Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο Dalio (Bridgewater) προβλέπει βαθιά ύφεση στις ΗΠΑ λόγω κορωνοϊού: Ό,τι συμβαίνει μεγαλύτερο σε σχέση με την κρίση του 2008

Ο Dalio (Bridgewater) προβλέπει βαθιά ύφεση στις ΗΠΑ λόγω κορωνοϊού: Ό,τι συμβαίνει μεγαλύτερο σε σχέση με την κρίση του 2008
O ιδρυτής της Bridgewater Associates προβλέπει βαθιά ύφεση στις ΗΠΑ λόγω του κορωνοϊού
Βαθιά ύφεση στις ΗΠΑ προβλέπει ο ιδρυτής της Bridgewater Associates, Ray Dalio.
Μάλιστα, επισημαίνει ότι αυτή τη φορά οι επιπτώσεις θα είναι όμοιες με τις εκείνες της Μεγάλης Ύφεσης, που διήρκησε από το 1929 έως το 1933 και θεωρείται ως η χειρότερη οικονομική κρίση στην αμερικανική ιστορία.
Στη Μεγάλη Ύφεση η ανεργία έφτασε σε σχεδόν 25%, ενώ το ΑΕΠ υποχώρησε κατά σχεδόν 30%.
Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι και τώρα ισχύει κάτι τέτοιο, ο Dalio απάντησε καταφατικά.
Ο ίδιος επεσήμανε την πιθανότητα οι ΗΠΑ να δουν διψήφιο ποσοστό ανεργίας και μεγαλύτερη του 10% υποχώρηση της οικονομίας, με συνέπειες που θα έχουν διάρκεια έτη και όχι μήνες.
Σε μια ύφεση, η οικονομική παραγωγή υποχωρεί για συνεχόμενα τρίμηνα, με τις επιπτώσεις να διαρκούν πολλούς μήνες.
Σε μια βαθιά ύφεση, ωστόσο που προβλέπει ο Dalio, οι επιπτώσεις διαρκούν για έτη.
Ο ίδιος παρομοίασε τον κορωνοϊό και τα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης με τσουνάμι, που θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων και στα ατομικά εισοδήματα και κυρίως σε όσους απολύθηκαν.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο CNBC, o Dalio είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι οι εταιρικές απώλειες στις ΗΠΑ θα είναι της τάξης των 4 τρισ. δολ., ενώ πρόσθεσε ότι πολλοί άνθρωποι θα χρεοκοπήσουν ως αποτέλεσμα της ύφεσης.
Ο ίδιος εκτίμηση ότι οι παγκόσμιες απώλειες θα κυμανθούν από 12 έως 20 τρισ. δολ. από μια παγκόσμια οικονομία 85 τρισ. δολ..
«Αυτό είναι μεγαλύτερο σε σχέση με ό,τι συνέβη το 2008» δήλωσε ο Dalio αναφερόμενος στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και στη Μεγάλη Ύφεση που ακολούθησε, όπου το αμερικανικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 4,3% και το ποσοστό της ανεργίας έφτασε στο 10%.
Το 2008, η χρηματοπιστωτική κρίση προκλήθηκε από την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ και από πτωχεύσεις χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα σχέδιο διάσωσης ύψους 700 δισ. δολ. για να προστατέψει τις βιομηχανίες, η κατάρρευση των οποίων θα προκαλούσε ντόμινο εξελίξεων στην υπόλοιπη οικονομία.
Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, δεν είναι μόνο οι τράπεζες ή μία βιομηχανία που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλές μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, που κλείνουν και συσσωρεύουν χρέη.
«Αυτό είναι πιο σύνθετο από το 2008, διότι υπάρχουν οι τράπεζες και μετά υπάρχουν όλες αυτές οι εταιρείες εκτός των τραπεζών.
Όλες οι μικρές επιχειρήσεις, που είναι σε διαφορετικές περιοχές» είπε ο Dalio.
Ο Dalio επανέλαβε επίσης προηγούμενες δηλώσεις στο CNBC, στις οποίες σημείωσε ότι η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ είναι διαφορετική σήμερα από ό,τι το 2008, όταν το η Fed κατάφερε να μειώσει σημαντικά τα επιτόκια στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την ενίσχυση της οικονομίας.
Σήμερα, όμως, επιτόκια της Fed ήταν ήδη σχετικά χαμηλά πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, την οποία λέει ο Dalio, με αποτέλεσμα αυτή τη φορά η κεντρική τράπεζα να μην έχει πολλά περιθώρια ελιγμών για τη στήριξη της οικονομίας.
«Βρισκόμαστε τώρα σε ένα σημείο όπου θα χρειαστεί αναδιάρθρωση του χρέους και νομισματοποίηση αυτού», δήλωσε ο Dalio τον περασμένο μήνα.
«Ζούμε σε έναν διαφορετικό κόσμο, όπως η δεκαετία του 1930... όπου υπάρχει υποτίμηση του δολαρίου.
Έχετε την εκτύπωση χρημάτων».
Ο Dalio πιστεύει ότι χρειάζεται «δημιουργικότητα» και «αποτελεσματικότητα» για την ανοικοδόμηση της οικονομίας, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης για την τόνωση της οικονομίας αλλά και των επιχειρηματιών που θα πρέπει να μάθουν να λειτουργούν σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης