Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νέα αρνητική αναθεώρηση - Πρωτοφανή ύφεση -20% από -18,6% προηγουμένως, βλέπει για την Ελλάδα το 2020 η Unicredit - Ανάπτυξη 15% - 16% το 2021

tags :
Νέα αρνητική αναθεώρηση - Πρωτοφανή ύφεση -20% από -18,6% προηγουμένως, βλέπει για την Ελλάδα το 2020 η Unicredit - Ανάπτυξη 15% - 16% το 2021
Το ΑΕΠ θα παραμείνει κάτω από 5% στο τέλος του 2021, σε σχέση με τα επίπεδα του 2019
Σε νέα εκτίμηση, χειρότερη από εκείνη του -18,6% της προηγούμενης εβδομάδας (δείτε εδώ), προχώρησε η Unicredit για το πλήγμα της κρίσης του κορωνοϊού στην οικονομία της Ελλάδας, αναθεωρώντας ότι η Ελλάδα θα βιώσει ύφεση της τάξεως του 20% το 2020.
Ειδικότερα, για την Ελλάδα η Unicredit εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά σχεδόν 20% το 2020.
Το βασικό σενάριο προβλέπει μια έντονη πτώση της τάξεως του 35% το πρώτο εξάμηνο του 2020, με την οικονομία να ανακάμπτει το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Το ισχυρό αποτέλεσμα μεταφοράς στο τέλος του έτους θα ενισχύσει τη μέση αύξηση του ΑΕΠ κατά 15%-16% το 2021.
Ωστόσο, αναμένει ότι το ΑΕΠ θα παραμείνει κάτω από 5% στο τέλος του 2021, σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.
Image
Η μεγάλη σημασία των τομέων που συνδέονται με τον τουρισμό (οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 35% του ελληνικού ΑΕΠ και το 20% του εργατικού δυναμικού) καθιστά την Ελλάδα πιο ευάλωτη από ό,τι πολλές άλλες χώρες της ευρωζώνης στους περιορισμούς των μετακινήσεων.
Ακόμη και αν υποτεθεί ότι η καμπύλη της επιδημίας ισοπεδωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου, θα χρειαστεί χρόνος για την αποκατάσταση των αεροπορικών συνδέσεων, ενώ οι άνθρωποι δεν θα αισθάνονται αρκετά ασφαλείς για να λάβουν την απόφαση να ξαναρχίσουν τα ταξίδια και τις διακοπές τους.
Αυτή η πραγματικότητα εξηγεί επίσης γιατί η κυβέρνηση έχει ήδη επεκτείνει την οικονομική της στήριξη σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους - καλύπτοντας το 76% όλων των επιχειρήσεων και το 81% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα - για δύο μήνες έως τον Ιούνιο.
Image
Η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής κινητοποιήσει εθνικούς πόρους συνολικού ύψους 6,8 δισ. eυρώ (3,5% του ΑΕΠ) για την άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων της επιδημίας του ιού στην οικονομία.
Αυτή η ισχυρή απάντηση ακολουθεί την απόφαση του Eurogroup να χορηγήσει στην Ελλάδα δημοσιονομική ευελιξία και να καταργηθεί προσωρινά ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2020.
Επίσης, κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου, η ΕΚΤ ανακοίνωσε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (PEPP), ανοίγοντας την πόρτα για την αγορά ελληνικού χρέους το οποίο, αντίθετα, δεν είναι επιλέξιμο για το QE.
Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας βελτιώθηκε σημαντικά από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ήρθε στην εξουσία μια νέα συντηρητική κυβέρνηση.
Ωστόσο, εξακολουθεί να παραμένει, στην καλύτερη περίπτωση, δύο βαθμίδες μακριά από τον επενδυτικό βαθμό.
Η απόφαση της ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας σε χαμηλά επίπεδα μέσα στις τρέχουσες εξαιρετικές περιστάσεις, αναφέρει η Unicredit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης