορωνοϊού, είναι στο χέρι μας η «ανάγκη του σήμερα» να θεμελιώσει την «αναγέννηση του αύριο». Και το σκληρό παρόν να γίνει πρόλογος πιο αισιόδοξων καιρών.
Κλείνω με τις εξής σκέψεις,
Στην προηγούμενη επικοινωνία μας, είχα τονίσει ότι στη μάχη κατά του Cοvid-19, ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας.
Σήμερα σας λέω ότι αυτή είναι η πιο κρίσιμη εβδομάδα! Μία πραγματικά Μεγάλη Εβδομάδα.
Στην οποία αποτυπώνονται, εφέτος, τα Πάθη και οι θυσίες μας για να ξεπεραστεί ο Γολγοθάς της πανδημίας και να φτάσουμε στην Ανάσταση.
Αυτό το Πάσχα θα το θυμόμαστε ως το Πάσχα της Αγάπης.
Αλλά και της Ευθύνης. Θα το περάσουμε χωριστά από δικά μας πρόσωπα. Και μακριά, ίσως, από τους τόπους μας.
Και, δίχως προσκύνημα στις εκκλησίες.
Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο. Δεν κινδυνεύει η πίστη μας, αλλά η υγεία των πιστών.
Έτσι, όμως, θα δικαιώσουμε και το αληθινό μήνυμα της μεγάλης γιορτής.
Που είναι η νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο.
Με τον τρόπο της αυτή η Μεγάλη Εβδομάδα αποκτά μια ξεχωριστή πνευματικότητα.
Μας φέρνει αντιμέτωπους με τους φόβους μας, αλλά και τις προσδοκίες μας. Μας ωθεί να μείνουμε ταπεινοί και να αναλογιστούμε τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή μας.
Ας μείνουμε, λοιπόν, στο σπίτι. Για να ανταμώσουμε πάλι, υγιείς και δυνατοί, όταν περάσει η τρικυμία.
Μένουμε σπίτι, βγαίνουμε νικητές. Γιατί μια κλωστή χωρίζει τη νίκη απ’ την καταστροφή: Αν δεν τηρήσουμε μέχρι τέλους τις συμβουλές των ειδικών, μπορεί να διαλύσουμε όσα πετύχαμε.
Στον ορίζοντα φαίνεται η στιγμή που τα  καταστήματα και τα σχολεία θα αρχίσουν να ανοίγουν με προσεκτικά βήματα.
Οι μηχανές της οικονομίας να ξαναζεσταίνονται.
Και οι άνθρωποι να συναντώνται και πάλι στους δρόμους, στις δουλειές, στους χώρους άθλησης.
Όλα αυτά, ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν με σύνεση.
Με σχέδιο. Με τους γιατρούς πάντα να μας συμβουλεύουν.
Με νέες συνήθειες.
Με την ατομική υγιεινή να έχει γίνει τρόπος ζωής.
Με ξεχωριστή φροντίδα για τους ηλικιωμένους μας. Και με τα τυχόν κρούσματα να εντοπίζονται και απομονώνονται αμέσως, πριν γίνουν απειλητικά.
Το πιστεύω: Είναι στο χέρι μας να φέρουμε πιο κοντά μας το μέλλον που επιθυμούμε.
Και προσέχοντας σήμερα, να κάνουμε το αύριο ακόμη πιο φωτεινό και αισιόδοξο.
To μπορούμε και θα το καταφέρουμε!
Καλή Ανάσταση σε όλες και όλους!

Πέτσας: Κανένας εφησυχασμός, καμία χαλάρωση – Εξετάζουμε τη στρατηγική εξόδου από τα μέτρα

Τη θέση πως δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός και καμία χαλάρωση στην τήρηση των περιοριστικών μέτρων διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας πως η κυβέρνηση εξετάζει τη στρατηγική εξόδου από τα μέτρα, αν και όπως είπε, δεν είμαστε ακόμα εκεί.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ.Πέτσας είπε οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς και ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για τους εορτασμούς.
«Τον Γολγοθά του κορωνοϊού που περνάει και η χώρα μας θα τον ακολουθήσει η Ανάσταση.
Ανάσταση που ευχή όλων μας είναι να μας βρει με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και με περισσότερη αισιοδοξία» είπε ο κ.Πέτσας, αναφέροντας πως η Ανάσταση όπως και ολόκληρο το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό, χωρίς μετακινήσεις, με κλειστές εκκλησίες και λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών.
Αναφερόμενος στα περιστατικά με τους ιερείς στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα, ο κ.Πέτσας τόνισε ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι ξεκάθαρες και ως εκ τούτου αποδοκιμάζονται τα δύο αυτά περιστατικά.
Όπως είπε τέτοιες ενέργειες παραβλέπουν τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου και παραβιάζουν τη νομοθεσία που επέβαλε τα μέτρα λόγω των έκτακτων περιστάσεων.
«Για να βγούμε από την υγειονομική κρίση το ταχύτερο δυνατό με τις λιγότερες συνέπειες» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας ότι είναι σημαντικό να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών και όσα υπαγορεύονται από τα μέτρα που έχουν ληφθεί επισημαίνοντας πως «θα ήταν άδικο να γκρεμίσουμε τώρα όλα όσα χτίσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες».
«Θα ήταν άδικο να παρασυρθούμε από την Άνοιξη και να παραβιάσουμε τα περιοριστικά μέτρα, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, ο οποίος τόνισε ότι οι έλεγχοι των αρχών είναι αυστηροί και θα γίνουν αυστηρότεροι.
Παράλληλα είπε ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για να γιορτάσουμε την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα.
«Ας γιορτάσουμε μερικές εβδομάδες μετά την πρώτη νίκη κατά του κορωνοϊού κι ας γιορτάσουμε του χρόνου το Πάσχα όλοι μαζί όπως προβλέπει η παράδοση και η θρησκεία μας» ανέφερε ο κ.Πέτσας, υποστηρίζοντας πως ελέγχονται όλες οι παλιές και νέες εθνικές οδοί, παράδρομοι, σταθμοί των ΚΤΕΛ και των τρένων, λιμάνια και αεροδρόμια.
Παράλληλα, ανέφερε ότι λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα σε οικισμούς Ρομά, σε προσφυγικές και μεταναστευτικές δομές αλλά και για ειδικές ομάδες, άστεγους και εξαρτημένους.
«Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός, καμία χαλάρωση.
Μην κάνουμε λάθος.
Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε», είπε ο κ.Πέτσας, υποστηρίζοντας ότι προετοιμάζεται η επιστροφή στην κανονικότητα αλλά «δεν είμαστε ακόμη εκεί».
«Τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι όσο πιο πολύ πειθαρχούμε στα περιοριστικά μέτρα τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την αργή και μακρόσυρτη επιστροφή στην κανονικότητα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως «τίποτα δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη» και ότι «τον πρώτο λόγο θα έχουν οι ειδικοί πάντα με γνώμονα τη δημόσια υγεία και το κοινό καλό».

Σύψας (λοιμωξιολόγος): Είμαστε στο β’ ημίχρονο – Κίνδυνος από εστίες υπερμετάδοσης

Τη θέση ότι είμαστε πλέον στο β’ ημίχρονο της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα διατύπωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχει ακόμα κίνδυνος από εστίες υπερμετάδοσης.
Σε δηλωσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Σύψας επεσήμανε πως πράγματι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες νέα κρούσματα κάθε μέρα καθώς και θάνατοι, ενώ παράλληλα υπάρχουν και οι λεγόμενες εστίες υπερμετάδοσης όπως είναι οι καταυλισμοί των Ρομό, τα γηροκομεία, οι μετανάστες ή τα κρουαζιερόπολοια.
«Άρα δεν έχει λήξει αυτή η φάση της επιδημίας η οποία είναι και η πιο επικίνδυνη με την έννοια ότι μπορεί να εκτραπεί η κατάσταση και το σύστημα υγείας να μην αντέξει.
Είμαστε σαφώς στο δεύτερο ημίχρονο αλλά θα ήθελα όλοι να βοηθήσουμε να έχουμε μια ομαλή λήξη του παιχνιδιού έτσι ώστε να μπούμε σιγά σιγά στην αποκλιμάκωση», τόνισε ο κ.Σύψας.
Όπως είπε, στον γενικό πληθυσμό «έχουμε δει το χειρότερο» όμως αυτές οι εστίες είναι φαινόμενο ανησυχητικό.
Ο κ. Σύψας είπε ότι όλοι πρέπει να παραμείνουμε σε συναγερμό, απομόνωση και να τηρούμε τα περιοριστικά μέτρα, ενώ επεσήμανε ότι την εξέλιξη του Μαΐου θα την κρίνει η συμπεριφορά των πολιτών το Πασχα και οι εστίες υπερμετάδοσης που δεν μπορούν εύκολα να ελεγχθούν.


12 κρούσματα σε οίκο ευγηρίας στην Ατική - Τίθεται σε καραντίνα 

Σε καραντίνα τείθεται από το βράδυ της Κυριακής (12/4/2020), με απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρησης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά ο οίκος ευηγρίας, που βρίσκεται στη Νέα Μάρκη, και στον οποίο παρουσιάστηκε κρούσμα κορωνοϊού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 122 δείγματα που εξετάστηκαν στο γηροκομείο, εντοπίστηκαν 12 θετικοί στον ιό.
Πρόκειται για 10 ηλικιωμένους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν ήδη στο νοσοκομείο Σωτηρία, και για δύο εργαζόμενους.
Σημειώνεται πως τον οίκο ευγηρίας στη Νέα Μάκρη επισκέφθηκαν χθες το βράδυ ο υφ.Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς αλλά και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σ. Τσιόδρας, ο οποίος μετέβη και σήμερα 13/3 στο γηροκομείο προκειμένου να συντονίσει καλύτερα τα βήματα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού..

Κορύφωση της πανδημίας στην Ελλάδα στις 21 Απριλίου
 
Την ίδια ώρα σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης του Ινστιτούτου ΙΗΜΕ (Institute of Health Metrics and Evaluation) του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ η κορύφωση των ημερήσιων θανάτων στην Ελλάδα από τη νόσο Covid-19 θα εμφανίσει μια σταδιακή -αν και όχι μεγάλη σε απόλυτους αριθμούς- αύξηση των ημερήσιων θανάτων, με την κορύφωση να φτάνει στις 21 Απριλίου, όταν προβλέπονται 13 θάνατοι, ενώ στη συνέχεια προβλέπεται μια βαθμιαία μείωση μέχρι την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου.
Με βάση την τελευταία ανανέωση του με ελληνικά δεδομένα στις 10 Απριλίου, το μοντέλο προβλέπει ότι έως το τέλος του Μαΐου οι συνολικοί θάνατοι θα έχουν φθάσει τους 400.
Ο αριθμός 400 θεωρείται μια μέση πρόβλεψη, με το εύρος της πιθανής τιμής να κυμαίνεται από 264 έως 635 θύματα.
Ως πιθανότερη ημερομηνία που τα νοσοκομεία της Ελλάδας θα δεχθούν την κορύφωση της πίεσης τους από περιστατικά Covid-19 θεωρείται η 20ή Απριλίου.
Προβλέπεται ότι στην κορύφωση θα χρειασθούν έως 107 κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας για νοσηλεία ασθενών με τη νόσο και συνολικά 424 νοσοκομειακές κλίνες για τα λιγότερο σοβαρά περιστατικά.
Με βάση αυτή την εκτίμηση, το Ινστιτούτο προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη σε κλίνες ΜΕΘ στην Ελλάδα ακόμη και στην κορύφωση της κρίσης.
Οι παραπάνω προβλέψεις, σύμφωνα με το ΙΗΜΕ, βασίζονται στην εκτίμηση ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα διατηρηθούν στη χώρα μας έως τον Μάιο.

Image

Στην 49η θέση η Ελλάδα

Σε σχέση με τον πληθυσμό της, η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής περίπου εννέα θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού (από επτά την προηγούμενη Κυριακή), γεγονός που την τοποθετεί στην 49η θέση διεθνώς (από 38η θέση πριν επτά μέρες) και στην 18η στην Ευρωπαϊκή Ένωση (από 17η).
Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι περίπου 14 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων, συνεπώς η χώρα μας βρίσκεται αρκετά κάτω από το διεθνή μέσο όρο.
Ακόμη, έχοντας 75 ασθενείς διασωληνωμένους σε σοβαρή-κρίσιμη κατάσταση (έναντι 92 πριν επτά μέρες), η Ελλάδα είναι πλέον 38η διεθνώς σε αριθμό σοβαρών περιστατικών (ήταν 26ή πριν επτά μέρες και 20ή πριν 14 μέρες) και 16η στην Ευρωπαϊκή Ένωση (από 13η την προηγούμενη εβδομάδα).
Η χώρα μας είναι εξάλλου στην 48η θέση παγκοσμίως (έναντι της 57ης πριν επτά μέρες), όσον αφορά τον αριθμό των ασθενών με Covid-19 που έχουν αναρρώσει πλήρως (269 έως τώρα), ενώ είναι 15η στην ΕΕ.
Όσον αφορά τον αριθμό των τεστ που κάθε χώρα έχει πραγματοποιήσει, η Ελλάδα με 37.344 τεστ βρίσκεται στην 53ή θέση παγκοσμίως (από 50ή την προηγούμενη εβδομάδα). Εξάλλου, με αναλογία 3.583 τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού, βρίσκεται στην 66η θέση διεθνώς (από 57η).
Τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα στις 12 Απριλίου παγκοσμίως είχαν ξεπεράσει τα 1,78 εκατομμύρια.
Οι θάνατοι είχαν ξεπεράσει τους 108.800, ενώ σχεδόν 404.000 ασθενείς έχουν αναρρώσει πλήρως.
Την πρώτη πεντάδα σε επιβεβαιωμένα κρούσματα απαρτίζουν οι ΗΠΑ (532.879), η Ισπανία (163.027), η Ιταλία (152.271), η Γαλλία (129.654) και η Γερμανία (125.452).
Οι πέντε πρώτες χώρες σε αριθμό θανάτων είναι οι ΗΠΑ (20.577), η Ιταλία (19.468), η Ισπανία (16.606), η Γαλλία (13.832) και η Βρετανία (9.875).

Με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις η καραντίνα στη Λάρισα

Ομαλή είναi η κατάσταση στη συνοικία της Νέας Σμύρνης της Λάρισας, η οποία βρίσκεται σε καραντίνα από την Πέμπτη (9/4/2020) , λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού σε μέρος της συνοικίας
Περιορισμένη είναι η κίνηση και ειδικά στο τμήμα που βρίσκεται σε καραντίνα, ενώ ισχυρές παραμένουν οι αστυνομικές δυνάμεις.
Από το Σάββατο (11/4) και μέχρι και την λήξη της καραντίνας βρίσκονται σε λειτουργία τα κέντρα τροφοδοσίας για την διανομή των ειδών πρώτης ανάγκης σε τρόφιμα, με ευθύνη του Δήμου Λαρισαίων, όπως έχει ήδη αποφασιστεί.
Επίσης έχει τεθεί σε λειτουργία ένα Κέντρο Πληροφόρησης των πολιτών εντός της καραντίνας αλλά και ένα τηλεφωνικό κέντρο, ώστε οι πολίτες να μπορούν να επικοινωνούν για κάθε πληροφορία σχετική με τους κανόνες λειτουργίας της καραντίνας.
Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εκδοθούν και ενημερωτικά φυλλάδια όπου θα ενημερώνουν τους πολίτες για τα μέτρα που έχουν παρθεί, ενώ θα παρέχονται και όσες πληροφορίες χρειάζονται για την καθημερινότητα των ανθρώπων.
Παράλληλα συνεχίζονται οι συσκέψεις στους αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων ώστε να υπάρξει επανασχεδιασμός των αρμοδιοτήτων, ενώ αναμένεται να εμπλακούν στον υποστηριχτικό σχεδιασμό και εθελοντικές οργανώσεις και άλλοι φορείς.
Τέλος σημαντικό ρόλο αναλαμβάνουν και οι διαμεσολαβητές, όπου θα ενημερώνουν τον πληθυσμό της συνοικίας για ό,τι συμβαίνει με την πανδημία.

Παρατείνεται το λουκέτο στις επιχειρήσεις έως και τις 27 Απριλίου

Κλειστές θα παραμείνουν  έως τις ‪27 Απριλίου‬  όλες οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στους ΚΑΔ και έχουν αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία τους για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Η απόφαση δημοσιεύθηκε  το Σάββατο 11 Απριλίου 2020 στο ΦΕΚ, καθώςέληγε η προηγούμενη σχετική απόφαση, και από το μέτρο εξαιρούνται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ ' οίκον (e-shop κτλ.) που προσφέρουν οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στους 67 πληττόμενους ΚΑΔ.
Επίσης παρατείνεται η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας όλων των οργανωμένων παραλιών (δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών), των χιονοδρομικών κέντρων, των αγορών των άρθρων 37 και 38 του ν. 4497/2017 (Α ́ 171) και των αναβατήρων (τελεφερίκ).
Καθώς επίσης και όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων γυμναστικής, και των αθλητικών ομίλων.
Επίσης απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops- in-a-shop), που βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, εξαιρουμένων των σουπερ μάρκετ και των φαρμακείων, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.
Αντιθέτως επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες αλλά και η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων της χώρας.
Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων δεν απαγορεύεται, οι διοικήσεις τους οφείλουν να διασφαλίζουν την τήρηση, κατά την προσέλευση των καταναλωτών, της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 15 τ.μ. και την ελάχιστη απόσταση των 2 μέτρων μεταξύ τους, καθώς και του μη σχηματισμού ουράς άνω των 5 ατόμων.

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης