Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός: H Ευρώπη αναζητά οικονομική διέξοδο, καθώς η επιδημιολογική καμπύλη πέφτει

Κορωνοϊός: H Ευρώπη αναζητά οικονομική διέξοδο, καθώς η επιδημιολογική καμπύλη πέφτει
Την άρση των περιοριστικών μέτρων επιζητούν οι ευρωπαϊκές αρχές για να αποφευχθεί περαιτέρω ύφεση
Διέξοδο άμεσα αναζητούν οι ευρωπαϊκές αρχές ώστε να καταφέρει η ήπειρος να βγει από τη δίνη του κορωνοϊού, που τη βυθίζει ολοένα σε πιο βαθιά ύφεση, καθώς τα κρούσματα και οι θάνατοι μειώνονται.
Τα προληπτικά περιοριστικά μέτρα που έχουν λάβει τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτα πλήγματα στην οικονομική ζωή της Γηραιάς Ηπείρου, με αποτέλεσμα να αναζητείται με κάθε τρόπο σχέδιο άρση του αδιεξόδου που έχουν φέρει η στρατηγική της κοινωνικής απομάκρυνσης και η παύση στη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Στην Ιταλία, που παρουσίαζε μέχρι πρόσφατα τον υψηλότερο αριθμό θανάτων στο κόσμο, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Johns Hopkins, κρούσματα και νεκροί μειώνονται.
«Η επιδημιολογική καμπύλη έχει αρχίσει να μειώνεται, ενώ και οι θάνατοι, ευτυχώς, πέφτουν» αναφέρει ο Ιταλός γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Silvio Brusaferro, προσθέτοντας:
«Αν αυτά τα δεδομένα επιβεβαιωθούν, θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη φάση 2».
Ωστόσο, πρέπει να υπάρχει εγκράτεια, υποστηρίζει ο Ιταλός γενικός γραμματέας.
Image
Στην Ισπανία, η οποία έχει πλέον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την Ιταλία (131.646 περιπτώσεις, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins), το ποσοστό των νέων μολύνσεων και θανάτων συνέχισε να μειώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο 4-5 Απριλίου 2020.
«Τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση των λοιμώξεων» ανέφερε ο υπουργός Υγείας της Ισπανίας Salvador Illa σε συνέντευξη Τύπου.
«Τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι ο περιορισμός λειτουργεί» υποστήριξε.
Αλλά και στη Γαλλία ο αριθμός των θανόντων σε ημερήσια βάση έχει αρχίσει να μειώνεται – η Γαλλία έχει τους περισσότερους νεκρούς στον κόσμο, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Τέλος, και η Γερμανία ανακοίνωσε υποχώρηση των κρουσμάτων για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα.
Image
Παρ’ όλα αυτά, οι διεθνείς οργανισμοί υγείας και οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί και εφιστούν την προσοχή.
Η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν επιβάλει lockdown μέχρι τις 19 Απριλίου, 12 Απριλίου και 25 Απριλίου, αντίστοιχα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι θα επανεξετάσει τα μέτρα ασφαλείας του μετά τις 12 Απριλίου (όταν εκτιμάται ότι ο ιός θα μπορούσε να κορυφωθεί στη χώρα).
Σε κάθε περίπτωση, η δημόσια υγεία είναι πρώτη προτεραιότητα για τους ηγέτες των χωρών.
Η άρση των περιορισμών θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα κρίση.
Από την άλλη, οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι.
Οι αγορές σημείωσαν αύξηση στις 6 Απριλίου, καθώς αντέδρασαν θετικά στα νέα για την επιβράδυνση των λοιμώξεων.
Οι οικονομικές επιδόσεις θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα εξομαλυνθεί η δραστηριότητα των επιχειρήσεων, αλλά και το πόσο αποτελεσματικές θα είναι πολιτικές που θα εφαρμοστούν σε δημοσιονομικό και νομισματικό επίπεδο, αναφέρουν οι αναλυτές της UBS.
«Μέχρι στιγμής τα δεδομένα ενισχύουν το βασικό μας σενάριο.
Ο Απρίλιος είναι πολύ κρίσιμος μήνας» καταλήγουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης