Κρίσιμος ο Απρίλιος για την εξέλιξη της πανδημίας - Στους 79 οι νεκροί με 1.735 κρούσματα - Τσιόδρας: Πιθανότητα 2ου κύματος

Κρίσιμος ο Απρίλιος για την εξέλιξη της πανδημίας - Στους 79 οι νεκροί με 1.735 κρούσματα - Τσιόδρας: Πιθανότητα 2ου κύματος
Στα 1.735 τα κρούσματα, αίρεται η καραντίνα στα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά
(upd4) Στο πλέον καθοριστικό 15νθήμερο για το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία του κορωνοϊού έχει εισέλεθι η Ελλάδα καθώς θεωρείται πως αυτές οι δύο εβδομάδες θα είναι το βαρόμετρο για την εξέλιξη της νόσου, καθώς πλέον θα φανεί το εάν απέδωσαν ή όχι τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση όσον αφορά τις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις των πολιτών.
Όπως υποστηρίζουν, η Ελλάδα κινείται στο θετικό σενάριο ενώ είναι πολύ πιθανό τις αμέσως επόμενες ημέρες να αρχίσουν να κρούσματα να μειώνονται.
Ωστόσο, προειδοποιούν ότι για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να μην υπάρξει κανενός είδους χαλάρωση, διότι σε αυτήν την περίπτωση θα χαθεί όλη η θετική προσπάθεια που έχει γίνει έως σήμερα.
Άλλωστε και η κυβέρνηση έχει σπεύσει να καταστήσει σαφές ότι τα περιοριστικά μέτρα θα συνεχιστούν – άλλωστε έχουν παραταθεί έως τις 27/4 – , έχει διαμηνύσει ότι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό σε σχέση με πέρσι ενώ έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί οποιαδήποτε χαλάρωση στην εφαρμογή τους, τότε θα προχωρήσει σε περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων.
Σημειώνεται ότι σε ισχύ τίθενται από σήμερα Δευτέρα 6/4 περιοριστικά μέτρα σε Μύκονο και Σαντορίνη σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά της νόσου, ενώ σήμερα βγαίνουν από την καραντίνα τα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά.
Τα νεότερα στοιχεία για την εξάπλωση του κορωνοιού στην Ελλάδα από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.
Χθες (6/4) ανακοίνωσε 20 νέα κρούσματα, συνολικά 1.755 καταγεγραμμένους ασθενείς και  6 θανάτους, φθάνοντας του 79 συνολικά.
Πάνω από 1.289.000 κρούσματα έχουν σημειωθεί παγκοσμίως με τις ΗΠΑ να ξεπερνούν τα 337.000 κρούσματα και τους 9.000 νεκρούς.
Το 45% των περιπτώσεων έχει σημειωθεί στην Ιταλία και την Ισπανία, όπως σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, ενώ προσέθεσε πως στη Γαλλία οι περισσότεροι θάνατοι έχουν καταγραφεί σε γηροκομεία.
Τα 361 κρούσματα από τα 1.755 στη χώρα μας συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό.
Συνολικά, έχουν διενεργηθεί 26.193 εργαστηριακοί έλεγχοι. 90 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνομένοι.
Το 79% των νοσούντων είναι άνδρες, ενώ το 71% των θανόντων είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ήταν μεγάλης ηλικίας.
Από τους 79 νεκρούς οι 23 ήταν γυναίκες.
Η μέση ηλικία των θυμάτων είναι τα 73 έτη.
Ο κ. Τσιόδρας στη συνέχεια θέλησε να τοποθετηθεί για τις περιπτώσεις νέων που νόσησαν σοβαρά ή/και κατέληξαν.
«Είναι ένας ιός που δεν έχουμε ανοσία και οι νέοι νοσούν», είπε.
Στην Ιταλία, όπως είπε για παράδειγμα, οι νέοι που νοσούν είναι ηλικίας 19 ετών και άνω, ενώ στις ΗΠΑ οι νεότερες ηλικίες νοσούντων είναι 20-44 ετών.
Στην Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι οι ηλικίες των νοσούντων κυμαίνονται από τα 40 έως τα 64 έτη.
Σχετικά με την παθογένεια της νόσου, μίλησε, επίσης, ο καθηγητής τονίζοντας πως σε πολλές περιπτώσεις θανάτων νέων ευθύνονται τα γονίδια.
Κάποιες μελέτες έδειξαν πώς ειδικά γονίδια, όπως εκείνο του υποδοχέα, στα οποία έχουν συμβεί κάποιες παραλλαγές, καταστούν ευκολότερη την είσοδο του ιού στον οργανισμό.
«Ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη του αναπνευστικού», είπε ο κ. Τσιόδρας.
Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις οι νέοι δεν παίρνουν μέτρα προφύλαξης γιατί φοβούνται λιγότερο.
Τέλος, ανακοίνωσε πως έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες για αιματολογικούς και ογκολογικούς ασθενείς και ειδικά μέτρα για τα αποθέματα αίματος.
«Ο ιός έχει δημιουργήσει φόβο.
Πρέπει να ανταποκρινόμαστε συνεχως σε αυτό που βλέπουμε.
Απαιτείται συμμόρφωση με τα μέτρα», τόνισε ο καθηγητής.
Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως φαίνεται να επιβραδύνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων και των θανάτων και στην Ελλάδα το επίπεδο της θνησιμότητας είναι ευνοϊκό.
Ωστόσο, τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρχει ακόμα εφησυχασμός.
«Πρέπει όλοι να δείξουμε κουράγιο.»
Παρόλα αυτά υπάρχει πιθανότητα 2ου κύματος κάποια στιγμή στο μέλλον, ανάλογα με την κυκλοφορία του ιού, με την ανοσία που θα έχει ο πληθυσμός και ανάλογα και με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.
Κάποιες χώρες που έζησαν ένα 2ο κύμα ετοιμάζονται και για 3ο, είπε.
Για το πώς θα πορευτούμε στη συνέχεια, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι χρειάζεται μελέτη και έλεγχος, κυρίως στο ζήτημα του ποιοι έχουν περάσει τον ιό κι αν αυτοί θα μπορούν να στελεχώσουν την εμπροσθοφυλακή του συστήματος υγείας.
Σίγουρα σε επόμενες φάσεις τα τεστ θα παίξουν πιο καθοριστικό ρόλο, ειδικότερα ένα αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων, το οποίο ακόμα δεν υπάρχει συμπλήρωσε.
Συζητείται, επίσης, το ενδεχόμενο ενός πιο μαζικού ελέγχου για όσους έχουν υποψία της νόσου, ώστε πολύ γρήγορα να περιορίζονται.
«Θα είναι λογικές και βασισμένες σε επιστημονικά κριτήρια οι κινήσεις που θα κάνουμε τους επόμενους μήνες.»

Χαρδαλιάς: Παρατείνεται η καραντίνα στον Εχίνο της Ξάνθης

Για μια ακόμη εβδομάδα παρατείνεται η καραντίνα στην κοινότητα Εχίνος της Ξάνθης λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης ότι τα πρόστιμα για παραβάσεις κυκλοφορίας ανέρχονται πλέον σε 21. 08 ενώ τα πρόστιμα για παραβάσεις σε καταστήματα ανέρχονται σε 359 και έχουν πραγματοποιηθεί 353 συλλήψεις.
Οι πρώτες εβδομάδες εφαρμογής των μέτρων δείχνουν ότι ο στόχος εβδομάδα με την εβδομάδα, μέρα με την ημέρα επιτυγχάνεται, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Όπως είπε, τα μέχρι στιγμής δεδομένα μάλλον δικαιώνουν την κοινή μας προσπάθεια και αποδεικνύουν ότι μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού, αρκεί να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα.
Παράλληλα, δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο Απρίλης θα είναι ο πιο δύσκολος, αλλά και ο πιο κρίσιμος μήνας και ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.
Όσον αφορά στο επιχειρησιακό σκέλος, ενημέρωσε ότι από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων μέχρι και χθες είχαν επιβληθεί 21.308 πρόστιμα για παραβάσεις σχετικά με τον περιορισμό της κυκλοφορίας πολιτών

Πέτσας: Αν τον Απρίλιο τηρήσουμε στο ακέραιο τα μέτρα, θα χαλαρώσουν τον Μάιο

Τη θέση ότι αν τηρηθούν όλα τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό στο ακέραιο τον Απρίλιο, τότε από το Μάιο αναμένεται να χαλαρώσουν διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας  κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ο κ.Πέτσας ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή τους την πλειονότητα των πολιτών που εφαρμόζει τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αλλά και τους πολλούς εθελοντές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός».
«Η κυβέρνηση εντείνει τη δράση της στους άξονες που όρισε από την αρχή: ανάσχεση της διασποράς του ιού, ενίσχυση του συστήματος υγείας και στήριξη της οικονομίας και βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Χωρίς τα αυστηρά μέτρα θα ζούσαμε δραματικές στιγμές.
Με τα μέτρα που πήραμε φρενάραμε τον ιό.
Ας διαφυλάξουμε αυτό που κερδίσαμε.
Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε» είπε ο κ.Πέτσας  υποστηρίζοντας πως «το επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης στη φάση αυτή εστιάζει σε κρίσιμες κοινωνικές ομάδες οι οποίες είναι απαραίτητο να προφυλαχθούν απέναντι στον αυξημένο κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού όπως οι άστεγοι ή όσοι έχουν κάποια εξάρτηση».
Επιπλέον, τόνισε ότι εντείνονται τα μέτρα και στις δομές φιλοξενίας, ότι κατασκευάζονται χώροι απομόνωσης και ότι περιορίζονται οι έξοδοι, ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση της Ιεράς Συνόδου για να λειτουργήσουν κεκλεισμένων των θυρών οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Ο κ.Πέτσας επανέλαβε ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε πως φέτος ο εορτασμός του Πάσχα θα είναι διαφορετικός και ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τις κατευθύνσεις των ειδικών.
Για το Σύστημα Υγείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς την ενίσχυσή του, προσλαμβάνοντας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αυξάνοντας τις ομάδες εντατικής θεραπείας και πραγματοποιώντας σημαντικές προμήθειες υγειονομικού υλικού.Image

Image

Image
Image

Οι σχεδιασμοί του Μαξίμου ενόψει Πάσχα

Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση σε αυτήν την παρούσα χρονική στιγμή να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα, αλλά και ότι το φετινό Πάσχα θα είναι τελείως διαφορετικό από ότι έχουμε ζήσει έως σήμερα.
Άλλωστε είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει έξοδος από τα αστικά κέντρα προς την  ύπαιθρο για τις γιορτές του Πάσχα
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει «φρένο» στα σχέδια όσων θέλουν να ταξιδέψουν στα χωριά τους, στα νησιά ή και ακόμα και στα εξοχικά τους το Πάσχα.
Ήδη, στο Μέγαρο Μαξίμου,  είναι έτοιμος ο σχεδιασμός και άμεσα θα πραγματοποιηθεί η τελική σύσκεψη για να οριστικοποιηθούν τα μέτρα, ανάλογα με τα ιατρικά δεδομένα και  τον ρυθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Αυτό που δεν θέλουν στο κυβερνητικό επιτελείο είναι να σπάσει η αλυσίδα των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού με μια ενδεχόμενη μαζική μετακίνηση εκδρομέων το φετινό Πάσχα, καθώς είναι δεδομένο ότι αν αυτό συμβεί, θα προκληθεί νέο επιδημικό κύμα με τεράστιες συνέπειες.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, σύμφωνα με πληροφορίες,  η Αστυνομία θα αναλάβει τον έλεγχο των ταξιδιωτών με εκτεταμένα μπλόκα στις εθνικές οδούς.
Οι τροχονόμοι θα ζητούν να δείξουν το έγγραφο μόνιμης κατοικίας και μόνο στην περίπτωση που έχουν το χαρτί αυτό, δηλαδή τη βεβαίωση κατοικίας από την ΑΑΔΕ, θα συνεχίζουν το ταξίδι τους, αλλιώς θα υποχρεώνονται σε αναστροφή και θα έρχονται αντιμέτωποι με το πρόστιμο των 150 ευρώ, για το οποίο μάλιστα εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθεί.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό το υπουργείου προστασίας του Πολίτη, μπλόκα θα υπάρχουν και στους παράδρομους των διοδίων για να ανακόπτεται οποιαδήποτε παράνομη κίνηση και στα παλιά εθνικά δίκτυα.

Τι θα ισχύσει για πλοία, τρένα και λεωφορεία

Ήδη, εδώ και ένα 15νθήμερο, δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις με τα πλοία, ενώ μπορούν να ταξιδέψουν μόνο όσοι έχουν βεβαίωση μόνιμης κατοικίας, μέτρο το οποίο θα ισχύσει και μετά το Πάσχα.
Αντίστοιχα είναι τα μέτρα στα ΚΤΕΛ και στους σταθμούς των τρένων, που σημαίνει ότι εισιτήριο στα εκδοτήρια μπορεί να προμηθευτεί μόνο όποιος έχει βεβαίωση μόνιμης κατοικίας για τη διαδρομή που θέλει να καλύψει.
Στα αεροδρόμια, για να ταξιδέψει κανείς με αεροπλάνο θα πρέπει επίσης να έχει το έγγραφο που να αποδεικνύει πού είναι η μόνιμη κατοικία του.
Σημειώνεται ότι όποιος τελικά ταξιδεύει, μετά δεν δύναται να επιστρέψει, αφού είναι υποχρεωμένος να μείνει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του.

Η λειτουργία των super market

Tα σούπερ μάρκετ τις καθημερινές λειτουργούν από τις 07:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ και τα Σάββατα από τις 07:00 έως τις 20:00.
H κυβέρνηση διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως υπάρχει επάρκεια προϊόντων, και οι όποιες ελλείψεις στα αντισηπτικά, σύντομα θα καλυφθούν.

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά

Βάσει των όσων έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ανοιχτά είναι τα εξής καταστήματα:
-    Λιανικό εμπόριο τροφίμων: σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία και κάβες
-     Φαρμακεία, καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, αλλά και καταστήματα ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων
-    Επιχειρήσεις διανομής προϊόντων (delivery) και παροχής προϊόντων σε πακέτο (take away).
-    Πρατήρια υγρών καυσίμων
-    Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (ανοιχτά και τα συνεργεία που λειτουργούν εντός αντιπροσωπειών λιανικής και after sales)
-    Καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων
-    Περίπτερα, μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών
-    Καθαριστήρια
-    Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ
-    Καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς (pet shops), ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων
-    Καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών
-    Γραφεία τελετών (κηδειών)
-    Εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας
-    Καταστήματα εταιριών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Σημειώνεται ότι ανοιχτά, αλλά με περιορισμούς στην προσέλευση είναι επίσης τα καταστήματα οπτικών και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, καθώς η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους καταστηματάρχες, τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες: πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop) καθώς και εταιρείες τηλεφωνικής ενημέρωσης, call centers, με ειδική πρόβλεψη για την ανά δύο μέτρα λειτουργία των θέσεων εργασίας.

Σε πλήρη λειτουργία η τηλεφωνική γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για τον κορωνοϊό

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται ήδη, από το Σάββατο 4/4, η τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306.
 «Ο κορωνoϊός μας έχει φέρει όλους αντιμέτωπους με μία καινούργια πραγματικότητα και με βαθιές ανατροπές στην καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής μας, προκαλώντας συχνά πρωτόγνωρα συναισθήματα», αναφέρει το υπουργείο Υγείας, σε ανακοίνωσή του,  προσθέτοντας ότι «σε αυτό το κλίμα και με αίσθημα επιστημονικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης, το υπουργείο Υγείας και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την οργάνωση και λειτουργία προγράμματος βοήθειας, συμβουλευτικής, ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης των συμπολιτών μας μέσω τηλεφώνου».
Η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας προσφέρει ένα παράθυρο διαλόγου, συμβουλών και ελπίδας και δίνει τη δυνατότητα σε άτομα, που αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα ψυχικής υγείας, για παράδειγμα παθολογικό άγχος, παθολογικό φόβο, πανικό, να μιλήσουν, να στηριχθούν και να έρθουν πιο κοντά στη λύση του προβλήματος.
Η υπηρεσία της τηλεφωνικής υποστήριξης, οργανώνεται υπό τις επιστημονικές κατευθύνσεις και την εποπτεία της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Επίσης, σε επιστημονικό και επιχειρησιακό επίπεδο, συνεργάζονται η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», η οποία συμμετέχει με πάνω από 160 ειδικούς από 40 φορείς, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ο μη κερδοσκοπικός Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού», καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών ψυχολόγων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα σε σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας.
Οι πολίτες, όταν νοιώσουν την ανάγκη, μπορούν να καλέσουν στην τηλεφωνική γραμμή 10306, όπου θα έχουν τις παρακάτω επιλογές:
1. Παροχή ψυχολογικής στήριξης σε 24ωρη λειτουργία.
2. Παροχή ψυχιατρικής βοήθειας σε πάσχοντες από ψυχικό νόσημα, από τις 8:00 έως τις 20:00.
3. Παροχή ψυχολογικής στήριξης παιδιών και οικογενειών σε 24ωρη λειτουργία.
4. Παροχή ψυχολογικής στήριξης υγειονομικού προσωπικού από τις 8:00 έως τις 20:00.
5. Παροχή κοινωνικής στήριξης από τις 8:00 έως τις 20:00.

www.bankingnews.gr www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS