Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα μεγάλη παρέμβαση της FED - Πρόγραμμα 2,3 τρισ. για δάνεια και οικονομία, οι συνολικές παρεμβάσεις 4 τρισ.- Τα νέα επιδόματα ανεργίας 6,6 εκατ.

Νέα μεγάλη παρέμβαση της FED - Πρόγραμμα 2,3 τρισ. για δάνεια και οικονομία, οι συνολικές παρεμβάσεις 4 τρισ.- Τα νέα επιδόματα ανεργίας 6,6 εκατ.
Το συνολικό ύψους των πακέτων που έχει ανακοινώσει η Fed ανέρχεται σε 4 τρισ. ευρώ
Νέο πρόγραμμα δανεισμού ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων και ενίσχυση των προγραμμάτων που τρέχουν ήδη, ανακοίνωσε η Federal Reserve, σε μία νέα προσπάθεια στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.
Αναλυτικά:
- Το πρόγραμμα Main Street Lending θα διασφαλίσει τις πιστωτικές ροές προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με δάνεια ύψους 600 δισ. δολ.
Αυτό σημαίνει ότι το PaycheckProtectionProgram θα επεκταθεί κατά 250 δισ. δολ.
Το πρόγραμμα δανεισμού προβλέπει 4ετή δάνεια στις επιχειρήσεις, με αναβολή πληρωμής κεφαλαίου και τόκου για έναν χρόνο.
Τα δάνεια θα χορηγηθούν από τις τράπεζες, οι οποίες θα διατηρούν μερίδιο 5% και θα πουλήσουν το υπόλοιπο στον νέο μηχανισμό της Fed.
- Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα προχωρήσει επίσης στην αγορά βραχυπρόθεσμων τίτλων, ύψους 500 δισ. ευρώ, απευθείας από τις πολιτείες, τις περιφέρειες και τους δήμους.
- Η Fed επεκτείνει τον διευκολυντικό μηχανισμό, ώστε να προχωρά στην αγορά νέων εκδόσεων ομολογιακών δανείων με υψηλές αξιολογήσεις.
Η Fed σταμάτησε την αγορά muni-bonds, δηλώνοντας ωστόσο ότι θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά αυτή την αγορά, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενδέχεται να αναλάβει δράση μελλοντικά.

Το συνολικό ύψους των πακέτων που έχει ανακοινώσει η Fed ανέρχεται σε 4 τρισ. ευρώ.
Σχολιάζοντας το νέο πρόγραμμα δανεισμού Main Street, η Fed δήλωσε ότι "θα ενισχύσει τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που ήταν σε καλή οικονομική κατάσταση πριν από την κρίση, προσφέροντας δάνεια 4 ετών σε εταιρείες που απασχολούν μέχρι 10.000 εργαζόμενους ή με έσοδα η οποία θα είναι μικρότερα από 2,5 δισ. δολ.
Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, αναφέρει ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ προσπαθεί να παράσχει όσο δυνατόν περισσότερη ανακούφιση και σταθερότητα μπορεί, κατά τη διάρκεια μίας περιόδου που οι Αμερικανοί μένουν στο σπίτι τους, με στόχο να περιοριστεί η μετάδοση του κορωνοϊού.
https://zh-prod-1cc738ca-7d3b-4a72-b792-20bd8d8fa069.storage.googleapis.com/s3fs-public/inline-images/fed%20bailout%20fund.jpg

Τι ανέφεραν τα πρακτικά της συνεδρίασης της 15ης Μαρτίου 2020

H Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έδωσε στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασης της 15ης Μαρτίου , κατά την οποία προχώρησε στην μείωση των επιτοκίων ουσιαστικά στο μηδέν.  Τα πρακτικά αντικατοπτρίζουν τους κεντρικούς τραπεζίτες που ανησυχούν για την επίπτωση που έχει ο κορωνοϊός στην οικονομία.
«Όλοι οι συμμετέχοντες θεωρούν ότι οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί αισθητά τις τελευταίες εβδομάδες και ότι έχουν γίνει βαθιά αβέβαιες», ανέφεραν τα πρακτικά.
Στη συνεδρίαση η Fed αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκια της στο εύρος στο 0% με 0,25%, όπως ήταν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Όλοι, εκτός από ένα μέλος, ψήφισαν υπέρ, με τον Πρόεδρο του Cleveland Fed Loretta Mester να διαφωνεί.
«Στη συζήτησή τους για τη νομισματική πολιτική για αυτή τη συνάντηση, τα μέλη σημείωσαν ότι η επιδημία του κορωνοϊού είχε βλάψει τις κοινότητες και διέλυσε την οικονομική δραστηριότητα σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, και ότι οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες είχαν επίσης επηρεαστεί σημαντικά», ανέφεραν τα πρακτικά.
Η Fed διαπίστωσε πως υπήρχε αβεβαιότητα σε μεγάλο βαθμό.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής, οι περισσότεροι συμμετέχοντες έκριναν ότι θα ήταν σκόπιμο να μειωθεί το επιτόκιο σε ό,τι αφορά τα ομοσπονδιακά κεφάλαια κατά 100 μονάδες βάσης, σε 0%.
Κατά τη διαβούλευση, οι συμμετέχοντες επεσήμαναν πως πρόκειται να υπάρξει κάμψη στην οικονομική δραστηριότητα σε βραχυπρόθεσμη βάση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και του υψηλού βαθμού αβεβαιότητας.
 H Fed υποστήριξε πως έπρεπε να δοθεί μια ισχυρή απάντηση μέσω νομισματικής πολιτικής
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που ελήφθησαν ως απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού, οι συμμετέχοντες στις συνεδριάσεις ανέφεραν πως, υπό τον φόβο των αυξανόμενων κινδύνων και της εκρηκτικής εξάπλωσης του κορωνοϊού, για τη διαχείριση του κινδύνου απαιτείται ισχυρή απάντηση στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής, με την πλειοψηφία να ευνοεί την περικοπή κατά 100 μονάδες βάσης του επιτοκίου αναφοράς.
Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική γενικότερα, οι συμμετέχοντες έκριναν ότι θα ήταν κατάλληλο να διατηρηθεί το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε 0%, μέχρις ότου η οικονομία σταθεροποιηθεί.
Η Fed για την αγορά ομολόγων
Η αγορά ομολόγων πιέστηκε σε μεγάλο βαθμό.
Η συναλλακτική δραστηριότητα σε σχέση με τα εταιρικά ομόλογα κυμάνθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, χωρίς να φτάσει στα επίπεδα του 2008.
Η Fed προέβη σε ενέργειες για να επιβραδυνθούν οι επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Επίσης, οι συμμετέχοντες στις διαβουλεύσεις επεσήμαναν τους κινδύνους που υπήρχαν για άλλα τμήματα της αγοράς χρέους (π.χ. στα asset-backed securities και τα commercial mortgage-backed securities).
H Fed για τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου
Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου, έπειτα από μέρες συνεχιζόμενης πτώσης, η Fed διαπίστωσε έλλειψη ρευστότητας.
Όπως αναφέρθηκε, επιβεβαιώθηκε αδυναμία αγοράς τίτλων χρέους του αμερικανικού Δημοσίου.
H Fed για τις αγορές βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης
Οι συνθήκες στις αγορές βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης υποβαθμίστηκαν επίσης έντονα λόγω της μείωσης της ρευστότητας στην αγορά.
Διαπιστώθηκε ραγδαία αύξηση στην τιμή του δολαρίου και πτώση στον όγκο συναλλαγών για συμφωνίες επαναγοράς (repo).

Νέο άλμα 6,6 εκατ. στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

Συνολικά 6,6 εκατ. άνθρωποι ήταν αυτοί που υπέβαλαν αίτηση για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Απριλίου, απόρροια των μέτρων που έχει λάβει η αμερικανική κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στις ΗΠΑ.
Ο αριθμός των αιτούντων για το επίδομα ήταν υψηλότερο από τα 5,5 εκατ. που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ η αμερικανική υπηρεσία αναθεώρησε και τον αριθμό των αιτούντων της προηγούμενης εβδομάδας στα 6,87 εκατ.

Τις τελευταίες 3 εβδομάδες περί τα 16,8 εκατ. άνθρωποι έχουν υποβάλει αίτηση για να λάβουν το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, ωστόσο ο ακριβής αριθμός θα διαφανεί στα στοιχεία των "συνεχιζόμενων αιτήσεων" (continuing" claims) που θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι κάθε ημέρα 1.132 άτομα χάνουν την εργασία τους λόγω του lockdown για τον κορωνοϊό.
"Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση", τόνισε η Oxford Economics.
"Η προοπτική για αυστηρότερα μέτρα lockdown και το γεγονός ότι πολλά κράτη δεν έχουν ακόμα μπορέσει να επεξεργαστούν το πλήρες μέγεθος των αιτήσεων ανεργίας, δείχνοντας ότι τα χειρότερα δεν έχουν ακόμα έρθει".
Και μια άλλη σημαντική σημείωση είναι ότι τα εβδομαδιαία στοιχεία για τις αιτήσεις επιδομάτων βασίζονται σε «σοβαρά γεγονότα», επισημαίνει η UBS.
Με περισσότερο από το 80% των Αμερικανών σε κάποια μορφή lockdown, αυτό δεν έχει τελειώσει.


Χρήματα με το ελικόπτερο και από την BoE λόγω κορωνοϊού - Απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά

Στην απευθείας χρηματοδότηση των επιπλέον κυβερνητικών δαπανών της βρετανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κόστους της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, θα προχωρήσει η Τράπεζα της Αγγλίας, σύμφωνα με τους Financial Times.
Αυτή η κίνηση θα επιτρέψει στη βρετανική κυβέρνηση να αυξήσει τις δαπάνες βραχυπρόθεσμα, παρακάμπτοντας την αγορά ομολόγων.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη χώρα που υιοθετεί τη νομισματική χρηματοδότηση για να αντιμετωπίσει το άμεσο κόστος στη μάχη κατά του κορωνοϊού, με την Bank of England να χρηματοδοτεί προσωρινά τις έκτακτες ανάγκες.
Παρά το γεγονός ότι ο διοικητής της BoE Andrew Bailey είχε αντιταχθεί στη νομισματική χρηματοδότηση νωρίτερα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι αξιωματούχοι έκριναν ότι η καλύτερη επιλογή είναι να διασφαλιστεί η χρηματοδότησης από την κεντρική τράπεζα βραχυπρόθεσμα, επισημαίνουν οι Financial Times.
Το γεγονός αυτό αντανακλά τις έκτακτες ανάκγες ρευστότητας που έχει προκαλέσει η κρίση του κορωνοίού τις τελευταίες εβδομάδες.
Σε δήλωσή της προς τις χρηματιστηριακές αγορές την Πέμπτη, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει το μέγεθος του λογαριασμού της κυβέρνησης στην κεντρική τράπεζα, γνωστό ιστορικά ως «Ways and Means Facility», ο οποίος κανονικά ανέρχεται σε μόλις 370 εκατ. στερλίνες.
Ουσιαστικά το ποσό θα καταστεί απεριόριστο, επιτρέποντας στους υπουργούς να δαπανούν περισσότερα βραχυπρόθεσμα, χωρίς να χρειαστεί να απευθυνθούν στην δευτερογενή αγορά ομολόγων.
Το 2008, μία παρόμοια κίνηση αύξησε τον λογαριασμό στα 20 δισ. στερλίνες.
Η κλίμακα είναι πιθανό να είναι μεγάλη.
Η κυβέρνηση έχει ήδη τριπλασιάσει το ποσό του χρέους που επιθυμεί να αντλήσει από τις χρηματοπιστωτικές αγορές τον Απρίλιο, από 15 δισ. στερλίνες που είχαν ανακοινωθεί στον προϋπολογισμό της 11ης Μαρτίου, στα 45 δισ. μέχρι τις αρχές Απριλίου.
Παρά το γεγονός ότι η αγορά των βρετανικών ομολόγων (gilts) έχει δεχθεί σοβαρές πιέσεις, λόγω της επιδείνωσης της κρίσης του κορωνοϊού, η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει αντιμετωπίσει ιδιαίτερες δυσκολίες στην άντληση κεφαλαίων, ιδιαίτερα καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ήδη δεσμευτεί να εκτυπώσει 200 δισ. στερλίνες στην αγορά κρατικών ομολόγων, για να διασφαλίσει ότι υπάρχει επαρκής ζήτηση για βρετανικά ομόλογα και να βελτιώσει τη λειτουργία της αγοράς.
Η άμεση νομισματική χρηματοδότηση της κυβέρνησης θα είναι προσωρινή και βραχυπρόθεσμη, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης