Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

University of Michigan: Κατάρρευση άνευ προηγουμένου για τον δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτή στις ΗΠΑ

University of Michigan: Κατάρρευση άνευ προηγουμένου για τον δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτή στις ΗΠΑ
Κατέρρευσε ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή του University of Michigan για τις ΗΠΑ
Κατάρρευση άνευ προηγουμένου γνωρίζει ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή του University of Michigan (Index of Consumer Sentiment – ICS) λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει επιφέρει τον θάνατο σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο και έχει αναγκάσει τις κυβερνήσεις να λάβει αυστηρά μέτρα, περιορίζοντας την οικονομική δραστηριότητα.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως O δείκτης του University of Michigan αποτελεί διεθνώς τον πλέον γνωστό και μακροβιότερο δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Ο εν λόγω δείκτης κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1940 και, αρχικά, υπολογιζόταν σε ετήσια βάση.
Αν μη τι άλλο, τα τελευταία στοιχεία που δίνονται υποδεικνύουν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία των ΗΠΑ.
-O δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή (Index of Consumer Sentiment – ICS) δείχνει ραγδαία πτώση στις 71 μονάδες, έναντι 89,1 τον προηγούμενο μήνα – κάτι που αποτελεί πτώση-ρεκόρ.
-Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας (Current Economic Conditions Index – CECI) έπεσε στις 72,4 μονάδες, έναντι 103,7 τον προηγούμενο μήνα – πτώση 31,3 μονάδων και σχεδόν διπλάσια πτώση από τις -16,6 μονάδες τον Οκτώβριο του 2008.
-Ο δείκτης καταναλωτικών προσδοκιών (Consumer Expectations Index – CEI) έπεσε στις 70 μονάδες, έναντι 79μ7 τον προηγούμενο μήνα.

Αυτή είναι η χειρότερη πτώση για τον δείκτη τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας

Η πλέον απότομη πτώση του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτή του University of Michigan καταγράφηκε τον Δεκέμβριο του 1980, κάτι που αντανακλούσε μια υποτροπή της ύφεσης που υπήρξε τον Ιανουάριο-Ιούλιο του 1980, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας βαθύτερης ύφεσης, η οποία διήρκεσε από τον Ιούλιο του 1981 έως τον Νοέμβριο του 1982.
Κατά τη διεξαγωγή της αντίστοιχης έρευνας του Πανεπιστημίου, που πραγματοποιήθηκε από τις 25 Μαρτίου έως τις 7 Απριλίου, όταν οι καταναλωτές ρωτήθηκαν τι πιστεύουν για την πορεία της οικονομίας το επόμενο έτος, το 38% απάντησε ότι αναμένεται να βελτιωθεί και το 41% ότι θα χειροτερέψει λόγω των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού.
Τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης και η παύση της δραστηριότητας σε μη βασικές επιχειρήσεις στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ ανάγκασαν 16,8 εκατομμύρια πολίτες να αιτηθούν επιδόματα ανεργίας τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.
Οι καταναλωτικές δαπάνες αναμένεται να καταρρεύσουν και η οικονομία πιθανόν να βρίσκεται σε ύφεση.
Οι όροι αγοράς είναι οι χειρότεροι από τη δεκαετία του '80 ...

Παρότι η πτώση στην αγορά αυτοκινήτου και στο real estate δεν ήταν τόσο βαθιά όσο αναμενόταν, η αβεβαιότητα κατέγραψε ρεκόρ.
Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου, οι καταναλωτές ανησυχούν βαθιά για την αρνητική επίδραση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τέλος, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό κατά το προσεχές έτος έχουν επίσης φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, στο +2,1%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης