Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Όσο διασπείρεται ο κορωνοϊός, τόσο βαθαίνει η ύφεση και η κρίση στην Ευρώπη

DBRS: Όσο διασπείρεται ο κορωνοϊός, τόσο βαθαίνει η ύφεση και η κρίση στην Ευρώπη
Πολύ χαμηλότερη θα είναι η όποια ανάπτυξη επιτευχθεί το 2020 εν μέσω κρίσης COVID-19 και μόνο αν λήξει σύντομα το καθεστώς καραντίντας και αποδώσουν τα πολιτικά μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης
Η νέα νόσος του κορωνοϊού COVID-19 έχει εξελιχθεί σε μεγάλο σοκ για την ανάπτυξη, και είναι ήδη εμφανές στην οικονομία της Ευρώπης, παρόλο που οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της ευρωζώνης (Eurozone Area - EΑ) έχουν υποχωρήσει σχετικά, ωστόσο, όσο παραμένει, τόσο θα βαθαίνει η ύφεση κάνοντας πιο δύσκολη την ανάκαμψη, δυσκολεύοντας το δρόμο της ανάπτυξης.
Η οικονομία της EΑ στο σύνολό της αντιμετωπίζει αυτή τη νέα πρόκληση από ένα αδύναμο σημείο εκκίνησης.
Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ επιβραδύνθηκε το δ' 3μηνο 2019 στο 0,1% στη διαδοχικότητα των τριμήνων από 0,3% το γ' 3μηνο.
Οι σταθερές επενδύσεις και η κατανάλωση συνέβαλαν στην ανάπτυξη, ενώ οι καθαρές εξαγωγές και τα αποθέματα παρουσίασαν αρνητικές εισφορές.
Η κατανάλωση επιβραδύνθηκε στο 0,1% (1,2% σε ετήσια βάση) το δ' 3μηνο, ενώ οι επιχειρηματικές επενδύσεις υποχώρησαν κατά 0,2% και συνέχισαν να επιβραδύνονται στο 0,7% σε ετήσια βάση.
Οι καθαρές εξαγωγές επίσης συρρικνώθηκαν σημαντικά στο δ' 3μηνο.
Η Ιταλία και η Γερμανία ήταν ένα κίνητρο που ώθησε στην ανάπτυξη της ΕΑ στο 4ο τρίμηνο.
Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ του ΑΕ ήταν 1,0% το τέταρτο τρίμηνο του 2019, από 1,3% το τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας επιβράδυνση για ολόκληρο το έτος κατά 1,2% σε σύγκριση με 1,9% το 2018.
Οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με το Brexit και τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις βάρυναν στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη, την παραγωγή και τη συνολική ανάπτυξη της EA κατά τη διάρκεια του 2019.
Ωστόσο, οι συνθήκες της αγοράς εργασίας παρέμειναν ευνοϊκές, με το ποσοστό ανεργίας στο 7,4% το 4ο τρίμηνο του 2019 και 7,3% το Φεβρουάριο του 2020, το χαμηλότερο από το 3ο τρίμηνο του 2008.
Πριν το ξέσπασμα της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ευρώπη, άρχισε να παρατηρείται μια ανάκαμψη της βιομηχανίας.
Μετά τη σύναψη συμβάσεων το 2019, η βιομηχανική παραγωγή της EA αυξήθηκε τον Ιανουάριο του 2020, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ιταλίας, των χωρών που στη συνέχεια γνώρισαν τη χειρότερη επιβράδυνση στην Ευρώπη.
 
Image
Ωστόσο, ενώ η εμφάνιση της βιομηχανικής δραστηριότητας εμφανίστηκε πιθανότατα στην αρχή του έτους, η εικόνα άλλαξε γρήγορα με την εξάπλωση της πανδημίας κορωνοϊού στην Ευρώπη.
Μέχρι τα μέσα Μαρτίου 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνώρισε στην Ευρώπη το επίκεντρο της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού.
Από την 1η Απριλίου 2020, υπήρχαν πάνω από 400.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωνοϊού στην ηπειρωτική Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 50% των συνολικών περιπτώσεων παγκοσμίως.
Μετά την Ιταλία, οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων είναι η Ισπανία, η Γερμανία και η Γαλλία.
Τα μέτρα περιορισμού των κρουσμάτων κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων των lock downs, επιβλήθηκαν διαδοχικά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις από το σοκ του κορωνοϊού, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις κύριοι δίαυλοι από την πλευρά της ζήτησης και της προσφοράς μέσω των οποίων επηρεάζεται η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη:
1.  οι άμεσες οικονομικές επιπτώσεις από τα μέτρα περιορισμού των κρουσμάτων του ιού, κλείσιμο εταιρειών και καταστημάτων, κοινωνική απομάκρυνση και ματαίωση μαζικών συγκεντρώσεων.
Όλες οι οικονομίες επηρεάζονται αρνητικά από τα μέτρα καραντίνας.
Τόσο οι τομείς της μεταποίησης όσο και των υπηρεσιών πλήττονται.
2.  μείωση των μετακινήσεων και του τουρισμού.
Οι οικονομίες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στη μείωση των μετακινήσεων, δεδομένου ότι ο τουρισμός (συμπεριλαμβανομένων των έμμεσων επιπτώσεων) αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 10% του ΑΕΠ σε καθεμία από αυτές τις χώρες.
3.  διαταραχές της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού και του εμπορίου.
Η γερμανική οικονομία, ιδιαίτερα ο εξαγωγικός προσανατολισμένος μεταποιητικός τομέας, εκτίθεται σε διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και στο παγκόσμιο εμπόριο.
Άλλες ανοιχτές οικονομίες που εκτίθενται στο παγκόσμιο εμπόριο περιλαμβάνουν τις Κάτω Χώρες και το Βέλγιο.
4.  μείωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, αντανακλώντας, μεταξύ άλλων παραγόντων, τις ανησυχίες σχετικά με την έκταση και τη διάρκεια της εκδήλωσης και την αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές τις τελευταίες εβδομάδες.
 
Image
Ορισμένοι δείκτες έχουν αρχίσει να δείχνουν τη σοβαρότητα του σοκ.
Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών της EA σημείωσε πτώση το Μάρτιο και το οικονομικό κλίμα της EA υποχώρησε για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2015 κάτω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο.
Οι PMI της ευρωζώνης για τον ίδιο μήνα μειώθηκαν και στα ιστορικά χαμηλά, πολύ κάτω από το όριο που δείχνει συρρίκνωση. τομέα των υπηρεσιών που αναθέτει σε μεγαλύτερο βαθμό τον κατασκευαστικό τομέα.
Άλλες έρευνες (από τα ινστιτούτα ZEW και Ifo της Γερμανίας) για τον Μάρτιο παρουσίασαν απότομες μειώσεις που δεν παρατηρήθηκαν μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.
Οι ανησυχίες των επενδυτών αντικατοπτρίζονται στην απότομη πτώση των χρηματιστηριακών αγορών, καθώς ο ευρωπαϊκός δείκτης τιμών STOXX 600 μειώθηκε κατά 30% από τις 19 Φεβρουαρίου 2020 έως τα τέλη Μαρτίου.
Οι δείκτες για την πραγματική οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσουν να δημοσιεύονται από τον Απρίλιο.
Συνολικά, αν και το βάθος και η διάρκεια της οικονομικής συρρίκνωσης είναι άγνωστα, η οικονομική ανάκαμψη μακροπρόθεσμα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την όλη πολιτική απάντηση στην κρίση.
Θα εξετάσουμε:
(1) τον βαθμό στον οποίο τα μέτρα περιορισμού του κορωνοϊού από την ιατρική πλευρά γίνονται επιτυχημένα, έτσι ώστε να περιοριστούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι καραντίνες • και
(2) την αποτελεσματικότητα τόσο των δημοσιονομικών όσο και των νομισματικών πολιτικών για την άμβλυνση των επιπτώσεων στις οικονομίες της EA και την υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης.
Οι κυβερνητικές στοχοθετημένες απαντήσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά
Οι περισσότερες κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν υιοθετήσει φορολογικά πακέτα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από τον κορονωϊό, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την άμεση υποστήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που πλήττονται.
Τα στοχευμένα μέτρα κυμαίνονται από τη μισθολογική υποστήριξη των εργαζομένων, τις αναβολές φόρων και τις κρατικές εγγυήσεις δανείων.
Η Γερμανία, η οποία διαθέτει επαρκή δημοσιονομικό χώρο, έχει υιοθετήσει μέχρι στιγμής ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά προγράμματα εγγύησης ανά τον κόσμο, ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ, που ισοδυναμεί με λίγο περισσότερο από το 30% του ΑΕΠ.
Το καθεστώς επιδότησης μισθών της Γερμανίας, στο οποίο το κράτος καλύπτει μέρος οι μισθοί για την αποφυγή απότομων αυξήσεων της ανεργίας αποδείχθηκαν επιτυχείς κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και τώρα εκτείνονται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, παρόλο που οι λεπτομέρειες των μέτρων αυτών εξακολουθούν να εμφανίζονται, ο αντίκτυπος στην ανάκαμψη θα είναι επωφελής.
Στο επίπεδο της ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) πρότεινε την «Corona Response Investment Initiative», η οποία προορίζεται για να βοηθήσει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, τις μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), τις αγορές εργασίας και άλλα ευάλωτα τμήματα των οικονομιών, διαθέτοντας 37 δισ. ευρώ στις χώρες της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πρότεινε ένα νέο ταμείο για τη διασφάλιση δανείων ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορωνοϊό.
Η ΕΚ ενέκρινε επίσης ένα προσωρινό πλαίσιο που επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ να χρησιμοποιούν την ευελιξία βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις για να στηρίξουν τις οικονομίες τους.
Το προσωρινό πλαίσιο θα πρέπει να επιτρέπει στα κράτη μέλη να παρέχουν οικονομική βοήθεια στις επηρεαζόμενες επιχειρήσεις.
Επιπλέον, όσον αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, η ΕΚ προκάλεσε τη "γενική ρήτρα διαφυγής", η οποία έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται όταν οι χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν σοβαρή οικονομική ύφεση.
Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα χρησιμοποιηθεί η ρήτρα αυτή και θα βοηθήσει επίσης τις κυβερνήσεις της ΕΕ να στηρίξουν τις οικονομίες τους.
Επίσης, τον Μάρτιο, η ΕΚΤ χαλάρωσε τη νομισματική της πολιτική, υιοθετώντας μέτρα στήριξης των τραπεζικών δανείων προς ΜΜΕ και νοικοκυριά και υποστηρίζοντας ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης για ολόκληρη την οικονομία.
Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ένα μεγάλο προσωρινό πρόγραμμα για την αγορά έκτακτης ανάγκης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ (PEPP), το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τα τέλη του 2020.
Σύμφωνα με την άποψη της DBRS Morningstar, η εξέλιξη της πανδημίας των κορωνοϊού στην Ευρώπη και η αποτελεσματικότητα των πολιτικών απαντήσεων θα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη των οικονομιών της ευρωζώνης.

Βασικοί Μακροοικονομικοί δείκτες

Το πραγματικό ΑΕΠ
Η οικονομία της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,1% το δ΄ τρίμηνο του 2019, από 0,3% το προηγούμενο τρίμηνο. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης για το 2019 επιβραδύνθηκε στο 1,2% από 1,9% το 2018.

Πληθωρισμός
Ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ εκτιμάται ότι επιβραδύνθηκε περαιτέρω σε 0,7% τον Μάρτιο του 2020, από 1,2% τον προηγούμενο μήνα.
Η υψηλότερη συνεισφορά προήλθε από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό, ακολουθούμενη από υπηρεσίες, μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά και ενέργεια.
Ο βασικός πληθωρισμός - εξαιρουμένων των ειδών διατροφής και ενέργειας - μειώθηκε ελαφρά σε 1,2% το Μάρτιο από 1,3% το Φεβρουάριο του 2020.

Ανεργία
Το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ ήταν 7,3% το Φεβρουάριο του 2020, από 7,4% τον Ιανουάριο και 7,8% ένα χρόνο πριν.

Καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη
Ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε κατά 5,0 μονάδες τον Μάρτιο του 2020 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα από -6,6 σε -11,6 μονάδες.
Παρόμοια, ο...

Δείκτης επιχειρηματικού κλίματος μειώθηκε σε -0,28 μονάδες από -0,06 τον Φεβρουάριο του 2020. Οικονομικό κλίμα:
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη ζώνη του ευρώ μειώθηκε κατά 8,9 μονάδες, από 94,4 το Μάρτιο του 2020 από 103,4 μονάδες το Φεβρουάριο του 2020.

Η καταναλωτική πίστη στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 6,1% σε ετήσια βάση το Φεβρουάριο του 2020.
Η καταναλωτική πίστη ήταν η ισχυρότερη στην Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, τη Λιθουανία και τη Μάλτα, ενώ είναι σημαντική η αύξηση της καταναλωτικής πίστης μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρήσεων που εξακολουθούν να ανατίθενται στην Ελλάδα, την Κύπρο και τις Κάτω Χώρες.
Το Φεβρουάριο του 2020, τα ενυπόθηκα δάνεια στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκαν κατά 4,3% σε ετήσια βάση.
Η αύξηση των στεγαστικών δανείων ήταν ισχυρότερη στο Βέλγιο, τη Σλοβακία και τη Λιθουανία, αλλά ήταν αρνητική στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ισπανία.Image
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης