Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων - Επαναφορά των 120 δόσεων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων  - Επαναφορά των 120 δόσεων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών
Μετά την επέλαση του κορονοιού στην χώρα μας η εικόνα του ιδιωτικού χρέους έχει αλλάξει προς το χειρότερο και θα παραμείνει έτσι μέχρι να ισορροπήσουν και πάλι τα πράγματα στην οικονομία
Νέο πρόγραμμα 120 δόσεων για τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί μέχρι σήμερα λόγω της αναστολής της εξόφλησης φόρων και εισφορών αλλά και για αυτά που θα δημιουργηθούν στην πορεία ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Μετά την επέλαση του κορονοιού στην χώρα μας η εικόνα του ιδιωτικού χρέους έχει αλλάξει προς το χειρότερο και θα παραμείνει έτσι μέχρι να ισορροπήσουν και πάλι τα πράγματα στην οικονομία.
Με το ΑΕΠ να οδηγείται σε μεγάλη ύφεση (4% είναι η τελευταία επίσημη εκτίμηση) και με τον προϋπολογισμό να μην εκτελείται η κατάσταση παραμένει ανησυχητική.  


Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τα χρέη των φορολογούμενων προς την Εφορία αναμένεται να λάβουν μορφή χιονοστιβάδας.
Εκτός από τους βεβαιωμένους φόρους και τις δόσεις ρυθμίσεων που έχουν ανασταλεί μέχρι το τέλος Αυγούστου για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού θα έρθουν να προστεθούν ο φόρος εισοδήματος που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων και ο ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα παραμείνει αμετάβλητος σε σχέση με πέρυσι αφού πάγωσε το σχέδιο της νέας μείωσή τους κατά 8% μεσοσταθμικά.
Αυτό σημαίνει ότι νοικοκυριά, επιχειρήσεις, επαγγελματίες από το Σεπτέμβριο και κάθε μήνα θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα βουνό φορολογικών αλλά και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ φόρων, δόσεων ρυθμίσεων, ασφαλιστικών εισφορών αναμένεται να πλήξει τους φορολογούμενους.
Οι περισσότεροι δεν θα καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η θέσπισης μίας νέας έκτακτης ρύθμισης για την καταβολή των φόρων στην εφορία η οποία κινείται στη λογική των περισσότερων δόσεων για όλους τους φόρους.  Για παράδειγμα όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ο φόρος εισοδήματος αντί για τρεις διμηνιαίες δόσεις να γίνουν 8 μηνιαίες δόσεις όπως επίσης και για τον ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου προβλέπουν:

 1.            Τη  θέσπιση έκτακτης  ρύθμισης 10 μηνιαίων δόσεων με πολύ χαμηλό επιτόκιο για την αποπληρωμή των φόρων και χρεών που δημιουργούνται από την κρίση αποκλειστικά. Παλαιότερες οφειλές θα ρυθμίζονται με την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

 2.            Την αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων. 
Και αυτό το σενάριο βασίζεται στην ίδια λογική και αφορά μόνο χρέη και φόρους που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο και μετά.


 3.            Την άρση των κατασχέσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε συγκεκριμένους κλάδους.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν  προς το τέλος του καλοκαιριού, όταν θα έχει περάσει ο εφιάλτης της πανδημίας, θα αποκαλυφθούν πλήρως οι επιπτώσεις και οι πληγές που άνοιξαν στην ελληνική οικονομία.

Πάντως, από το υπουργείο Οικονομιών εκτιμούν ότι οι επιχειρήσεις θα κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων που προβλέπουν έκπτωση 25%. Συγκεκριμένα, και όπως προκύπτει από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου η έκπτωση 25% παρέχεται στις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στην περίμετρο των μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση, εφόσον αυτές εξοφληθούν εμπρόθεσμα.
Σημειώνεται ότι η έκπτωση αφορά δόσεις βεβαιωμένων οφειλών με ημερομηνία καταβολής από 30 Μαρτίου έως 30 Απριλίου με εξαίρεση οφειλές ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων εφόσον δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση.
Το μέτρο αυτό ισχύει και για τις ασφαλιστικές εισφορές.
Κίνητρο προς τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες στην πληρωμή του ΦΠΑ αποτελεί και ο συμψηφισμός του 25% του οφειλόμενου ΦΠΑ με μελλοντικές οφειλές.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης