Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ): Δεν τίθεται θέμα μνημονίου ή προληπτικής γραμμής – Μπορούμε τουλάχιστον ακόμα μια φορά το επίδομα των 800 ευρώ

Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ): Δεν τίθεται θέμα μνημονίου ή προληπτικής γραμμής – Μπορούμε τουλάχιστον ακόμα μια φορά το επίδομα των 800 ευρώ
Δεν ξέρουμε ακόμα την έκταση του προβλήματος, κάνουμε εκτιμήσεις ή αξιολογήσεις με έναν άγνωστο παράγοντα είπε ο ΥΠΟΙΚ
Τη θέση ότι δεν τίθεται θέμα νέου μνημονίου ή προληπτικής πιστωτικής γραμμής λόγω της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ο οποίος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μπορεί τουλάχιστον για μια φορά ακόμα να επαναλάβει τα θετικά μέτρα που έχει λάβει για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, όπως είναι το επίδομα των 800 ευρώ.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Alpha και αναφερόμενος στις αποφάσεις που έλαβε κατά την χθεσινή του συνεδρίαση το Eurogroup ο κ.Σταϊκούρας είπε ότι αυτές ήταν θετικές και πρέπει να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για νέες πρωτοβουλίες.
«Ήταν δύσκολο να γίνει το ευρωομόλογο, είδατε από όλες τις αναφορές που έχουν γίνει δημόσια ότι δεν υπήρχε η διάθεση από μεγάλο αριθμό κρατών να το αποδεχτούν.
Καταφέραμε όμως, μέσα στο κείμενο συμπερασμάτων, στο σημείο 19 να υπάρχει πρόβλεψη, που παραπέμπει στους αρχηγούς των κρατών – μελών, που μιλά για δρομολόγηση ενός ταμείου ανάκαμψης με χρηματοδότηση από καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία.
Εκεί μέσα υπάρχει ένα μεγάλο πλαίσιο με παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν, μετά από καθοδήγηση των αρχηγών των κρατών – μελών.
Αυτό γίνεται για πρώτη φορά και αποτυπώνει τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν από τις ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Εξωγενής, συμμετρική κρίση στην Ευρώπη

Ερωτηθείς για το τι σημαίνει αυτή η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα ο κ.Σταϊκούρας είπε ότι «έχουμε μια εξωγενή κρίση, συμμετρική στην Ευρώπη».
«Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι παρά τις δυσκολίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ευρώπη λειτούργησε γρήγορα και πιο αποτελεσματικά σε σχέση με το πώς λειτούργησε πριν από 10 χρόνια.
Σε πρώτη φάση προχώρησε στην πλήρη άφεση των δημοσιονομικών κανόνων.
Δόθηκε η δυνατότητα να γίνουν δαπάνες στην οικονομία.
Πριν από περίπου δύο εβδομάδες το Eurogroup αποφάσισε ότι οι οικονομίες θα γυρίσουν σε ύφεση, κάτι που σημαίνει ότι τα έσοδα θα είναι μειωμένα, τα μειωμένα έξοδα εξαιτίας της ύφεσης που απορρέουν από την κρίση του κορωνοϊού εξαιρούνται από τους δημοσιονομικούς κανόνες.
Ταυτόχρονα, επειδή θα υπάρξει διόγκωση της ανεργίας, τα επιδόματα για τους ανέργους, επίσης εξαιρούνται.
Όποια δαπάνη γίνει, εξαιτίας του κορωνοϊού, στους τέσσερις άξονες, όπου είναι η δημόσια υγεία, η επιχειρηματικότητα, θέσεις εργασίας και κοινωνική συνοχή, εξαιρούνται από τους δημοσιονομικούς κανόνες.
Μέσα σε όλα αυτά είναι η Ελλάδα που μέχρι τώρα ήταν εξαίρεση» είπε ο κ.Σταϊκούρας, ο οποίος αναφέρθηκε στο πώς θα χρηματοδοτηθούν αυτές οι δαπάνες.

Χρειάζεται χρηματοδότηση 1,5 τρις ευρώ

«Οι εκτιμήσεις είναι ότι θα χρειαστεί περίπου 1,5 τρις ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι αυξημένες δαπάνες.
Έρχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και παίρνει δύο αποφάσεις, για να ενισχύσει τη ρευστότητα.
Έρχεται η Ευρώπη και παίρνει αποφάσεις για την αυξημένη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η υλοποίηση ενός προσωρινού προγράμματος διασφάλισης των θέσεων απασχόλησης και η ενεργοποίηση της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής, προσαρμοσμένη στις τρέχουσες ανάγκες, ένα πακέτο των 500 δις ευρώ.
Παράλληλα, για πρώτη φορά, υπάρχει σε γραπτό κείμενο και η αναγκαιότητα λήψης πρωτοβουλιών άμεσα και μεταγενέστερα για την ανάκαμψη των οικονομιών, που εκεί μέσα είναι η δρομολόγηση ενός ταμείου ανάκαμψης με χρηματοδότησή του από καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσα από την αναδιάταξη του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου που ξεκινάει από το 2021» τόνισε ο κ.Σταϊκούρας, υποστηρίζοντας ότι «οποιαδήποτε χρηματοδότηση του άμεσου και έμμεσου κόστους, υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης, η ανάγνωση η οποία γίνεται από πάρα πολλές χώρες, γι αυτό και πάει στους αρχηγούς των κρατών, είναι ότι θα καλύψει οτιδήποτε έχει να κάνει με τον κορωνοϊό, όχι μόνο και αποκλειστικά στο επίπεδο της υγείας».
«Αν δηλαδή θέλει κάποιος χρηματοδότηση για την ανεργία, θα πρέπει να είναι για την ανεργία που έρχεται από τον κορωνοϊό.
 Αν χρειαστούν πιο φιλόδοξα μέτρα, θεωρώ ότι η χθεσινή ήταν μια θετική απόφαση και πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμα πιο φιλόδοξες αποφάσεις» είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Κάνουμε εκτιμήσεις ή αξιολογήσεις με έναν άγνωστο παράγοντα

«Θα αξιοποιήσουμε την κατάλληλη στιγμή όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε μαζικά και έγκαιρα την κατάσταση και για την επόμενη μέρα την κρίση.
Η συζήτηση μας γίνεται χωρίς να ξέρουμε ακόμα την έκταση του προβλήματος.
Κάνουμε εκτιμήσεις ή αξιολογήσεις με έναν άγνωστο παράγοντα, με έναν εχθρό που όμως θέλει κοινές απαντήσεις.
Από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να απαλλάξουμε τις επιχειρήσεις από ένα μεγάλο βάρος, που είναι οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, δίνοντας κίνητρα σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να τις αποπληρώσουν.
Πήρε το κράτος το βάρος, μέρος ή το σύνολο, του προσωπικού των επιχειρήσεων υπό τη δέσμευση ότι δεν θα απολυθεί.
Δώσαμε τη δυνατότητα της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία πήρε παράταση μέχρι τις 21 Απριλίου, που πρόκειται για άλλο ένα πακέτο χρημάτων άμεσα.
Η επιχειρηματικότητα θα ενισχυθεί με πόρους χωρίς να έχει δαπάνες και ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείνει.
Μειώσαμε το ενοίκιο κατά 40%» υποστήριξε ο κ.Σταϊκούρας, αναφέροντας πως εγκρίθηκαν από τα ευρωπαϊκά όργανα και άλλες δύο πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, ο εγγυοδοτικός μηχανισμός για τις επιχειρήσεις μαζί με την επιδότηση του επιτοκίου.
«Ήδη έχουν έρθει περίπου 45.000 επιχειρήσεις να δηλώσουν βασικά τους στοιχεία.
Εμείς με αυτοματοποιημένη διαδικασία και με έναν μαθηματικό αλγόριθμό, με βάση την πτώση του τζίρου θα χρηματοδοτήσουμε άμεσα τις επιχειρήσεις.
Ο στόχος μας ήταν αυτό να ολοκληρωθεί μέσα στον Απρίλιο, όμως λόγω της παράτασης μπορεί να πάρει λίγες μέρες παραπάνω.
Τα χρήματα αυτά θα βγουν από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων και θα κατανεμηθούν σε συνάρτηση με το ενδιαφέρον που θα έχουν δείξει οι επιχειρήσεις.
Αυτό το σχήμα μπορεί να επαναληφθεί» είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Κανένα ζήτημα μνημονίου

Ερωτηθείς για το αν η χώρα μπει ξανά σε κατάσταση προληπτικής πιστωτικής γραμμής και μνημονιακών όρων ο κ.Σταϊκούρας είπε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.
«Οι μνημονιακοί όροι γα κάποιον που θα κάνει την προληπτική πιστωτική γραμμή δεν έχουν σχέση με τον κορωνοϊό.
Με τα σημερινά δεδομένα, με τις εκτιμήσεις για το μέλλον, με βασικό σενάριο το πότε θα τελειώσει η κρίση του κορωνοϊού, όχι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.
Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί είναι σε καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες» είπε ο κ.Σταϊκούρας, αναφέροντας πως η κυβέρνηση έχει σχέδια και σκέψεις για όλους τους κλάδους της οικονομίας.
«Όλοι αυτοί έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο των μέτρων που έχουμε λάβει.
Την εργασία επιδοτούμε.
Όταν λέμε να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι, τους πληρώνουμε 800 ευρώ, καλύπτουμε ασφαλιστικές εισφορές, τους δίνεται αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, μείωση του ενοικίου αν είναι πρώτη κατοικία.
Στον προγραμματισμό μας, όλα τα μέτρα μπορούν να επαναληφθούν τουλάχιστον ακόμα μια φορά.
Η κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις σύμφωνα με τους ειδικούς κι εμείς ακολουθούμε, γι αυτό πρέπει να ρίξουμε γρήγορα πολλά όπλα στη μάχη, κρατώντας καύσιμα για την επόμενη ημέρα, η οποία δεν ξέρουμε πότε θα έρθει.
Ο τουρισμός έχει δύο σκέλη, τον 12μηνο και τον εποχικό, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, όσον αφορά τους εργαζόμενου.
Στην άκρη του μυαλού μας πάντα υπάρχει το μνημόνιο έτσι ώστε η χώρα να μην φτάσει ξανά εκεί» υποστήριξε ο κ.Σταϊκούρας.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS