Bloomberg: Παράδειγμα προς μίμηση εν μέσω κορωνοϊού η Ελλάδα, ειδικά για Ιταλία, Ισπανία

Bloomberg: Παράδειγμα προς μίμηση εν μέσω κορωνοϊού η Ελλάδα, ειδικά για Ιταλία, Ισπανία
Σε αυτήν την πανδημία, η Αθήνα μπορεί να περπατήσει με το κεφάλι ψηλά, αναφέρει το Bloomberg
Η επιδημία του Covid-19 έχει εκθέσει τη φτωχή ηγεσία και διακυβέρνηση παγκοσμίως.
Από την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έως και τις ΗΠΑ, οι πολιτικοί περίμεναν πάρα πολύ καιρό πριν πάρουν τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία των πολιτών τους.
Όμως η Ελλάδα ήταν μια αξιοσημείωτη - και ίσως εκπληκτική - εξαίρεση σε αυτή την τάση, αναφέρει νέα ανάλυση του Bloomberg.
Η κυβέρνηση επέβαλε σοβαρά μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης σε πολύ πρώιμο στάδιο της επιδημίας σε σχέση με άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης.
Προς το παρόν, αυτή η ταχεία αντίδραση βοήθησε την Ελλάδα να αποφύγει την τραγική κρίση της υγειονομικής περίθαλψης που αντιμετωπίζουν τα πλουσιότερα κράτη.
Ο Τάκης Παππάς, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, συνέκρινε την ταχύτητα της αντίδρασης στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία.
Η Αθήνα έκλεισε όλα τα μη βασικά καταστήματα μόνο τέσσερις ημέρες μετά την αναφορά του πρώτου θανάτου από τον Covid-19.
Αντίθετα, η Ιταλία και η Ισπανία το έκαναν μετά από 18 και 30 ημέρες, αντίστοιχα.
Η απαγόρευση της μη ουσιαστικής μετακίνησης στην Ελλάδα ήρθε μόλις μια εβδομάδα μετά - ταχύτερα από ό, τι σε οποιαδήποτε από τις δύο άλλες χώρες.
Αυτές οι πρώτες ενέργειες μείωσαν την πίεση στο επισφαλές σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας.
Στα μέσα Μαρτίου, το ελληνικό εθνικό σύστημα υγείας (ΕΣΥ) μπορούσε να υπολογίσει μόνο σε 605 μονάδες εντατικής θεραπείας, εκ των οποίων μόνο 557 λειτουργούσαν λόγω έλλειψης προσωπικού.
Παρόλο που η Ιταλία έπρεπε να υιοθετήσει μέτρα lockdown νωρίτερα, οι πολιτικοί της μπορούν να υποστηρίξουν ότι ήταν οι πρώτοι στην Ευρώπη που αντιμετώπισαν αυτή την πρωτοφανή πρόκληση.
Η ισπανική κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, είχε το πλεονέκτημα του χρόνου, αλλά δεν έδρασε, επιτρέποντας μαζικές συγκεντρώσεις, όπως διαδηλώσεις και ποδοσφαιρικούς αγώνες, μέχρι και 26 ημέρες μετά τον πρώτο θάνατο Covid-19.
Image
Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει καταγράψει μόνο 1.955 κρούσματα και 86 θανάτους - δηλαδή 188 περιπτώσεις και 8 θανάτους ανά εκατομμύριο ανθρώπους.
Η Ισπανία έχει 3.261 περιπτώσεις και 326 θανάτους ανά εκατομμύριο και η Ιταλία έχει αντίστοιχα 2.375 και 302 άτομα.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κάνει λιγότερα από τα μισά τεστ (ανά εκατομμύριο ανθρώπους) από την Ισπανία και λιγότερο από το ένα τέταρτο της Ιταλίας , αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η πίεση στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι συγκρίσιμη με αυτή που υφίστανται οι τελευταίες δύο χώρες.
Η ελληνική κυβέρνηση αναφέρει επίσης ότι έχει προσλάβει 4.200 νέους γιατρούς και έχουν αυξηθεί κατά το ήμισυ οι ΜΕΘ, γεγονός που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της επιδημίας.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναδειχθεί ως φωνή λογικής στη διεθνή σκηνή, σε αντίθεση με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Jair Bolsonaro που αρνήθηκε τη σοβαρότητα της πανδημίας.
Το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας στο σύνολό του, συμπεριλαμβανομένου του κυρίου κόμματος της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, αντέδρασε με ψυχραιμία - μια πολύ διαφορετική εικόνα από τις μάχες που δόθηκαν στην Ισπανία.
Και ο ελληνικός πληθυσμός φαίνεται με μεγάλη προσοχή να τηρεί τους κανόνες, εν μέρει ως αποτέλεσμα των ποινών της κυβέρνησης για μη συμμόρφωση.
Είναι πιο ανησυχητικό το τι θα μπορούσε να συμβεί στην οικονομία της Ελλάδας.
Η πανδημία έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για την Αθήνα.
Μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, τα πράγματα βρίσκονται τελικά σε καλό δρόμο.
Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας, κέρδισε τις εκλογές του 2019, με εντολή να αποκαταστήσει τη διεθνή αξιοπιστία και να αναδυντάξει την οικονομία.
Οι επενδυτές ενδιαφέρονται στην Ελλάδα αναζητώντας αποδόσεις και ευκαιρίες, οδηγώντας το χρηματιστήριο Αθηνών ανάμεσα στις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως πέρυσι.
Αυτός ο κόσμος δεν μπορούσε πλέον να αντιμετωπίσει κι άλλες προκλήσεις.
Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της συνολικής παραγωγής της χώρας και η βιομηχανία θα υποφέρει άσχημα εάν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί συνεχίσουν το καλοκαίρι.
Οι μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν πάνω από το 80% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας (εξαιρουμένης της χρηματοδότησης) αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα με προμήθειες, ρευστότητα και πωλήσεις.
Ωστόσο, δεδομένου πόσο γρήγορα η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στην πανδημία, η χώρα θα μπορούσε να ξανασταθεί στα πόδια της νωρίτερα από άλλες.
Σε αντίθεση με τους προηγούμενους γύρους ποσοτικής χαλάρωσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να συμπεριλάβει ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 750 δισ. ευρώ, το οποίο αποσκοπεί στην υποστήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης καθ 'όλη τη διάρκεια της πανδημίας.
Επίσης, χαλάρωσε τους κανόνες της, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορούν να κάνουν χρήση των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως ενέχυρο για να λάβουν ρευστότητα από την κεντρική τράπεζα.
Αυτές ήταν σοφές αποφάσεις και θα παράσχουν πρόσθετη σταθερότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές της χώρας, αναφέρει το Bloomberg.
Για χρόνια, μεγάλο μέρος της Ευρώπης κοίταξε την Ελλάδα ως πρόβλημα.
Για όλες τις εγγενείς αδυναμίες της, σε αυτήν την πανδημία, η Αθήνα μπορεί να περπατήσει με το κεφάλι ψηλά.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS