Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευδιάθετος και σε σταθερή κατάσταση ο Boris Johnson – Στην εντατική χωρίς μηχανική υποστήριξη - Ερωτήματα για κενό εξουσίας

tags :
Ευδιάθετος και σε σταθερή κατάσταση ο Boris Johnson – Στην εντατική χωρίς μηχανική υποστήριξη - Ερωτήματα για κενό εξουσίας
Παραμένει υπό στενή ιατρική παρακολούθηση - Εκτός καθηκόντων για αρκετές εβδομάδες ο Johnson
Ευδιάθετος και σε σταθερή κατάσταση είναι ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson, ο οποίος πέρασε χθες 7/4 το δεύτερο βράδυ του νοσηλευόμενος στην εντατική μονάδα παρακολούθησης του νοσοκομείου St Thomas στο Λονδίνο.
Το αισιόδοξο αυτό μήνυμα έστειλε σήμερα 8/4 ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Μ. Βρετανίας, Edward Argar, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τις ανακοινώσεις της Downing Street.
Κατά την ενημέρωση του Τύπου για την κατάσταση της υγείας του Boris Johnson, ο εκπρόσωπος του Boris Johnson υποστήριξε πως η υγεία του Βρετανού πρωθυπουργού παραμένει σταθερή.
Ειδικότερα, εκπρόσωπος του Johnson επεσήμανε ότι «η υγεία του πρωθυπουργού παραμένει κλινικά σταθερή και ο ανταποκρίνεται στη θεραπεία.
Είναι σε καλή διάθεση».
Αναφερόμενος στο lockdown, o εκπρόσωπος του Johnson τόνισε ότι δεν είναι υπάρχει καμία αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Dominic Raab, ο οποίος εκτελεί χρέη πρωθυπουργού όσο ο Boris Johnson θα παραμείνει νοσηλευόμενος και υπό ιατρική παρακολούθηση – κάποιοι υποστηρίζουν πως αυτό μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο από ένα μήνα – εμφανίστηκε σίγουρος ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα ξεπεράσει την ασθένεια, γιατί όπως είπε, είναι «μαχητής».
Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές πως ο Boris Johnson θα παραμείνει υπό στενή ιατρική παρακολούθηση και την ερχόμενη εβδομάδα και για αυτό το λόγο ενισχύονται οι εκτιμήσεις που θέλουν τον Βρετανό πρωθυπουργό να μένει εκτός καθηκόντων για αρκετές εβδομάδες.

Το χρονικό της εισαγωγής στην εντατική

Ο Boris Johnson εισήχθη στο νοσοκομείο St Thomas του Λονδίνου την περασμένη Κυριακή 5/4 κατόπιν συστάσεων του γιατρού του, καθώς τα συμπτώματα του κορωνοϊού – υψηλός πυρετός και βήχας -, στον οποίο έχει βρεθεί θετικός, δεν υποχωρούσαν αλλά αντιθέτως επέμειναν για 10η συνεχόμενη ημέρα.
Ωστόσο, το απόγευμα της Δευτέρας 6/4 ο Johnson εισήχθη εσπευσμένα στην εντατική, έλαβε αγωγή με οξυγόνο καθώς παρουσίαζε πρόβλημα στην αναπνοή, αλλά δεν διασωληνώθηκε.
Συγκεκριμένα, τα βρετανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως το πρώτο βράδυ της παραμονής του στην εντατική του χορηγήθηκαν 4 λίτρα οξυγόνου, ενώ η εφημερίδα The Times μετέδωσε ότι υποχώρησε και ο υψηλός πυρετός του.
Η είδηση της εισαγωγής του Boris Johnson στην εντατική – όπως ήταν αναμενόμενο – θορύβησε τη βρετανική αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη, καθώς είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους που διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό και που εισήχθη στην εντατική, την ώρα βέβαια που η πανδημία καλπάζει στη Μ. Βρετανία με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 6.159 και τα κρούσματα να προσεγγίζουν τα 56.000.
Ενδεικτικά άλλωστε ήταν τα πρωτοσέλιδα όλων των βρετανικών εφημερίδων την επομένη της εισαγωγής του Johnson στην εντατική, με τα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για σοκαριστική και δραματική στιγμή.

Κενό εξουσίας;

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η εισαγωγή του Johnson στο νοσοκομείο και στην εντατική, ένα ακόμα μεγάλο ερώτημα είναι ποιος κυβερνά τη Μ. Βρετανία.
Ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Michael Gove ανακοίνωσε άμεσα ότι χρέη πρωθυπουργού λαμβάνει ο υπουργός Εξωτερικών, Dominic Raab
«Το πρόσωπο που κυβερνά την χώρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του πρωθυπουργού, είναι ο Dominic Raab» υποστήριξε μιλώντας στο ITV ο Gove, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά με την λήψη απόφασης για την τροποποίηση των κανόνων του lockdown, είχε αναφέρει πως «θα λάβουμε την απόφαση συλλογικά ως κυβέρνηση» και ότι «το πρόσωπο που θα λάβει την τελική απόφαση είναι ο υπουργός Εξωτερικών».
Ωστόσο, λίγο αργότερα έγινε γνωστό από την Downing Street ότι η προγραμματισμένη συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα σχετικά με την χαλάρωση των μέτρων για το lockdown δεν θα πραγματοποιηθεί, γεγονός που αν μη τι άλλο ενίσχυσε την ανησυχία για το κενό εξουσίας στη Μ. Βρετανία.
Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε εντάσσεται και το ερώτημα που είχε τεθεί στον Gove για το ποιος έχει την ευθύνη για τους κωδικούς των πυρηνικών όπλων στη Μ. Βρετανία με τον υπουργό να μην απαντά και να «κρύβεται» πίσω από το ότι δεν μπορεί να μιλήσει για «θέματα εθνικής ασφάλειας».
Πάντως, υπάρχουν και δημοσιεύματα που αναφέρουν πως ο Raab μπορεί να εκτελεί χρέη πρωθυπουργού, αλλά δεν είναι εξουσιοδοτημένος να λαμβάνει σοβαρές αποφάσεις εάν δεν έχει και τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου.
Χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg υποστήριζε πως η Μ. Βρετανία είναι αντιμέτωπη με μια νέα κρίση ηγεσίας σε μια ιδιαίτερα ευάλωτη περίοδο για τη Μ. Βρετανία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Μάλιστα το δημοσίευμα υποστήριζε πως η ανάληψη των πρωθυπουργικών αρμοδιοτήτων από το Dominic Raab ενέχει κινδύνους καθώς ο ο Raab μαζί με άλλους κορυφαίους υπουργούς είχαν ταχθεί απέναντι στον Johnson, κατά τη διάρκεια της κούρσας για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.
Στο παρασκήνιο, ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχεται κριτική ότι δεν έδρασε άμεσα, όπως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, για την αντιμετώπιση της πανδημίας με το Bloomberg να επισημαίνει πως «αυτό που χρειάζεται η Βρετανία είναι ένα ηγέτη αρκετά ισχυρό, ώστε να καθοδηγήσει την κυβέρνηση και να ανταπεξέλθει στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ευχές για γρήγορη ανάρρωση - Παγκόσμιο κύμα συμπαράστασης

Πάντως, παγκόσμιο είναι το κύμα συμπαράστασης στον Βρετανό πρωθυπουργό ενώ πληθαίνουν οι ευχές για ταχεία ανάρρωση.
Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' ευχήθηκε στον Boris Johnson «πλήρη και ταχεία ανάρρωση» και έστειλε μήνυμα υποστήριξης στην έγκυο μνηστή του και στην οικογένειά του.
«Η βασίλισσα έστειλε ένα μήνυμα στην Carrie Simonds και στην οικογένεια Johnson» ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
«Η Μεγαλειότατη είπε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι στις σκέψεις της και ότι ευχήθηκε στον πρωθυπουργό πλήρη και ταχεία ανάρρωση», σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ανακτόρων.

Trump: Είμαι πεπεισμένος ότι θα πάει καλά - Είναι γερός

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξή του στον «φίλο» του Boris Johnson και πρόσθεσε πως οι Αμερικανοί προσεύχονται γι’ αυτόν.
Με την είδηση της εισαγωγής του στο νοσοκομείο ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump εξέφρασε την πεποίθηση του ότι ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, θα τα καταφέρει και θα αναρρώσει σύντομα.
«Είμαι πεπεισμένος ότι θα πάει καλά.
Είναι γερός», τόνισε ο Trump  χαρακτηρίζοντας «φίλο» του τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.

EE: Ursula Von der Leyen

Τις ευχές της για «άμεση και πλήρη ανάρρωση» εξέφρασε επίσης στον Johnson η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ursula Von der Leyen.
«Σκέφτομαι τον πρωθυπουργό Boris Johnson και την οικογένειά του απόψε.
Του εύχομαι ταχεία και πλήρη ανάρρωση», ανέφερε μέσω Twitter.

ΠΟΥ: Εγκάρδιες ευχές από τον γενικό διευθυντή Τedros Adhanom Ghebreyesus

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus εξέφρασε τις «εγκάρδιες ευχές του» για ταχεία ανάρρωση στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson.
«Σκέφτομαι τον φίλο μου Boris Johnson απόψε και του στέλνω τις δικές μου εγκάρδιες ευχές και αυτές του ΠΟY καθώς μάχεται νε τον κορωνοϊό», ανέφερε ο επικεφαλής του οργανισμού αυτού του ΟΗΕ μέσω Twitter.
Πρόσθεσε πως είναι σίγουρος ότι το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας και το αφοσιωμένο προσωπικό του θα προσφέρουν εξαίρετη φροντίδα στον επικεφαλής της κυβέρνησης.

Rabobank: Η επικίνδυνη προσέγγιση της ανοσίας της αγέλης οδήγησε τον Boris Johnson στην εντατική

Το θέμα που μονοπωλεί την επικαιρότητα δεν είναι άλλο από την εισαγωγή του Βρετανού πρωθυπουργού, Boris Johnson, στην εντατική και η κατάρρευση της μέχρι τώρα στρατηγικής του βρετανικού κράτους για την ανοσία της αγέλης, επισημαίνει σε ανάλυσή της η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Φυσικά, δεν πρόκειται για τον πρώτο ηγέτη που νόσησε από τον κορωνοϊό, την πανδημία που έχει προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θανάτους ανά τον κόσμο, αφού πο πρίγκιπας Κάρολος και ο υπουργός Υγείας, Matt Hancock, επίσης πάσχουν.
Ωστόσο, η χειροτέρευση της κατάστασης του Boris Johnson έχει προκαλέσει μεγάλο σοκ σε όλο τον κόσμο, καθώς, την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ακμαίος και παρίστατο στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, και εντελώς ξαφνικά εμφάνισε συμπτώματα, βήχα και πυρετό, όμως παρέμεινε ενεργός και απλά επισκεπτόταν τον γιατρό του στο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί σε κάποια τεστ.
Έπειτα από λίγες ημέρες δεν μπορούσε να αναπνεύσει.
Για το Ηνωμένο Βασίλειο, η επιδείνωση της υγείας του πρωθυπουργού αποτέλεσε μεγάλο σοκ, ενώ παράλληλα θέτει ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την ηγεσία, δεδομένου ότι Boris Johnson θα μείνει εκτός για κάποιο χρονικό διάστημα.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και άλλες επιπτώσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι αγορές παρουσίασαν μικρή ανάκαμψη χθες, χάρη στις ελπίδες που γέννησε η επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης του κορωνοϊού.
Είναι προφανές ότι ο COVID-19 δεν είναι δυνητικά θανατηφόρος μόνο για τους ηλικιωμένους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι 55 ετών, υγιής και γυμνάζεται, ως εκ τούτου δεν είναι ένα συνηθισμένο θύμα του ιού.
Μόνο και μόνο η περίπτωσή του θα έπρεπε να έχει οδηγήσει σε εγκατάλειψη τη θεωρία της αγέλης…
Σύμφωνα με τη θεωρία της αγέλης, οι ευάλωτες ομάδες αλλά και όσοι έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό πρέπει να παραμένουν σπίτι, ενώ οι υπόλοιποι μπορούν να συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους.
Όμως δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το lockdown.
Η θεωρία της ανοσίας της αγέλης σφάλλει.
Αυτό γιατί δεν είναι εύκολο να διαπιστώσει και να ορίσει κανείς ποιος είναι και ποιος δεν είναι ευάλωτος.
Επίσης, βάσει αυτής της θεωρίας, οι νέοι δεν πλήττονται ιδιαίτερα από τον ιό.
Και παρότι κάποιες χώρες προσανατολίζονται στο να χαλαρώσουν τα μέτρα, μια τέτοια απόφαση εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης