Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι κανόνες ισχυροποιούν την συνοχή και η ασυδοσία οδηγεί στην διάλυση – ΕΚΤ και κυβερνήσεις παγιδεύτηκαν, οι αγορές θα τεστάρουν αμείλικτα την αδυναμία

Οι κανόνες ισχυροποιούν την συνοχή και η ασυδοσία οδηγεί στην διάλυση – ΕΚΤ και κυβερνήσεις παγιδεύτηκαν, οι αγορές θα τεστάρουν αμείλικτα την αδυναμία
Το κόστος του κορωνοιού είναι τεράστιο, το κόστος της ασυδοσίας θα είναι καταστροφικό στο μέλλον
Η κόντρα μεταξύ των χωρών του άξονα πέριξ της Γερμανίας που επιμένει στην ορθολογική προσέγγιση και των χωρών της Νοτίου Ευρώπης που θεωρούν ότι πρέπει να δοθούν δάνεια χωρίς όρους κατ΄ ουσία αναδεικνύει ένα δομικό πρόβλημα που η Ευρώπη και ειδικά αδύναμες οικονομίες όπως η Ελλάδα θα το βρουν μπροστά τους.
Το πρόβλημα ονομάζεται παραβίαση των κανόνων, θεσμική εκτροπή από την ΕΚΤ και δημοσιονομικός εκτροχιασμός με παράλληλη εκτίναξη του δημοσίου χρέους.
Ενώ όλοι εστιάζουν στο πρόβλημα του σήμερα και εύλογα καθώς ο κορωνοιός έχει προκαλέσει συστημικό σοκ στην παγκόσμια οικονομία δημιουργώντας σκηνικό κατάρρευσης τύπου Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κανείς μέχρι τώρα δεν έχει αναλύσει τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα.
Ως επόμενη ημέρα νοείται η στιγμή που ο κορωνοιός δεν θα είναι σε ύφεση αλλά θα έχει αντιμετωπιστεί ως πρόβλημα καθώς ο κίνδυνος αλληλοδιαδοχής έξαρσης και ύφεσης μέχρι να βρεθεί φάρμακο ή εμβόλιο είναι πολύ μεγάλος και να απαιτηθούν μήνες έως τα μέσα του 2021.
Η επόμενη φάση ξεκινάει από την στιγμή που ο κορωνοιός θα είναι ένα ελέγξιμο πρόβλημα και δεν θα απειλεί την δημόσια υγεία.
Ο πλανήτης έχει πάρει μέτρα 12,5 τρισεκ. δολαρίων με προοπτική να φθάσουν στα 14 με 14,5 τρισεκ. δολάρια πάσης φύσεως δημοσιονομικά, νομισματικά και κρατικές εγγυήσεις.
Μόνο στην Ευρώπη οι χώρες σε εθνικό επίπεδο, σχεδιάζουν να δαπανήσουν 2,5 τρισεκ. ευρώ και οι θεσμοί της Ευρώπης με επίκεντρο τον ESM τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας 540 δισεκ. με πιθανότητα αύξησης.
Συνολικά 3 τρισεκ. ευρώ για να αντιμετωπιστεί η βαθειά ύφεση που προκαλεί ο κορωνοιός στην ευρωζώνη.
Όμως στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κρίση του κορωνοιού, κυβερνήσεις και ΕΚΤ ποδοπάτησαν, αμφισβήτησαν και αψήφησαν τους βασικούς κανόνες που έως σήμερα τηρούσαν με θρησκευτική ευλάβεια, κανόνες που αποτελούν την θεμέλια λίθο της συνοχής της Ευρώπης.  
Υπάρχει μια ακραία υπερβολή ενώ οι χώρες δαπανούν 2,5 τρισεκ. οι θεσμοί 540 δισεκ. το 22% των συνολικών δαπανών και ειδικά του ESM αντιστοιχούν στο 8% των συνολικών δαπανών.
Για το 8% των συνολικών δαπανών έχει ξεσπάσει ένας επικοινωνιακός πόλεμος μεταξύ χωρών του Βορρά και των χωρών του Νότου.
Οι χώρες του Νότου δεν θέλουν προληπτικές πιστωτικές γραμμές γιατί η εθνική υπηρηφάνεια της Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας δεν επιτρέπουν να αποδεχθούν όρους μνημονίων.
Ζητούν δάνεια χωρίς όρους.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ένας συνδυασμός που θα περιλαμβάνει
-Δάνεια από τον ESM με προληπτικές πιστωτικές γραμμές δύο ειδών, μια για την Υγεία με ελάχιστους όρους και μια για την οικονομία με μνημονιακούς όρους.
-Δάνεια από τους υπόλοιπους μηχανισμούς καθώς και εκδόσεις κρατικών ομολόγων από τις χώρες μέλη που θα αγοράζει στην δευτερογενή αγορά η ΕΚΤ.
Όμως όλες αυτές οι λύσεις είναι συνταγές λάθους, εκτροχιάζουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και οδηγούν την ΕΚΤ όχι μόνο στην συστηματική παραβίαση των κανόνων της αλλά το κυριότερο στην υπερδιόγκωση του ισολογισμού της, χειραγώγηση και πλασματική ωραιοποίηση της τραγικής εικόνας της Ευρώπης.
Τα κράτη της ευρωζώνης επαναπαύτηκαν στο εύκολο χρήμα της ΕΚΤ, δεν προέβησαν σε μεταρρυθμίσεις, ήταν απροετοίμαστες για την μεγάλη κρίση, αυτή η παράμετρος είναι η πηγή του προβλήματος, μια απροετοίμαστη οικονομία της ευρωζώνης, στηρίχθηκε στο εύκολο και φθηνό μη υπαρκτό χρήμα.
Η ΕΚΤ έχει παραβιάσει τον θεσμικό της ρόλο, η ποσοτική χαλάρωση είναι η απόλυτη στρέβλωση των αγορών, ο καπιταλισμός κινδυνεύει λόγω της ωμής παρέμβασης της ΕΚΤ στις αγορές, συντηρώντας κάτι άρρωστο και παθογενές.
Η ΕΚΤ δεν είναι ο επόπτης των τραπεζών έχει εξελιχθεί σε μια άτυπη κυβέρνηση που λειτουργεί παράλληλα με τις εθνικές κυβερνήσεις και την γραφειοκρατία των Βρυξελλών.
Η ΕΚΤ με την ποσοτική χαλάρωση έχει προβεί σε κινήσεις υψηλού ρίσκου που θα την εγκλωβίσουν καθώς θα είναι αδύνατο να βγει από αυτό το αδιέξοδο.
Στο παρελθόν υπήρχε έντονη συζήτηση για την αδυναμία των κεντρικών τραπεζών να βγουν από την ποσοτική χαλάρωση και η απάντηση είναι το Πρόγραμμα Πανδημίας που αποτελεί επιπρόσθετη ποσοτική χαλάρωση.
Ο ισολογισμός της ΕΚΤ έφθασε στα 5,2 τρισεκ. και θα εκτοξευθεί στα 6 τρισεκ. θα αντιστοιχεί στο 35% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Την ίδια στιγμή η ΕΚΤ έχει προβεί σε ενέργειες που θέτουν εν αμφιβόλω την αξιοπιστία της π.χ. ενέταξε στο πρόγραμμα Πανδημίας τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία όμως είναι εκτός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και επανέφερε το waiver για τα ελληνικά ομόλογα το οποίο και θα αποσύρει καθώς η Ελλάδα δεν πληροί τα κριτήρια άπαξ και δεν είναι σε πρόγραμμα και δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Οι εκπτώσεις στους κανόνες θα αποτελέσουν μπούμερανγκ για την ΕΚΤ καθώς θα επικριθεί από τις αγορές στην εποχή της κανονικότητας.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους θεσμούς.
Κατηγορούν την Γερμανία ότι επιμένει στην τήρηση των κανόνων αλλά αυτό είναι το σωστό, στην εποχή της κανονικότητας, η τήρηση των κανόνων θα είναι το εργαλείο για την ισχυροποίηση της συνοχής της Ευρώπης, η ασυδοσία η παραβίαση των κανόνων θα είναι ο παράγοντας που θα αποσταθεροποίηση την Ευρώπη.
Γίνεται λόγος για τον ESM και τα δάνεια μέσω προληπτικών πιστωτικών γραμμών και τα 240 δισεκ. που δυνητικά θα δοθούν αντιστοιχούν στο 8% των συνολικών πακέτων στήριξης των κρατών της ευρωζώνης.
Το 8% θα σώσει την ευρωζώνη και το υπόλοιπο 92% δεν διαδραματίζει κανένα ρόλο;
Μήπως υπάρχει υποκρισία στο θέμα αυτό;
Στην επόμενη ημέρα της κανονικότητας οι αμείλικτες αγορές θα δοκιμάσουν, θα τεστάρουν τα πάντα και η παραβίαση των κανόνων είναι κερκόπορτα.
Οι κανόνες είναι αυτοί που κρατούν ενωμένη την Ευρώπη, όχι η ασυδοσία.
ΕΚΤ και κυβερνήσεις έχουν παγιδευτεί στην λάθος συνταγή.
Η ΕΚΤ γιατί χρησιμοποιεί ένα άρρωστο εργαλείο την ποσοτική χαλάρωση και οι κυβερνήσεις που με υφεσιακά εργαλεία και παραβίαση των κανόνων προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ένα σοκ που και το χρέος θα αυξήσει κατά 3 τρισεκ. ευρώ και θα προκαλέσει χάος λόγω της δημοσιονομικής εκτροπής.
Με δημοσιονομικά ελλείμματα 15% ή 20% μιλάμε για κατάρρευση των προϋπολογισμών της ευρωζώνης.
Η Ευρώπη εάν αποφασίσει να μονιμοποιήσει την παραβατικότητα αμφισβητώντας τους θεσμοθετημένους κανόνες είναι 1000% βέβαιο ότι θα οδηγηθεί σε βαθειά οικονομική και πολιτική κρίση.
Οι κανόνες δεν θα πρέπει να παραβιαστούν, έναντι μιας αλαζονικής εθνικής υπηρηφάνειας τύπου Ιταλίας που δεν θέλει προληπτική πιστωτική γραμμή γιατί θα στιγματιστεί με το μνημόνιο που εμπεριέχει.
Οι χώρες αντιμετωπίζουν το σοκ των νεκρών και απέναντι σε αυτό το σοκ προτάσσουν τον εθνικό εγωισμό τους.
Η ΕΚΤ έχει κάνει πολλά λάθη και συνεχίζει να υποπίπτει σε πολλά λάθη, δημιουργεί μια τεράστια φούσκα στον ισολογισμό της και συντηρεί πλασματικές αξίες στις αγορές.
Οι αξίες είναι αντιστοίχιση μεταξύ παραγόμενων προϊόντων ή παρεχόμενων υπηρεσιών σε ένα ενχρήματο καθεστώς.
Η ΕΚΤ διοχετεύει χρήμα που δεν έχει καμία αντιστοίχηση με την πραγματική οικονομία, αυτό ονομάζεται φούσκα, το σοκ του κορωνοιού χτύπησε τον πλανήτη και η ΕΚΤ απλά συνεχίζει να φουσκώνει την φούσκα, κανείς δεν κατάλαβε, κανείς δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει.
Εάν η Ευρώπη αποφασίσει να παραβιάσει τους κανόνες θα έχει κάνει ένα ακόμη μεγάλο λάθος που θα το πληρώσει πολύ ακριβά στο μέλλον.
Το κόστος του κορωνοιού είναι τεράστιο, το κόστος της ασυδοσίας θα είναι καταστροφικό στο μέλλον.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης