Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κοντοζαμάνης: Κερδίζουμε το στοίχημα και μετά την κρίση το σύστημα υγείας θα είναι πιο δυνατό - Eπιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις

Κοντοζαμάνης: Κερδίζουμε το στοίχημα και μετά την κρίση το σύστημα υγείας θα είναι πιο δυνατό - Eπιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις
"Mε την έγκαιρη λήψη των μέτρων καταφέραμε να περιορίσουμε τη μετάδοση της νόσου, αλλά και να προετοιμάσουμε καλύτερα το σύστημα υγείας", τονίζει ο Β. Κοντοζαμάνης
«Κερδίζουμε το στοίχημα και μετά την κρίση το σύστημα υγείας θα είναι πιο δυνατό», δηλώνει ο  υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, τονίζοντας ότι «η κρίση μας δίνει την εμπειρία και τα εργαλεία προκειμένου να επισπεύσουμε διαδικασίες και να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να έχουμε το πιο σύγχρονο σύστημα υγείας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των πολιτών».
Ο κ. Κοντοζαμάνης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνει πως «είναι παγκόσμια αποδεχτό, ότι η χώρα μας κινήθηκε γρήγορα και σωστά» και υπογραμμίζει πως η κρίση αυτή κατέδειξε την αναγκαιότητα της ύπαρξης ενός σύγχρονου και δυνατού δημόσιου συστήματος υγείας και «απαίτησε» γρήγορες βελτιώσεις και ενίσχυση του «γερασμένου» ΕΣΥ.
«Είναι αλήθεια ότι με την έγκαιρη λήψη των μέτρων καταφέραμε να περιορίσουμε τη μετάδοση της νόσου, αλλά και να προετοιμάσουμε καλύτερα το σύστημα υγείας.
Είναι ένα παράδειγμα τεκμηριωμένης λήψης αποφάσεων και ταχύτατης ανταπόκρισης της Κυβέρνησης», υπογραμμίζει και συμπληρώνει πως «στοχεύσαμε στην προστασία των πολιτών, στην προστασία των επαγγελματιών υγείας και στην ενδυνάμωση του συστήματος υγείας.
Δεν χάσαμε την ευκαιρία.
Θέσαμε ως προτεραιότητα την αύξηση των κλινών εντατικής θεραπείας.
Και το καταφέραμε.
Από 557 λειτουργικές κλίνες ΜΕΘ που διέθετε το δημόσιο σύστημα υγείας τον Ιούλιο 2019, σήμερα διαθέτει 775.
 Όχι μόνο αντιμετωπίζουμε επιτυχώς τον covid-19, αλλά ταυτόχρονα βελτιώνουμε το χαμηλό δείκτη που έχει η χώρα μας σε κλίνες ΜΕΘ ανά κάτοικο.
Έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε ένα πλάνο περαιτέρω ανάπτυξης Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στο οποίο συνεισφέρουν μεγάλοι δωρητές».
Σημειώνει ότι ο ίδιος και ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, ανέλαβαν τον περασμένο Ιούλιο «ένα σύστημα υγείας σε κακή κατάσταση».
«Αποτυπώσαμε πολύ γρήγορα τις ελλείψεις και τις αστοχίες και σχεδιάσαμε τις απαραίτητες ενέργειες που έπρεπε να αναληφθούν.
Κυρίως, καταφέραμε να διασφαλίσουμε την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος και να έχουμε στη διάθεσή μας ενημερωμένα και αξιόπιστα ώστε να λάβουμε τεκμηριωμένες αποφάσεις», προσθέτει.
Κατά τον ίδιο, «με την έναρξη της κρίσης του κορωνοϊού το σύστημα υγείας βρέθηκε με ελλείψεις σε κομβικά τμήματα, όπως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Δημιουργήσαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα νέες Μονάδες, στελεχώσαμε τομείς του συστήματος με το απαραίτητο προσωπικό, προβήκαμε στις παραγγελίες του απαραίτητου εξοπλισμού και υλικών, ώστε να αντιμετωπίσουμε την κρίση.
Δημιουργούμε μία σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον που μας δίνει τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε νωρίτερα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο σύστημα υγείας».
Επίσης, ο κ. Κοντοζαμάνης τονίζει πως «δίνουμε προτεραιότητα στις προσλήψεις στον τομέα της εντατικής θεραπείας.
Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας απαιτούν υψηλούς δείκτες στελέχωσης. Στόχος μας είναι η στελέχωση αυτή να είναι μόνιμη.
Όπως και σε άλλους τομείς του συστήματος υγείας.
Έχουμε επισημάνει ότι το επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό θα παραμείνει στο σύστημα.
Έχουμε επίσης σχεδιάσει τη σταδιακή μετατροπή των θέσεων ιατρικού επικουρικού προσωπικού σε θέσεις επιμελητών Β, ώστε με γρήγορες διαδικασίες κρίσης να προσλάβουμε μόνιμους γιατρούς στο σύστημα υγείας».
Προτεραιότητα, όπως επισημαίνει ο κ. Κοντοζαμάνης, αποτελεί και η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Όπως σημειώνει, «η περίπτωση του κορωνοϊού αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ήπια περιστατικά, πώς μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερες υπηρεσίες σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, με τη χρήση κυρίως της τεχνολογίας, και πώς η παροχή υπηρεσιών υγείας είναι αποτελεσματικότερη εφόσον η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας διαλειτουργήσει ουσιαστικά με τη δευτεροβάθμια.
Πετυχαίνουμε και κάτι ακόμα.
Το καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο κόστος επειδή η χρήση των πόρων καθίσταται αποδοτική».
Επιπλέον, ο υφυπουργός υπογραμμίζει πως «καταφέραμε επίσης να επιτύχουμε και ένα ψηφιακό άλμα στον τομέα της υγείας. Δράσεις που σχεδιάζονταν να υλοποιηθούν εντός του 2020, ήδη υλοποιούνται.
Για παράδειγμα, η άυλη συνταγογράφηση.
Και είναι δράσεις που αφορούν πρωτίστως όλους τους πολίτες. Βελτιώνουν την καθημερινότητα τους στην επαφή με το σύστημα υγείας, τον εξυπηρετούν και βεβαίως δεν επιφέρουν κανένα οικονομικό κόστος».
Για το ρόλο της ιδιωτικής υγείας

«Είναι γεγονός ότι το βάρος μίας υγειονομικής κρίσης το σηκώνουν τα κρατικά συστήματα υγείας.
Δεν πρέπει όμως να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι, σε ένα εθνικό σύστημα υγείας συνυπάρχει τόσο ο κρατικός τομέας όσο και ο ιδιωτικός.
Και πως στη μάχη πρέπει να συμμετέχουν όλοι.
Και συμμετέχουν.
Όχι μόνο οι γιατροί αλλά το σύνολο των επαγγελματιών υγείας.
Κανείς δεν περισσεύει», αναφέρει ο υφυπουργός.
«Επίσης, ο ιδιωτικός τομέας συμμετέχει με τις δομές που διαθέτει υπό το κύρος του κράτους, χωρίς κόστος για τον πολίτη», προσθέτει.

Η επόμενη μέρα

Για την επόμενη μέρα, ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «η υγειονομική κρίση μας δίνει την ευκαιρία να βελτιώσουμε το σύστημα υγείας, να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό, πιο αποδοτικό, πιο σύγχρονο.
Σε μικρό χρονικό διάστημα καταφέραμε και ξεπεράσαμε στρεβλώσεις, καλύψαμε ελλείψεις, δημιουργήσαμε νέες υπηρεσίες.
Ειδικότερα, δημιουργήσαμε νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εκσυγχρονίσαμε και ανανεώσαμε εξοπλισμό, στελεχώσαμε με το απαραίτητο προσωπικό κρίσιμους τομείς του συστήματος.
Και συνεχίζουμε να το κάνουμε».

Αδιαπραγμάτευτος ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος υγείας

«Ένα οργανωμένο και σύγχρονο σύστημα υγείας πρέπει να θέτει συγκεκριμένους στόχους και να βάζει προτεραιότητες.
Η κρίση μας δίνει την εμπειρία και τα εργαλεία προκειμένου να επισπεύσουμε διαδικασίες και να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να έχουμε το πιο σύγχρονο σύστημα υγείας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των πολιτών.
Επιπλέον, η κρίση κατέδειξε, σε όλους, ότι ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος υγείας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτος», τονίζει ο υφυπουργός.
«Διασφαλίζουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε κάθε απαραίτητη υπηρεσία χωρίς επιβάρυνση», σημειώνει.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης