Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μείωση 40% στα ενοίκια ζητούν μεγάλες αλυσίδες λόγω κορωνοϊού - Σε επαναδιαπραγμάτευση ιδιοκτήτες - μισθωτές

Μείωση 40% στα ενοίκια ζητούν μεγάλες αλυσίδες λόγω κορωνοϊού - Σε επαναδιαπραγμάτευση ιδιοκτήτες - μισθωτές
Μείωση 40% στα ενοίκια ζητούν μεγάλες αλυσίδες λόγω κορωνοϊου
Σε φάση επαναδιαπραγμάτευσης έχει εισέλθει η μίσθωση ακινήτων, τόσο η ιδιωτική όσο και η επαγγελματική λόγω των μεγάλων επιπτώσεων που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, ενώ πολύ σύντομά (μέσα στο επόμενο δίμηνο) οι τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν κατά διψήφιο ποσοστό.
Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-RealEstates, Θέμις Μπάκας το τελευταίο διάστημα, λόγω Airbnb είδαμε μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και στα νότια προάστια αλλά και υψηλό ποσοστό μη καταβολής μισθώματος στις περιοχές αυτές.
Μέσα στο επόμενο δίμηνο, σύμφωνα με τον ίδιο αναμένεται να έχουν σημαντική μείωση των μισθωμάτων κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.
«Πολλοί ιδιοκτήτες έχουν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες για μείωση της τιμής του ακινήτου που μισθώνουν».
Σύμφωνα με τον ίδιο οι μειώσεις που ζητούν οι ενοικιστές είναι της τάξεως του 20%.
Υπάρχουν ιδιοκτήτες που το δέχονται αυτό και άλλοι που δεν το συνειδοτοποιούν.
Ως εκ τούτου μέσα στο επόμενο δίμηνο η ζήτηση ενοικίασης κατοικίας, με στόχο φθηνότερο μίσθωμα αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στο δίμηνο Μαϊου - Ιουνίου».
Σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ που έγινε το 2016 από την ΕΕ προέκυψε ότι το 80% των μισθωτών στην χώρα μας, δαπανούσε το 42% του μισθού του  στην ενοικίαση ακινήτου.
Το 2019 το ποσοστό αυτό έχει αγγίξει το 62%.
«Όταν βλέπουμε ότι μόνο μέσα στο Μάρτιο χάθηκαν τόσες χιλιάδες θέσεις εργασίες και αναμένεται η ίδια κατάσταση να συνεχιστεί μέσα στους επόμενους μήνες λόγω τουρισμού, να χαθούν αρκετές χιλιάδες ακόμη, το να δαπανά κάποιος το 62% του μισθού του για ενοίκιο, είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει».  
Ιδιαίτερα δύσκολη είναι και η κατάσταση που διαμορφώνεται στον τομέα των επαγγελματικών μισθώσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, πολλές αλυσίδες με 25 ή 15 καταστήματα στην Ελλάδα, αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και το 60% του ενοικίου των καταστημάτων τους.
Μάλιστα έχουν ήδη στείλει επιστολές στους ιδιοκτήτες ακινήτων τονίζοντας ότι δεν μπορούν στην παρούσα φάση να καταβάλουν ακόμη και το 60% του μισθώματος και ζητούν  μείωση ενοικίου 40% για το 2020 και επαναδιαπραγμάτευση ενοικίων για το 2021.
«Είναι σίγουρο ότι στο τομέα των επαγγελματικών μισθώσεων θα δούμε γενναίες μειώσεις».
Image
Image
Image
Image
www. bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης