Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ σε Eurogroup: Οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την κρίση του κορωνοϊού θα φτάσουν το 1,5 τρισ. ευρώ

ΕΚΤ σε Eurogroup: Οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την κρίση του κορωνοϊού θα φτάσουν το 1,5 τρισ. ευρώ
Η Γερμανία στηρίζει μέτρα αξίας 500 δισ. ευρώ
Αγεφύρωτο φαίνεται πως είναι το χάσμα μεταξύ της Γερμανίας και των χωρών της Νότιας Ευρώπης όσον αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών που προκύπτουν από την επιδημία του κορωνοϊού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι -σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters- η ΕΚΤ προειδοποίησε -κατά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup- ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού θα φτάσουν το 1,5 τρισ. ευρώ.
Ωστόσο, η Γερμανία στηρίζει μέτρα μόλις... 500 δισ. ευρώ.
Τα οικονομικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνδυασθούν με τα μέτρα που θα λάβει κάθε χώρα, αλλά το συνολικό πακέτο είναι πιθανόν να μην είναι αρκετό για να καλύψει τις χρηματοδοτικές προσπάθειες, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Υπενθυμίζεται πως έπειτα από 16 ώρες, η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup κατέληξε σε... ναυάγιο, με τον Mario Centeno να ανακοινώνει νέα συνεδρίαση αύριο (9/47/2020).
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Roberto Gualtieri, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα δεχτεί ένα τελικό κείμενο που θα σταλεί στους ηγέτες της ΕΕ αν δεν αναφέρει ρητά την αμοιβαιοποίηση χρέους ως εργαλείο της οικονομικής ανάκαμψης.
Η Ρώμη απαιτεί επίσης όποια χρήση των δανείων του ESM να γίνει χωρίς όρους (conditionality).
Ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ Wopke Hoekstra είπε «όχι» και στα δυο, ξεκαθαρίζοντας ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της χώρας τους έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά των ευρωομολόγων.
Το αποτέλεσμα ήταν μια σύγκρουση που χώρισε το Eurogroup στα δυο.
Γαλλία και Γερμανία είπαν ότι «μπορούν να ζήσουν» με μια φράση που αφήνει τις λεπτομέρειες για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η ανάκαμψη για αργότερα.
Η Ιταλία όμως απαίτησε περισσότερα από αόριστες διαβεβαιώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης