Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Dalio (Bridgewater): Κακή απόφαση η εκτύπωση χρήματος – Το χρήμα είναι σκουπίδια

Dalio (Bridgewater): Κακή απόφαση η εκτύπωση χρήματος – Το χρήμα είναι σκουπίδια
Εξακολουθεί να επιμένει στην άποψή του ο ιθύνων νους της Bridgewater ότι δεν αξίζουν τα μετρητά ως περιουσιακό στοιχείο
Τον Ιανουάριο του 2020 στο Νταβός ο ιθύνων νους της Bridgewater, Ray Dalio, προκάλεσε μεγάλη αίσθηση με την δήλωσή του ότι «τα μετρητά είναι σκουπίδια».
Έξι εβδομάδες αργότερα, η χρηματιστηριακή αγορά είχε υποστεί την ταχύτερη απώλεια χρηματιστηριακών κεφαλαίων στην ιστορία της, αναδεικνύοντας τα «μετρητά» ως το καλύτερο περιουσιακό στοιχείο στον κόσμο (καθώς ο χρυσός είχε υποστεί μεγάλες πιέσεις) και οι εισροές μετρητών εκτινάχθηκαν με εξίσου εντυπωσιακό ρυθμό.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-04-08_5-37-19.jpg?itok=p9JniVmM
Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Dalio χρησιμοποίησε το Νταβός ως βήμα για να δηλώσει πως τα μετρητά ήταν το χειρότερο asset.
Tο 2018, είπε ότι "αν κρατάτε μετρητά, θα νιώσετε αρκετά ηλίθιος".

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-04-08_5-40-06.jpg?itok=bl30M52B

Την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, τα μετρητά θα κατέληγαν να είναι το περιουσιακό στοιχείο του έτους.
Τον Μάρτιο του 2020, ο Dalio επέστρεψε και επανέλαβε την άποψή του, σύμφωνα με το Bloomberg, με βάση τις εκτιμήσεις για το κόστος του κορωνοϊού στην οικονομία και τις αμερικανικές εταιρείες.
Όπως τόνισε ο ιός θα κοστίσει στην οικονομία και τις αμερικανικές εταιρείες έως και 4 τρισεκ. δολάρια ή περίπου το 5% του ΑΕΠ των 21 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.
Σε όλο τον κόσμο, ο Dalio υπολογίζει 12 τρισεκ. δολάρια σε εταιρικές απώλειες λόγω της πανδημίας.
Οι βιομηχανίες που πλήττονται περισσότερο αντιμετωπίζουν καταστροφικές απώλειες, ενώ ο κλάδος των επαγγελματικών ταξιδιών αναμένεται να χάσει ένα εκπληκτικό ποσό 820 δισεκ. δολαρίων και η βιομηχανία εστίασης θα χάσει 225 δισεκ. δολάρια.
Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Dalio επανέρχεται και επιμένει πως τα μετρητά είναι σκουπίδια, καθώς, υπάρχουν καλύτερα περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να έχει κάποιος στην κατοχή του, την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες έχουν ανοίξει τις μηχανές εκτύπωσης χρήματος για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση που πυροδότησε η πανδημία του COVID-19.
Και εξηγεί:
«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι τα μετρητά είναι σκουπίδια γιατί τότε, και ακόμα τώρα, πιστεύω ότι οι κεντρικές τράπεζες θα εκτυπώσουν πολλά χρήματα και θα διατηρήσουν τα επιτόκια των ταμειακών τους ρευστών σε τόσο χαμηλά επίπεδα, ώστε να έχουν αρνητικές πραγματικές αποδόσεις και αρνητικές αποδόσεις σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που συμπεριφέρονται καλά σε περιόδους αναδιάταξης.
Όταν χτύπησε ο ιός με αρνητικές επιπτώσεις στα κέρδη και τους ισολογισμούς, οι τιμές των στοιχείων ενεργητικού κατέρρευσαν, γεγονός που έκανε τα μετρητά να φαίνονται σχετικά ελκυστικά.
Ωστόσο, τι έκαναν οι κεντρικές τράπεζες;
Δημιούργησαν έναν τόνο περισσότερων μετρητών για να αγοράσουν χρέη και να ωθήσουν χαμηλότερα επιτόκια τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να πιέζουν εκείνα τα περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούν να προσαρμοστούν καλύτερα στο νέο περιβάλλον.
Αν αναρωτιέστε ποια περιουσιακά στοιχεία είναι ασφαλή να έχετε και σκέφτεστε τα μετρητά, παρακαλώ να θυμάστε, ότι υπάρχει μια δαπανηρή αρνητική απόδοση σε αυτή σε σχέση με αγαθά και υπηρεσίες και άλλα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία που ανέρχεται σε περίπου δύο εκατοστιαίες μονάδες ετησίως, και αυτό λειτουργεί προσθετικά.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης