Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Πολιτική αποτυχία στο Eurogroup - Η ΕΚΤ θα σώσει την Ευρωζώνη

Capital Economics: Πολιτική αποτυχία στο Eurogroup - Η ΕΚΤ θα σώσει την Ευρωζώνη
Οι αναλυτές δεν προβλέπουν μια νέα κρίση στην Ευρωζώνη άμεσα, ωστόσο αυτό οφείλεται στην παρέμβαση της ΕΚΤ και όχι στις κυβερνήσεις
Για συμφωνία κατώτερη των προσδοκιών στο Eurogroup κάνουν λόγο οι αναλυτές της Capital Economics.
Όπως σημειώνουν, το πακέτο των 540 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, είναι πολύ κατώτερο των προσδοκιών πολλών κρατών -μελών της Ευρωζώνης για σημαντική δημοσιονομική στήριξη.
Σύμφωνα με την Capital Economics, δεν βρέθηκε λύση για την αμοιβαιοποίηση του χρέους, με το μεγάλο πρόβλημα των υπερχρεωμένων οικονομιών να επιμένει.
Όσον αφορά το ταμείο ανασυγκρότησης το οποίο θα συσταθεί στο μέλλον, οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι μάλλον απίθανο να αποτελέσει τη βάση για την έκδοση των ευρωομολόγων.
Μάλιστα χαρακτηρίζουν τη συμφωνία του Eurogroup ως πολιτική αποτυχία για πολλές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.
Πάντως οι αναλυτές δεν προβλέπουν μια νέα κρίση στην Ευρωζώνη άμεσα, ωστόσο αυτό οφείλεται στην παρέμβαση της ΕΚΤ και όχι στις κυβερνήσεις.
Η συμφωνία του Eurogroup στηρίζεται σε τρεις άξονες, όπως ανακοίνωσε ο Mario Centeno.
Πρώτον, τη στήριξη των εργαζομένων με την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων για την προστασία από την ανεργία με ένα πακέτο 100 δισ. ευρώ που θα δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χώρες - μέλη.
Δεύτερον, τη στήριξη των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων, με δάνεια ύψους 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Τρίτον, τη στήριξη των κρατών - μελών με πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας., που συνολικά θα φθάνουν τα 240 δισ. ευρώ.
Οι χώρες που θα χρησιμοποιήσουν τις πιστωτικές γραμμές θα υπόκεινται στη συνήθη εποπτεία των οικονομιών τους από την ΕΕ, ενώ ο μόνος όρος είναι ότι τα σχετικά ποσά θα πρέπει να διατεθούν μόνο για άμεσες και έμμεσες δαπάνες που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης