Διεθνή

OPEC+: Έκλεισε η συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου έπειτα από παρέμβαση του Τrump

OPEC+: Έκλεισε η συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου έπειτα από παρέμβαση του Τrump
Η σκυτάλη περνά σήμερα 10 Απριλίου 2020 στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των G-20 για να εξετάσουν το θέμα
(upd) Σε συμφωνία για περικοπές 10 εκατ βαρέλια ανά ημέρα τον Μάϊο 2020 και τον Ιούνιο του 2020, οι οποίες εν συνεχεία θα περιοριστούν στα 8 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του 2020  και στα 6 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2021, κατέληξε ο OPEC+, η οποία ωστόσο ετέθη σε κίνδυνο, λόγω των αντιρρήσεων που εξέφραζε το Μεξικό.
Το Μεξικό δεχόταν ισχυρές πιέσεις, κυρίως από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, προκειμένου να δώσει το πράσινο φως.
Όπως έγινε γνωστό, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να περικόψουν τη δική τους παραγωγή κατά επιπλέον 250.000 βαρέλια την ημέρα προκειμένου να βοηθήσουν το Μεξικό να ανταποκριθεί στη συνεισφορά που του αντιστοιχεί στις παγκόσμιες περικοπές.
Εντέλει φαίνεται να πείστηκε ύστερα από την καταλυτική παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου, Donald Trump.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε σήμερα ότι μία τελική συμφωνία για τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου, η οποία συμφωνήθηκε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του ΟΠΕΚ, «εξαρτάται» από τη συμμετοχή του Μεξικού στις μειώσεις.
Ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ δήλωσε από την πλευρά του, ότι «το Κουβέιτ είχε μαραθώνιες συνομιλίες κατά τις προηγούμενες ημέρες, προκειμένου να επιτύχει τη συναίνεση, ελπίζοντας στην ομαλοποίηση των πετρελαϊκών αγορών».
Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η μείωση της παγκόσμιας ζήτησης λόγω του COVID-19 θα αγγίξει ακόμα και τα 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το 2020, γεγονός που σημαίνει ότι οι περικοπές που ανακοινώθηκαν δε θα ισορροπήσουν την αγορά ενέργειας.
«Υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες εκδοχές από τη συνάντηση και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι επιστρέψαμε σε αρνητικό έδαφος μετά από το "άλμα" του +12% που σημειώθηκε νωρίτερα», δήλωσε ο αναλυτής της Tyche Capital Advisors, Tariq Zahir.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι τιμές του πετρελαίου δέχονται πιέσεις.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent βρίσκεται στο +0,15% στα 31,82 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει «βουτιά» της τάξεως του -7,5% στα 23,21 δολ. ανά βαρέλι.
Νωρίτερα εντός της ημέρας οι τιμές του «μαύρου χρυσού» κατέγραφαν άνοδο, με το Brent να αγγίζει τα 36,38 δολ. ανά βαρέλι, και το αμερικανικό αργό να σκαρφαλώνει στα 28,33 δολ. ανά βαρέλι.

Επικοινωνία Trump (ΗΠΑ) με Putin (Ρωσία) και Salman (Σαουδική Αραβία) για τη συμφωνία για το πετρέλαιο

Επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir  Putin και με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Salman είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump με κύριο αντικείμενο την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ του ΟΠΕΚ και των άλλων κρατών για τη μείωση της ημερήσιας παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.
«Είχαμε μία μεγάλη κουβέντα για την παραγωγή πετρελαίου και τον ΟΠΕΚ, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνει [η μείωση], ώστε η βιομηχανία μας να πάει καλά και η πετρελαϊκή βιομηχανία να πάει καλύτερα» ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρξουν απολύσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία και σε διεθνές επίπεδο.
Κατόπιν της απόφασης αυτής του ΟΠΕΚ, της Ρωσίας και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών να μειώσουν την παραγωγή τους πλέον αναμένεται η κίνηση των ΗΠΑ και άλλων παραγωγών για το εάν θα συμμορφωθούν με αυτήν την απόφαση προκειμένου  να αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου.
Χθες, οι ΗΠΑ καλωσόρισαν τις αναφορές για την επίτευξη κατ' αρχήν συμφωνίας μεταξύ του OPEC και των συμμάχων του για τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια (bpd), σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της κυβέρνησης.
«Οι δεσμεύσεις αυτές θα στείλουν ένα σημαντικό μήνυμα ότι όλες οι μεγάλες χώρες παραγωγής πετρελαίου θα αντιδράσουν συντονισμένα στις πραγματικότητες της αγοράς που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Κρεμλίνο: Putin, Trump, Salman αναζητούν τρόπους για τη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου

Στην επικοινωνία που είχαν νωρίτερα σήμερα Παρασκευή 10/4 οι πρόεδροι της Ρωσίας, Vladimir Putin, και των ΗΠΑ, Donald Trump με το βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Salman αναφέρεται σε ανακοίνωση του το Κρεμλίνο, στην οποία επισημαίνεται ότι οι τρεις ηγέτες επιβεβαίωσαν την πρόθεση τους να σταθεροποιηθεί η παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
Παράλληλα αναφέρεται ότι οι τρεις τους συζήτησαν και για την επικείμενη τηλεδιάσκεψη που θα έχουν οι ηγέτες της G20, η οποία είναι προγραμματισμένη για αργότερα εντός της ημέρας.
Σημειώνεται πως ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλα πετρελαιοπαραγωγά κράτη συμφώνησαν να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου σε μια προσπάθεια να σταθεροποιηθούν οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες καταγράφουν μεγάλη πτώση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Birol (IEA): Ευελπιστούμε ότι η σημερινή τηλεδιάσκεψη των G20 θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα στην αγορά πετρελαίου

Την ελπίδα του ότι η σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας των G20 θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα στην αγορά πετρελαίου, εξέφρασε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Fatih Birol, καθώς οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πτώση της ζήτησης και την αύξηση της παραγωγής.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής του IEA εξέδωσε ανακοίνωση, μέσω της οποίας ανέφερε ότι «μετά το ευπρόσδεκτο βήμα που ανακοινώθηκε από ορισμένους παραγωγούς πετρελαίου, αναμένω τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας των G20».
Παράλληλα, ο κ. Birol εξέφρασε την ελπίδα του ότι η συνάντηση των G20 «θα βοηθήσει στην αποκατάστασης της σταθερότητας, την οποία χρειάζεται πολύ η αγορά πετρελαίου».
Ωστόσο, ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας διευκρίνισε ότι δεν αναμένει γρήγορη ανάκαμψη στη ζήτηση πετρελαίου, ούτε εκτιμά πως οι τιμές του πετρελαίου θα επιστρέψουν άμεσα στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την κρίση.
Χθες, οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν «άλμα» μετά την αρχική ανακοίνωση της συμφωνίας ανάμεσα σε ΟΠΕΚ και Ρωσία, επιστρέφοντας στη συνέχεια σε αρνητικό έδαφος, εν μέσω ανησυχιών ότι η μείωση στην παραγωγή δεν είναι αρκετή να ανισταθμίσει την πτώση που έχει καταγραφεί στη ζήτηση.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία των ΟΠΕΚ+ αφορά τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως για τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2020, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση της ζήτησης για το ίδιο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να διαμορφωθεί ακόμα και στα 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Ρωσία: Θετική η συμφωνία με τις χώρες ΟΠΕΚ+ για μείωση παραγωγής πετρελαίου - Το Κρεμλίνο χαιρετίζει τη στάση του Μεξικού να προσυπογράψει τη συμφωνία

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin αξιολογεί θετικά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου στο πλαίσιο του σχήματος ΟΠΕΚ+, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Dmitri Peskov, προσθέτοντας ότι το Κρεμλίνο χαιρετίζει τη στάση του Μεξικού που προσυπέγραψε το τελικό κείμενο, το οποίο θα επηρεάσει θετικά την παγκόσμια αγορά.
Ο Πρόεδρος Putin εκτιμά πολύ θετικά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, η οποία συνιστά ένα συμβιβασμό μεταξύ 22 χωρών που συμμετείχαν στις συνομιλίες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα αξιολογεί θετικά, την «εποικοδομητική στάση που τήρησε η μεξικανική πλευρά».
«Αυτή τη στιγμή μπορούμε να μιλάμε για έναν συμβιβασμό μεταξύ όλων των 23 χωρών μελών, είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό θα ασκήσει θετική επιρροή, σταθεροποιητική επιρροή στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.
Ο Peskov πρόσθεσε ότι η απόφαση της Ρωσίας να κάνει υποχωρήσεις και να μειώσει τη παραγωγή πετρελαίου στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών που καταβάλλονται για να σταθεροποιηθεί η αγορά πετρελαίου, δεν συνιστά ήττα, αλλά αντίθετα, επέτρεψε να αποφευχθεί το χάος στην παγκόσμια οικονομία.
«Όχι, απολύτως όχι» ήταν η απάντηση του Peskov, όταν ρωτήθηκε αν η απόφαση για μείωση της παραγωγής κατά 23% συνιστά ήττα για την ρωσική πλευρά.
«Εδώ δεν υπάρχουν ηττημένοι.
Εδώ υπάρχουν μόνο κερδισμένοι από αυτή την απόφαση, μάλιστα από την απόφαση αυτή βγαίνουν κερδισμένες και οι χώρες παραγωγοί πετρελαίου, όλες οι χώρες, οι καταναλωτές τους και η παγκόσμια οικονομία συνολικά, η οποία σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να βυθιστεί απλά στο χάος», δήλωσε ο Peskov.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης