Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία στο Eurogroup για πακέτο στήριξης 540 δισ. ευρώ - Με προληπτικές πιστωτικές γραμμές από τον ESM με όρους και σχέδιο για την ανεργία

Συμφωνία στο Eurogroup για πακέτο στήριξης 540 δισ. ευρώ - Με προληπτικές πιστωτικές γραμμές από τον ESM με όρους και σχέδιο για την ανεργία
Συμφωνία στο Eurogroup για πακέτο στήριξης 540 δισ. ευρώ
Συμφωνία επιτεύχθηκε στο Eurogroup για το μοντέλο στήριξης της ευρωζώνης από την κρίση του κορωνοιού, με τον ESM να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Το πακέτο στήριξης θα περιλαμβάνει συνολικά 540 δισεκ. ευρώ και το μοντέλο με προληπτικές πιστωτικές γραμμές από τον ESM.
Το bankingnews.gr είχε αναφέρει ότι οι προληπτικές πιστωτικές γραμμές θα είναι δύο ειδών δείτε εδώ  https://bankingnews.gr/index.php?id=492757
«Εξαιρετική συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ως απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού: 500 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire.
Η συμφωνία του Eurogroup όπως περιγράφεται από το ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών:
-Θα δοθεί πιστωτική γραμμή από τον ESM για χρηματοδότηση για ιατρικούς λόγους χωρίς ουσιαστικούς όρους
-Θα δοθεί πιστωτική γραμμή από τον ESM για οικονομικούς λόγους με "κάποιους" όρους
-Όχι σε ευρωομόλογα
-Εξωτερική χρηματοδότηση μέσω της ΕΤΕπ για τις επιχειρήσεις
- Υποστήριξη του προγράμματος εργασίας μέσω του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
«Η μόνη απαίτηση για πρόσβαση στη γραμμή πίστωσης θα είναι ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν υποστήριξη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή για να στηρίξουν την εγχώρια χρηματοδότηση τους.
H Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία συμφώνησαν σε ένα πακέτο οικονομικής στήριξης κατά της επιδημίας του κορωνοϊού, ανοίγοντας τον δρόμο για μία συμφωνία και των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
Η συμφωνία προβλέπει ελάχιστους όρους για την πρόσβαση των χωρών στις πιστωτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που θα εστιάζουν στη χρηματοδότηση υγειονομικών δαπανών που σχετίζονται με τον ιό.
Σε μία ένδειξη ότι η Ολλανδία υποχώρησε από την προηγούμενη σκληρή στάση της, δεν συνδέονται με τις πιστωτικές γραμμές οικονομικοί όροι, δήλωσαν οι πηγές.
 
Η ανακοίνωση του Eurogroup 

Οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοιού ή covid 19 


Η πανδημία COVID-19 αποτελεί μια πρωτοφανή πρόκληση με πολύ σοβαρές κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες.
Δεσμευόμαστε να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης με πνεύμα αλληλεγγύης.
Απαιτείται μια συντονισμένη και περιεκτική στρατηγική για την αντιμετώπιση των αναγκών έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας, τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και την προετοιμασία του εδάφους για την ανάκαμψη.
Η στρατηγική αυτή θα πρέπει να συνδυάζει βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες, λαμβάνοντας υπόψη τις διασυνδέσεις μεταξύ των οικονομιών μας και την ανάγκη διατήρησης της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας.
Αρκετά μέτρα έχουν ήδη ληφθεί σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, όπως αναφέρεται στη δήλωση της Ευρωομάδας με τη μορφή της ευρείας συμμετοχής της 16ης Μαρτίου.
Σε μεταγενέστερη επιστολή του Προέδρου του Eurogroup της 24ης Μαρτίου περιγράφονται περαιτέρω στοιχεία πολιτικής απόκρισης που εξετάζονται.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη δήλωσή του της 26ης Μαρτίου, κάλεσε το Eurogroup να παρουσιάσει προτάσεις για την οικονομική ανταπόκριση στην πανδημία COVID-19 εντός δύο εβδομάδων.
Απαντώντας στην εντολή των ηγετών, η παρούσα έκθεση καταγράφει τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί έως τώρα και σκιαγραφεί μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη οικονομική απάντηση.

Συντονισμένες δράσεις που έχουν αναληφθεί έως τώρα στο επίπεδο των κρατών μελών, της ΕΕ και της ζώνης του ευρώ

Από την αρχή της κρίσης, τα κράτη μέλη έχουν αυξήσει συνεχώς τις προσπάθειες στήριξης της οικονομίας.
Μια έγκαιρη, προσωρινή και στοχευμένη διακριτική δημοσιονομική ώθηση παρέχεται συντονισμένα.
Σημαντικοί δημόσιοι πόροι απευθύνονται στην ενίσχυση του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και των μηχανισμών πολιτικής προστασίας και στην υποστήριξη των εργαζομένων και των οικονομικών τομέων στους οποίους επλήγησαν.
Μέχρι σήμερα, το συνολικό ποσό των διακριτικών δημοσιονομικών μέτρων των κρατών μελών ανέρχεται στο 3% του ΑΕΠ της ΕΕ, τριπλασιασμό από τις 16 Μαρτίου, πέραν της σημαντικής επίδρασης των αυτόματων σταθεροποιητών.
Επιπλέον, τα κράτη μέλη έχουν μέχρι στιγμής δεσμευτεί να παρέχουν στήριξη ρευστότητας σε τομείς που αντιμετωπίζουν διακοπές και σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ελλείψεις ρευστότητας, οι οποίες συνίστανται σε καθεστώτα κρατικών εγγυήσεων και αναβαλλόμενες φορολογικές επιβαρύνσεις, οι οποίες υπολογίζονται τώρα στο 16% του ΑΕΠ της ΕΕ, από 10% στις 16 Μαρτίου.
Οι Υπουργοί Οικονομικών είναι έτοιμοι να λάβουν περαιτέρω μέτρα, όπως είναι απαραίτητο, καθώς συνεχίζονται οι εξελίξεις.

Ευελιξία στους κανόνες της ΕΕ

Στις 23 Μαρτίου, οι Υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν με την εκτίμηση της Επιτροπής ότι πληρούνται οι όροι για τη χρήση της γενικής ρήτρας διαφυγής του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ, μια σοβαρή οικονομική ύφεση στη ζώνη του ευρώ ή στην Ένωση στο σύνολό της.
Αυτό προσφέρει την απαραίτητη ευελιξία στους εθνικούς προϋπολογισμούς για τη στήριξη της οικονομίας και την συντονισμένη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19.
Η συνολική δημοσιονομική καθοδήγηση θα παρασχεθεί στο πλαίσιο αυτό και ως μέρος μιας εξορθολογισμένης άσκησης.
Χαιρετίσαμε την απόφαση της Επιτροπής να εκδώσει ένα ειδικό προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για την επιτάχυνση της δημόσιας στήριξης προς τις επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις αναγκαίες ίσες συνθήκες ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά καθώς και την πρόσφατη επέκταση του πλαισίου στήριξης της έρευνας, των δοκιμών και της παραγωγής σχετικά με την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID 19.
Χαιρετίζουμε επίσης την καθοδήγηση της Επιτροπής σχετικά με τη χρήση όλων των ευελιξιών που προσφέρει το πλαίσιο της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία εκδόθηκε την 1η Απριλίου.

Χρήση του προϋπολογισμού της ΕΕ

Χαιρετίζουμε τις προτάσεις της Επιτροπής για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των υφιστάμενων πόρων του προϋπολογισμού της ΕΕ για την καταπολέμηση της κρίσης.
Η πρόταση για πρωτοβουλία επένδυσης Coronavirus Response Investment εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο και ισχύει από την 1η Απριλίου.
Αυτό θα επιτρέψει τη χρησιμοποίηση 37 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης COVID-19.
Επιπλέον, το πεδίο εφαρμογής του Ταμείου Αλληλεγγύης διευρύνθηκε ώστε να περιλαμβάνει σημαντικές κρίσεις για τη δημόσια υγεία.
Από την 1η Απριλίου, αυτό επιτρέπει στα κράτη μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο να αποκτήσουν πρόσβαση σε οικονομική στήριξη μέχρι 800 εκατ. Ευρώ το 2020.

Νομισματική πολιτική

Χαιρετίζουμε την αποφασιστική δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη στήριξη των συνθηκών ρευστότητας και χρηματοδότησης στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες, γεγονός που θα συμβάλει στη διατήρηση της ομαλής παροχής πιστώσεων στην οικονομία.
Στις 18 Μαρτίου, η ΕΚΤ αποφάσισε να δρομολογήσει ένα Πρόγραμμα Αγοράς Έκτακτης Ανάγκης (PEPP) ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να διευρύνει το φάσμα των αποδεκτών περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς εταιρικού τομέα (CSPP) και να μειώσει τα πρότυπα εξασφάλισης.
Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στο να εξασφαλίσουν ότι όλοι οι τομείς της οικονομίας μπορούν να επωφεληθούν από τις υποστηρικτικές συνθήκες χρηματοδότησης που τους επιτρέπουν να απορροφήσουν το σοκ Covid-19.

Χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Χαιρετίζουμε τις κατευθύνσεις που παρέχουν οι εποπτικές αρχές στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σχετικά με την ερμηνεία και την εφαρμογή των κανονιστικών απαιτήσεων υπό τις παρούσες εξαιρετικές περιστάσεις. Χαιρετίζουμε επίσης την αποδέσμευση κεφαλαίων.
Για να ξεπεραστούν οι χρηματοδοτικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, είναι απαραίτητη η πλήρης αξιοποίηση της ευελιξίας που προβλέπεται στο κανονιστικό πλαίσιο.
Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη της κατάστασης και τον συντονισμό των ευρωπαϊκών και των εθνικών μέτρων.
Όπου είναι απαραίτητο, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών μέτρων, εάν χρειαστεί, για να μετριάσουμε τον αντίκτυπο του Covid-19.

Πρόσθετα μέσα αντιμετώπισης κρίσεων και προετοιμασία του εδάφους για την ανάκαμψη

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε την ανταπόκριση της ΕΕ για την υποστήριξη, την ενίσχυση και τη συμπλήρωση των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής. Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για την κατάλληλη αντιμετώπιση της κρίσης σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, τα μέτρα που προβλέπονται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πρέπει να εφαρμοστούν υπό το πρίσμα της σοβαρότητας των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας στα επιμέρους κράτη μέλη.

Ευελιξία προϋπολογισμού της ΕΕ

Χαιρετίζουμε τις προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με την περαιτέρω προσωρινή ευελιξία στη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ, όπως η μεταβίβαση μεταξύ κονδυλίων, περιφερειών και στόχων πολιτικής, η εγκατάλειψη των εθνικών προϋποθέσεων συγχρηματοδότησης και η υποστήριξη των ευάλωτων μελών της κοινωνίας. Αυτό θα βοηθήσει στην αποτελεσματική κινητοποίηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.
Υποστήριξη έκτακτης ανάγκης.
Συμφωνήσαμε ότι είναι απαραίτητο ένα ειδικό μέσο COVID-19 για τη στήριξη της χρηματοδότησης της επείγουσας βοήθειας μέσω της χορήγησης επιχορηγήσεων, προκειμένου πρώτα απ 'όλα να ενισχυθούν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.
Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζουμε την πρόταση της Επιτροπής της 2ας Απριλίου για την επανενεργοποίηση του μέσου υποστήριξης έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο της επιδημίας COVID-19.
Στο παρόν στάδιο, το μέσο αυτό μπορεί να υποστηρίξει 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ από πόρους του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Η πυροσβεστική δύναμη μπορεί να ενισχυθεί ταχέως, μέσω πρόσθετων εθελοντικών συνεισφορών από τα κράτη μέλη.
Καλούμε τα κράτη μέλη να διερευνήσουν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης του μέσου υποστήριξης έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας.

Ενίσχυση των δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Ομάδας ΕΤΕπ για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης ύψους 25 δισ. ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να στηρίξει χρηματοδότηση 200 δισ. ευρώ για εταιρείες με επίκεντρο τις ΜΜΕ, σε ολόκληρη την ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω εθνικών τραπεζών προώθησης.
Καλούμε την ΕΤΕπ να υλοποιήσει όσο το δυνατόν συντομότερα την πρότασή της και είναι έτοιμη να την εφαρμόσει χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συμπληρωματικότητα με άλλες πρωτοβουλίες της ΕΕ και το μελλοντικό πρόγραμμα Invest Invest.
Η πρωτοβουλία αυτή συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση των ίσων όρων ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά υπό το πρίσμα των εθνικών καθεστώτων στήριξης.

Δίχτυα ασφαλείας στην ΕΕ...με τον ESM στο επίκεντρο 


Τα δίκτυα ασφαλείας υπάρχουν στη ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ.
Στη ζώνη του ευρώ, ο ESM είναι εξοπλισμένος με όργανα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, ανάλογα με τις ανάγκες, κατά τρόπο προσαρμοσμένο στη φύση του συμμετρικού σοκ που προκλήθηκε από το COVID 19.
Προτείνουμε να δημιουργηθεί μια Υποστήριξη Κρίσης από Πανδημία, με βάση τα υφιστάμενα προληπτικά μέτρα ECCL πιστωτική γραμμή και προσαρμοσμένη υπό το πρίσμα της συγκεκριμένης πρόκλησης, ως σχετική εγγύηση για τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που πλήττονται από αυτό το εξωτερικό σοκ.
Θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων κρίσης, με τυποποιημένους όρους που θα συμφωνηθούν εκ των προτέρων από τους διοικητικούς φορείς του ESM, αντανακλώντας τις τρέχουσες προκλήσεις, με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.
Η μόνη απαίτηση πρόσβασης στην πιστωτική γραμμή είναι ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν στήριξη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή πίστωσης για να στηρίξουν την εγχώρια χρηματοδότηση των άμεσων και έμμεσων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης λόγω της κρίσης COVID 19.

Θα τηρηθούν οι διατάξεις της Συνθήκης ESM


Η χορηγούμενη πρόσβαση θα είναι 2% του ΑΕΠ από τα τέλη του 2019 ως σημείο αναφοράς.
Με εντολή από τους ηγέτες, θα προσπαθήσουμε να διαθέσουμε αυτό το μέσο μέσα σε δύο εβδομάδες, σεβόμενοι τις εθνικές διαδικασίες και τις συνταγματικές απαιτήσεις.
Η πιστωτική γραμμή θα είναι διαθέσιμη μέχρι να ολοκληρωθεί η κρίση COVID 19.
Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα εξακολουθήσουν να δεσμεύονται για την ενίσχυση των οικονομικών και χρηματοοικονομικών θεμελίων, σύμφωνα με τα πλαίσια οικονομικής και φορολογικής συνεργασίας και επιτήρησης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ευελιξίας που εφαρμόζουν τα αρμόδια όργανα της ΕΕ.
Η Διευκόλυνση Ισοζυγίου Πληρωμών μπορεί να παράσχει οικονομική στήριξη σε κράτη μέλη που δεν έχουν υιοθετήσει το ευρώ.
Πρέπει να εφαρμόζεται κατά τρόπο που να λαμβάνει δεόντως υπόψη τις ειδικές συνθήκες της τρέχουσας κρίσης.

Sure

Στο πνεύμα της αλληλεγγύης και ενόψει του εξαιρετικού χαρακτήρα της κρίσης COVID -19, συμφωνούμε σχετικά με την ανάγκη καθιέρωσης, για τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ενός προσωρινού χρηματοδοτικού μέσου βάσει του άρθρου 122 της Συνθήκης τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θα προσπαθήσουμε να καταστήσουμε το όργανο λειτουργικό το συντομότερο δυνατό.
Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε την πρόταση της Επιτροπής της 2ας Απριλίου για τη θέσπιση ενός προσωρινού μέσου που θα στηρίζει τα κράτη μέλη για την προστασία της απασχόλησης στις ειδικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης της κρίσης COVID-19.
Θα παρέχει οικονομική βοήθεια κατά τη διάρκεια της κρίσης, με τη μορφή δανείων που χορηγούνται με ευνοϊκούς όρους από την ΕΕ στα κράτη μέλη, συνολικού ύψους 100 δισ. Ευρώ, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο προϋπολογισμό της ΕΕ, εξασφαλίζοντας παράλληλα επαρκή την ικανότητα στήριξης του ισοζυγίου πληρωμών και τις εγγυήσεις που παρέχουν τα κράτη μέλη στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Το μέσο θα μπορούσε να στηρίξει πρωτίστως τις προσπάθειες για την προστασία των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας, τηρώντας παράλληλα τις εθνικές αρμοδιότητες στον τομέα των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και ορισμένα μέτρα που σχετίζονται με την υγεία.
Η πρόταση αυτή πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στη νομοθετική διαδικασία. Η θέση των κρατών μελών σχετικά με αυτό το μέσο έκτακτης ανάγκης δεν προδικάζει τη θέση σχετικά με μελλοντικές προτάσεις σχετικά με την ασφάλιση ανεργίας.
Σύμφωνα με τη νομική του βάση, η πρόσβαση στο μέσο θα διακοπεί μόλις περάσει η έκτακτη ανάγκη COVID-19.
Συμφωνούμε ότι απαιτείται μια συνεκτική στρατηγική στην ΕΕ για να υποστηριχθούν οι προσπάθειες των κρατών μελών να επιστρέψουν στην κανονική λειτουργία των κοινωνιών και των οικονομιών μας και να προωθήσουν την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας και των επενδύσεων για την εξασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης.
Ταμείο Ανάκτησης.
Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήσαμε επίσης να εργαστούμε για ένα Ταμείο Ανάκαμψης για να προετοιμάσουμε και να στηρίξουμε την ανάκαμψη, παρέχοντας χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ σε προγράμματα που αποσκοπούν στην εκκίνηση της οικονομίας σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες και στη διασφάλιση της αλληλεγγύης της ΕΕ με τα πλέον πληγείσα κράτη μέλη Ένα τέτοιο ταμείο θα είναι προσωρινό, στοχοθετημένο και ανάλογο με το έκτακτο κόστος της τρέχουσας κρίσης και θα συμβάλλει στη διάδοσή του με την πάροδο του χρόνου μέσω κατάλληλης χρηματοδότησης. Υπό την καθοδήγηση των ηγετών, οι συζητήσεις σχετικά με τις νομικές και πρακτικές πτυχές ενός τέτοιου ταμείου, συμπεριλαμβανομένης της σχέσης του με τον προϋπολογισμό της ΕΕ, τις πηγές χρηματοδότησής του και τα καινοτόμα χρηματοδοτικά μέσα, σύμφωνα με τις Συνθήκες της ΕΕ, θα προετοιμάσουν το έδαφος για μια απόφαση.

Επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο

Το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) της ΕΕ θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη.
Θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τον αντίκτυπο αυτής της κρίσης και το μέγεθος των μελλοντικών προκλήσεων, καθορίζοντας τις σωστές προτεραιότητες, ώστε να επιτρέπεται στα κράτη μέλη να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις συνέπειες της κρίσης του κορωνοιού να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη και να διασφαλίσουν την συνοχή.
Η Ένωση διατηρείται μέσω αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και ευθύνης.
Χαιρετίζουμε την πρόθεση της Επιτροπής να προσαρμόσει την πρόταση του ΠΔΠ ώστε να αντικατοπτρίζει τη νέα κατάσταση και τις προοπτικές.

Χάρτης πορείας για την ανάκαμψη

Συνεχίζονται οι εργασίες για έναν ευρύτερο χάρτη πορείας και ένα σχέδιο δράσης για την υποστήριξη της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσω της δημιουργίας υψηλής ποιότητας θέσεων εργασίας και των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με μια στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης.
Θα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αναζωογόνηση των οικονομιών μας, προάγοντας παράλληλα την οικονομική σύγκλιση στην ΕΕ και περιορίζοντας κάθε κατακερματισμό που προκύπτει από την κρίση, μεταξύ άλλων μέσω της ταχείας αποκατάστασης της πλήρους λειτουργικότητας της ενιαίας αγοράς.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε διαβούλευση με άλλα θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, άρχισαν να εργάζονται για το σκοπό αυτό.
Η Ευρωομάδα είναι έτοιμη να συνεισφέρει και να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια.
Σήμερα ασχολούμαστε με τη διασφάλιση της υγείας και της ζωής των ευρωπαίων πολιτών και την αντιμετώπιση της άμεσης οικονομικής πρόκλησης.
Αυτό περιλαμβάνει τα δημοσιονομικά μέσα που τα κράτη μέλη πρέπει να χρηματοδοτήσουν τα απαραίτητα μέτρα.
Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση.
Θα ενεργήσουμε από κοινού με αλληλεγγύη και θα το επιτύχουμε.
Αυτό περιλαμβάνει την απαραίτητη πρόοδο στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επόμενα βήματα
Η Ευρωομάδα θα συνεχίσει τις εργασίες που απαιτούνται λαμβάνοντας υπόψη την πρόθεση της Προεδρίας του Συμβουλίου να προωθήσει χωρίς καθυστέρηση τις νομοθετικές προτάσεις.

www. bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης