Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ο... κακός Hoekstra (Ολλανδία) στο Eurogroup ήθελε να δώσει πρώτα το πολιτικό μήνυμα στους ψηφοφόρους του

tags :
Reuters: Ο... κακός Hoekstra (Ολλανδία) στο Eurogroup ήθελε να δώσει πρώτα το πολιτικό μήνυμα στους ψηφοφόρους του
Γιατί η Ολλανδία εμφανίστηκε σκληρή με τα αιτήματα των Ιταλών και των Ισπανών;
Καθώς η Ευρωζώνη κατάφερε να εγκρίνει μια επείγουσα οικονομική δέσμη για τις χώρες που πλήττονται από την πανδημία του COVID-19, οι Ολλανδοί επιβεβαίωσαν τη φήμη της συνετής διαχείρισης, αρνούμενοι να στηρίξουν τα αιτήματα των νότιων μελών να αναλάβουν ένα συλλογικό χρέος.
Και ενώ οι 27 υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να ανακουφίσουν τα κράτη μέλη που έχουν ανάγκη, το αμφισβητούμενο ζήτημα των "ευρωομολόγων" - η από κοινού έκδοση χρέους - έμεινε ανεπίλυτο.
Στο Eurogroup της Τρίτης, η αναφορά σε "καινοτόμα χρηματοδοτικά μέσα" επέτρεψε και στις δύο πλευρές να δηλώσουν ότι έχουν κερδίσει πολιτικές παραχωρήσεις.
Η Γερμανία, η Αυστρία, η Φινλανδία και άλλοι είχαν επίσης εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για την αμοιβαία αναγνώριση του χρέους, αλλά ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών Wopke Hoekstra ήταν τελικά ο μοναδικός εκπρόσωπος σε 16 ώρες συνομιλιών που δεν συμφώνησε σε τίποτα.
Όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ επέστρεψαν σε νέα τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη, η Χάγη συμφώνησε να διευκολύνει τους όρους πρόσβασης στη χρηματοδότηση από το ταμείο διάσωσης του EMS.
Ο χαμογελαστός Hoekstra είπε ότι ήταν "πολύ ικανοποιημένος" με την έκβαση συνομιλιών, αναφέροντας όμως ότι "δεν θα υπάρξει κάποιο ευρωομόλογο".
Λίγη ώρα αργότερα δήλωνε στους ολλανδικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ότι "μερικές φορές πρέπει να βάλεις το πόδι σου κάτω".
Ωστόσο, η στάση του ολλανδού υπουργού δεν ήταν έκπληξη, αναφέρει το Reuters.
Λίγες ημέρες νωρίτερα η κορυφαία τηλεοπτική σατιρική εκπομπή υποστήριξε την πλευρά του Hoekstra για να εξηγήσει γιατί οι Ολλανδοί δεν έπρεπε να δώσουν χρήματα στην Ιταλία.
Με δύο εκατομμύρια θεατές, στην εκπομπή "Lubach on Sunday", ο Arjen Lubach δήλωσε ότι οι Ολλανδοί ήθελαν να βοηθήσουν, αλλά είχαν λογικές ανησυχίες σχετικά με τα μακροπρόθεσμα οικονομικά του μπλοκ και τη διατήρηση της δικής τους οικονομικής υγείας.
Συνέκρινε μάλιστα την κατάσταση με την κατάσβεση της πυρκαγιάς ενός γείτονα.
"Είμαι πρόθυμος να σας βοηθήσω να σβήσετε τη φωτιά, αλλά δεν θέλω να αναλάβω την υποθήκη σας", είπε ο Lubach, προσθέτοντας ότι ενώ ο Hoekstra εμφανίστηκε ενοχλητικός για πολλούς, είχε "δίκιο".
Η Ολλανδία, ένα πλούσιο έθνος 17,2 εκατομμυρίων, βγήκε μόλις πρόσφατα από τη χρόνια αυστηρή λιτότητα, η οποία έφερε βαθειές περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση, τις συντάξεις, την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη.
Ενώ οι Ολλανδοί μείωσαν το δημόσιο χρέος τους στο 50% του ΑΕΠ, η Ιταλία το αύξησε σχεδόν στο 135% ή 2,4 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Η Χάγη είχε τραβήξει μια κόκκινη γραμμή με τα κράτη της νότιας Ευρώπης σχετικά με το κοινό χρέος και τις προϋποθέσεις για πρόσβαση στις πιστωτικές γραμμές έκτακτης ανάγκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), προκαλώντας το θυμό της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Η ολλανδική ευτυχία είναι βαθιά ριζωμένη στην κουλτούρα και την ιστορία του εμπορικού έθνους που υιοθέτησε τον καλβινιστικό κλάδο του Προτεσταντισμού περισσότερο από τέσσερις αιώνες πριν.
Τον 17ο αιώνα, οι Άγγλοι σκαρφίστηκαν τη φράση "Going Dutch", η οποία αναφέρεται στον διαχωρισμό ενός λογαριασμού, έτσι ώστε ένα μέρος να μην καταλήξει να είναι χρεωμένο στο άλλο.
Το γεγονός ότι το ζήτημα είναι η πρωταρχική τηλεοπτική τροφή εξηγεί με ποιο τρόπο η Ολλανδία έχει γίνει ο «κακός αστυνομικός» της περιοχής, απορρίπτοντας το είδος του οικονομικού επιμερισμού των βαρών που απαιτούν οι γείτονές στο νότο.
Κι ενώ η σκληρή στάση της κυβέρνησης του ολλανδού πρωθυπουργού Mark Rutte έχει τη στήριξη του κοινοβουλίου, στη Ρώμη, ο ευρωσκεπτικιστής Matteo Salvini καταδίκασε το μπλοκ ως αδυναμο να δείξει αρκετή αλληλεγγύη.
Ο Joris Luyendijk, ένας ολλανδός συγγραφέας και πολιτικός σχολιαστής, δήλωσε ότι η τακτική της σκληρής γραμμής του Hoekstra θα μπορούσε να προκαλέσει μακροπρόθεσμα ζημιά στις διπλωματικές σχέσεις της χώρας.
"Είναι φρικτό PR και φρικτή πολιτική.
Σε μια εποχή πρωτοφανούς κρίσης, ο Wopke προσφέρει στους νότιους Ευρωπαίους μια ιδανική φιγούρα μίσους.
Θα πληρώσουμε γι 'αυτό ως χώρα", ανέφερε ο Luyendijk.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης