Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Eπιπτώσεις διαρκείας στις τράπεζες της Ευρωζώνης, λόγω κορωνοϊού

Capital Economics: Eπιπτώσεις διαρκείας στις τράπεζες της Ευρωζώνης, λόγω κορωνοϊού
Τα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις θα βοηθήσουν να περιοριστεί η ζημιά βραχυπρόθεσμα, ωστόσο η αποδυνάμωση των τραπεζών λόγω της κρίσης είναι αναπόφευκτη
Για επιπτώσεις διαρκείας στις τράπεζες, λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, κάνουν λόγο οι αναλυτές της Capital Economics.
Τα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις θα βοηθήσουν να περιοριστεί η ζημιά βραχυπρόθεσμα, ωστόσο η αποδυνάμωση των τραπεζών λόγω της κρίσης είναι αναπόφευκτη.
Η κρίση θα οδηγήσει σε άνοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και λιγότερα κεφάλαια, γεγονός που θα περιορίσει την ικανότητά τους να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη.
H αρχική εκτίμηση της Capital Economics έκανε λόγο για διαχειρίσιμη κατάσταση στις τράπεζες, εφόσον η οικονομία συρρικνωθεί με ρυθμό 2%, ωστόσο είναι βέβαιο ότι η ύφεση θα είναι πολύ βαθύτερη.
Το ρίσκο για τους ισολογισμούς των τραπεζών είναι περιορισμένο, κυρίως λόγω της πρωτοφανούς παρέμβασης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Ωστόσο, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί έως 20% στο β΄τρίμηνο του 2020, γεγονός που θα προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στις τράπεζες.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Capital Economics, εάν το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνωθεί κατά 5%, το 3% των δανείων θα καταστεί μη εξυπηρετούμενο.
Οι αναλυτές δεν εκτιμούν ότι θα προκύψει μία νέα τραπεζική κρίση ευρείας κλίμακας, ωστόσο τα NPLs θα αυξηθούν και η κερδοφορία θα μειωθεί.
Την ίδια ώρα το αποδυναμωμένο outlook της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, θα οδηγήσει σε χαμηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επηρεάζοντας την κερδοφορία των τραπεζών.
Η απόφαση της ΕΒΑ να αναβάλλει τα stress tess καταδεικνύει ότι έχει εικόνα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.
Υπό αυτό πρίσμα, οι τράπεζες δεν θα αποτελέσουν έναν ισχυρό οδηγό της οικονομικής ανάκαμψης, καταλήγει η Capital Economics.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης