Τραπεζικά νέα

Τα ελληνικά ομόλογα δεκτά ως ενέχυρο από την ΕΚΤ στις κανονικές χρηματοδοτήσεις επιβεβαίωση BN - Βελτιώνεται η ρευστότητα των τραπεζών

Τα ελληνικά ομόλογα δεκτά ως ενέχυρο από την ΕΚΤ στις κανονικές χρηματοδοτήσεις επιβεβαίωση BN - Βελτιώνεται η ρευστότητα των τραπεζών
Δεκτά θα γίνονται στις κανονικές χρηματοδοτήσεις τα ομόλογα της χώρας μας όπως κατ’ αποκλειστικότητα είχε γράψει το Bankingnews.
Η ΕΚΤ υιοθετεί ένα πρωτοφανές σύνολο μέτρων διασφάλισης για την άμβλυνση των αυστηρότερων οικονομικών συνθηκών σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.
Προσωρινή αύξηση της ανοχής του κινδύνου του Ευρωσυστήματος για τη στήριξη της πίστωσης στην οικονομία.
-Η ΕΚΤ διευκολύνει τους όρους για τη χρήση των δανειακών απαιτήσεων ως εξασφάλιση.
-Η ΕΚΤ υιοθετεί μια γενική μείωση των περικοπών αποτίμησης των  ενεχύρων.
-Αποδοχή των ελληνικών ομολόγων σαν collateral σε πιστωτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος.
-Η ΕΚΤ θα αξιολογήσει περαιτέρω μέτρα για την προσωρινή άμβλυνση των επιπτώσεων στη διαθεσιμότητα των ενεχύρων των αντισυμβαλλομένων από τις υποβαθμίσεις των αξιολογήσεων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ενέκρινε χθες πακέτο προσωρινών μέτρων για τη μείωση των επιπρόσθετων ενεχύρων και για τη διευκόλυνση της διαθεσιμότητας αποδεκτών ενεχύρων για τους αντισυμβαλλομένους του Ευρωσυστήματος προκειμένου να συμμετάσχουν σε πράξεις παροχής ρευστότητας, όπως οι στοχοθετημένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO-III ).
Η δέσμη συμπληρώνει τα άλλα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης και του προγράμματος  πανδημίας (PEPP).
Τα παραπάνω αποτελούν απάντηση στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Τα μέτρα υποστηρίζουν συλλογικά την παροχή τραπεζικών δανείων, ιδίως με τη διευκόλυνση των όρων υπό τους οποίους οι πιστωτικές απαιτήσεις γίνονται δεκτές ως εξασφάλιση.
Ταυτόχρονα, το Ευρωσύστημα αυξάνει την ανοχή του σε κινδύνους για την υποστήριξη της παροχής πιστώσεων μέσω των πράξεών αναχρηματοδότησης, ιδίως μειώνοντας με συνέπεια τις περικοπές αποτίμησης των ενεχύρων για όλα τα περιουσιακά στοιχεία.

Το πακέτο ενεχύρων έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνει τρία κύρια χαρακτηριστικά

Πρώτον, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε μια σειρά από παράπλευρα μέτρα για τη διευκόλυνση της αύξησης της τραπεζικής χρηματοδότησης έναντι δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Αυτό θα επιτευχθεί με την επέκταση της χρήσης των δανειακών απαιτήσεων ως εξασφάλιση, ιδίως μέσω της δυνητικής επέκτασης των πλαισίων πρόσθετων πιστωτικών απαιτήσεων.
Το πλαίσιο  ΑCC (Πρόσθετων Πιστωτικών Απαιτήσεων) παρέχει τη δυνατότητα στις εθνικές κεντρικές τράπεζες να διευρύνουν το εύρος των επιλέξιμων πιστωτικών απαιτήσεων για τους αντισυμβαλλομένους  στο πλαίσιο των δικαιοδοσιών τους.
Αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα αποδοχής δανείων με χαμηλότερη πιστωτική ποιότητα, δανείων προς άλλους τύπους οφειλετών, μη αποδεκτά στο γενικό πλαίσιο της ΕΚΤ αλλά και δανείων σε ξένο νόμισμα.
Εν προκειμένω, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να επεκτείνει προσωρινά το πλαίσιο των πρόσθετων πιστωτικών απαιτήσεων (ACC):
-Kαλύπτοντας τις απαιτήσεις  για εγγυήσεις, ώστε να συμπεριληφθούν τα εγγυημένα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και νοικοκυριά εντός του  ACC προκειμένου να εξασφαλιστεί επίσης ρευστότητα έναντι δανείων που επωφελούνται από τα νέα συστήματα εγγύησης που υιοθετήθηκαν στα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ σαν απάντηση στην  πανδημία του κορωνοϊού.
-Διευρύνοντας το πεδίο  εφαρμογής των αποδεκτών συστημάτων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας που χρησιμοποιούνται στα πλαίσια ACC για παράδειγμα με την απλούστευση της αποδοχής των πιστοληπτικών αξιολογήσεων των τραπεζών από εσωτερικά συστήματα αξιολόγησης που εγκρίνονται από τους εποπτικούς φορείς.
-Μειώνοντας τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων επιτρέποντας  στους αντισυμβαλλομένους να επωφελούνται από το πλαίσιο ACC πριν καν υποβληθεί η αίτηση.

Δεύτερον, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης τα ακόλουθα προσωρινά μέτρα:

-Μείωσης του επιπέδου του προηγουμένως  ανομοιόμορφου κατώτατου ορίου  για τις εγχώριες πιστωτικές απαιτήσεις από 0 ευρώ έως 25.000 ευρώ για να διευκολυνθεί η κινητοποίηση σαν ενέχυρο δανείων από μικρές εταιρικές οντότητες.
-Αύξηση, από 2,5% σε 10%, της χρήσης του μέγιστου μεριδίου των ακάλυπτων χρεογράφων που εκδίδει οποιοσδήποτε  τραπεζικός όμιλος.
Αυτό θα επιτρέψει στους αντισυμβαλλομένους να επωφεληθούν από ένα μεγαλύτερο μερίδιο τέτοιων περιουσιακών στοιχείων.
-Παραίτηση από την ελάχιστη απαίτηση πιστωτικής ποιότητας για εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδόθηκαν από την Ελληνική Δημοκρατία για αποδοχή ως εξασφάλιση σε πιστωτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος.
Τρίτον, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει προσωρινά το επίπεδο ανοχής κινδύνου στις πιστωτικές πράξεις μέσω γενικής μείωσης των περικοπών αποτίμησης των ενεχύρων κατά σταθερό συντελεστή 20%.
Η προσαρμογή αυτή στοχεύει να συμβάλει στη λήψη μέτρων εξασφάλισης των ενεχύρων, διατηρώντας παράλληλα έναν συνεπή βαθμό προστασίας σε όλους τους τύπους περιουσιακών στοιχείων.
Τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά για τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης και συνδέονται με τη διάρκεια PEPP.
Θα επανεκτιμηθούν πριν από το τέλος του 2020, εξετάζοντας επίσης κατά πόσον υπάρχει ανάγκη να επεκταθούν ορισμένα από τα μέτρα αυτά ώστε να διασφαλιστεί ότι η συμμετοχή των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος στις πράξεις παροχής ρευστότητας δεν επηρεάζεται αρνητικά.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της τακτικής επανεξέτασης του πλαισίου ελέγχου των κινδύνων, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να προσαρμόσει τις περικοπές που εφαρμόζονται σε μη εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία, τόσο στο γενικό πλαίσιο εξασφάλισης όσο και στο πλαίσιο του ACC προσαρμόζοντας κάποιες από τις παραμέτρους κουρέματος.
Αυτή η προσαρμογή, η οποία δεν συνδέεται με τη διάρκεια του PEPP, ισχύει πέραν της μείωσης του προσωρινού κουρέματος και έτσι υποστηρίζει περαιτέρω τα ενέχυραενώ διατηρεί σε ικανοποιητικά επίπεδα την προστασία του ρίσκου.
Αυτό οδηγεί κατά μέσο όρο σε μια περαιτέρω μείωση του κουρέματος κατά περίπου 20%.

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα για τη σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
 
«Με σημερινή απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επαναφέρει την παρέκκλιση (waiver) που επηρεάζει την καταλληλότητα των ομολόγων που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία και τα οποία χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος.
Υπενθυμίζεται ότι από το 2018 τα ελληνικά ομόλογα δεν  γίνονταν αποδεκτά ως ενέχυρα, καθώς δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης που ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με την προηγούμενη απόφαση της ΕΚΤ με την οποία τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται αποδεκτοί τίτλοι στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης λόγω πανδημίας (PEPP), διευρύνει σημαντικά τις πηγές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και κατ’ επέκταση ενισχύει την ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Επιπλέον, αναμένεται να έχει θετική επίδραση στην εμπορευσιμότητα και τις αποτιμήσεις των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη στη χώρα μας.
Με υπευθυνότητα, ενότητα και σχέδιο, δρώντας αποφασιστικά, θα βγούμε όρθιοι και δυνατοί από αυτόν τον αγώνα που δίνουμε, με το λιγότερο ατομικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος, και με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνοχή».

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr

Τί έγραφε το bankingnews.gr την Κυριακή 05/04/2020 - 21:50

Ανοίγει η παροχή ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες με ένταξη σε όλες τις πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξαιρετικά καλό επίπεδο σημειώνουν κάποιες έγγυρες πηγές και κάποιες άλλες πηγές λένε πως πολύ γρήγορα θα υπάρξουν σχετικές αποφάσεις
Μεγάλες ελπίδες πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει και για τη χώρα μας να γίνονται πλήρως αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα σε όλες τις πράξεις αναχρηματοδότησης έχουν βασίμως  τα πιστωτικά ιδρύματα έστω και αν αυτό γίνει υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξαιρετικά καλό επίπεδο σημειώνουν κάποιες έγκυρες πηγές και κάποιες άλλες πηγές λένε πως πολύ γρήγορα θα υπάρξουν σχετικές αποφάσεις.
Οι  ελληνικές τράπεζες διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους ένα απόθεμα ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 17 δισ. ευρώ από τα οποία μπορούν να αντλήσουν μια ρευστότητα που ανέρχεται περίπου στο μισό περί τα 8,5 δισεκ.
Ορισμένα από τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν ήδη αντλήσει ρευστότητα με βάση τα συγκεκριμένα ομόλογα θέτοντάς τα ως ενέχυρο σε άλλα κανάλια χρηματοδότησης ωστόσο πάντα διατρέχουν τον κίνδυνο να αλλάξει το ευρωπαϊκό διατραπεζικό status βάση του οποίου αντλήθηκε η ρευστότητα αυτή.
Επομένως είναι πολύ σημαντικό για κάποιες από τις ελληνικές τράπεζες η ασφάλεια της ECB αλλά και η περαιτέρω ρευστότητα που αυτή μπορεί να προσφέρει με τις πράξεις αναχρηματοδότησης. Στην παρούσα φάση για τις πράξεις αυτές οι Ελληνικές τράπεζες χρησιμοποιούν ομόλογα άλλων χωρών που φέρουν investment grade (επενδυτική διαβάθμιση).
Το γεγονός πως η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα αλλά ούτε και διαθέτει επενδυτική βαθμίδα φαίνεται σταδιακά να ξεπερνιέται σε μια πρωτόγνωρη και για την Ευρώπη συγκυρία.
Ξεπεράστηκε ήδη  στην περίπτωση του Pandemic Emergency Purchase Programme στο οποίο η χώρα μας συμμετέχει σαν ισότιμο μέλος και αυτό αποτέλεσε την πρώτη σημαντική επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης προς αυτήν την κατεύθυνση.
Οπως προκύπτει από την πρόσφατη  συνέντευξη της Isabel Schnabel, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, στο ΒΗΜΑ, η Ελλάδα αν και  δεν πληροί ακόμη την ελάχιστη απαίτηση πιστοληπτικής διαβάθμισης ούτως ώστε να είναι επιλέξιμη για άμεσες αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (public sector purchase programme - PSPP ),εξαίρεση από αυτήν την απαίτηση μπορεί να χορηγηθεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Στην ίδια συνέντευξη η Ευρωπαία αξιωματούχος συμπληρώνει ότι αυτό εξαρτάται επίσης από πολιτικές αποφάσεις και από τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά οποιουδήποτε πιστωτικού ορίου μπορεί να εξεταστεί από τα αρμόδια θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Η συζητήτηση λοιπόν είναι φανερό πως έχει ανοίξει και διεξάγεται με όρους πολιτικούς.
Καθώς λοιπόν οι εξελίξεις τρέχουν και καθώς οι τράπεζες διαμορφώνουν σημαντικές ανάγκες ρευστότητας προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην στήριξη των επιχειρήσεων από την τρέχουσα κατάσταση, οι διαπραγματεύσεις σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές δείχνουν να προχωρούν ικανοποιητικά και στο επίπεδο της κανονικής χρηματοδότησης από την ΕΚΤ,  την οποία δείχνει να συζητά με αξιώσεις η Ελληνική κυβέρνηση συνεπικουρούμενη από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα αξιολογηθούν σε σημαντικό βαθμό τα βήματα προόδου που θα λάβουν χώρα και θα διαφανούν οι δυνατότητες που υπάρχουν για τα Ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα προς την παραπάνω κατεύθυνση.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης