Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χρηματιστήριο Ενέργειας: De facto ματαίωση της σημερινής (10/04) έναρξης των κοινών δοκιμών προσομοίωσης

tags :
Χρηματιστήριο Ενέργειας: De facto ματαίωση της σημερινής (10/04) έναρξης των κοινών δοκιμών προσομοίωσης
Σε εκκρεμότητα η ολοκλήρωση της πλατφόρμας της αγοράς εξισορρόπησης – Εκτιμήσεις για καθυστέρηση της τάξης των δύο μηνών
Σε ματαίωση οδηγήθηκε εκ των πραγμάτων η έναρξη των δοκιμών προσομοίωσης της παραγωγικής λειτουργίας όλων των συστημάτων των αγορών μεταξύ ΑΔΜΗΕ, ΕΧΕ και EnexClear, η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα (10/04).
Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικός λόγος είναι το γεγονός ότι δεν έχει παραδοθεί επισήμως στον ΑΔΜΗΕ από την General Electric η πλατφόρμα της αγοράς εξισορρόπησης. Επομένως, δεν ήταν δυνατόν να ξεκινήσουν σήμερα τα τεστ πλήρους λειτουργικής προσομοίωσης, ώστε οι «παίκτες» της αγοράς να εξοικειωθούν στο ηλεκτρονικό περιβάλλον με το οποίο θα «τρέχει» το Χρηματιστήριο Ενέργειας στην κανονική λειτουργία του.

Ανατροπή στον χρόνο παράδοσης λόγω κορωνοϊού

Όπως είχε γράψει το Worldenergynews, η παράδοση της πλατφόρμας στον Διαχειριστή θα γινόταν εντός της πρώτης εβδομάδας του Απριλίου από την General Electric, ανάδοχο του έργου. Ωστόσο, η προθεσμία αυτή ανατράπηκε με την ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, που ανάγκασε τους τεχνικούς της εταιρείας να αναχωρήσουν από την Ελλάδα.
Ο λόγος είναι πως κατά τη φάση παράδοσης θα γίνονταν τα τελευταία τεχνικά τεστ και οι απαραίτητες μικροπαρεμβάσεις στην πλατφόρμα, ώστε να οριστικοποιηθεί η πλήρως λειτουργική και παραγωγική εκδοχή του συστήματος. Ωστόσο, καθώς οι υπάλληλοι της GE χρειάστηκε να επιστρέψουν εσπευσμένα στη χώρα τους, η φάση αυτή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, προς ώρας δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από την εταιρεία προς τον Διαχειριστή, για το νέο deadline ολοκλήρωσης του συστήματος. Ωστόσο, εκτιμάται ότι η καθυστέρηση που θα προκληθεί θα είναι της τάξης των δύο μηνών.

Ανέφικτη η «πρεμιέρα» του Χρηματιστηρίου στις 30 Ιουνίου

Όπως είναι φυσικό, μία τέτοια εξέλιξη δεν επηρεάζει απλώς την έναρξη των κοινών δοκιμών, αλλά και όλα τα επόμενα στάδια τα οποία θα οδηγούσαν στην «πρεμιέρα» του Χρηματιστηρίου Ενέργειας την 30ή Ιουνίου, όπως προέβλεπε η σχετική υπουργική απόφαση. Ενδεικτικά, έπειτα από τις δοκιμές των συστημάτων των αγορών μεταξύ ΑΔΜΗΕ, ΕΧΕ και EnexClear, θα ακολουθήσει νέα φάση δοκιμών, στην οποία θα προστεθούν και τα συστήματα εκκαθάρισης της αγοράς εξισορρόπησης.
Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, σημαίνει ότι καθίσταται ανέφικτη η προοπτική έναρξης του Χρηματιστηρίου Ενέργειας την 30ή Ιουνίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, μια δίμηνη μετάθεση όλων των σχετικών προθεσμιών θα δημιουργήσει μία ακόμη πρακτική επιπλοκή, καθώς θα «φέρει» το dry run εντός Αυγούστου.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης