Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κορωνοϊός: Στα 2.081 τα κρούσματα στην Ελλάδα με μόνο 96 νεκρούς – Καραντίνα στη Λάρισα – Λουκέτο στις επιχειρήσεις έως 27/4

Κορωνοϊός: Στα 2.081 τα κρούσματα στην Ελλάδα με μόνο 96 νεκρούς  – Καραντίνα στη Λάρισα – Λουκέτο στις επιχειρήσεις έως 27/4
Στους 96 οι νεκροί από τον ιό στην Ελλάδα
(upd) Αυξάνεται η λίστα των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού και στην Ελλάδα, καθώς έφτασαν πια συνολικά τους 96.
Ακόμη τρεις ασθενείς έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας.
Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για μια γυναίκα και δυο άντρες, που ήταν όλοι κοντά στην ηλικία των 60 ετών.
Ωστόσο,  συνεχίζεται η καλή επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα, καθώς ο κορωνοϊός φαίνεται να βρίσκεται σε κατάσταση ύφεσης, αρκεί όπως σημειώνουν οι υγειονομικές αρχές, η επανάπαυση μερίδας πολιτών να μην ανακόψουν την πορεία αυτή.
Την εικόνα αυτή ενισχύουν τα στοιχεία που παρουσίασαν στην τελευτεία ενημέρωση το Σάββατο 11 Απριλίου 2020, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας  Νίκος Χαρδαλιάς.
Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο είναι 72 και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.081, όπως γνωστοποίησε  ο κ. Τσιόδρας.
Ενημέρωσε επίσης πως 75 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε, πως η ελπιδοφόρα αυτή πορεία δεν πρέπει να ανακοπεί.
«Το μήνυμα Μένω Σπίτι δεν αλλάζει.
Τριάντα λεπτά περπάτημα την ημέρα, σε έναν ανοικτό χώρο, είναι ιδανικός.
Είναι υγεία.
Δεν επιτρέπεται όμως ο συνωστισμός.
Πρέπει να αποφεύγουμε τον συνωστισμό.
Κρατάμε ασφαλείς αποστάσεις», σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.
«Ο ιός αλλάζει τις συνήθειες της καθημερινότητάς μας. Ένας ιός μας περιορίζει.
Αλλά δεν πρέπει να καταργεί την κατανόηση του διπλανού μας. Φαινόμενα οικογενειακής βίας είναι απαράδεκτα.
Είναι προτιμότερο να βγούμε έξω και να πάρουμε πρόστιμο», συνέχισε ο κ. Τσιόδρας.
ImageImage


Χαρδαλιάς: Σε σύνολο 362 τεστ στη Λάρισα βρέθηκαν 25 θετικοί – Αύξηση των λαϊκών αγορών στην Αττική

Στη Λάρισα καταγράφηκαν επιπλέον 4 θετικά κρούσματα, ανέφερε στην τελευταία ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Κατά τον ίδιο, τα κρούσματα αυτά μαζί με τα 21 και τους 29 ελέγχους που έχουν γίνει δίνουν τη συνολική εικόνα 362 τεστ, 25 θετικά κρούσματα.
Ακόμα ενημέρωσε ότι αποφασίστηκε η αύξηση αριθμού των λαϊκών αγορών από τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα στην Αττική να είναι πλέον σε λειτουργία 222, ενώ ανακοίνωσε και την αναστολή  για 10 ημέρες, τεσσάρων  λαϊκών σε όλη τη χώρα.
Διαβεβαίωσε ότι συνεχίζονται όλοι οι έλεγχοι στα αεροδρόμια και στις πύλες εισόδου της χώρας, αναφέροντας ότι από τους ελέγχους είχαμε μόνο ένα θετικό κρούσμα.
«Είμαστε σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και ξεκαθάρισε πως τα πάντα παραμένουν οριακά, αναφέροντας ότι τα δεδομένα σταθμίζονται σε 12ωρη βάση.
Επίσης, επισήμανε πως «ο βαθμός επιφυλακής και εγρήγορσης είναι υψηλός».
Διαμήνυσε ότι τώρα είναι η ώρα που πρέπει να δείξουμε την υπομονή που χρειάζεται και τόνισε ότι μέχρι τις 27 Απριλίου πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στην προσπάθεια.

 Σε εξέλιξη η καραντίνα 5.000 ατόμων σε οικισμό Ρομά στη Λάρισα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του σχεδίου της καραντίνας του οικισμού Ρομά της Νέας Σμύρνης της Λάρισας, όπως είχε αποφασιστεί στο επιχειρησιακό σχέδιο.
Σύμφωνα με το σχέδιο,  με ευθύνη του Δήμου Λάρισας προχωράει η διαδικασία της τροφοδοσίας ειδών πρώτης ανάγκης της περιοχής.
Σε κομβικά σημεία εγκαταστάθηκαν 7 οικίσκοι οι οποίοι θα λειτουργούν ως σημεία τροφοδοσίας των κατοίκων της περιοχής με τρόφιμα και άλλα είδη.  
Ειδικότερα τα σημεία τροφοδοσίας έχουν οριστεί στις οδούς: Σωκράτους και Πλάτωνος, Αρχιμήδους και Πλάτωνος, Τέρμα Πλάτωνος και Βοιωτίας, Δανάης και Aεροδρομίου, Δανάης και Αρχιμήδους, Ροδιάς και Καραμανλή.
Μετά τους πρώτους 20 επιβεβαιωμένους ασθενείς, άλλοι τρεις βρέθηκαν θετικοί στον ιό, από τα 133 δείγματα που είχαν ληφθεί και είχαν σταλεί προς εξέταση σε ιδιωτικό κέντρο της Λάρισας.
Ακόμη 200 δείγματα έχουν φτάσει στον ΕΟΔΥ και αναμένονται τα αποτελέσματα.  
Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και καμπάνια ενημέρωσης, από υγειονομικό κλιμάκιο της περιφέρειας το οποίο θα δίνει πληροφορίες στους κατοίκους για το πώς θα προστατευθούν, προκειμένου να μη νοσήσουν και εκείνοι.
Εν τω μεταξύ μεταφέρθηκαν από την περιοχή της Νέας Σμύρνης της Λάρισας, 16 ασθενείς με κορωνοϊό σε Κέντρο Αποκατάστασης της πόλης, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της καραντίνας που υλοποιείται στην περιοχή για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Η μεταφορά έγινε με λεωφορείο από την συνοικία που βρίσκεται σε καραντίνα, μετά από συντονισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και κλιμακίου του ΕΟΔΥ.
Image

Παρατείνεται το λουκέτο στις επιχειρήσεις έως και τις 27 Απριλίου

Κλειστές θα παραμείνουν  έως τις ‪27 Απριλίου‬  όλες οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στους ΚΑΔ και έχουν αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία τους για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Η απόφαση δημοσιεύθηκε  το Σάββατο 11 Απριλίου 2020 στο ΦΕΚ, καθώςέληγε η προηγούμενη σχετική απόφαση, και από το μέτρο εξαιρούνται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ ' οίκον (e-shop κτλ.) που προσφέρουν οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στους 67 πληττόμενους ΚΑΔ.
Επίσης παρατείνεται η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας όλων των οργανωμένων παραλιών (δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών), των χιονοδρομικών κέντρων, των αγορών των άρθρων 37 και 38 του ν. 4497/2017 (Α ́ 171) και των αναβατήρων (τελεφερίκ). Καθώς επίσης και όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων γυμναστικής, και των αθλητικών ομίλων.
Επίσης απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops- in-a-shop), που βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, εξαιρουμένων των σουπερ μάρκετ και των φαρμακείων, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.
Αντιθέτως επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες αλλά και η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων της χώρας.
Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων δεν απαγορεύεται, οι διοικήσεις τους οφείλουν να διασφαλίζουν την τήρηση, κατά την προσέλευση των καταναλωτών, της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 15 τ.μ. και την ελάχιστη απόσταση των 2 μέτρων μεταξύ τους, καθώς και του μη σχηματισμού ουράς άνω των 5 ατόμων.
Επίσης δεν απαγορεύεται η διενέργεια εργασιών χωρίς την παρουσία κοινού στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων απαγορεύεται διά της παρούσας.

Ανοιχτά σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, τα καταστήματα τροφίμων - Το ωράριο

Από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 20:00 το βράδυ  είναι ανοικτά τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων σήμερα (12/4), Κυριακή των Βαΐων, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, που δημοσιεύθηκε σήμερα Παρασκευή στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Για τις υπόλοιπες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, δηλαδή από τη Μεγάλη Δευτέρα έως το Μεγάλο Σάββατο, ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 3377/2005 «Αρχές και Κανόνες για την εξυγίανση της λειτουργίας και την ανάπτυξη βασικών τομέων του εμπορίου και της αγοράς - Θέματα Υπουργείου Ανάπτυξης» (Α ́ 202).
Το ωράριο για τις καθημερινές ημέρες ορίζεται μέχρι τις 21:00 το βράδυ και το Μεγάλο Σάββατο μέχρι τις 20:00 το βράδυ.
Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση μπορεί να τροποποιηθεί ή και να ανακληθεί με νεότερη, εφόσον κριθεί αναγκαίο λαμβάνοντας υπόψη τις εκάστοτε επικρατούσες συνθήκες της αγοράς, αναφέρεται στο ΦΕΚ.
Οι επιχειρήσεις οφείλουν να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα την απόφαση και η μη συμμόρφωση επισύρει την επιβολή των ποινικών κυρώσεων και την επιβολή προστίμου ύψους από 1.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, ανά περίπτωση, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

Το σχέδιο για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων

Υπό άκρα μυστικότητα το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Υγείας ετοιμάζουν την άρση των περιοριστικών μέτρων με τον προγραμματισμό να δείχνει τα μέσα Μαΐου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ στα μέσα Μαΐου θα ανεβάσουν  ρολά μικρά εμπορικά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος  ενώ τα ξενοδοχεία μεταφέρονται για τις αρχές Ιουλίου.
Σε ότι αφορά τα σχολεία εξετάζεται τη τμηματική επάνοδος των τάξεων και η λειτουργία δύο βαρδιών.
Συμφωνα με πληροφορίες ο Κ. Μητσοτάκης έχει δώσει την τελευταία εβδομάδα ρητές οδηγίες στον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια για να καταστρώσει ένα σχέδιο τμηματικής εξόδου της χώρας από την κρίση.
Ένα τέτοιο σχέδιο, που βασίζεται σε διεθνή μοντέλα και στη βέλτιστη δυνατή εμπειρία, έχει παρουσιαστεί ήδη στον πρωθυπουργό  ο οποίος έχει εξουσιοδοτήσει αντιστοίχως τα υπουργεία Ανάπτυξης, Παιδείας και Τουρισμού μα καταστρώσουν ανάλογα σχέδια βάση προτεραιοτήτων.
 Να σημειωθεί ωστόσο, ότι καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή αυτών των σεναρίων θα παίξει η συνολική επαναξιολόγηση των περιοριστικών μέτρων τις πρώτες ημέρες μετά το Πάσχα και ο πτωτικός ρυθμός της νόσου.
Κυβερνητικά στελέχη πάντως ξεκαθαρίζουν ότι τα αυστηρά μέτρα για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες θα εξακολουθούν να ισχύουν έως το τέλος Μαΐου ενώ το μέτρο των συναθροίσεων για πάνω από 10 άτομα θα αρθεί στις 10 Μαΐου.
Η κυβέρνηση μελετά εναλλακτικά σενάρια και για την εκπαίδευση μετά την οριστικοποίηση της διεξαγωγής των Πανελληνίων στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά

Βάσει των όσων έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ανοιχτά είναι τα εξής καταστήματα:
-    Λιανικό εμπόριο τροφίμων: σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία και κάβες
-     Φαρμακεία, καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, αλλά και καταστήματα ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων
-    Επιχειρήσεις διανομής προϊόντων (delivery) και παροχής προϊόντων σε πακέτο (take away).
-    Πρατήρια υγρών καυσίμων
-    Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (ανοιχτά και τα συνεργεία που λειτουργούν εντός αντιπροσωπειών λιανικής και after sales)
-    Καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων
-    Περίπτερα, μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών
-    Καθαριστήρια
-    Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ
-    Καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς (pet shops), ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων
-    Καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών
-    Γραφεία τελετών (κηδειών)
-    Εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας
-    Καταστήματα εταιριών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Σημειώνεται ότι ανοιχτά, αλλά με περιορισμούς στην προσέλευση είναι επίσης τα καταστήματα οπτικών και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, καθώς η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους καταστηματάρχες, τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες: πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop) καθώς και εταιρείες τηλεφωνικής ενημέρωσης, call centers, με ειδική πρόβλεψη για την ανά δύο μέτρα λειτουργία των θέσεων εργασίας.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης