Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παρά τις προσδοκίες στο Eurogroup, κόπωση σε τράπεζες και ΧΑ -0,30% στις 607 μον. – Πιθανό εύρος διακύμανης 580-630 μον.

Παρά τις προσδοκίες στο Eurogroup, κόπωση σε τράπεζες και ΧΑ -0,30% στις 607 μον. – Πιθανό εύρος διακύμανης 580-630 μον.
Εύλογες οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στις τράπεζες μετά τα σωρευτικά κέρδη άνω του 20% σε τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις
(upd12)Έντονη μεταβλητότητα καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 607 μονάδες, από υψηλό ημέρας τις 627 μονάδες, με επίκεντρο τις τράπεζες οι οποίες είχαν καταγράψει σημαντικές αποδόσεις του 20% το τελευταίο τριήμερο οπότε εύλογες ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη σημερινή 9/4 συνεδρίαση του Eurogroup με έντονες τις προσδοκίες για μια συμβιβαστική λύση μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου αλλά και στη συνεδρίαση ΟΠΕΚ και Ρωσίας για το πετρέλαιο, με την Ρωσία να εμφανίζεται θετική σε μείωση της παραγωγής έως 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Από την άλλη, το ελληνικο χρηματιστήριο δεν ακολούθησε την διεθνή άνοδο μετά τις νέες παρεμβάσεις της FED που ανακοίνωσε για την αμερικανική οικονομία νέο πακέτο στήριξης 2,3 τρισεκ. δολαρίων και της Κεντρικής Τράπεζας της Βρετανίας ότι θα παράσχει απεριόριστη ρευστότητα.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι κλυδωνισμοί στην αγορά εργασίας στις ΗΠΑ καθώς στα 6,6 εκατ. ήταν οι αιτήσεις επιδομάτων την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Απριλίου.
Σημειώνεται ότι σήμερα 9/4 είναι η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας καθώς αύριο Παρασκευή 10/4 και τη Δευτέρα 13/4 το ΧΑ θα είναι κλειστό λόγω του Πάσχα των Καθολικών.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα (9/4) το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες και προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, η πρόταση που μπορεί τελικώς να συμφωνηθεί είναι να χωριστούν τα κεφάλαια από τον ESM μέσω προληπτικών πιστωτικών γραμμών σε δύο κατηγορίες, δάνεια που θα χορηγηθούν για τα εθνικά συστήματα Υγείας όπου θα υπάρχει μόνο ένας όρος για κάθε χώρα και δάνεια που θα δοθούν για την στήριξη της οικονομίας που θα εμπεριέχει μεγάλο μέρος των μνημονιακών όρων που περιλαμβάνονται στις προληπτικές πιστωτικές γραμμές.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε στις 607 μονάδες, με το πρωτογενές σοκ του κορωνοιού να έχει αποτιμηθεί πλήρως στα χρηματιστήρια, έχει περάσει σε δείκτες και μετοχές ενώ η αγορά στην παρούσα φάση θα κινηθεί μεταξύ 5,80 και 630 μονάδων.
Στις τράπεζες, σημειώθηκε έντονη μεταβλητότητα καθώς από ενδοσυνεδριακά κέρδη +6% ασκήθηκαν πιέσεις έως -3% για να κλείσουν τελικά με οριακή πτώση Εθνική -0,20% και Alpha Bank -0,08% και αμετάβλητες Πειραιώς και Eurobank.
Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Jumbo -3,8% και Lamda -3,65% ενώ ξεχώρισαν ανοδικά Ελλάκτωρας +7,73% και Coca Cola +3,02%.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι ελληνικές τράπεζες οδεύουν προς επιβράδυνση του χρονοδιαγράμματος μείωσης των NPEs ενώ αυξάνει την τιμή στόχο της Alpha Bank στα 1,37 ευρώ από 1,34 ευρώ και της Eurobank στα 0,72 ευρώ από 0,69 ευρώ προηγουμένως.
Για την Εθνική μειώνει την τιμή στόχο στα 1,91 ευρώ από 2,22 ευρώ και για την Πειραιώς στα 1,15 ευρώ, από 1,31 ευρώ προηγουμένως

Στην έκδοση 10ετούς ομολόγου προχωρεί η κυβέρνηση μέσα στον Μάιο σε μια προσπάθεια να δανειστεί ένα ποσό περί τα 2 -2,5 δισ. ευρώ από τις αγορές προκειμένου να ενισχύσει τα ρευστά της διαθέσιμα και τις αυξημένες δημοσιονομικές ανάγκες που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.
Η έξοδος στις αγορές είναι μία ζαριά αυξημένου ρίσκου για το οικονομικό επιτελείο, αφού μέσα στον Μάιο σχεδιάζουν να βγουν στις αγορές και άλλες χώρες των οποίων οι οικονομίες τους κλυδωνίζονται από τον κορωνοιό και το γεγονός αυτό θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στα επιτόκια.
Οριακή βελτίωση καταγράφεται στα ομόλογα της ευρωζώνης με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,77% ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 1,57% με το μεταξύ τους spread στις 20 μονάδες βάσης .
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 221 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 9131 μονάδες από 8318 μονάδες χθες 8/4

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με άνοδο ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,31% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,26%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο με έντονες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +5,66% και ο Γενικός Δείκτης στο +3,06%.
Περί τις 15:10 με πιέασεις στις τράπεζες αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της της ημέρας -2,53% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,02%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 365,39 μονάδες με οριακή πτώση -0,05%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,30% στις 607 μονάδες έχοντας υψηλό στις 627,70 μονάδες και χαμηλό στις 602,90 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 71,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος 52 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 35 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 733 χιλ. ευρώ και όγκου 1 εκατ. τεμαχίων διακίνησε η Alpha Bank .

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 607 μονάδες, με πρώτη στήριξη βρίσκονται τις 580 μονάδες και ακολουθούν οι 530, οι 500 και οι 470 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 630 και ακολουθούν οι  650 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 365 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 300 μονάδες και ακολουθούν οι 270 και οι 250 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 380 μονάδες και ακολουθούν οι 420 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Το παράδοξο της μη συμφωνίας των θεσμών μεταξύ τους βίωσε χθες η Ελληνική αντιπροσωπεία που είχε συνάντηση  σε principal επίπεδο για το θέμα της προστασίας της α κατοικίας  με αποτέλεσμα να μην υπάρξει προς το παρόν κατάληξη επί του θέματος  ούτε σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα του νέου θεσμικού πλαισίου ούτε για το   πτωχευτικό δίκαιο.
Οι θεσμοί θέλουν μετά την 30η Απριλίου κατάργηση της προστασίας της α κατοικίας τόσο μέσω της πλατφόρμας όσο και μέσω του Νόμου Κατσέλη.
Εν ολίγοις για το θέμα της παράτασης της προστασίας της α κατοικίας μέχρι και χθες λύση δε βρέθηκε όμως υπάρχουν πηγές από την Ελληνική κυβέρνηση που εκφράζουν  συγκρατημένη αισιοδοξία  καθώς θεωρούν απίθανο κατά την τρέχουσα περίοδο να μην βρεθεί λύση σε ένα τέτοιο μείζονος σημασίας θέμα.
Το πρόβλημα στην παρούσα πάντως φάση είναι πως η εκταμίευση των ANFAs που έχει απολύτως συνδεθεί με δέσμευση της Ελληνικής κυβέρνησης πως η προστασία αυτή θα σταματήσει δεν έχει διενεργηθεί και επομένως το οικονομικό επιτελείο έχει να διαχειριστεί μια ομηρία ρευστότητας εξ αυτού.
Η συζήτηση θα συνεχιστεί όπως όλα όλα δείχνουν σε πολιτικό επίπεδο ενδεχομένως και στο περιθώριο του σημερινού Eurogroup ή με απευθείας συνεννοήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών.

Η επικαιρότητα

Ακάθεκτος σε ταχύτητα και ένταση συνεχίζει την εφιαλτική του πορεία σε παγκόσμιο επίπεδο ο κορωνοϊός, αφήνοντας πίσω του ολοένα και περισσότερα θύματα και ενισχύοντας τον προβληματισμό κυβερνήσεων και πολιτών για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα και πότε επιτέλους θα έρθει η πολυαναμενόμενη επιστροφή στην κανονικότητα.
Τα μηνύματα πάντως δεν είναι αισιόδοξα καθώς επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Χονγκ Κόνγκ επισημαίνουν πως δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος από το lockdown και τα περιοριστικά μέτρα, εάν δεν βρεθεί πρώτα η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και το εμβόλιο.
Βάσει του τελευταίου απολογισμού τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 1.5 εκατ. με τους νεκροούς στους 89 χιλ. ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν σε 337 χιλ..
Είναι χαρακτηριστικό πως οι ΗΠΑ μετρούν τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως (432.438) ενώ οι νεκροί ανέρχονται στις 14.817.
Εξίσου δραματική είναι η κατάσταση και στην Ευρώπη, όπου τα κρούσματα σε Ιταλία,  Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία και Μ. Βρετανία εξακολουθούν να αυξάνονται, με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επεκτείνουν τα περιοριστικά μέτρα,
Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 148.220 και 14.792 νεκρούς ενώ η Ιταλία μετρά 17.669 νεκρούς και 139.422 κρούσματα.
Εν τω μεταξύ, οι έλληνες επιστήμονες προειδοποιούν να μην υπάρξει καμία χαλάρωση στα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού επισημαίνοντας  πως σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί όλη η μεγάλη προσπάθεια που έχει έως σήμερα και που έχει φέρει εξόχως θετικά αποτελέσματα, εάν συγκριθεί με ότι συμβαίνει στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.
Στους 83 έφτασαν οι νεκροί από την πανδημία του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα ενώ 1884 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα .

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (9/4) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, δεχόμενος ώθηση από την άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη τόσο γύρω από τη συνεδρίαση ΟΠΕΚ και Ρωσίας για το πετρέλαιο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,04%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,37%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +1,61% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,35% ενώ ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε οριακά στο  -0,04%,

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στην Wall Street

Κέρδη καταγράφουν οι ευρωαγορές και οι δείκτες της Wall Street μετά τις νέες παρεμβάσεις της FED που ανακοίνωσε για την αμερικανική οικονομία νέο πακέτο στήριξης 2,3 τρισεκ. δολαρίων και της Κεντρικής Τράπεζας της Βρετανίας ότι θα παράσχει απεριόριστη ρευστότητα.
Επίσης, το ενδιαφέρον εστιάζεται στη νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 18:00.
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι κλυδωνισμοί στην αγορά εργασίας στις ΗΠΑ καθώς στα 6,6 εκατ. ήταν οι αιτήσεις επιδομάτων την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Απριλίου, απόρροια των μέτρων που έχει λάβει η αμερικανική κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +2,6%, ο CAC στο Παρίσι στο +2%, ο MIB στο Μιλάνο στο +2%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +2,2% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +3,7% .
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +2%, ο S&P στο +2% και ο Nasdaq στο +1,5% ενώ το ETF GREC κινείται στο -1,64% (5,99 δολ.).

Μεταβλητότητα στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές

Έντονη μεταβλητότητα καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές μετά τις σημαντικές αποδόσεις 20% του τελευταίου τριημέρου. 
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,2725 ευρώ, με πτώση -0,20%  με όγκο 5,95 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,16 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2019 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,72 ευρώ, με πτώση -0,08%, με όγκο 10,64 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,11 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 24/3/2019 στα 0,53 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,34 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 2,08 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 585 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,40 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 15,60 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,48 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,7190 ευρώ, με άνοδο +0,28% και με κεφαλαιοποίηση 321 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2420 ευρώ, με άνοδο +2,54% και όγκο 823 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 112 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,94 ευρώ, με πτώση -0,46% και κεφαλαιοποίηση 257 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Jumbo, Lamda, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ...
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισαν Ελλάκτωρας, Coca Cola, Φουρλής..
H Coca Cola έκλεισε στα 22,15 ευρώ, με άνοδο +3,02% και κεφαλαιοποίηση στα 8,19 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,88 ευρώ, με πτώση -0,75% και αποτίμηση 5,59 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,5460 ευρώ, με πτώση -1,70% και αποτίμηση 591 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,04 ευρώ, με πτώση -2,39% και κεφαλαιοποίηση 473 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,20 ευρώ με άνοδο +1,41% και αποτίμηση 2,41 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,00 ευρώ, με πτώση -2,39% και κεφαλαιοποίηση 907 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,96 ευρώ με άνοδο +0,68% και κεφαλαιοποίηση 1,82 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,25 ευρώ, με πτώση -0,63% και κεφαλαιοποίηση 1,58 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 6,51 ευρώ με πτώση -1,88% και κεφαλαιοποίηση 930 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,38 ευρώ με πτώση -3,81% και κεφαλαιοποίηση 1,96 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,37 ευρώ, με πτώση -1,55% και κεφαλαιοποίηση 678 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,1950 ευρώ, με άνοδο +3,06% και κεφαλαιοποίηση 166 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0685 ευρώ, με άνοδο +1,18% και κεφαλαιοποίηση 64 εκατ. ευρώ.

Οριακή βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές 1,77% - Θα εκδοθούν νέα ομόλογα προσεχώς  

Οριακή βελτίωση σημειώνεται στα ελληνικά ομόλογα καθώς μεταξύ άλλων η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με στόχο να εκδώσει 8-10 δισεκ. στο πλαίσιο της υποστήριξης της ΕΕ από την επέλαση του κορωνοιού.  
Η έκδοση corona bond ναυάγησε όπως και το Eurogroup που θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα 9 Απριλίου υιοθετώντας τελικά την Γερμανική θέση.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,77% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,57%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,80% με το αμερικανικό 10ετές 0,76% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 20 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 87 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,69 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,97% με απόδοση αγοράς 1,05% και απόδοση πώλησης 0,89%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,15 μονάδες βάσης και απόδοση 1,24%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 108,05 μονάδες βάσης και απόδοση 1,35% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 108,85 μονάδες βάσης και απόδοση 1,47% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 101,80 μονάδες βάσης και απόδοση 1,57%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 114,88 μονάδες βάσης και απόδοση 1,70% με απόδοση αγοράς 1,74% και απόδοση πώλησης 1,65%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 116,95 μονάδες βάσης και απόδοση 1,73% με απόδοση αγοράς 1,77% και απόδοση πώλησης 1,70%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 123 μονάδες βάσης και απόδοση 1,86%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 100,30 μονάδες βάσης και 1,85% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 129,58 μονάδες βάσης και απόδοση 1,92%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 135,68 μονάδες βάσης και απόδοση 2,14%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 210 μονάδες βάσης από 214 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 221 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 9.131 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,21% ή 221 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή βελτίωση στα ομόλογα της ευρωζώνης με την Ιταλία 1,57%  

Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης οι επενδυτές ζυγίζουν πλέον τις επιπτώσεις στις οικονομίες και την ύφεση που θα έρθει λόγω των lockdown αλλά και του χρόνου αντίδρασης των οικονομιών από την βύθιση καθώς και την συμβιβαστική λύση στο Eurogroup.     
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να υποχωρήσει σήμερα 9 Απριλίου στο 1,57%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 9/4/2020 στο -0,33% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,21% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,90% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,78% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,57% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,96%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης