Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

TASS: Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ξεκινήσουν συνομιλίες με τη Ρωσία και την Κίνα για μία νέα Συμφωνία START

TASS: Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ξεκινήσουν συνομιλίες με τη Ρωσία και την Κίνα για μία νέα Συμφωνία START
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει την υλοποίηση μίας ευτύερης συμφωνίας για τον έλεγχο των εξοπλισμών
Την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Μόσχα και το Πεκίνο για μία νέα Συμφωνία START για τον έλεγχο των εξοπλισμών, εξέφρασε σήμερα (10/4) το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, μέσω δηλώσεω που πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του State Department, «ο πρόεδρος μας έχει ζητήσει να εξετάσουμε κατά τα επόμενα βήματά μας μία ευρύτερη νεά Συμφωνία START, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται τόσο η Κίνα όσο και Ρωσία», ενώ πρόσθεσε ότι «είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε συνομιλίες τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Κίνα για μία συμφωνία ελέγχου των εξοπλισμών, η οποία θα πληρεί τα κριτήριά μας».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αφοσιωμένες στον αποτελεσματικό έλεγχο των εξοπλισμών, ο οποίος θα προάγει την ασφάλεια των ΗΠΑ, των συμμάχων και των συνεργατών τους, θα είναι επαληθεύσιμος και θα περιλαμβάνει εταίρους που θα συμμορφώνονται υπεύθυνα με τις υποχωρεώσεις τους».
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι «η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα μίας επέκτασης της νέας Συμφωνίας START, λαμβάνοντας υπόψη τις απειλές που αντιμετωπίζουμε σήμερα, το μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφάλειας και τη δήλωση της Ρωσίας ότι δεν έχει προϋποθέσεις για επέκταση».
Σύμφωνα με το State Department, η Ουάσιγκτον έχει ήδη στείλει επίσημα πρόσκληση στην Κίνα προκειμένου να ξεκινήσει ένας στρατηγικός διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές για θέματα ασφαλείας, ενώ ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για το σχετικό ζήτημα έλαβε χώρα τον περασμένο Ιανουάριο.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν την πιο πρόσφατη συνάντησή τους με τη Ρωσία για τον Στρατηγικό Διάλογο Ασφαλείας τον Ιανουάριο του 2020», ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «προτείναμε συνάντηση και στην Κίνα, την οποία δεν έχει αποδεχθεί ακόμα».
Οι παραπάνω δηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στον απόηχο του πρόσφατου άρθρου που δημοσίευσε στο TASS ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Dmitry Medvedev, σχετικά με το θέμα.
Όπως αναφέρει ο κ. Medvedev, η Μόασχα είχε ζητήσει επανειλημμένα την επέκταση της νέας Συνθήκης START, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες «συνεχίζουν να βρίσκουν νέα εμπόδια».
«Φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να επιδοθεί σε έναν ατελείωτο διάλογο και να τορπιλίσει την παράταση της συμφωνίας, η οποία είναι ιδαίτερα σημαντική για την διατήρηση της στρατηγικής σταθερότητας στον κόσμο», επεσήμανε ο Ρώσος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Η θέση του αμερικανικού Υπουργείο Εξωτερικών για την υποθετική προσχώρηση της Κίνας στη νέα συμφωνία START και εφαρμογή της Συνθήκης στα νεότερα όπλα της Ρωσίας δε μοιάζει να είναι ρεαλιστική», πρόσθεσε ο κ. Medvedev.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης