Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Σε δεινή θέση η παγκόσμια οικονομία, παρά τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων

tags :
Rabobank: Σε δεινή θέση η παγκόσμια οικονομία, παρά τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων
Τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων δεν έχουν αμβλύνει τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα Rabobank
Σε εξαιρετικά δεινή θέση βρίσκεται η οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο, όπως υποστηρίζει σε ανάλυσή της η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Τις τελευταίες δύο ημέρες το ράλι που σημειώνεται στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά γεννά αισιοδοξία, ωστόσο οι επενδυτές δεν πρέπει να ξεγελαστούν.
Τα στοιχεία που θα δείξουν το μέγεθος της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας λόγω του κορωνοϊού δεν έχουν δει ακόμη το φως της δημοσιότητας.
Μια γρήγορη ματιά στον δείκτη ανεργίας των ΗΠΑ, αλλά και στις αιτήσεις για χορήγηση επιδομάτων πρόνοιας σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς μπορούν να δώσουν τη μεγάλη εικόνα όσων τραγικών και δυσάρεστων έχουν λάβει χώρα.
Από την άλλη, η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας προέβη ήδη σε μια ζοφερή πρόβλεψη για ύφεση ύψους 6% στη χώρα το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Και παρότι το επενδυτικό κλίμα φαίνεται να έχει ηρεμήσει λόγω των μέτρων που εφαρμόζονται σε δημοσιονομικό και νομισματικό επίπεδο παγκοσμίως, τα κόστη αυτών των πολιτικών αναμφίβολα θα αυξήσουν δημόσια χρέη, ελλείμματα και πληθωρισμό, οπότε μπορεί να πυροδοτήσουν νέους υφεσιακούς κύκλους.
Η επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών θα προκαλέσει χιονοστιβάδα υποβαθμίσεων από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.
H Standard & Poor’s υποβάθμισε στις 8 Απριλίου το outlook της Αυστραλίας σε αρνητικό, από σταθερό – κάτι το οποίο δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει την πρώτη της ύφεση εδώ και 30 χρόνια.
Την Τρίτη 7 Απριλίου 2020, η Fitch Ratings προχώρησε στην υποβάθμιση δύο μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από ΑΑ+ σε Α-.
Αναμφίβολα η πολιτική πίεση αυξάνεται και οι εντάσεις οξύνονται.
Ο πρόεδρος Trump κατηγόρησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας γιατί καθυστέρησε να λάβει μέτρα, αλλά και για την ανοχή του απέναντι στην Κίνα, απειλώντας μάλιστα να του κόψει τη χρηματοδότηση.
Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του Ηνωμένου Βασιλείου παραδέχθηκε ότι η απόφαση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Boris Johnson να μην προβεί σε τεστ για τον κορωνοϊό και να μη λάβει άμεσα περιοριστικά μέτρα ήταν ένα λάθος.
Η πέρα από κάθε προσδοκία εξάπλωση της νόσου στη χώρα θα προκαλέσει μεγάλο υφεσιακό σοκ και θα ανατρέψει τα όποια σχέδια για εξομάλυνση της κατάστασης τους προσεχείς μήνες.
Έπειτα από 76 ημέρες, το lockdown στη Wuhan έχει πλέον αρθεί.
Περίπου 50.000 άνθρωποι έχουν ήδη αγοράσει εισιτήρια τρένων για να φύγουν από την πόλη.
Ο κόσμος παρακολουθεί με ενδιαφέρον, καθώς κυκλοφορούν φήμες ότι η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ υφίστανται ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων του COVID 19, το οποίο μπορεί να είναι χειρότερο από το πρώτο.
Το Χονγκ Κονγκ διεύρυνε τα περιοριστικά μέτρα στα αεροδρόμια κατά δύο εβδομάδες.
Παράλληλα, η Ιαπωνία του πρωθυπουργού Abe βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν μπόρεσαν να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, με το πρωθυπουργό της Ισπανίας, Sanchez, να αναφέρει ότι διακυβεύεται το ευρωπαϊκό όραμα.
Ως επί το πλείστον, τα τρέχοντα οικονομικά στοιχεία αντικατοπτρίζουν μια προ κρίσης κατάσταση.
Τούτου λεχθέντος, η δημοσιοποίηση των πρακτικών των συναντήσεων της Fed για τον Μάρτιο αναμένεται να δείξει το πόσο έχει επηρεαστεί η αμερικανική και, κατά συνέπεια, η παγκόσμια οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης