Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εντείνεται η πίεση για συμφωνία μεταξύ ΟΠΕΚ και των άλλων πετρελαιοπαραγωγών - Στο +6,00% και τα 33,7 δολ. ανά βαρέλι το Brent

Εντείνεται η πίεση για συμφωνία μεταξύ ΟΠΕΚ και των άλλων πετρελαιοπαραγωγών - Στο +6,00% και τα 33,7 δολ. ανά βαρέλι το Brent
Σε αδιέξοδο η βιομηχανία πετρελαίου αν δεν επιτευχθεί συμφωνία
Χαμηλά είναι ο πήχης των προσδοκιών για μια ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ ΟΠΕΚ και των υπόλοιπων πετρελαιοπαραγωγών κρατών, ενώ το Brent βρίσκεται στο +6,00% και τα 33,7 δολ. ανά βαρέλι .
Οι αγορές πετρελαίου αντιμετωπίζουν την κρισιμότερη περίοδο στην ιστορία τους εδώ και δεκαετίες εν όψει της τηλεδιάσκεψης που θα λάβει χώρα την Πέμπτη 9 Απριλίου για την επίτευξη μιας συμφωνίας.
Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι κατά πόσον οι εμπλεκόμενοι είναι διατεθειμένοι να μειώσουν την παραγωγή τους προκειμένου να σταματήσει η μείωση στην τιμή του πετρελαίου, σε μια εποχή που ο κόσμος έχει περιορίσει λόγω του κορωνοϊού κατά πολύ τις μετακινήσεις του.
Με άλλα λόγια, η μη επίτευξη συμφωνίας δεν αποτελεί επιλογή, δήλωσε στο CNN ο Νansen Saleri, διευθύνων σύμβουλος της Quantum Reservoir Impact και πρώην επικεφαλής διαχείρισης δεξαμενών της Saudi Aramco.
Είναι θέμα χρόνου να επιτευχθεί μια συμφωνία, πρόσθεσε, καθώς οποιαδήποτε άλλη έκβαση πλήττει τα συμφέροντα όλων.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί πάνω από 50% σε ετήσια βάση, με τον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς, το Brent, να κυμαίνεται στα 33 δολάρια ανά βαρέλι.
Η συνάντηση θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Την ίδια στιγμή, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο τιμών, αυξάνοντας την παραγωγή για να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους, με τις αμερικανικές εταιρείες να προχωρούν σε αντλήσεις-ρεκόρ.
Ως αποτέλεσμα οι τιμές του πετρελαίου είναι χαμηλότερες εδώ και δύο δεκαετίες, κάτι που έχει προκαλέσει πολλές πτωχεύσεις εταιρειών στον κλάδο της ενέργειας, αλλά και απολύσεις.
Όμως και η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία πλήττονται σφόδρα από αυτή την κατάσταση.
Από την άλλη, εάν μειώσουν την παραγωγή τους, θα ακολουθήσουν αυτή την οδό και οι ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Trump.
Η Εxxon Mobil και η Chevron προχωρούν περικοπές στις επενδύσεις τους ύψους 30%, κάτι που αναμφίβολα θα περιορίσει την παραγωγή τους.
Πλέον, η βιομηχανία πετρελαίου εξαρτάται από τα «εγώ» των ηγετών των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.
Πάντως, ακόμα κι αν επιτευχθεί συμφωνία, δύσκολα θα υπάρξει βελτίωση στην αγορά, δεδομένης της ραγδαίας πτώσης της ζήτησης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, λένε οι ειδικοί.

RIA Novosti: Έτοιμη η νέα συμφωνία ΟΠΕΚ και Ρωσίας για το πετρέλαιο

Στο γεγονός ότι η Τεχνική Επιτροπή του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας έχει ήδη ετοιμάσει τη νέα συμφωνία για τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου αναφέρθηκε σήμερα (8/4) το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις συνομιλίες των υπουργών Ενέργειας των G20.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το RIA Novosti, επικαλούμενο πηγές από τον ΟΠΕΚ, η Τεχνική Επιτροπή των δύο πλευρών έχει ήδη ετοιμάσει το σχέδιο για τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, ενώ αργότερα εντός της ημέρας ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Mohammed Barkindo, θα συζητήσει το σχέδιο με τις χώρες του ΟΠΕΚ+.
«Το σχέδιο της Τεχνικής Επιτροπείς για τις ποσοστώσεις στην παραγωγή πετρελαίου είναι ήδη έτοιμο», δήλωσε η πηγή του ΟΠΕΚ, προσθέτοντας ότι «το σχέδιο είναι άκρως εμπιστευτικό και θα συζητηθεί αύριο».
Παράλληλα, το πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι ο γεγνικός γραμματέας του ΟΠΕΚ θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία αργότερα εντός της ημέρας με ορισμένες χώρες της συμμαχίας, προκειμένου να συζητήσει την ετοιμότητα των χωρών να μειώσουν την παραγωγή τους και να ακούσε τις προτάσεις τους.
Ωστόσο, διευκρινίζει ότι καμία από όλες αυτές τις πληροφορίες δεν πρόκειται να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό πριν από την ολοκλήρωση της αυριανής τηλεδιάσκεψης του ΟΠΕΚ+.
Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή (10/4) οι υπουργοί Ενέργειας των G20 αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν το σενάριο μίας ευρύτερης μείωσης στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, προκειμένου να ισορροπήσει η αγορά.
Παρά το γεγονός ότι η συνάντηση μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας θα ολοκληρωθεί αύριο, το RIA Novosti διευκρινίζει ότι οι τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν αναμένεται να εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις συνομιλίες των G20 την Παρασκευή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης