Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gatestone Institute: Ετοιμαστείτε... έρχεται η ραγδαία κατάρρευση του ευρώ

tags :
Gatestone Institute: Ετοιμαστείτε... έρχεται η ραγδαία κατάρρευση του ευρώ
Οι χώρες της Βόρειας και Νότιας Ευρώπης αμφισβητούν την οικονομική στήριξη στην Ιταλία και την Ισπανία
Καθώς ο κοροναϊός προκαλεί σοβαρά οικονομικά κτυπήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το πιο ορατό σύμβολο της ευρωπαϊκής ενοποίησης, βρίσκεται αντιμέτωπο με την κατάρρευση.
Αυτό αναφέρει σε νέα ανάλυσή του το Gatestone Institute, τονίζοντας ότι η ευρωζώνη - μια νομισματική ένωση 19 από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν υιοθετήσει το ευρώ ως κοινό νόμισμά τους - υποθηκεύεται όχι μόνο από την προοπτική μιας βαθιάς και μακροχρόνιας ύφεσης.
Οι χώρες της Βόρειας και Νότιας Ευρώπης αμφισβητούν επίσης την πιθανή οικονομική στήριξη στην Ιταλία και την Ισπανία, την τρίτη και την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό.
Στις 13 Μαρτίου, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), C. Lagarde, αγνόησε τις εκκλήσεις της Ιταλίας για οικονομική βοήθεια για να την βοηθήσει να αντιμετωπίσει την πανδημία, για να απαντήσει ο Ιταλός πρόεδρος Sergio Mattarella ότι η Ιταλία είχε το δικαίωμα να αναμένει αλληλεγγύη πέρα ​​από τα σύνορά της παρά εμπόδια.
Στις 18 Μαρτίου, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τις αγορές χρεωστικών τίτλων, θα δαπανήσει 750 δισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά ομολόγων που εκδίδουν οι εθνικές κυβερνήσεις.
Και τότε ήταν που η Lagarde τουίταρε ότι "οι έκτακτοι καιροί απαιτούν έκτακτες ενέργειες.
Δεν υπάρχουν όρια στη δέσμευσή μας για το ευρώ".
Με αφορμή την τελευταία απόφαση της ΕΚΤ, ο Larry Elliott, Οικονομικός Συντάκτης της εφημερίδας Guardian, έγραψε ότι η ανακοίνωση της ΕΚΤ ήταν απόδειξη ότι, χωρίς ένα τεράστιο πακέτο στήριξης, η ευρωζώνη κινδύνευε να καταρρεύσει.
Στις 26 Μαρτίου, οι ηγέτες της ΕΕ, κατά τη διάρκεια μιας τηλεσυνόδου κορυφής δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για μια οικονομική απάντηση στον κορωνοϊό.
Μια μέρα νωρίτερα, εννέα χώρες της ευρωζώνης - το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Σλοβενία ​​και η Ισπανία - ζήτησαν ένα κοινό χρεωστικό μέσο, ​​που ονομάζεται "coronabond", για να μετριάσει τις ζημίες που προκλήθηκαν από την κρίση του κορωνοϊού.
"Όλοι αντιμετωπίζουμε ένα ασύμμετρο εξωτερικό σοκ, για το οποίο καμία χώρα δεν φέρει ευθύνη, αλλά των οποίων οι αρνητικές συνέπειες υπομένουν όλοι", ανέφεραν σε επιστολή τους.
Η Αυστρία, η Φινλανδία, η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες, απέρριψαν την ιδέα της έκδοσης κοινού χρέους για τη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης στη Νότια Ευρώπη.
Ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte είπε ότι η έκδοση κοινού χρέους θα «διασχίσει τον Ρουβίκωνα» επειδή θα μετατρέψει την ευρωζώνη σε "ένωση μεταβίβασης" κατά τρόπο που δεν προβλεπόταν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία ίδρυσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και έθεσε τα θεμέλια για το ενιαίο νόμισμα.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Wopke Hoekstra, σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο, προειδοποίησε ότι το coronabond θα εισαγάγει την απειλή του «ηθικού κινδύνου» με την αποθάρρυνση της οικονομικής μεταρρύθμισης της Νότιας Ευρώπης.
Κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το διοικητικό σκέλος της ΕΕ, να διερευνήσει γιατί χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία δεν έχουν πραγματοποιήσει επαρκείς οικονομικές μεταρρυθμίσεις από την οικονομική κρίση του 2008.
Την ίδια ώρα, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, το οποίο δανείζει χρήματα υπό αυστηρούς όρους.
Οι χώρες αυτές διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τον ESM επειδή θα επιβαρύνονταν με μακροπρόθεσμο χρέος που θα ήταν δύσκολο να εξοφληθεί και επειδή οι συνθήκες θα έπλητταν την εθνική τους κυριαρχία.
Γράφοντας για την Wall Street Journal, ο ανταποκριτής Marcus Walker εξήγησε τη δυναμική.
"Η νότια κραυγή για την έκδοση κοινών ομολόγων ακούγεται στο βορρά σαν ζήτηση για χρήση της πιστωτικής της κάρτας...
Το φάντασμα μιας διχασμένης ευρωζώνης παραμένει, εκτός από την ταχεία υπέρβαση του οικονομικού σοκ από τα lockdown, η Ιταλία και η Ισπανία κινδυνεύουν να βγουν από την κρίση του κορωνοϊού ως φτωχότερες χώρες.
Η νέα ύφεση στη Νότια Ευρώπη θα ήταν επίσης κακή είδηση ​​για τα βόρεια έθνη, των οποίων οι βιομηχανίες και οι τράπεζες επωφελούνται από τη συνολική υγεία της οικονομίας της περιοχής".
Με άλλα λόγια, εάν η κρίση του κορωνοϊού τελικά προκαλεί στην Ιταλία αδυναμία πληρωμής του χρέους της.
Οι συνέπειες μιας τέτοιες προοπτικής θα γίνουν αισθητές σε όλη την Ευρώπη - και στον πλανήτη.
Η Ιταλία, με ΑΕΠ ύψους περίπου 2 τρισ. δολαρίων, λέγεται ότι είναι "πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει, αλλά πολύ μεγάλη για να διασωθεί".
Έτσι, ο Desmond Lachlan, Resident Fellow στο American Enterprise Institute, σημείωσε ότι "σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Ιταλία είναι μια πολύ μεγάλη οικονομία για να αποτύχει και το ευρώ να επιβιώσει, αλλά και μια υπερβολικά μεγάλη και δαπανηρή οικονομία για τους Ευρωπαίους εταίρους της για να τη σώσουν.
Την ίδια ώρα, στην Ισπανία, η οποία πρόσφατα ξεπέρασε την Ιταλία ως το επίκεντρο του κορωνοϊού στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός Pedro Sánchez διέθεσε 200 δισ. ευρώ για να μετριάσει τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας.
Όταν ρωτήθηκε πώς θα πληρώσει για το ποσό αυτό των δαπανών, ο Sánchez απάντησε ότι βασιζόταν στην οικονομική βοήθεια από την "Ευρώπη".
Εν τω μεταξύ, η κρίση του κορωνοϊού προκαλεί καταστροφές σε ολόκληρη την ευρωζώνη, η οποία υπέστη πρωτοφανή κατάρρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας το Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με την IHS Markit.
Μια έρευνα της McKinsey & Company προβλέπει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα μειωθεί κατά 10,6% το 2020 και δεν θα επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα μέχρι τα τέλη του 2024.
Παράλληλα, στις 6 Απριλίου, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών B. Le Maire προειδοποίησε ότι η Γαλλία είναι πιθανό να δει τη βαθύτερη ύφεση της από το τέλος του Β Παγκόσμιου Πολέμου φέτος εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού.
"Το χειρότερο ποσοστό ανάπτυξης στη Γαλλία από το 1945 ήταν το 2009, μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση του 2008.
"Αυτό δείχνει την έκταση του οικονομικού σοκ που αντιμετωπίζουμε", πρόσθεσε ο ίδιος.
Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μετά τη Γερμανία, επέβαλε μια διαταγή παραμονής στο σπίτι από τις 17 Μαρτίου.
Το lockdown θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 15 Απριλίου.
Ένα μήνα περιορισμού θα κόστιζε στη Γαλλία περίπου 3 μονάδες του ΑΕΠ σε διάστημα ενός έτους, και δύο μήνες από τον περιορισμό γύρω στις 6 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με την Γαλλική Στατιστική Υπηρεσία INSEE.
Ο Achim Truger, μέλος του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, δήλωσε ότι πιστεύει ότι τα coronabonds είναι απαραίτητα για να αποφευχθεί η κατάρρευση του ευρώ:
"Όλες οι χώρες της Ευρώπης πλήττονται από την επιδημία - την Ιταλία και την Ισπανία ιδιαίτερα σκληρά, ώστε όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, πρέπει να είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες δαπάνες για την υγεία και να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Το χρέος και αυτό πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα αποτρέψει μια άλλη κρίση του ευρώ.
Αν τα χρέη της Ιταλίας και της Ισπανίας αυξάνονται δραματικά, θα προκληθούν περικοπές του προϋπολογισμού, δηλαδή οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές κρίσεις, οι οποίες τελικά θα οδηγήσουν σε κρίση δημόσιου χρέους και μια κατάρρευση του ευρώ και της ΕΕ.
Ως εκ τούτου, πρέπει τώρα να υπάρξει μια κοινή λύση, βασισμένη στην αλληλεγγύη".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης