Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε 3 μήνες ο κορωνοιός προκαλεί διεθνώς 1,6 εκατ. κρούσματα, 95 χιλ. νεκρούς - Συνεχίζεται το ρεκόρ θανάτων στη Νέα Υόρκη

Σε 3 μήνες ο κορωνοιός προκαλεί διεθνώς 1,6 εκατ. κρούσματα, 95 χιλ. νεκρούς - Συνεχίζεται το ρεκόρ θανάτων στη Νέα Υόρκη
Εκατό μέρες μετά την εμφάνισή του κορωνοϊού δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς το εμβόλιο - Bill Gates: Το φθινόπωρο του 2021 θα είμαστε ασφαλείς
(upd6) Περίπου 3 μήνες έχουν περάσει από τότε που η Κίνα αποκάλυψε το πρόβλημα με τον κορωνοιό και η κατάσταση συνεχίζει να αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να βρίσκονται στο επίκεντρο μετρώντας χιλιάδες κρούσματα και νεκρούς..
Μέσα σε αυτές τις 100 μέρες έχουν τεθεί 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε κατ΄οίκον περιορισμό, 1,6 εκατ. είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, 95 χιλιάδες οι νεκροί και 354 χιλιάδες οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν.
Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Χονγκ Κόνγκ συντάσσονται με την άποψη που εξέφρασε και ο ιδρυτής της Microsoft, Βill Gates, πως δεν μπορεί να υπάρξει «ασφαλής» έξοδος από το lockdown και τα περιοριστικά μέτρα, εάν δεν βρεθεί πρώτα η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και το εμβόλιο.
Μάλιστα, ο Gates εκτιμά ότι το φθινόπωρο του 2021 θα είμαστε ασφαλείς απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.
Σε αντίθετη περίπτωση, η άρση της καραντίνας θα έχει ως αποτέλεσμα ένα δεύτερο, ίσως ακόμα μεγαλύτερο κύμα κρουσμάτων, άρα και θανάτων, καθώς αυτό που διαπιστώνεται είναι πως η θνησιμότητα αυξάνεται ανάλογα με την έκθεση στον ιό.
Όπως προβλεπει σε μελέτη του το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (IHME) η Ευρώπη θα θρηνήσει 151.000 ανθρώπους στη διάρκεια του «πρώτου κύματος» της πανδημίας, που θα λήξει στις 4 Αυγούστου με την Βρετανία να είναι η χώρα που θα πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, καταγράφοντας περισσότερους από 60.000 θανάτους από τον  COVID-19, ενώ οι ΗΠΑ θα έχουν συνολικά 81.766 θανάτους μέχρι την ίδια ημερομηνία.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, καθώς για 3η συνεχόμενη ημέρα σήμερα κατέγραψαν ρεκόρ θανάτων στο 24ωρο.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι ΗΠΑ μετρούν τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως 456 χιλιάδες ενώ πλέον είναι και η δεύτερη – πίσω από την Ιταλία – χώρα όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών (14.831).
Εξίσου δραματική είναι η κατάσταση και στην Ευρώπη, όπου τα κρούσματα σε Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία και Μ. Βρετανία εξακολουθούν να αυξάνονται, με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επεκτείνουν τα περιοριστικά μέτρα.
Η συμφωνία του Eurogroup, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις και προετοιμασία σε ένα πακέτο στήριξης ύψους 540 δισεκ. ευρώ, για να αντιμετωπίσουν το δύσκολο παρόν και την ακόμη δυσκολότερη ημέρα από τη λήξη του συναγερμού στον οποίο έχει θέσει ο κορωνοϊός τα κράτη μέλη της Ένωσης.
Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Mario Centeno, σήμερα απαντήσαμε στο αίτημα των πολιτών μας για μια Ευρώπη που βοηθά.

Στην Κίνα, εντείνονται καθημερινά οι ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων, κυρίως από τους Κινέζους που επιστρέφουν στην χώρα από το εξωτερικό, ενώ ενδεικτικό των δυσοίωνων μηνυμάτων είναι ότι αν και το Πεκίνο ήρε τα περιοριστικά μέτρα στην Ουχάν, το επίκεντρο της πανδημίας, ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα και απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη Suifenhe, φοβούμενο ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων από τους Κινέζους που επιστρέφουν από το εξωτερικό.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία:
- Οι νεκροί αντιστοιχούν στο 5,9% των κρουσμάτων.
- Οι νεκροί αντιστοιχούν στο 0,0082% του παγκόσμιου πληθυσμού
- Αυτοί που θεραπεύτηκαν αντιστοιχούν στο 22,2% των κρουσμάτων.
- Με βάση την στατιστική όταν όσοι θεραπεύτηκαν φθάσουν στο 50% αυτό θα σημαίνει ότι η αντίστροφη μέτρηση της επιθετικής επιβράδυνσης του κορωνοιού θα έχει ξεκινήσει.
- Κατά πολλούς ο κίνδυνος ο κορωνοιός να συνεχίσει με υφέσεις και εξάρσεις είναι πολύ μεγάλος.
Image
Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού με μια ματιά

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 1.582.904.
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 94.807 ενώ θεραπεύτηκαν 351.201 άνθρωποι.
- Η Ιταλία μετρά 18.279 νεκρούς και 143.626 κρούσματα.
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 454.304 κρούσματα – Στους 16.267 οι νεκροί.
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 152.446 και 15.238 νεκρούς
- Στους 12.228 οι νεκροί στη Γαλλία, 118.781 τα κρούσματα.
- Στη Βρετανία οι νεκροί έφτασαν τους 7.992 και τα κρούσματα σε 65.863.
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 115.523 και οι νεκροί σε 2.451.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 4.110 και τα κρούσματα σε 66.220.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 204 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10.423.
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 82.883 και 3.339 θάνατοι.
- Ήρθησαν τα περιοριστικά μέτρα στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας (στις 25/3) και στις 8/4 στην Wuhan.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 4.667 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 94.
- Στους 2.523 οι θάνατοι  στο Βέλγιο και στα 23.893 τα κρούσματα.
- Στα 6.108 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 24.046 στην Ελβετία που μετρά και 948 θανάτους.
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 86 οι νεκροί.
- Στους 908 οι νεκροί στην Τουρκία, στα 42.282 τα κρούσματα.

Βill Gates: Το φθινόπωρο του 2021 θα είμαστε ασφαλείς απέναντι στον κορωνοϊό

Όπως υποστηρίζει ο Bill Gates, το διάστημα αυτό είναι εύλογο, καθώς τόσο θα χρειαστεί για να υπάρξει και να βγει στην αγορά το σχετικό εμβόλιο.
«Το εμβόλιο είναι κρίσιμο, διότι μέχρι να υπάρξει δεν θα επανέλθει η κανονικότητα» πρόσθεσε ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος.
Η οικονομική δραστηριότητα μπορεί να επανεκκινηθεί, ωστόσο η ανάκαμψη διακυβεύεται σε μεγάλο βαθμό αν δεν έχουμε πολλούς εμβολιασμούς.
Η κοινωνική απομάκρυνση βοηθά στον περιορισμό των κρουσμάτων του Covid-19.
Σκοπός, σύμφωνα με τον Gates, είναι να πέσει τελείως ο αριθμός των μολύνσεων.
Οι δημόσιες συγκεντρώσεις και συνάξεις θα πρέπει να αποφευχθούν μέχρι να υπάρξει μαζικός εμβολιασμός, δήλωσε ο Gates.
Και όπως υποστήριξε, ο κορωνοϊός μπορεί να μην κάνει διακρίσεις σε φυλές, κοινωνίες ή εισοδήματα όμως όταν τα σχολεία θα ανοίξουν, κατά πάσα πιθανότητα το φθινόπωρο, η πανδημία που προκάλεσε τον θάνατο σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο, αναμένεται να πλήξει κυρίως τους φτωχότερους μαθητές και τις οικογένειές τους.

IHME: Έως τις 4/8 το πρώτο κύμα της πανδημίας - Η Ελλάδα θα έχει 457 νεκρούς

Το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (IHME) προβλέπει 151.000 θανάτους σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του «πρώτου κύματος» της πανδημίας, που θα λήξει στις 4 Αυγούστου
Η Βρετανία θα πληγεί περισσότερο από την κρίση του κορωναϊού από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, σύμφωνα με προβλέψεις ερευνητών, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να δει περισσότερους από 60.000 θανάτους από το COVID-19.
Οι ΗΠΑ θα έχουν συνολικά 81.766 θανάτους μέχρι την ίδια ημερομηνία, σύμφωνα με τους αναλυτές της IHME.
Για την Ελλάδα αναμένονται 457 θάνατοι, από 83 που είναι σήμερα.
20200408 COVID Europe deaths IHME proections
Σοκ στις ΗΠΑ: Νέο ημερήσιο ρεκόρ θανάτων, στους 16.267 – Πάνω από 450 χιλ. τα κρούσματα

Με ταχύτατους ρυθμούς που σοκάρουν εξαπλώνεται η πανδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, οι οποίες ήδη μετρούν 454.304 κρούσματα και 16.267νεκρούς.
Οι ΗΠΑ, οι οποίες είναι πρώτες παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων και δεύτερες – πίσω από την Ιταλία – σε αριθμό νεκρών, κατέγραψαν το τελευταίο 24ωρο, ένα ακόμα ρεκόρ θανάτων σε μια ημέρα.
Συγκεκριμένα, υπήρξαν 1.973 θάνατοι, αριθμός υψηλότερος από τους 1.939 που είχαν καταγραφεί σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.
Από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, στις ΗΠΑ καταγράφονται καθημερινά πάνω από 1.000 νέοι θάνατοι, παρά τα μέτρα περιορισμού και το γεγονός ότι 9 στις 10 Πολιτείες έχουν ζητήσει από τους πολίτες τους να παραμένουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και συναθροίσεις.

Η πλέον πληττόμενη Πολιτεία είναι αυτή της Νέας Υόρκης, η οποία μετρά περισσότερους από 6,2 χιλιάδες νεκρούς.
Όπως αναφέρεται, η Πολιτεία της Νέας Υόρκης κατέγραψε νέο ημερήσιο ρεκόρ στους θανάτους (+799) στις 9/4, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να δηλώνουν σοκαρισμένοι από την ταχύτητα, με την οποία η κατάσταση της υγείας των ασθενών επιδεινώνεται και τελικά καταλήγουν.
H πόλη της Νέας Υόρκης, πλέον, βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας, με περισσότερα από 81.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα (σύνολο Πολιτείας 151.306), σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε το Johns Hopkins University.
Επίσης, περισσότεροι από 4.571 κάτοικοι έχουν πεθάνει λόγω της νόσου.
Οι θάνατοι αυξήθηκαν με «γεωμετρική πρόοδο» αυτή την εβδομάδα:
731 νεκροί τη Δευτέρα 6 Απριλίου, 779 την Τρίτη 7 Απριλίου και 799 την Τετάρτη 8 Απριλίου.
Και ενώ οι θάνατοι αυξάνονται, άνοδο σημειώνουν και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
O δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Bill de Blasio, προειδοποίησε ότι η πόλη μπορεί να χρειαστεί να αυστηροποιήσει τους περιορισμούς της κοινωνικής απομάκρυνσης για να περιορίσει την επιδημία, λέγοντας ότι πρόκειται να είναι ένας «μακρύς, σκληρός» Απρίλιος.
«Δυστυχώς, ενδέχεται να χρειαστεί να αυξηθούν οι περιορισμοί, αν τα πράγματα επιδεινωθούν» δήλωσε ο De Blasio την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου.
«Δεν είναι αυτό που οραματίζομαι.
Δεν είναι αυτό που όλοι μας θέλουμε.
Αλλά η αλήθεια είναι η αλήθεια.
Δεν νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο» κατέληξε.
Και όλα αυτά τη στιγμή που μόλις πριν λίγες ημέρες ο κυβερνήτης της Πολιτείας Andrew Cuomo υποστήριζε πως ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία και ο αριθμός των εισαγωγών ασθενών στις ΜΕΘ παρουσίαζε ύφεση, τοποθέτηση που πάντως επανέλαβε και κατά την χθεσινή ενημέρωση.
«Πίσω από κάθε αριθμό είναι ένας άνθρωπος.
Ο ιός χτυπά τις ευπαθείς ομάδες και επιτίθεται στους αδύναμους.
Είναι δουλειά μας ως Πολιτεία να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους» υποστήριξε ο Cuomo, με τους γιατρούς να επισημαίνουν πάντως πως δεν είναι μόνο οι ηλικιωμένοι ή αυτοί που έχουν κάποιο νόσημα που από τη μια μέρα στην άλλη βλέπουν την υγεία τους να επιδεινώνεται δραματικά, αλλά είναι και οι νέοι και οι υγιείς άνθρωποι.
Πάντως, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Mike Pence, ο οποίος έχει οριστεί επικεφαλής κατά της πανδημίας, είπε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στα μέσα μιας πολύ οδυνηρής εβδομάδας, τονίζοντας ωστόσο ότι διαφαίνεται κάποια χαραμάδα ελπίδας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump είπε ότι θα ήθελε να ξανανοίξει την αμερικανική οικονομία με ένα «Bing bang», το οποίο όμως διευκρίνισε πως αυτό θα γίνει, αφού πρώτα μειωθεί ο αριθμός των θανάτων.
Ο Trump δεν έκανε κάποια συγκεκριμένη αναφορά σε ημερομηνία, αν και ο οικονομικός του σύμβουλος Larry Kudlow εκτίμησε ότι μια επανέναρξη του εμπορίου θα μπορούσε να γίνει σε 4 με 8 εβδομάδες.
Αισιόδοξα πάντως είναι τα νέα και από την επίσης πληττόμενη Πολιτεία της Λουιζιάνα με τον κυβερνήτη John Bel Edwards να υποστηρίζει πως αρχίζει να βλέπει την καμπύλη να σταθεροποιείται, αναφέροντας πως τα 746 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο είναι το χαμηλότερο των τελευταίων ημερών, ενώ στην Καλιφόρνια ο κυβερνήτης Gavin Newsom εκτίμησε ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να εξομαλυνθεί πριν από τα τέλη Μαΐου.
Image

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/NYDEATHS.png?itok=LhAkZctF
Κομισιόν για κορωνοϊό: Σχέδιο για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων με μεγάλα ενδιάμεσα χρονικά διαστήματα

Σχέδιο για τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού έχει εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, η Κομισιόν προτείνει η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας να γίνει «με μεγάλα ενδιάμεσα χρονικά διαστήματα».
Συγκεκριμένα, στο εσωτερικό έγγραφο που τιτλοφορείται «Στρατηγική Εξόδου» η Επιτροπή προτείνει τα κράτη να άρουν τους περιορισμούς πρώτα σε τοπικό επίπεδο και να διευρύνουν σταδιακά το άνοιγμα, διασφαλίζοντας όμως ικανό διάστημα μεταξύ κάθε σταδίου.
Ως σημείο αναφοράς, υπογραμμίζεται πως πρέπει να υπάρχει διάστημα ενός μήνα μεταξύ κάθε μεμονωμένου βήματος προς την εξομάλυνση.
Επί της αρχής, επισημαίνεται, τα μέτρα πρέπει στο εξής να είναι περισσότερο στοχευμένα και για αυτό οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι πιο ηλικιωμένοι, πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύονται για μεγαλύτερο διάστημα.
Μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφοι και πολιτιστικοί χώροι θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν σταδιακά.
«Η άρση της απαγόρευσης που αφορά τις μεγάλες συγκεντρώσεις, π.χ. τα φεστιβάλ, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο» υποστηρίζει η Επιτροπή, η οποία παράλληλα τονίζει ότι «δεν θα πρέπει όλος ο πληθυσμός να επιστρέψει ταυτόχρονα στην εργασία του».
Αντίθετα, αναφέρεται πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους πιο απαραίτητους τομείς καθώς και να εξετάζεται το κατά πόσο κάποιος κλάδος προσφέρεται για εργασία από το σπίτι.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/ITALYTHURSDAY_0.png?itok=2d-K4DD6
Ιταλία: Αυξήθηκε ξανά ο ρυθμός θανάτων - 610 νέοι νεκροί, 4.184 κρούσματα σε μία ημέρα

Αυξητικές τάσεις ξανά στον καθημερινό αριθμό νεκρών στην Ιταλία, έπειτα από δυο διαδοχικές ημέρες κάμψης.
Μετά τους 542 χθεσινούς νεκρούς, η Πολιτική Προστασία της γειτονικής χώρας ανακοίνωσε χθες (9/4) 610 νέα θύματα, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει στα 18.279 από την έναρξη της πανδημίας.
Την ίδια στιγμή, οι νέες μολύνσεις έφτασαν στις 4.204 από τις χθεσινές 3.836 και τις προχθεσινές 3.039, παρουσιάζοντας αύξηση 38% μέσα σε 48 ώρες.
Αυξήθηκε επίσης και ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών στους 1.979 από τους χθεσινούς 1.195, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων σε 143.626.
Ακόμη, 3.605 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.339 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο.
Για 64.873 έχει αποφασιστεί ο κατ' οίκον περιορισμός.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, θετική νότα της ημέρας για την Ιταλία οι ασθενείς που θεραπεύτηκαν, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.979.
Συνολικά, 28.470 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Αύξηση παρουσιάστηκε την Πέμπτη και στον αριθμό των γιατρών και νοσηλευτών που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό.
Συγκεκριμένα, άλλοι 3 γιατροί απεβίωσαν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 103.
Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 54.802 και οι νεκροί 10.022.
Στην Εμίλια Ρομάνα τα κρούσματα είναι 18.677 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 2.316. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 12.933, με 756 νεκρούς.
Κεκλεισμένων των θυρών, στην άδεια Βασιλική του Αγίου Πέτρου, τέλεσε ο πάπας Φραγκίσκος τη λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης των Καθολικών, πλέκοντας το εγκώμιο των γιατρών, νοσηλευτών και ιερέων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να βοηθήσουν τα θύματα του νέου κορωνοϊού αποκαλώντας τους «άγιους της διπλανής πόρτας».
Λόγω των περιορισμών, παρίσταντο μονάχα καμιά 20αριά άνθρωποι, ιερείς, μοναχές και μια χορωδία με μικρότερο αριθμό μουσικών αντί των 10.000 που παρίστατο συνήθως.
Όλοι τους τήρησαν τα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Η τελετή μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση και το διαδίκτυο.
Ο Φραγκίσκος εξήρε εκείνους, περιλαμβανομένων ιερέων, που, όπως είπε, θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να βοηθήσουν τα θύματα του κορωνοϊού.
«Αυτές τις ημέρες περισσότεροι από 60 (ιερείς) πέθαναν εδώ στην Ιταλία, ενώ φρόντιζαν ασθενείς, στα νοσοκομεία» ανέφερε ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
«Μαζί με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές είναι οι άγιοι της διπλανής πόρτας».
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/ITALYTHURSDAY2.png?itok=uZ8xD6To
Προβληματισμός στην Ισπανία -  Μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 683 νεκροί και 5.756 νέα κρούσματα

Συνεχίζεται το φονικό πέρασμα του κορωνοϊού στην Ισπανία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας, μέσα στο τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 683 άνθρωποι, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών να ανέρχεται σε 15.238.
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 5.756 νέα κρούσματα της νόσου με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 152.446.
«Η πυρκαγιά αρχίζει να τίθεται υπό έλεγχον…
Αυτός ο πόλεμος κατά του ιού θα εξελιχθεί σε ολοκληρωτική νίκη», είχε δηλώσει νωρίτερα μπροστά στα σχεδόν κενά, λόγω των μέτρων προστασίας, έδρανα του ισπανικού κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός, Pedro Sanchez.
Οι περί τους 300 παρόντες βουλευτές κλήθηκαν για να ψηφίσουν την παράταση για δύο εβδομάδες, μέχρι τις 26 Απριλίου, των μέτρων του lockdown.
Η Ισπανία βρίσκεται κοντά στην έναρξη της υποχώρησης της επιδημίας, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος επιδιώκει να ενώσει τις κατακερματισμένες πολιτικές δυνάμεις της χώρας του πίσω από ένα κοινό πρόγραμμα οικονομικής ανοικοδόμησης.
«Προτείνω ένα μεγάλο σύμφωνο για την οικονομική και κοινωνική ανοικοδόμηση της Ισπανίας, με την συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων που θέλουν να βάλουν πλάτη» είπε ο Sanchez.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/SPAIN_2.png?itok=vfY-13-c
Γαλλία: Ο θρήνος συνεχίζεται στη Γαλλία όπου ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 12.000 - Παράταση της καραντίνας

Η ασθένεια του νέου κορωνοϊού έχει προκαλέσει το θάνατο σε συνολικά 12.228 ανθρώπους στη Γαλλία από την πρωτοεμφάνιση της πανδημίας στη χώρα τον Μάρτιο, δήλωσε χθες Πέμπτη 9 Απριλίου, ο γενικός διευθυντής υγείας Jerome Salomon.
Από τους θανάτους αυτούς, 8.044 έχουν καταγραφεί σε νοσοκομεία και 4.166 σε οίκους ευγηρίας, τόνισε ο Jerome Salomon.
Για πρώτη φορά από την έναρξη της επιδημίας, ο αριθμός των ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας μειώθηκε μέσα σε 24 ώρες, σε 7.066 ασθενείς, 82 λιγότερους από χθες 8/4, ενώ τα κρούσματα αυξήθηκαν στα 118.781.
Τα μέτρα καραντίνας των Γάλλων «θα παραταθούν» πέραν της 15ης Απριλίου, κάτι που αναμένεται να κάνει ο πρόεδρος Emmanuel Macron, στο διάγγελμα που θα απευθύνει την προσεχή Δευτέρα 13/4.
Η Γαλλία καταγράφει τον τέταρτο μεγαλύτερο απολογισμό νεκρών από τον νέο κορωνοϊό, πίσω από την Ιταλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ.

Βρετανία: 881 άτομα έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, στους 7.992 οι νεκροί - Βγήκε από την εντατική ο B.Johnson

Αλλοι 881 έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον αριθμό των απωλειών στις 7.992, συνεχίζοντας την εκατόμβη των θυμάτων και στη Βρετανία, μετά τους 936 που έχασαν τη μάχη στις 8/4.
Σύμφωνα με το το υπουργείο Υγείας της χώρας, 828 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στα νοσοκομεία της Βρετανίας.
Οι 46 από αυτούς είχαν ηλικίες από 35 ως 96 ετών και δεν διέθεταν κάποιο υποκείμενο νόσημα.
Εν τω μεταξύ, βγήκε από την εντατική του νοσοκομείου St Thomas ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson, καθώς η κατάσταση της υγείας του να «βελτιώνεται σταθερά», σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν.
Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 65.863.
Στο στάδιο αυτό η κυβέρνηση συνεχίζει να συγκεντρώνει πληροφορίες για να διαπιστώσει τα αποτελέσματα των μέτρων του lockdown και της κοινωνικής αποστασιοποίησης, αλλά όπως είπε «είναι πολύ νωρίς για να πούμε οριστικά εάν λειτουργούν» και ότι «τα μέτρα θα πρέπει να μείνουν ως έχουν μέχρι τα στοιχεία να δείξουν ότι έχουν περάσει πέρα από την κορύφωση».
Κάλεσε επίσης τους πολίτες να συνεχίσουν να μένουν στο σπίτι και αυτές τις μέρες της αργίας του Πάσχα που έρχεται.
«Θα πάρουμε τη σωστή απόφαση την κατάλληλη στιγμή και θα οδηγηθούμε από την επιστήμη όταν έρθει η ώρα να άρουμε το lockdown» είπε.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/UKWED.png?itok=mWbQWdOh
Γερμανία: Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί

Το «φράγμα» των 2.000 νεκρών από την πανδημία του κορωνοϊού ξεπέρασε και η Γερμανία, η οποία βρίσκεται στην πρώτη οκτάδα των κρατών με τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως.
Όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Robert Koch, το τελευταίο 24ωρο στη λίστα των θυμάτων προστέθηκαν άλλοι 246 άνθρωποι, με το σύνολο των νεκρών από την πανδημία να ανέρχεται σε 2.451.
Παράλληλα αναφέρθηκαν άλλα 4.974 κρούσματα με το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να διαμορφώνεται στα 115.523.
Σημειώνεται πως αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη ημέρα, κατά την οποία αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων και των κρουσμάτων από την πανδημία, γεγονός που επιβεβαιώνει τις πρόσφατες εκτιμήσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας, Angela Merkel πως ακόμα είναι πολύ νωρίς για να συζητά κανείς για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Κίνα: Τέσσερα νέα θύματα από τον κορωνοϊό – Στους 3.339 οι νεκροί

Στους 3.339 ανέρχονται οι νεκροί στην ηπειρωτική Κίνα από την πανδημία του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο προστέθηκαν 4 ακόμη θύματα στη μακάβρια λίστα, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων ανήλθε σε 82.883.
Δύο κρούσματα εγχώριας μετάδοσης εντοπίστηκαν στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μεταξύ ταξιδιωτών ήταν ο υψηλότερος από την 25η Μαρτίου και ελαφρά αυξημένος από εκείνον της προηγουμένης (59).
Μολονότι ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης εντός της κοινότητας έχει μειωθεί θεαματικά από τον Φεβρουάριο, όταν έφθασε στην κορύφωσή του ωθώντας το Πεκίνο να αποκλείσει ολόκληρες πόλεις και να επιβάλλει δρακόντεια μέτρα, οι αρχές επιμένουν πως απαιτείται ακόμη επαγρύπνηση για να αποφευχθεί αναζωπύρωση.
Η βασική ανησυχία των κινεζικών αρχών είναι πλέον ο εντοπισμός ταξιδιωτών που φθάνουν μολυσμένοι από το εξωτερικό και των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, δηλαδή των φορέων του κορωνοϊού που παρότι οι ίδιοι δεν παρουσιάζουν κανένα από συμπτώματά του, όπως πυρετό ή βήχα, τον μεταδίδουν.
Το σύνολο των κρουσμάτων που το κινεζικό υπουργείο Υγείας αποκαλεί «εισαγόμενα» έφθασε τα 1.103 ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Πρόκειται κυρίως για Κινέζους φοιτητές στο εξωτερικό που επαναπατρίστηκαν.
Παράλληλα, τα νέα ασυμπτωματικά κρούσματα μειώθηκαν σε 56 από 137 μία ημέρα νωρίτερα, με τους ταξιδιώτες να αριθμούν περίπου τα μισά.

Oxfam: Η πανδημία απειλεί να βυθίσει στην φτώχεια επιπλέον 500 εκατομμύρια ανθρώπους

Τη θέση πως επιπλέον μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κινδυνεύει να βυθιστεί στην φτώχεια εάν δεν τεθούν γρήγορα σε εφαρμογή προγράμματα στήριξης, ειδικά προς τις λιγότερο προνομιούχες χώρες, για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού διατυπώνει σε έκθεση της η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam.
Συγκεκριμένα, η Oxfam αναφέρει πως το 6% με 8% του παγκόσμιου πληθυσμού κινδυνεύει να πέσει σε ανέχεια, καθώς οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα που σταματούν την οικονομική δραστηριότητα σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά της νόσου.
«Η κρίση μπορεί να γυρίσει σε παγκόσμια κλίμακα δέκα χρόνια πίσω τον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας, ακόμα και 30 χρόνια πίσω σε ορισμένες περιοχές, όπως η υποσαχάρια Αφρική, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική» υποστηρίζει η Oxfam, τονίζοντας πως η μισή και πλέον ανθρωπότητα κινδυνεύει να βρεθεί πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας εξαιτίας της πανδημίας.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ελλείψει συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας, οι φτωχότερες χώρες θα υποστούν βαρύτερα πλήγματα, όπως και οι λιγότερο προνομιούχες ομάδες του πληθυσμού, ιδίως οι γυναίκες.
Η Oxfam επισημαίνει ότι για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αυτός, θα πρέπει να προσφερθεί άμεσα βοήθεια σε μετρητά στους ανθρώπους που τη χρειάζονται, να στηριχθούν οι μικρές επιχειρήσεις, καθώς και να τεθεί ως όρος ότι τα ποσά που θα διατεθούν στις μεγαλύτερες θα έχουν αποτέλεσμα να βοηθηθούν οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί.
Παράλληλα προτείνει να αναβληθεί για φέτος η αποπληρωμή των δημόσιων χρεών των φτωχότερων χωρών, αναφέροντας για παράδειγμα την Γκάνα, η οποία, όπως αναφέρεται, θα μπορούσε να «μοιράζει 20 δολάρια τον μήνα» σε κάθε έναν από ένα σύνολο «16 εκατομμυρίων» ανθρώπων, «παιδιών, ανθρώπων με αναπηρία και ηλικιωμένων», για «έξι μήνες» εάν δεν ήταν υποχρεωμένη να καταβάλλει τοκοχρεολύσια.
«Η οικονομική κρίση που εκτυλίσσεται με ταχύτητα είναι ακόμη βαθύτερη από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.
Ανεξαρτήτως σεναρίου, η παγκόσμια φτώχεια μπορεί να αυξηθεί για πρώτη φορά από το 1990.
Οι πλούσιες χώρες έχουν δείξει ότι σε αυτή την περίοδο κρίσης μπορούν να κινητοποιήσουν τρισεκατομμύρια για να υποστηρίξουν τις οικονομίες τους.
Όμως αν οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν μπορέσουν επίσης να καταπολεμήσουν τις υγειονομικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, η κρίση θα συνεχιστεί και θα βλάψει ακόμα περισσότερο όλες τις χώρες, πλούσιες και φτωχές» επισημαίνει η Oxfam.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης