Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Απώλειες υψηλότερες των ευρωπαϊκών αγορών

tags :
Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Απώλειες υψηλότερες των ευρωπαϊκών αγορών
ΑΓΟΡΕΣ: Με μικρές απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο της μη εξεύρεσης λύσης στο Eurogroup. Στις ΗΠΑ οι νεκροί σε 24 ώρες από τον ιό άγγιξε τις 2.000. Η κυβέρνηση Τραμπ εστιάζει στην ανάκαμψη της οικονομίας και ρίχνει «λεφτά με το ελικόπτερο» ενώ έριξε βέλη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το πως επίσης χειρίζονται κάποιες ευρωπαϊκές χώρες τις επιπτώσεις του ιού ίσως θα έπρεπε να μας κάνουν να περιμένουμε διαφοροποίηση στις κινήσεις κάποιων μεγάλων αγορών έναντι κάποιων άλλων. Το σίγουρο είναι πως χρειάζεται προσοχή και επαγρύπνηση.

Το ΧΑ μετά από μία σημαντική κίνηση το τελευταίο διάστημα και ειδικά στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις ξεκίνησε με σημαντικές απώλειες. Στο επίκεντρο είναι οι τράπεζες μετά και την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο από την ΕΚΤ. Μικρή άνοδο κατέγραψαν στο άνοιγμα αλλά γρήγορα υποχώρησαν σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι τράπεζες τα έχουν πάει χειρότερα από άλλες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης στο διάστημα της κρίσης.

ALPHA BANΚ: Έχει κάνει μεγάλη κίνηση η αγορά από τα χαμηλά της αλλά αυτή σφυρίζει αδιάφορα. Χάνει από την αρχή του έτους 63% και στη διάρκεια της αντίδρασης έχει άνοδο μόλις 7%. Μιλάμε για απώλειες σχεδόν διπλάσιες από αυτές της αγοράς.

COCA COLA: Χθες βοήθησε το ΧΑ λόγω της κίνησής της, αλλά σήμερα το επηρεάζει αρνητικά αφού χάνει 3,5% και βρίσκεται στα 22 ευρώ.

LAMDA: Οι επιπτώσεις λόγω Covid-19 αναφέρονται σε ξεχωριστό θέμα που έχουμε στη στήλη και αυτό που δείχνουν είναι πως χάνει τζίρο και αντίστοιχα EBITDA. Στη χρήση 2019 είχε καθαρή θέση 1,14 δισ. ευρώ σημαντικά αυξημένη λόγω της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου.

Οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονται στα 727,5 εκατ. ευρώ, με το συνολικό δανεισμό να είναι στα 439,1 εκατ. ευρώ, ενώ είχε ταμειακά διαθέσιμα 702,7 εκατ. ευρώ και απαιτήσεις 32,7 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις ανήλθαν στα 81,7 εκατ. ευρώ από 79,3 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 49,8 εκατ. ευρώ από 42,3 εκατ. ευρώ, αλλά μαζί με τα κέρδη από αποτίμηση ακινήτων.

Το όφελος από αποτιμήσεις ήταν 71,5 εκατ. ευρώ από 56,8 εκατ. ευρώ. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ανήλθαν στα 9,1 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρχαν εκροές από επενδυτικές δραστηριότητες 41,4 εκατ. ευρώ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ: Δυνατά τα αποτελέσματα με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται στα 17,5 εκατ. ευρώ από 10,7 εκατ. ευρώ. Η καθαρή θέση είναι στα 141,2 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 340,5 εκατ. ευρώ αλλά με μηδενικές τραπεζικές. Τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν στα 16,2 εκατ. ευρώ.

Η αποτίμηση είναι στα 109 εκατ. ευρώ με τη μετοχή να υποχωρεί οριακά στα 3,97 ευρώ στο ξεκίνημα των συναλλαγών.

QUEST: Πωλήσεις 600,3 εκατ. ευρώ από 497,6 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 7,8 εκατ. ευρώ από 18,7 εκατ. ευρώ. Η μείωση οφείλεται στα αντιστροφή προκαταβολής φόρους ύψους 12,7 εκατ. ευρώ και δεν υπάρχει ταμειακή επίδραση. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 20,6 εκατ. ευρώ. Η ACS για την οποία έγιναν αρκετά τελευταία έχει τρομερή κερδοφορία.

Η μετοχή ξεκίνησε με σημαντικές απώλειες και περιορισμένο όγκο κοντά στα δεδομένα της πάντως. Στα 7,04 ευρώ και στο -5,6%. Η αποτίμηση στα 251 εκατ. ευρώ.

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ: Φοροτεχνικοί ενημέρωσαν χθες συνάδελφο-δημοσιογράφο και αυτός με τη σειρά του εμάς μέσα στην πανδημία, οι κατασχέσεις συνεχίζονται κανονικά και με το νόμο. Μάλιστα, αναφέρθηκαν περιπτώσεις κατασχέσεων σε συντάξεις. Και για να συμβαίνει αυτό στις συντάξεις, προφανώς συμβαίνει ακόμα σε καταβολές μισθών, επιδομάτων και ο,τιδήποτε φεύγει πάνω από τα 1250 ευρώ στον λογαριασμό του οποιουδήποτε, που δεν έχει δηλώσει ακατάσχετο.
Η κυβέρνηση αυτή έχει διακριθεί κι έρχεται πολύ ψηλά στις δημοσκοπήσεις, διότι προνοεί.

Προνόησε στον Έβρο και περιφρούρησε τα σύνορα τα δικά μας και της Ευρώπης. Το ίδιο πράττει και τώρα στην πανδημία. Μία εντολή είναι λοιπόν από τον κ. Βεσυρόπουλο προς τον κ. Πιτσιλή, να παγώσει τις κατασχέσεις τουλάχιστον όσο διαρκούν τα μέτρα προστασίας της κοινωνίας από τον κορωνοϊό.Δε γίνεται σε τέτοιες εποχές να γίνονται κατασχέσεις. Θα λέγαμε μάλιστα πως πρέπει να δουν και οι τράπεζες τις χρεώσεις τους μέσα στην πανδημία.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης