Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μακραίνει η λίστα του κορωνοϊού διεθνώς - 1,3 εκατ. τα κρούσματα, 73,7 χιλ. νεκροί – Δύσκολη εβδομάδα για τις ΗΠΑ, επιβραδύνεται στην Ευρώπη

tags :
Μακραίνει η λίστα του κορωνοϊού διεθνώς - 1,3 εκατ. τα κρούσματα, 73,7 χιλ. νεκροί – Δύσκολη εβδομάδα για τις ΗΠΑ, επιβραδύνεται στην Ευρώπη
Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα μετά το Πάσχα των Καθολικών μελετούν Αυστρία  - Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για χαλάρωση των μέτρων ανακοίνωσε η Merkel
(upd12)Την ταχύτατη επέλαση της σε όλο τον πλανήτη – έχει πλήξει ήδη 183 κράτη - συνεχίζει η πανδημία του κορωνοϊού, με τις ΗΠΑ να εισέρχονται στην πιο δύσκολη εβδομάδα τους και με την Ευρώπη να ευελπιστεί ότι «βλέπει» την κορύφωση καθώς έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφονται τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης σε κρούσματα και θανάτους και να αρχίζει να μελετά την επόμενη ημέρα.
Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 1,3 εκατομμύρια κρούσματα, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 73,7 χιλιάδες ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε περισσότερους από 273 χιλιάδες.
Αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως η χώρα θα βιώσει την πιο δύσκολη αλλά και την πιο λυπηρή εβδομάδα τους καθώς αναμένεται τα επόμενα 24ωρα να αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των νεκρών.
Οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή μετρούν τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως - περισσότερα από 347 χιλ  - ενώ ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 10.335.
Δοθέντων των ελλείψεων, στην Βρετανία συζητάται έντονα η πρόταση της οργάνωσης Caircraft να μετατραπούν μεγάλα αεροσκάφη, όπως τα A380 και τα A340, τα οποία έχουν καθηλωθεί λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν για την κρίση, σε θαλάμους εντατικής αφού τους αφαιρεθεί όλο το εσωτερικό και τοποθετηθεί ο απαιτούμενος εξοπλισμός, γεγονός που θα πάρει περίπου 7 έως 10 ημέρες.
Εκατό έως 150 κρεβάτια θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε κάθε ένα από τα αεροσκάφη αυτά, ανάλογα το μέγεθος των αεροπλάνων και η οργάνωση Caircraft αναμένει αυτή τη στιγμή τη στήριξη της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση και τον συντονισμό του όλου σχεδίου, το οποίο βρίσκει αποδοχής μεταξύ εταιριών που διαθέτουν αεροπλάνα jumbo-jets.
Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη, η οποία είναι η πλέον πληττόμενη περιοχή καθώς Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία είναι οι τρεις χώρες με τα περισσότερα θύματα παγκοσμίως, αρχίζουν να διαφαίνονται τα πρώτα ελπιδοφόρα μηνύματα ότι ενδεχομένως να έχει επέλθει η κορύφωση της πανδημίας καθώς καταγράφεται μια επιβράδυνση στον αριθμό τόσο των νεκρών όσο και των κρουσμάτων.
Αν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξακολουθούν να διατηρούν ή να παρατείνουν τα περιοριστικά μέτρα σχετικά με την κυκλοφορία και τις συναθροίσεις των πολιτών, αυτή η χαραμάδα αισιοδοξίας επιτρέπει σε κάποιες από αυτές να σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα.
Για παράδειγμα η Αυστρία, η οποία προτίθεται από τις 14/4 να επιτρέψει το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων καθώς και την πρόσβαση στα πάρκα, αν και εδώ η κυβέρνηση καθιστά υποχρεωτική την χρήση μάσκας για τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων.
Στη Γερμανία από την άλλη πλευρά, η καγκελάριος Angela Merkel σε συνέντευξη που παραχώρησε υποστήριξε πως υπάρχουν θετικά στοιχεία, αλλά δεν υπάρχει ακόμη η δυνατότητα χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού για τον κορωνοϊό.
«Εξακολουθούμε να ζούμε στην πανδημία», τόνισε η κυρία Merkel, τονίζοντας πως «η Γερμανία πρέπει να αποφασίσει με βάση τα δικά της δεδομένα - την πρώτη θέση έχει η υγεία».
Διαβεβαίωσε δε ότι αμέσως μόλις οι ιατρικές συνθήκες το επιτρέψουν, η κυβέρνηση θα φροντίσει για την επαναλειτουργία της χώρας.
Η δήλωση αυτή έρχεται σε απάντηση εκείνων που υποστήριζαν τη λήξη των περιοριστικών μέτρων απο τις 19 Απριλίου και μετά, με την επιβολή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όσους κινούνται σε δημόσιους χώρους, να περιορίσει τις δημόσιες συναθροίσεις αλλά και να δρομολογήσει όλους τους απαραίτητους ελέγχους και τεστ έτσι ώστε να προχωρά στον άμεσο εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων.
Αισιόδοξα όμως, είναι τα μηνύματα από την Κίνα και τη Νότια Κορέα, όπου και εκεί τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα αρχίζουν να καταγράφουν τάση ύφεσης.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία:
- Οι νεκροί αντιστοιχούν στο 5,4% των κρουσμάτων.
- Οι νεκροί αντιστοιχούν στο 0,0082% του παγκόσμιου πληθυσμού
- Αυτοί που θεραπεύτηκαν αντιστοιχούν στο 20,5% των κρουσμάτων.
- Με βάση την στατιστική όταν όσοι θεραπεύτηκαν φθάσουν στο 50% αυτό θα σημαίνει ότι η αντίστροφη μέτρηση της επιθετικής επιβράδυνσης του κορωνοιού θα έχει ξεκινήσει.
Image
Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού με μια ματιά

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 1.324.907.
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 73.703 ενώ θεραπεύτηκαν 273.546 άνθρωποι.
- Η Ιταλία μετρά 16.523 νεκρούς και 132.547 κρούσματα.
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 352.546 κρούσματα – Στους 10.389 οι νεκροί.
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 135.032 και 13.169 οι νεκροί
- Στους 8.926 οι νεκροί στη Γαλλία, 98.956 τα κρούσματα.
- Στη Βρετανία οι νεκροί έφτασαν τους 5.383 και τα κρούσματα σε 52.274.
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 101.558 και οι νεκροί σε 1.662.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 3.739 και τα κρούσματα σε 60.500.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 186 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10.284.
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 82.665 και 3.335 θάνατοι.
- Ήρθησαν στις 25/3 τα περιοριστικά μέτρα στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας και την 1η Απριλίου μπήκε σε καραντίνα η επαρχία Χενάν.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 3.654 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 85.
- Στους 1.632 οι θάνατοι  στο Βέλγιο και στα 20.814 τα κρούσματα.
- Στα 5.797 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 21.652 στην Ελβετία που μετρά και 762 θανάτους.
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 79 οι νεκροί.
- Στους 649 οι νεκροί στην Τουρκία, στα 30.217 τα κρούσματα.
https://ichef.bbci.co.uk/live-experience/cps/624/cpsprodpb/vivo/live/images/2020/4/5/ee363b85-288e-42f1-a602-eb3ff89f917d.jpg

Η πιο δύσκολη εβδομάδα για τις ΗΠΑ -  Στους 10.389 οι νεκροί

Στην πλέον δύσκολη εβδομάδα τους όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού εισέρχονται οι ΗΠΑ, οι οποίες μετρούν ήδη 10.335 νεκρούς, καθώς το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν λόγω του ιού περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις  ΗΠΑ ανέρχονται σε 352.546.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με το κλιμάκιο διαχείρισης κρίσης που έχει συστήσει, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump προειδοποίησε ότι οι Αμερικάνοι πολίτες θα πρέπει να περιμένουν έναν «φρικτό» αριθμό νεκρών όταν επέλθει η κορύφωση της πανδημίας, η οποία δεν βρίσκεται ακόμα σε αυτή την χρονική στιγμή.
Πάντως μια χαραμάδα αισιοδοξίας έρχεται από τη Νέα Υόρκη, την πλέον πληττόμενη περιοχή των ΗΠΑ με περισσότερους από 4.000 νεκρούς.
Όπως έγινε γνωστό, ο αριθμός των νεκρών – περίπου 600 άνθρωποι - μειώθηκε το τελευταίο 24ωρο σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.
Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo ο αριθμός των νέων νοσηλευομένων μειώθηκε κατά 50% το τελευταίο 24ωρο, αν και έσπευσε να σημειώσει πως δεν είναι ακόμα σαφές αν η πανδημία έχει φτάσει στην κορύφωση της στην Πολιτεία.
Σύμφωνα με τον Cuomo, εφόσον η κορύφωση της πανδημίας περάσει, αυτό που χρειάζεται είναι μαζικά τεστ προκειμένου να επανέλθει το έθνος στην κανονικότητα.
Πέρα όμως από τη Νέα Υόρκη, σε δοκιμασία είναι και η Πολιτεία της Λουιζιάνα, όπου έχουν καταγραφεί 500 θύματα και περισσότερα από 13.000 κρούσματα, με τον κυβερνήτη να προειδοποιεί ότι έως την ερχόμενη Πέμπτη, τα νοσοκομεία θα έχουν ξεμείνει από αναπνευστήρες.
Παράλληλα αναφέρεται ότι αύξηση θυμάτων αναφέρονται από τις Πολιτείες της Πενσιλβάνια, του Κολοράντο και της Ουάσινγκτον.
«Αυτή πρόκειται να είναι η πιο δύσκολη και πιο λυπηρή εβδομάδα για τις ζωές των περισσότερων Αμερικάνων.
Αυτή πρόκειται να είναι στιγμή του δικού μας Περλ Χάρμπορ, η δική μας 11η Σεπτεμβρίου, μόνο που δεν θα περιοριστεί σε μια περιοχή.
Θα συμβεί σε όλη την χώρα
Και θέλω η Αμερική να το καταλάβει αυτό» ανέφερε o γενικός χειρούργος των ΗΠΑ, Jerome Adams.
Σημειώνεται πως οι περισσότερες Πολιτείες στις  ΗΠΑ έχουν δώσει εντολή στους πολίτες τους να μένουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, πλην των απαραίτητων για τρόφιμα, φαρμακεία, κοκ.
Εξαίρεση αποτελούν οι Πολιτείες του Αρκάνσας, της Αιόβα, της Νεμπράσκα, της Βόρειας Ντακότα, της Νότιας Καρολίνα, της Νότιας Ντακότα, της Γιούτα και του Γουαϊόμινγκ, με τον Jerome Adams να καλεί τους κυβερνήτες τους, να εκδώσουν εντολές παραμονής στο σπίτι για τους πολίτες τους από αυτήν την εβδομάδα.
Image
Συγκρατημένη αισιοδοξία στην Ιταλία

Μείωση κρουσμάτων και θανάτων καταγράφεται το τελευταίο 24ωρο στην Ιταλία, στοιχείο που ενισχύει την αισιοδοξία ότι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων, ενδεχομένως να έχει «δει» την κορύφωση της επιδημίας.
Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ιταλία είναι 132.547, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 16.523.
Την ίδια στιγμή, 22.837 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Το Σάββατο (4/4/2020) το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 124.362 και είχαν χάσει την ζωή τους 15.362 άνθρωποι ενώ 20.996 είχαν θεραπευθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 525 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.316 νέα κρούσματα, ενώ 819 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
3.977 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.949 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο.
Για 58.320 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 50.455 και οι νεκροί 8.905, σττην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 17.089 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 2.051. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 11.226, με 631 νεκρούς.
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού περιορίζεται αισθητά (κατά 489 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο), όπως και η αύξηση των νεκρών, με 96 λιγότερα θύματα.
Όλοι οι κρατικοί και δημοτικοί ιθύνοντες, όμως, καλούν τους Ιταλούς να μην «χαλαρώσουν» και να μην αρχίσουν να βγαίνουν από το σπίτι, για τουλάχιστον άλλες τρεις εβδομάδες.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, υπάρχουν περιπτώσεις στο Βορρά, όπως στο Μιλάνο (400 κρούσματα σε ένα εικοσιτετράωρο) αλλά και σε μεγάλες περιοχές του Νότου, στις οποίες η φάση ανώτατης διάδοσης δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί.
Ρώσοι και Ιταλοί γιατροί άρχισαν από σήμερα 6 Απριλίου να δέχονται για θεραπεία ασθενείς με κορωνοϊό στο υπαίθριο νοσοκομείο στην Μπέργκαμο, 142 κλινών, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, και θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε εικοσιτετράωρη βάση, δουλεύοντας σε τρεις βάρδιες.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, από ρωσικής πλευράς συμμετέχουν οκτώ διμοιρίες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ στο σύνολό τους είναι περισσότεροι από 200 Ιταλοί και Ρώσοι γιατροί.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/ITALYSAT2.png?itok=dw_7LmNs
Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία

Επιβράδυνση παρουσιάζει για τέταρτη συνεχόμενη μέρα ο ρυθμός της αύξησης των θανάτων και των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ισπανία.
Ωστόσο, παραμένει δεύτερη σε αριθμό κρουσμάτων – πίσω από τις ΗΠΑ - και δεύτερη σε αριθμό θυμάτων – πίσω από την Ιταλία - παγκοσμίως, η οποία «μετρά» 135.032 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 13.169 νεκρούς.
Ειδικότερα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν στην Ισπανία πάνω από 700 θάνατοι, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να ανέρχεται σε 13.169.
Την ίδια στιγμή, πτωτικά κινούνται και τα κρούσματα, καθώς την τελευταία ημέρα σημειώθηκαν 4.273 νέοι ασθενείς, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ανέρχεται σε 135.032.
Το μεγαλύτερο τίμημα από τη θανατηφόρο νόσο πληρώνουν οι περιφέρειες της Μαδρίτης και της Καταλονίας.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez έχει ανακοινώσει επέκταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 26 Απριλίου.
Τα μέτρα που εγκρίθηκαν αρχικά και από το Ισπανικό Κοινοβούλιο στις 14 Μαρτίου επεκτείνονται με νέα κυβερνητική απόφαση ως τις 26 Απριλίου με δυνατότητα περαιτέρω επέκτασής τους εάν κριθεί αναγκαίο.
Στις αποφάσεις αυτές ο Sanchez έχει σύμμαχο το ισπανικό Κοινοβούλιο καθώς χωρίς την έγκρισή του δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις για συνέχιση του καθολικού Lockdown.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης με τους οποίους συζητήθηκαν και τα μέτρα στήριξης της ισπανικής οικονομίας την ώρα που η χώρα πλήττεται ανελέητα από την πανδημία.
Το κυβερνητικό συμβούλιο πρόκειται να συνεδριάσει αύριο Τρίτη για να λάβει νέα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Μείωση θανάτων και στη Γαλλία

Η Γαλλία κατέγραψε 357 νέους θανάτους από τον Covid -19 στο νοσοκομείο τις τελευταίες 24 ώρες, σε σχέση με τους 441 το προηγούμενο 24ωρο.
Σημειώνει το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και μια εβδομάδα, ανακοίνωσε την Κυριακή 5/4/2020 η Γενική Διεύθυνση Υγείας.
Συνολικά, η χώρα μετρά 8.926 νεκρούς από την αρχή της επιδημίας, την 1η Μαρτίου, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται 5.889 που κατέληξαν σε νοσοκομεία και 2.189 σε οίκους ευγηρίας και άλλα κέντρα φροντίδας και κοινωνικά ιδρύματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Συνολικά τα κρούσματα στη Γαλλία ανέρχονται σε 98.956.
Μεγάλη ζημιά θα προκαλέσει η επιδημία του κορωνοϊού στη Γαλλία, οδηγώντας την στη χειρότερη ύφεση από το 1945.
Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, B. Le Maire, προσθέτοντας ότι μια μακρά και εκτεταμένη επιδημία θα είχε δυσανάλογα αρνητικό αντίκτυπο.

Βρετανία: 403 νέοι θάνατοι, πάνω από 4,94 χιλ. οι νεκροί

Αυξάνεται ο απολογισμός των θυμάτων του νέου κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία, όπου τα κρούσματα συνολικά ανέρχονται σε 52.274.
Επιπλέον 403 άτομα προστέθηκαν στη μαύρη λίστα των θυμάτων του κορωνοϊού στη Βρετανία.
Σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό υγείας, οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 5.383 ενώ 15 εκ των 403 δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα.
Εν τω μεταξύ στο νοσοκομείο νοσηλεύεται από χθες (5/4/2020) ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson, καθώς επιμένουν τα συμπτώματα του κορωνοϊού ήδη γι  10η μέρα αφότου διαγνώσθηκε θετικός στον ιό.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Daily Mail, οι γιατροί έκριναν σκόπιμο, ο Βρετανός πρωθυπουργός να αρχίσει αγωγή με οξυγόνο, ενώ αναμένεται να κάνει εξετάσεις για τα λευκά αιμοσφαίρια, τη λειτουργία του ήπατος και νεφρών.
Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να καθησυχάσει τους Βρετανούς πολίτες, ο Boris Johnson, ανήρτησε στον λογαριασμό του στο twitter ένα μήνυμα με το οποίο ενημερώνει ότι σε καλή κατάσταση και σε επαφή με την ομάδα του.
«Χθες το βράδυ, μετά τη συμβουλή του γιατρού μου, πήγα στο νοσοκομείο για κάποιες εξετάσεις ρουτίνας καθώς ακόμα έχω συμπτώματα από τον κορωνοϊό.
Είμαι σε καλή διάθεση και σε επαφή με την ομάδα μου, καθώς δουλεύουμε μαζί για να νικήσουμε τον ιό και να κρατήσουμε του πάντες ασφαλείς.
Θα ήθελα να πω ευχαριστώ σε όλο το υπέροχο προσωπικό του NHS (σύστημα υγείας της Βρετανίας), που προσέχει εμένα και άλλους αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Είναι οι καλύτεροι της Βρετανίας.
Μείνετε ασφαλείς όλοι και σας παρακαλώ να θυμάστε να μένετε σπίτι για να προστατεύσετε το NHS και να σώσετε ζωές», έγραψε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η Βρετανία θα νικήσει τον κορωνοϊό

«Θα νικήσουμε» τον κορωνοϊό, δήλωσε την Κυριακή (5/4/2020) η βασίλισσα Ελισάβετ Β' σε ένα ιδιαίτερα σπάνιο τηλεοπτικό της διάγγελμα προς τους Βρετανούς μεσούσης της πανδημίας.
«Θα νικήσουμε - και αυτή η νίκη θα ανήκει σε καθέναν από εμάς», δήλωσε η 93χρονη βασίλισσα στην ομιλία που ηχογραφήθηκε στον πύργο του Ουίνδσορ την ώρα που η χώρα μετρά 5.000 νεκρούς από τον νέο κορωνοϊό.
Η Ελισάβετ Β' ευχαρίστησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει μάχη κατά της πανδημίας του Covid-19, καθώς και τους Βρετανούς που μένουν στο σπίτι για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού, κατά τη διάρκεια του ιστορικού αυτού τηλεοπτικού διαγγέλματος.
«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή» στην υγειονομική περίθαλψη του δημόσιου συστήματος υγείας (NHS) «και όλους τους άλλους επαγγελματίες υγείας που φροντίζουν», υπογράμμισε η βασίλισσα, προσθέτοντας και «όλους εσάς που μένετε στο σπίτι, βοηθώντας έτσι να προστατευτούν οι πιο ευάλωτοι».
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/UKSATURDAY.png?itok=ACMHtuUo
Γερμανία: Στα 101.558 τα κρούσματα, στους 1.662 οι νεκροί - Σχέδιο για άρση των περιορισμών

Σε 1.662 ανέρχεται ο αριθμός των θυμάτων του ιού στη Γερμανία, ενώ τα κρούσματα είναι 101.558, γεγονός που καθιστά δύσκολη την άρση των περιοριστικών μέτρων σε συγκεκριμένη ημερομηνία, όπως δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Θα ήμασταν μια κακή κυβέρνηση, αν δεν σκεφτόμασταν μέρα-νύχτα το πώς θα επανέλθει η κοινωνική και οικονομική ζωή στους κανονικούς ρυθμούς της προστατεύοντας παράλληλα την δημόσια υγεία, αλλά θα ήμουν κακή Καγκελάριος, εάν ήδη σήμερα (6 Απριλίου) ανακοίνωνα μια ημερομηνία», δήλωσε πριν από λίγο η Angela Merkel, τονίζοντας ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία, αλλά δεν υπάρχει ακόμη η δυνατότητα χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού για τον κορωνοϊό.
«Εξακολουθούμε να ζούμε στην πανδημία», τόνισε η κυρία Merkel κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου και, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις σημερινές ανακοινώσεις της αυστριακής κυβέρνησης για άρση πολλών από τα μέτρα στις 14 Απριλίου, περιορίστηκε να δηλώσει ότι «η Γερμανία πρέπει να αποφασίσει με βάση τα δικά της δεδομένα - την πρώτη θέση έχει η υγεία».
Διαβεβαίωσε δε ότι αμέσως μόλις οι ιατρικές συνθήκες το επιτρέψουν, η κυβέρνηση θα φροντίσει για την επαναλειτουργία της χώρας.
Με αυστηρή επιτήρηση αλλά και πολλές παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού φτάνει η Γερμανία στη Μεγάλη Εβδομάδα, η οποία έχει τεθεί από τις Αρχές ως ορόσημο για την εξαγωγή συμπερασμάτων και τον περαιτέρω σχεδιασμό.
Πάντως, η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια, όπως την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους, περιορισμούς στις δημόσιες συναθροίσεις αλλά και ταχεία ανίχνευση ύποπτων κρουσμάτων προκειμένου να οργανώσει την επόμενη ημέρα των περιοριστικών μέτρων που έχουν τεθεί έως τις 19/4 σε μια προσπάθεια σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στην Αυστρία από 6/4 - Σταδιακό άνοιγμα από 14/4

Υπέρ της χρήσης απλών προστατευτικών μασκών σε δημόσιους χώρους για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού τάσσεται το Αυστριακό Ιατρικό Επιμελητήριο, ο πρόεδρος του οποίου δήλωσε ότι εξαιτίας απουσίας συμπτωμάτων, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι μπορεί να είναι θετικοί στον Covid-19 και να μολύνουν άλλα πρόσωπα.
Με τη χρήση απλών προστατευτικών μασκών εμποδίζεται η μετάδοση του ιού σε άλλους ανθρώπους, μέσω μόλυνσης από σταγονίδια κατά το βήξιμο ή το φτέρνισμα, όπως ανέφερε ο ίδιος, χαιρετίζοντας ταυτόχρονα την υποχρεωτική χρήση μασκών που θα ισχύει στην Αυστρία, από τη Δευτέρα 6 Απριλίου 2020, κατά τη διάρκεια αγορών σε καταστήματα τροφίμων.
Σημειώνεται ότι η Αυστρία ετοιμάζεται να προχωρήσει στην άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων, επιτρέποντας από τις 14 Απριλίου τη λειτουργία μικρών καταστημάτων καθώς και την επίσκεψη σε πάρκα, ενώ από τα μέσα Μαϊου, το νωρίτερο, σχεδιάζεται να ακολουθήσουν εστιατόρια και ξενοδοχεία.
Σύμφωνα με το Ιατρικό Επιμελητήριο, σε περίπτωση ανάγκης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και μάσκες που έχει κατασκευάσει κάποιος μόνος του, όπως επίσης μπορεί να γίνει κάλυψη της μύτης και του στόματος με κασκόλ, ενώ πρέπει πάντα να εφαρμόζεται, ως βασικό μέτρο προστασίας, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών αλλά και η τήρηση απόστασης τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ των προσώπων.
Μάσκες της υψηλότερης κατηγορίας προστασίας (FFP2 και FFP3) πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο κατά την άμεση επαφή με μολυσμένους ασθενείς και δεν είναι απαραίτητες για την καθημερινή χρήση, θα μπορούσαν μάλιστα να έχουν αρνητικά αποτελέσματα, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Επιμελητηρίου.
Υπενθυμίζεται πως η Αυστρία μετρά 12.286 κρούσματα και 220 νεκρούς.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/UK_0.jpg?itok=UCCJ6uVb
Κίνα: Πέντε θάνατοι επιβεβαιώθηκαν από τον κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο – Στους 3.335 οι νεκροί

Στους 3.335 ανέρχονται συνολικά οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού στην ηπειρωτική Κίνα, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε μόλις ένας θάνατος.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε 39 νέα κρούσματα μόλυνσης, όλα πλην ενός «εισαγόμενα», αριθμός αρκετά αυξημένο σε σύγκριση με αυτόν που καταγραφόταν μία ημέρα νωρίτερα (30).
Η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας έκανε ακόμη λόγο για 78 νέα κρούσματα ασυμπτωματικών ασθενών, αριθμό επίσης σημαντικά αυξημένο από τα 47 της προηγουμένης.
Με τα 38 νέα «εισαγόμενα» κρούσματα, κατά την ορολογία που χρησιμοποιούν οι κινεζικές αρχές, το σύνολο των ανθρώπων που έφθασαν στην κινεζική επικράτεια έχοντας μολυνθεί στο εξωτερικό ανήλθε σε 951 ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής.
Από αυτό το υποσύνολο των κρουσμάτων, 258 ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο αφού ιάθηκαν, 693 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και 22 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Κανένα από τα «εισαγόμενα» κρούσματα δεν έχει αποδειχθεί θανατηφόρο.
Βάσει των νεότερων στοιχείων του κινεζικού υπουργείου Υγείας, τα θύματα της πανδημίας στην ηπειρωτική Κίνα φθάνουν τα 3.335, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων μόλυνσης ανέρχεται σε 82.665.

Σε ύφεση ο κορωνοϊός στη Νότια Κορέα – Λιγότερα από 50 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Σε φάση ύφεσης φαίνεται πως βρίσκεται η επιδημία του κορωνοϊού στη Νότια Κορέα, καθώς οι αρμόδιες αρχές ανέφεραν πως τα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο είναι λιγότερα από 50, ο πλέον χαμηλός αριθμός από την κορύφωση της πανδημίας στις 29 Φεβρουαρίου.
Τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) ανέφεραν ότι καταγράφηκαν 47 νέα κρούσματα, αριθμός σημαντικά μειωμένος από τα 81 που εντοπίζονταν μία ημέρα νωρίτερα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να ανέρχεται πλέον σε 10.284.
Ο αριθμός των νεκρών που θρηνεί η χώρα εξαιτίας της πανδημίας αυξήθηκε κατά τρεις στους 186, ενώ στον αντίποδα 135 άνθρωποι ανέρρωσαν, με το σύνολο των ασθενών που έχουν ιαθεί να φθάνει τους 6.598.
Είναι  πρώτη φορά από τα τέλη του Φεβρουαρίου που ο ημερήσιος ρυθμός εξάπλωσης περιορίζεται σε κάτω από 50 κρούσματα στη χώρα.
Μολαταύτα, οι μικρότερες εστίες που καταγράφονται, σε εκκλησίες, σε νοσοκομεία, σε γηροκομεία, καθώς και η αύξηση του αριθμού των ταξιδιωτών που φθάνουν στη χώρα μολυσμένοι από τον κορωνοϊό, ώθησαν την κυβέρνηση του προέδρου Moon Jae in να παρατείνει κατά δύο εβδομάδες την οδηγία της για τη λεγόμενη κοινωνική αποστασιοποίηση, η ισχύς της οποίας θεωρητικά θα εξέπνεε σήμερα.

Προς κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ιαπωνία λόγω κορωνοϊού

Την κήρυξη της Ιαπωνίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αναμένεται να κηρύξει σήμερα Δευτέρα 5/4 ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, κίνηση την οποία μέχρι πρότινος ανέβαλε διαρκώς.
Σήμερα το πρωί αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των συμβούλων της κυβέρνησης της Ιαπωνίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού ενόψει της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτεια που εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Shinzo Abe.
Σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ, ο Abe ετοιμάζεται να ανακοινώσει μέτρα καθώς τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό ξεπέρασαν τα 3.654 σε όλη την Ιαπωνία, η οποία μετρά και 85 θανάτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης