Τελευταία Νέα
Διεθνή

Georgieva (ΔΝΤ): Αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση μετά τη Μεγάλη Ύφεση η παγκόσμια οικονομία - Εν μέρει ανάκαμψη από το 2021

Georgieva (ΔΝΤ): Αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση μετά τη Μεγάλη Ύφεση η παγκόσμια οικονομία - Εν μέρει ανάκαμψη από το 2021
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η παγκόσμια θα παρουσιάσει μερική ανάκαμψη κατά το 2021
Για τις δραματικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού προειδοποιεί για ακόμα μία φορά η επικεφαλής του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva.
Ειδικότερα, δήλωσε πως η παγκόσμια οικονομία θα παρουσιάσει, το 2020, τη χειρότερη ύφεση μετά τη Μεγάλη Ύφεση, αλλά θα μπορούσε να παρουσιάσει εν μέρει ανάκαμψη το 2021 εάν η πανδημία του κορωνοϊού χαλαρώσει μετά τον Ιούνιο.
«Ωστόσο, είναι ήδη σαφές ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα γίνει απότομα αρνητική το 2020» αναφέρει στο προσχέδιο της ομιλίας που θα εκφωνήσει κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, την επόμενη εβδομάδα.
Παράλληλα σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν ανακοινώσει μέτρα δημοσιονομικής στήριξης 8 τρισ. δολ. για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.
«Εάν η πανδημία αρχίσει να περιορίζεται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους -κάτι που θα επιτρέψει τη σταδιακή άρση των περιοριστών μέτρων και το εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας- η βασική μας υπόθεση είναι η μερική ανάκαμψη το 2021» τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Πάντως, η ίδια προειδοποίησε ότι η πρόβλεψη είναι εξαιρετικά αβέβαιη και ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να επιδεινωθούν.

«Βροχή» τα αιτήματα για παροχή στήριξης από το ΔΝΤ

Πυρετώδεις είναι οι εργασίες στο ΔΝΤ καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει εκτοξεύσει σε επίπεδα ρεκόρ τα αιτήματα από τις αναπτυσσόμενες χώρες για την παροχή στήριξης.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva, έχει επικεντρώσει τις προσπάθειες στο να πείσει το διοικητικό συμβούλιο για εργαλεία που επιτρέψουν τον δανεισμό χρημάτων το συντομότερο δυνατόν.
Ένα σχέδιο θα διπλασιάσει τα 50 δισ. δολ. που είναι διαθέσιμα μέσω δύο χρηματοδοτικών μηχανισμών έκτακτης ανάγκης, επειδή οι χώρες έχουν ήδη ζητήσει περίπου το ήμισυ των υφιστάμενων πόρων.
Ένας μηχανισμός θα έκανε διαθέσιμα βραχυπρόθεσμα δάνεια σε μια μικρή ομάδα από ισχυρότερα έθνη για να αποφευχθεί μια κρίση ρευστότητας.
Η Georgieva υποσχέθηκε να διαθέσει τη δανειοδοτική ικανότητα του ΔΝΤ ύψους 1 τρισ. δολ. για την αντιμετώπιση μιας ύφεσης, που θα είναι πολύ χειρότερη από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009.
Το ΔΝΤ τον περασμένο μήνα ενέκρινε αλλαγές για να παρέχει μέχρι και δύο χρόνια ελάφρυνση του χρέους για δανεισμό σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.
«Η πρόκληση για το Ταμείο είναι να παρέχει χρήματα γρήγορα» δήλωσε ο Brad Setser αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών την περίοδο διακυβέρνησης Obama.
«Υπάρχει ανάγκη για περισσότερα αποθέματα σε όλο τον κόσμο, ενόψει ενός μεγαλύτερου από το αναμενόμενο και πραγματικά παγκόσμιου σοκ» τόνισε.
 
Πάγωμα χρέους

Ένα τρίτο σχέδιο που προωθείται από την Georgieva και τον πρόεδρο της Word Bank, David Malpass, είναι οι πλουσιότερες χώρες που έχουν δανείσουν φτωχότερα έθνη να κάνουν μια μικρή παύση... στις απαιτήσεις για αποπληρωμή χρέους.
Αυτό θα βοηθούσε τις φτωχότερες χώρες και θα εξασφάλιζε ότι οι πόροι του ΔΝΤ χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της κρίσης και όχι για την αποπληρωμή των πιστωτών, σύμφωνα με τους Anna Gelpern, Sean Hagan και Adnan Mazarei από το Peterson Institute for International Economics.
H World Bank τον προηγούμενο μήνα εκτίμησε ότι 14 δισ. ευρώ σε εξυπηρέτηση χρέους που θα έληγε φέτος, με λιγότερα από 4 δισ. ευρώ να οφείλονται στο Paris Club των χωρών που συντονίζουν βιώσιμες λύσεις σε περιόδους δυσκολιών για χώρες με χρέη.
Αυτό σημαίνει ότι η συνεργασία από την Κίνα -τον μεγαλύτερο επίσημο δανειστή που δεν είναι στο γκρουπ και ένας μεγάλος δανειστής σε φτωχές χώρες μέσω της πρωτοβουλίας Belt and Road- είναι βασική για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του G-20, που αντιπροσωπεύει το 85% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το μεγαλύτερος μέρος του δανεισμού.

Οι επιλογές

Επί του παρόντος το ΔΝΤ εξετάζει διάφορες επιλογές.
Μία που στηρίζει και η Georgieva αγορά τη δημιουργία μιας γραμμής βραχυπρόθεσμου δανεισμού ή ρευστότητας, όπως οι γραμμές swap δολαρίου της Fed για τις ξένες κεντρικές τράπεζες, για την παροχή ρευστότητας όπου η Fed δεν μπορεί.
Μία άλλη ιδέα περισσότερο αμφιλεγόμενη είναι: η αύξηση των πόρων μέσω της δημιουργίας των Ειδικών Τραβηχτικών Δικαιωμάτων (Special Drawing Rights-SDR), όπως έκανε το ΔΝΤ το 2009 κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Ενώ η Georgieva έχει ζητήσει τη στήριξη του G-20 γι' αυτό το σενάριο, οι ειδικοί διαφωνούν για την αποτελεσματικότητα αυτής της ιδέας.
Πρώτα από όλα, δεν είναι ο πιο στοχευμένος τρόπος για την διοχέτευση χρήματος στις χώρες που το έχουν πραγματικά ανάγκη, διότι τα χρήματα του ΔΝΤ απευθύνονται σε όλα τα μέλη του ΔΝΤ ανάλογα με το δικαίωμα ψήφου.
Οι μεγαλύτεροι μέτοχοι, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Ιαπωνία και Κίνα, αυτομάτως θα λάβουν τα περισσότερα SDRs, και στις φτωχότερες χώρες θα διοχετευτούν λιτότερα.
Η γραμμή βραχυπρόθεσμης ρευστότητας, ωστόσο, θεωρείται περισσότερο στοχευμένη επιλογή και έχει και τη στήριξη του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Η Georgieva δήλωσε πρόσφατα ότι διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα αξιολογήσει αυτή την επιλογή άμεσα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης