Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός σε κυβέρνηση, ΕΛΑΣ ενόψει Πάσχα - Εντατικοί έλεγχοι έως 27/4, - Στους 86 οι νεκροί από κορωνοϊό - Σε καραντίνα οικισμός Ρομά στη Λάρισα

tags :
Συναγερμός σε κυβέρνηση, ΕΛΑΣ ενόψει Πάσχα - Εντατικοί έλεγχοι έως 27/4, - Στους 86 οι νεκροί από κορωνοϊό - Σε καραντίνα οικισμός Ρομά στη Λάρισα
Μπλόκα στα διόδια και διπλασιασμός προστίμων - Καταβάλλεται σήμερα 9/4 το έκτακτο επίδομα σε εργαζόμενους νοσοκομείων, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ, Πολιτικής Προστασίας
(upd3) Να μην υπάρξει καμία χαλάρωση στα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού προειδοποιούν σύσσωμοι οι Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι επισημαίνουν πως σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί όλη η μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει έως σήμερα και που έχει φέρει εξόχως θετικά αποτελέσματα, εάν συγκριθεί με ότι συμβαίνει στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.
Έχει διατυπωθεί ξεκάθαρα από τους αρμόδιους επιστήμονες, πως οι 20 ημέρες έως τα τέλη Απριλίου θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς κατά τη διάρκεια τους θα κριθεί το πότε θα έρθει και η επόμενη ημέρα με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.
Αλλά ακόμα και στο πλέον θετικό σενάριο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει αρκετά, καθώς σε καμία περίπτωση μια τυχόν χαλάρωση των μέτρων, δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε μια νέα αύξηση κρουσμάτων.
Ήδη η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι εφόσον οι πολίτες δείξουν και τις επόμενες ημέρες, και ιδιαίτερα τις ημέρες των εορτών του Πάσχα, την ίδια υπεύθυνη στάση, τότε είναι πολύ πιθανό εντός του Μαΐου να αρχίσει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.
Λαμβάνοντας αυτά τα δεδομένα υπόψη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες την αυστηροποίηση μέτρων που αποσκοπούν πρωτίστως στο να αποτρέψει εκείνους που θα θελήσουν να εκδράμουν και να περάσουν τις γιορτές του Πάσχα στην ύπαιθρο.
Ήδη από τις 18:00 χθες Τετάρτη 8/4 το απόγευμα πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι σε εθνικές οδούς, στα λιμάνια και στα αεροδρόμια ενώ παράλληλα προβλέπεται μεταξύ άλλων πρόστιμο 300 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων για 60 ημέρες.
Παράλληλα, πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για σενάρια επιβολής καθολικής απαγόρευσης για την Κυριακή του Πάσχα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί όσο είναι δυνατόν η συγκέντρωση πολιτών σε αυλές σπιτιών, πυλωτές πολυκατοικιών, πάρκα, άλση και δάνεια.
Μετά την έντονη ανησυχία και την αναστάτωση που προκλήθηκε για το ενδεχόμενο συνωστισμού στις εκκλησίες εν όψει Πάσχα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι οι ναοί θα είναι κλειστοί για το κοινό το Πάσχα και ότι η ατομική προσευχή δεν προβλέπεται στους λόγους κατ' εξαίρεση μετακίνησης.



Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία - Κίνδυνος επιδημικής έξαρσης στη Λάρισα

Λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και πολλαπλασιαστή που προέκυψε από τα αποτελέσματα των τεστ που πραγματοποιήθηκαν μετά την ιχνηλάτιση του χθεσινού θετικού κρούσματος στον οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης Λάρισας, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου και κατόπιν σχετικής επικοινωνίας με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Αγοραστό και το Δήμαρχο Λάρισας Απόστολο Καλογιάννη αποφασίστηκαν τα εξής:
*Η κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του ανωτέρω οικισμού για λόγους Δημόσιας Υγείας.
*Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων του οικισμού και η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησης τους εκτός της γεωγραφικής περιμέτρου που ορίζεται από τις οδούς Σωκράτους - Πλάτωνος - Λεωφόρο Καραμανλή - Δανάης - Σάκη Καράγιωργα και αφορά οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης δεξιά και αριστερά της Λεωφόρου Καραμανλή (με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη) που γειτνιάζει με την 110 Πτέρυγα Μάχης *Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Λάρισας για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του οικισμού και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
*Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
*Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του οικισμού.
*Η εν λόγω κήρυξη ισχύει από σήμερα 09-4-2020 και ώρα 23.00 έως και 23-04-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της.


Στους 86 οι νεκροί, στα 1.995 τα κρούσματα


Στους 86 έφτασαν οι νεκροί από την πανδημία του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα (9/4) ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Επιβεβαιώθηκαν άλλα 71 νέα κρούσματα στη χώρα μας, με τον αριθμό να φτάνει συνολικά στα 1955  σύμφωνα με τον εκπρόσωπο το υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα.
Ειδικότερα, το τελευταίο εικοσιτετράωρο είχαμε τρεις ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 86 συνολικά στη χώρα, 23 από τους θανόντες είναι οι γυναίκες.
Η διάμεση ηλικία είναι τα 73 έτη.
Image
Το 86% των θυμάτων είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα, ή ηλικία 70 ετών και άνω.
Στη χώρα μας είχαμε 71 νέα κρούσματα και 1955 συνολικά, με 57% εξ αυτών άνδρες, 18 - 39 ετών το 30% εξ αυτών, 40 - 64 ετών το 45%, και 65 και άνω ετών το 21% των κρουσμάτων.
Κρούσματα κάτω των 17 ετών καταγράφηκαν λιγότερα από 3%.
Έχουν ελεγχθεί συνολικά 33.634 κλινικά δείγματα για την παρουσία του ιού. 518 των κρουσμάτων είναι σχετιζόμενα με ταξίδια στο εξωτερικό, 734 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα, 79 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και είναι 67 ετών και άνω, οι 16 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Image
Το 77% έχουν υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω, 16 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Ερωτηθείς από το protothema.gr τι είναι αυτό που σε έναν άνθρωπο ο κορωνοϊός είναι ασυμπτωματικός και άλλους τους σκοτώνει, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι αυτό που είναι γνωστό είναι ότι νοσούν σοβαρότερα οι μεγαλύτερης ηλικίας και όσοι έχουν υποκείμενο νόσημα. Δεν είναι σαφές το κριτήριο που θα καθορίσει ποιος θα νοσήσει βαρύτερα.
Οι ηλικιωμένοι, που υπάρχει πτώση της άμυνας υπάρχει υψηλότερη πιθανότητα να εκδηλώσουν αυτή την πνευμονία, δεν το κατανοούμε ακόμη, το εξετάζουμε και εδώ στην Ελλάδα και με τους συναδέλφους στο εξωτερικό που μιλάμε.
Image
Υπάρχει φόβος των πολιτών να προσέρχονται στις δομές υγείας- μπορεί αυτό να οδηγήσει σε αύξηση της νοσηρότητας το επόμενο διάστημα, ρωτήθηκε ο κ. Τσιόδρας. Απάντησε ότι σε κάποιες νόσους, χωρίς να είναι γνωστός ο λόγος, παρά εικασίες, δεν δίνουν τους αριθμούς που είχαν παλαιότερα.
Υπάρχουν ασθένειες, όπως κακοήθη κρούσματα που συνεχίζονται, είναι σημαντικά ερωτήματα, τα παρακολουθούμε, υπάρχουν και στοιχεία έκπληξης, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.
Στην ερώτηση αν ιαθέντες έχουν αναπτύξει ανοσία και αν έχουν ελεγχθεί σχετικά, ο κ.Τσιόδρας απάντησε ότι όντως υπάρχει ανάπτυξη ανοσίας, που δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί όσον αφορά την αξιοπιστία τους. Προχώρησε σε ένα σημαντικό αριθμό τεστ ο διεθνής οργανισμός. Αυτά τα τεστ αν θέλουμε να είναι τέλεια, πρέπει να μην εξαιρούν κανέναν. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ένα τεστ είναι αξιόπιστο, μπορεί άλλο να έδινε άλλα αποτελέσματα. Αυτό αναζητά ο κόσμος να βγουν αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων. Πιστεύω ότι θα έχουμε τον επόμενο μήνα. Κάποια τεστ έχουν δοκιμαστεί και στην Ελλάδα, όσο περνάει ο καιρός θα ξέρουμε ποια είναι αξιόπιστα.
Image
Δοκιμάσαμε κάποια κινέζικα τεστ, υπάρχουν κι άλλα στην αγορά θα δούμε ποια θα είναι πιο αξιόπιστα.
Για τους ασυμπτωματικούς που εμφάνιζαν κλινική εικόνα μιας νέου τύπου πνευμονίας και θα μπορούσαν να έχουν συνέπειες στη λειτουργία των πνευμόνων, ο κ.Τσιόδρας είπε ότι έχουν ανιχνευθεί περιστατικά που έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά δε νοσούν από τον ιό. 
Πιο μεταδοτικοί είναι οι προσυμπτωματικοί.
Δεν έχει δημοσιευθεί εικόνα, κατά κόρον, να είσαι ασυμπτωματικός και να έχεις πνευμονία.
Είναι ευκαιρία για να γίνει μόνιμη παρέμβαση στο σύστημα υγείας με προσλήψεις και άλλα μέτρα, ρωτήθηκε στη συνέχεια ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
«Ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος υγείας είναι αδιαπραγμάτευτος.
Τα σύγχρονα συστήματα υγείας έχουν δείκτες μέτρησης που βασίζονται στην ανταποκρισιμότητα του συστήματος και το δικό μας ανταποκρίνεται και αυτό αποδεικνύεται από την πανδημία και πόσο γρήγορα ξεπεράσαμε στρεβλώσεις, ανοίξαμε κρεβάτια, κάναμε προσλήψεις.
Ολα αυτά δημιουργούν παρακαταθήκη για το μέλλον.

Τσιόδρας: Όχι σε χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης – Επικίνδυνες οι μάσκες με βαλβίδα

“Όχι” στη χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης λέει η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Δήλωσε μάλιστα ότι ο παραπάνω εξοπλισμός μπορεί να αποβεί περισσότερο βλαπτικός παρά ωφέλιμος για τους πολίτες, ενώ για τις μάσκες με βαλβίδα ανέφερε απερίφραστα ότι μπορεί να είναι επικίνδυνες.
“Η Επιτροπή συζήτησε το θέμα της χρήσης μάσκας από το γενικό κοινό, ενημερώθηκε αναλυτικά για τις οδηγίες του ΠΟΥ και συμφώνησε με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) πως ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη από τη χρήση μάσκας και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την εφαρμογή παρόμοιου μέτρου ανάλογα με την πορεία επιδημίας και σε συγκεκριμένους χώρους όπως αυτοί προτείνονται από το ECDC, κυρίως για την αποφυγή διασποράς από ασυμπτωματικούς ή ασθενείς με ήπια συμπτώματα. Επίσης συζητήθηκε και η πιθανή αύξηση κίνδυνου από λανθασμένη χρήση της μάσκας από υγιείς, καθώς και η ψευδής αίσθηση ασφάλειας η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων όπως η διατήρηση της απόστασης και της υγιεινής των χεριών”.

Με δεδομένη την τρέχουσα πορεία της επιδημίας στη χωρά μας, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας στην παρούσα φάση δεν συνιστά γενικευμένη χρήση μάσκας.
Θα επανατοποθετηθούμε και για τη χρήση μάσκας για το γενικό πληθυσμό αν κριθεί απαραίτητο σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία και τα επιστημονικά  στοιχεία που διαθέτουμε, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Οι ιατρικές μάσκες με βαλβίδα δεν συστήνονται και είναι και επικίνδυνες όταν χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που ανήκουν στο γενικό κοινό, καθώς μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο. Είναι χρήσιμες για τους γιατρούς εντατικής θεραπείας, τους αναισθησιολόγους και από τους ανθρώπους που εκτίθενται περισσότερο στον ιό.
Για τα γάντια είπε “είναι λίγες οι ενδείξεις ότι προστατεύουν από τον ιό...
Η αδιάκριτη χρήση γαντιών μιας χρήσης είναι σε μεγάλο βαθμό μάταιη και μπορεί να οδηγήσει περισσότερο σε βλάβη παρά καλό”.
“Τα γάντια μιας χρήσης δεν έχουν σχεδιαστεί για εκτεταμένη χρήση, μπορεί εύκολα να σκιστούν ή να έχουν μικρές οπές που μπορεί εύκολα να παραβλεφθούν θέτοντας έτσι σε κίνδυνο το άτομο που φορά τα γάντια. Προσφέρουν ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας ενώ η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό και όχι στο συχνό πλύσιμο των χεριών.
Ο ιός μπορεί να επιμολύνει τα γάντια με τον ίδιο τρόπο που επιμολύνει τα χέρια.
Έρευνες έχουν δείξει ότι αγγίζουμε το πρόσωπο μας τρεις έως 23 φόρες ανά ώρα. Ακόμα κι όταν βγάζουμε τα γάντια μπορεί να μολυνθούμε όποτε το πλύσιμο των χεριών μας αμέσως μετά είναι απαραίτητο.
Ο ΠΟΥ δεν συστήνει τη χρήση γαντιών ως μέσο πρόληψης από το νέο κορωνοϊό”.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσιόδρας συνέστησε στον κόσμο να πλένει τα χέρια με σαπούνι και νερό ή με αντισηπτικό εάν έχει μόλις γυρίσει από σούπερ μάρκετ, φαρμακεία ή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Χαρδαλιάς: Οι ναοί θα είναι κλειστοί για τους πιστούς. Προσευχή στο σπίτι

«Η Εκκλησία επέδειξε γενναιότητα με τις οδηγίες της προς τους πιστούς.  Η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανέναν πιστό να πάει στις Εκκλησίες οι οποίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς ανέφερε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος σημείωσε ότι η χθεσινή εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου «απευθύνεται στους Μητροπολίτες και όχι στους πιστούς».
Για το ίδιο θέμα ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε : «Η πολιτεία έχει λάβει δύσκολες αποφάσεις. Κατευθύνσεις προς τους πιστούς.
Οι ναοί θα είναι ανοιχτοί αποκλειστικά για τους ιερείς και το απαραίτητο προσωπικό.
Η Ιερά Σύνοδος αποτρέπει τους πιστούς να πάνε στην Εκκλησία την Μεγάλη Εβδομάδα. Οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι.
Οι εκκλησίες είναι κλειστές για το κοινό, δεν πρέπει να διακυβευτεί η εθνική προσπάθεια, θα αρκεστούμε στην ατομική μας προσευχή από το σπίτι αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη μας για τους συνανθρώπους μας».
Σε ερώτηση αν υπάρξουν 50-100 πιστοί που θα συγκεντρωθούν έξω απο Εκκλησίες το βράδυ της Μ. Παρασκευής ή του Μ. Σαββάτου και ποια θα είναι η αντίδραση της Πολιτείας ο Νίοκος Χαρδαλιάς εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν πιο... «πιστοί» από τον Αρχιεπίσκοπο και τους Ιεράρχες που μας προτρέπουν να μείνουμε σπίτι.
«Δεν πιστευω ότι θα συμβεί αυτό» είπε και σημείωσε όμως με νόημα ότι οι οδηγίες της Ιεράς Συνόδου και του Κράτους πρέπει να τηρούνται ευλαβικά.

Οικονόμου (υφ.Προστασίας του Πολίτη): Προβληματισμός για πιθανό συνωστισμό στις Εκκλησίες

Τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο να υπάρξει συνωστισμός στις Εκκλησίες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας διατύπωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Οικονόμου εξέφρασε τον προβληματισμό του ιδίως για τη Μεγάλη Παρασκευή, καθώς κατόπιν της απόφασης της Ιεράς Συνόδου, οι εκκλησίες θα μείνουν ανοιχτές για κάποιες ώρες.
«Θα πρέπει οι πιστοί και η Εκκλησία να τηρήσουν με ευλάβεια τις οδηγίες των γιατρών και να αποφεύγουν τον συνωστισμό.
Ο καθένας την πίστη του μπορεί να την εκφράσει από το σπίτι του» είπε ο κ.Οικονόμου, τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται οι δήμαρχοι να μεταφέρουν στις οικίες το Άγιο Φως.
Επιπλέον, ο κ.Οικονόμου ανέφερε ότι οι πολίτες σε γενικές γραμμές τηρούν τα περιοριστικά μέτρα αν και όπως είπε, την Τετάρτη παρατηρήθηκε μία ελαφρά αύξηση των βεβαιώσεων για βοήθεια ηλικιωμένων στην επαρχία.
Ο υφ.Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ότι θα γίνεται ουσιαστικότερος έλεγχος ως προς το περιεχόμενο των βεβαιώσεων μετακίνησης και ζήτησε από τους πολίτες να καταλάβουν ότι δεν έχει κανένα νόημα το ταξίδι στην επαρχία που θα επιβαρύνει τους ανθρώπους που ζουν στα χωριά, οι οποίοι είναι κυρίως ηλικιωμένοι.
Σημειώνεται ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απέστειλε στις Ιερές Μητροπόλεις εγκύκλιο για την τέλεση των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας.
Στο σχετικό έγγραφο αναφέρεται πως στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό οι λειτουργίες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, αν και υποστηρίζεται πως οι θύρες των εκκλησιών θα ανοίγουν για όσους πιστούς επιθυμούν να προσευχηθούν τουλάχιστον δύο ώρες μετά το πέρας των πρωινών ακολουθιών, από τις 11:00 έως τις 13:00.
Όσον αφορά τη Μεγάλη Παρασκευή, οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές από τις 13:00 έως τις 17:00 το απόγευμα.

Εντατικοποιούνται από 10/4 οι έλεγχοι στα λιμάνια – Με εκκαθαριστικό οι επιβάτες

Την εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλα τα λιμάνια της χώρας από αύριο Παρασκευή 10/4 προκειμένου να αποτραπούν μετακινήσεις από τα αστικά κέντρα προς τα νησιά για τις γιορτές του Πάσχα στο πλαίσιο περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού ανακοίνωσε το υπουργείο Ναυτιλίας.
Σε δηλώσεις του ο υπ.Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης ζήτησε από την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος την αύξηση των ελέγχων σε όλα τα λιμάνια της χώρας, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν αιτήματα από δημάρχους και τοπικούς φορείς των νησιών για επιπλέον περιορισμό μετακινήσεων μεταξύ των νησιών.
Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, από τις 22 έως τις 29 Μαρτίου, στους χώρους αρμοδιότητας του ΛΣ έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 38.363 έλεγχοι και έχουν καταγραφεί 150 παραβάσεις.
Βάση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έχει εκδοθεί από τα υπουργεία Ναυτιλίας και Υγείας, από την 21η Μαρτίου επιτρέπεται η κίνηση με τα πλοία της ακτοπλοΐας των μονίμων κατοίκων των νησιών, των μέσων που απαιτούνται για την τροφοδοσία των νησιών, ενώ επιτρέπεται και η επιστροφή όσων θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά.
Για την περίπτωση των μόνιμων κατοίκων των νησιών, ο κάθε επιβάτης θα πρέπει να έχει μαζί του το ισχύον εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσής του, που θα αναφέρει τη μόνιμη κατοικία του, αλλά και τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (ΜΑΝ) ή τη βεβαίωση μόνιμης διαμονής του από τον οικείο δήμαρχο.
Ο περιορισμός των μετακινήσεων δεν περιλαμβάνει, επιπλέον, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος που συμμετέχουν σε δράσεις και επιχειρήσεις σε νησιά, αλλά και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους.
Επίσης, δεν περιλαμβάνει τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και το εκπαιδευτικό προσωπικό κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού που εργάζονται σε νησί.
Ακόμη, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το προσωπικό του ΕΟΔΥ, αλλά και τους μετακινούμενους για λόγους έκτακτης ανάγκης, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από τα κατάλληλα πιστοποιητικά.
Τέλος, στο πλαίσιο των μέτρων απαγορεύεται ο απόπλους και κατάπλους όλων των ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής, ανεξαρτήτως σημαίας, στην ελληνική επικράτεια.

Χαρδαλιάς: Αστυνομικοί έλεγχοι σε διόδια - αεροδρόμια και λιμάνια μέχρι 27 Απριλίου

Ο  υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι ο Απρίλιος είναι κρίσιμος μήνας και θα πρέπει να τηρηθούν όλα τα μέτρα ειδικά τις μέρες του Πάσχα.
Για αυτό ανακοίνωσε ότι από τις 18:00 χθες (8/4) το απόγευμα στα διόδια σε όλη την επικράτεια και σε όλες τις διαδρομές που αφορούν σε εθνικές οδούς και τους παράδρομους τους, σε εθνικούς περιφερειακούς δρόμους και σε συνδετήριους δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα, η Ελληνική Αστυνομία εγκαθιστά σημεία ελέγχου των μετακινήσεων όλων των ιδιωτικής χρήσεως οχημάτων, αλλά και κάθε οχήματος σε 24ωρη βάση.
Αντίστοιχα ενημέρωσε πως το Λιμενικό Σώμα έχει πάρει ήδη εντολή και προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς.
Όσον αφορά στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στα ΚΤΕΛ της χώρας θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων προς τη φερόμενη βάση της Ε1 δήλωση της μόνιμης κατοικίας και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των γενικών μέτρων.
Εξαιρούνται αποκλειστικά, είπε, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών του κράτους.
Ανέφερε ακόμα ότι στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί άσκοπη μετακίνηση, εκτός του νομού κατοικίας, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες των παραβατών για 60 ημέρες και το όχημα θα επιστρέφει από εκεί όπου ξεκίνησε.
Ο κ.Χαρδαλιάς υποστήριξε ότι «τα μέτρα δεν είναι καινούρια» και ότι αυτό που αλλάζει είναι ότι «εντατικοποιούνται οι έλεγχοι εφαρμογής τους» ενώ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο μεταφοράς του Αγίου Φωτός κατ’οίκον, πρόθεση που είχε διατυπωθεί από κάποιους δήμους της χώρας.

Καταβάλλεται σήμερα 9/4 το «δώρο Πάσχα» σε εργαζόμενους νοσοκομείων, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ, Πολιτικής Προστασίας

Καταβάλλεται σήμερα 9/4 το έκτακτο επίδομα ενίσχυσης των εργαζομένων σε νοσοκομεία, ΕΟΔΥ, ΕΚΑΒ και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη, το έκτακτο επίδομα χορηγείται:
- Στο πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί στα νοσοκομεία, στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ.), στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας» (ΙΦΕΤ ΑΕ), στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), στα κέντρα υγείας, στα κέντρα ψυχικής υγείας και στα αγροτικά ιατρεία, στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας, στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και στην κεντρική υπηρεσία των ΥΠΕ, καθώς επίσης και στο πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καταβάλλεται άπαξ για το έτος 2020 έκτακτη οικονομική ενίσχυση ίση προς το ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού. Η παροχή αυτή υπολογίζεται στον βασικό μισθό που έχει ο δικαιούχος.
- Στο πάσης φύσεως προσωπικό περιλαμβάνονται όλοι οι απασχολούμενοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, συμβάσεις έργου κλπ), που προσέφεραν υπηρεσίες στους αναφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των απασχολουμένων με προγράμματα απασχόλησης ή μαθητείας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), των στελεχών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που μετακινήθηκαν, αποσπάσθηκαν ή διατέθηκαν και υπηρετούν στους προαναφερόμενους φορείς, των ιατρών που εκπληρώνουν τη στρατιωτική τους θητεία και υπηρετούν σε δομές υγείας ως αγροτικοί ιατροί, καθώς επίσης και το οιοδήποτε διοικητικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που με οποιαδήποτε σχέση απασχόλησης προσελήφθη, αποσπάσθηκε, μετακινήθηκε και κατά συνέπεια διατέθηκε στους εν λόγω φορείς, για την υποβοήθηση της συνολικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19.
Επίσης, διευκρινίζεται ότι στις αναφερόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνονται όλα τα δημόσια νοσοκομεία που εποπτεύονται από τα υπουργεία α) Υγείας, συμπεριλαμβανομένων των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.), β) Εθνικής Άμυνας συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών νοσοκομείων, και γ) Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Η παραπάνω οικονομική ενίσχυση χορηγείται στο ακέραιο, εφόσον ο δικαιούχος μισθοδοτήθηκε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από 16 Δεκεμβρίου 2019 μέχρι και 15 Απριλίου 2020 και καταβάλλεται με τη μισθοδοσία του μηνός Απριλίου 2020.
Σημειώνεται ότι δεν καταβάλλεται στις περιπτώσεις που ο υπάλληλος ή το προσωπικό που απασχολείται στους συγκεκριμένους φορείς απουσιάζει με οποιαδήποτε άδεια κατά το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19 και μέχρι τις 15 Απριλίου 2020, με εξαίρεση την αναρρωτική άδεια και την άδεια ειδικού σκοπού.
Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής, καθώς και υγειονομικής περίθαλψης. Αντιθέτως, υπόκειται σε όλες τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές κρατήσεις των πρόσθετων αμοιβών, καθώς επίσης και σε φόρο εισοδήματος.

Η λειτουργία των super market

Tα σούπερ μάρκετ τις καθημερινές λειτουργούν από τις 07:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ και τα Σάββατα από τις 07:00 έως τις 20:00.
H κυβέρνηση διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως υπάρχει επάρκεια προϊόντων, και οι όποιες ελλείψεις στα αντισηπτικά, σύντομα θα καλυφθούν.

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά

Βάσει των όσων έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ανοιχτά είναι τα εξής καταστήματα:
-    Λιανικό εμπόριο τροφίμων: σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία και κάβες
-     Φαρμακεία, καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, αλλά και καταστήματα ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων
-    Επιχειρήσεις διανομής προϊόντων (delivery) και παροχής προϊόντων σε πακέτο (take away).
-    Πρατήρια υγρών καυσίμων
-    Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (ανοιχτά και τα συνεργεία που λειτουργούν εντός αντιπροσωπειών λιανικής και after sales)
-    Καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων
-    Περίπτερα, μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών
-    Καθαριστήρια
-    Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ
-    Καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς (pet shops), ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων
-    Καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών
-    Γραφεία τελετών (κηδειών)
-    Εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας
-    Καταστήματα εταιριών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Σημειώνεται ότι ανοιχτά, αλλά με περιορισμούς στην προσέλευση είναι επίσης τα καταστήματα οπτικών και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, καθώς η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους καταστηματάρχες, τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες: πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop) καθώς και εταιρείες τηλεφωνικής ενημέρωσης, call centers, με ειδική πρόβλεψη για την ανά δύο μέτρα λειτουργία των θέσεων εργασίας.

Σε πλήρη λειτουργία η τηλεφωνική γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για τον κορωνοϊό

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται από το Σάββατο 4/4, η τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306.
 «Ο κορωνoϊός μας έχει φέρει όλους αντιμέτωπους με μία καινούργια πραγματικότητα και με βαθιές ανατροπές στην καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής μας, προκαλώντας συχνά πρωτόγνωρα συναισθήματα», αναφέρει το υπουργείο Υγείας, σε ανακοίνωσή του,  προσθέτοντας ότι «σε αυτό το κλίμα και με αίσθημα επιστημονικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης, το υπουργείο Υγείας και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την οργάνωση και λειτουργία προγράμματος βοήθειας, συμβουλευτικής, ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης των συμπολιτών μας μέσω τηλεφώνου».
Η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας προσφέρει ένα παράθυρο διαλόγου, συμβουλών και ελπίδας και δίνει τη δυνατότητα σε άτομα, που αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα ψυχικής υγείας, για παράδειγμα παθολογικό άγχος, παθολογικό φόβο, πανικό, να μιλήσουν, να στηριχθούν και να έρθουν πιο κοντά στη λύση του προβλήματος.
Η υπηρεσία της τηλεφωνικής υποστήριξης, οργανώνεται υπό τις επιστημονικές κατευθύνσεις και την εποπτεία της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Επίσης, σε επιστημονικό και επιχειρησιακό επίπεδο, συνεργάζονται η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», η οποία συμμετέχει με πάνω από 160 ειδικούς από 40 φορείς, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ο μη κερδοσκοπικός Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού», καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών ψυχολόγων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα σε σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας.
Οι πολίτες, όταν νοιώσουν την ανάγκη, μπορούν να καλέσουν στην τηλεφωνική γραμμή 10306, όπου θα έχουν τις παρακάτω επιλογές:
1. Παροχή ψυχολογικής στήριξης σε 24ωρη λειτουργία.
2. Παροχή ψυχιατρικής βοήθειας σε πάσχοντες από ψυχικό νόσημα, από τις 8:00 έως τις 20:00.
3. Παροχή ψυχολογικής στήριξης παιδιών και οικογενειών σε 24ωρη λειτουργία.
4. Παροχή ψυχολογικής στήριξης υγειονομικού προσωπικού από τις 8:00 έως τις 20:00.
5. Παροχή κοινωνικής στήριξης από τις 8:00 έως τις 20:00.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης