Τελευταία Νέα
Διεθνή

G20 - πετρέλαιο: Άμεσα μέτρα για τη σταθερότητα της αγοράς - Δεν συζητήθηκαν «αριθμοί»

G20 - πετρέλαιο:  Άμεσα μέτρα για τη σταθερότητα της αγοράς - Δεν συζητήθηκαν «αριθμοί»
«Δεσμευόμαστε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα και άμεσα μέτρα για να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα της αγοράς ενέργειας», δηλώνουν οι υπουργοί Ενέργειας της Ομάδας των G20
Να συνεργασθούν για να εξασφαλίσουν «τη σταθερότητα της αγοράς» πετρελαίου δεσμεύτηκαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ομάδας των G20, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, στην οποία όμως δεν γίνεται καμιά αναφορά σε μείωση της παραγωγής.
«Δεσμευόμαστε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα και άμεσα μέτρα για να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα της αγοράς ενέργειας», δηλώνουν οι υπουργοί στην σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την εικονική σύνοδο κορυφής τους που οργανώθηκε από τη Σαουδική Αραβία.
Ο αντιπρόσωπος του Καναδά, Seamus O'Regan, δήλωσε ότι  οι υπουργοί Ενέργειας της Ομάδας των G20 «δεν συζήτησαν αριθμούς» σχετικά με την ενδεχόμενη μείωση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου στη διάρκεια της συνόδου που οργανώθηκε την Παρασκευή 10/4, από τη Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο εξαγωγό του μαύρου χρυσού.
Όπως δήλωσε ο  υπουργός Φυσικών Πόρων του Καναδά στη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων μετά το τέλος της συνόδου, «οι συνομιλίες αφορούσαν μια πολυμερή λύση για να επιλυθεί το ζήτημα της αστάθειας» των τιμών και  «δεν συζητήσαμε για αριθμούς».
Πρόσθεσε ότι «σ' αυτό το στάδιο, το θέμα ήταν να συζητήσουμε για μια πολιτική και για μια συλλογική δέσμευση ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να βελτιώσουμε τη σταθερότητα.
Δημιουργήσαμε μια ομάδα εργασίας, η οποία θα αναλάβει να εξασφαλίσει και να παρουσιάσει τα στοιχεία μιας συντονισμένης απάντησης», αλλά και πως η ομάδα αυτή πρόκειται να συνεδριάσει «προσεχώς».
Ακόμη, ο ίδιος χαρακτήρισε «επιτυχή» τη σύνοδο, που έγινε με τηλεδιάσκεψη, έστω και μόνο για το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε και σημείωσε πως «οι χώρες της G20 κατανοούν ότι η οικονομική ασφάλεια και ευημερία των λαών μας συνδέεται με μια αγορά ενέργειας που λειτουργεί καλά και είναι σταθερή».
Συμπλήρωσε ότι «το γεγονός (...) ότι είμαστε διατεθειμένοι να εργασθούμε μαζί για να συντονίσουμε άμεσα τις προσπάθειές μας, να συγκεντρώσουμε δεδομένα για να μάθουμε τι να κάνουμε ώστε να βρούμε αυτή τη σταθερότητα, σηματοδοτεί ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός.
Δεν είμαστε ακόμη εκεί που θα θέλαμε να είμαστε, όμως είναι σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».
Τέλος, υπενθύμισε ότι ο Καναδάς «είναι ο τέταρτος παγκόσμιος παραγωγός πετρελαίου», προϊόν που αντιπροσωπεύει «8% του ΑΕΠ του».
Σημείωσε πως η χώρα αυτή, η οποία διαθέτει τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα του πλανήτη, έχει ήδη μειώσει την παραγωγή της «κατά περίπου 750.000 βαρέλια την ημέρα» τους τελευταίους μήνες, με την κατάρρευση των τιμών που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης