Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μειώνεται ο πήχης για την προστασία Πρώτης Κατοικίας - Ένα μόλις μήνα παράταση προτείνουν τα τεχνικά κλιμάκια

Μειώνεται ο πήχης για την προστασία Πρώτης Κατοικίας - Ένα μόλις μήνα παράταση προτείνουν τα τεχνικά κλιμάκια
Χαμηλώνουν οι προσδοκίες για την πρώτη κατοικία
Aγώνα για την πρώτη κατοικία θα δώσει η Ελληνική κυβέρνηση την Τετάρτη 8 Απριλίου 2020 σε επίπεδο ανώτατων αξιωματούχων των θεσμών.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η χθεσινή συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια δεν απέφερε τους αναμενόμενους καρπούς και πιο συγκεκριμένα δεν "άπλωσε" το χαλί ώστε να επιδιωχθεί με αξιώσεις την Τετάρτη μια παράταση στο θέμα της προστασίας της α κατοικίας μέχρι το τέλος του έτους.
Τα τεχνικά κλιμάκια ζήτησαν από τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία ο νόμος που θα ενσωματώνει την οδηγία για τη δεύτερη ευκαιρία  να είναι έτοιμος έναν μήνα μετά τη λήξη της πανδημίας και περίπου 1,5 μήνες μετά να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Η παραπάνω εξέλιξη θέτει μάλλον χαμηλά τον πήχη για να απαιτηθεί μια διευρυμένη παράταση η οποία θα επιτρέψει να συνεχιστεί η προστασία της α κατοικίας με ανοιχτή πλατφόρμα μέχρι το τέλος του έτους.
Είναι δε απορίας άξιον γιατί απαιτείται από τη χώρα μας η τόσο γρήγορη ενσωμάτωση μιας κοινοτικής οδηγίας η οποία κανονικά πρέπει να εφαρμοστεί τον Ιούλιο του 2021.
Από την άλλη πλευρά οι προτάσεις που έχουν καταθέσει οι τράπεζες προς την κυβέρνηση σε κάποια σημεία τους ακυρώνουν σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες,  το πνεύμα και αυτής της οδηγίας για παροχή δεύτερης ευκαιρίας, σε ότι αφορά τα φυσικά πρόσωπα και  άρουν τις πρόνοιες για τα αδύναμα νοικοκυριά ενώ δεν ενθαρρύνουν τις εξωδικαστικές διαδικασίες επίτευξης βιώσιμων λύσεων διευθέτησης αποπληρωμής των οφειλών.  

Tι ζητούν οι τράπεζες

-Οι τράπεζες ζητούν σε ότι αφορά τις εταιρίες ,εφόσον προβαίνουν σε ρύθμιση και κούρεμα της οφειλής τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα, σε ισόποσο κούρεμα να προβαίνει και το Ελληνικό Δημόσιο.
-Ζητούν ακόμη  ο εξωδικαστικός συμβιβασμός να αφορά μόνον τις εταιρίες ενώ τα νοικοκυριά να μην έχουν τη δυνατότητα εξωδικαστικών ρυθμίσεων. 
-Επίσης επιθυμούν να μην διακόπτονται οι πλειστηριασμοί κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης για ρυθμίσεις . 
-Ενα άλλο αίτημα των τραπεζών είναι να  μην δεσμεύονται από τον κώδικα της δεοντολογίας.
-Τέλος παρά το γεγονός πως η οδηγία προβλέπει ρητώς ότι μετά από 3 χρόνια είτε από την αίτηση είτε από την απόφαση του δικαστηρίου, ο αιτών αφού έχει απωλέσει την περιουσία του βρίσκεται εκ νέου ελεύθερος χρεών, οι τράπεζες ζητούν αυτό να γίνει μετά την εκποίηση ολόκληρης της περιουσίας του αιτούντος.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης