Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πολιτεία καινοτομίας δημιουργείται στο εγκαταλελειμμένο κτίριο της ΧΡΩΠΕΙ

tags :
Πολιτεία καινοτομίας δημιουργείται στο εγκαταλελειμμένο κτίριο της ΧΡΩΠΕΙ
Την απόφαση έλαβε η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης στην οποία εγκρίθηκαν δύο νέα έργα
Στο εγκαταλελειμμένο κτίριο της ΧΡΩΠΕΙ στην Οδό Περαιώς θα δημιουργηθεί για πρώτη φορά στην χώρα, Πολιτεία Καινοτομίας.
Στο ακίνητο, που παρέμεινε αναξιοποίητο και κλειστό τα τελευταία 30 χρόνια, επρόκειτο να μεταστεγαστούν τα Δικαστήρια του Πειραιά.
Όμως, το σχέδιο αυτό ουδέποτε υλοποιήθηκε, με αποτέλεσμα την αδυναμία του ΕΟΦ, στην κυριότητα του οποίου ανήκει, να μπορέσει να το αξιοποιήσει, εξαιτίας της δέσμευσής του, ενώ συγχρόνως επέφερε στον Οργανισμό μία τεράστια οικονομική επιβάρυνση για δαπάνες φύλαξής του.
Την απόφαση έλαβε η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ που συνεδρίασε την Παρασκευή (3/4) μέσω τηλεδιάσκεψης στην οποία εγκρίθηκαν δύο νέα έργα Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), συνολικού προϋπολογισμού 165 εκατ. ευρώ.

Τα δύο έργα που εγκρίθηκαν είναι:

-«Υλοποίηση φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών, και λοιπών υποδομών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης» και
-«Δημιουργία κέντρου καινοτομίας στην Αθήνα». Το έργο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, προϋπολογισμού 105
εκατ. ευρώ, αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση φοιτητικών εστιών καθώς και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου στην Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και την Ξάνθη.

Ειδικότερα, στην Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή θα αναπτυχθούν φοιτητικές εστίες συνολικής δυναμικότητας 700 ατόμων και χώροι σίτισης φοιτητών, ενώ στην Κομοτηνή θα αναπτυχθεί και Κεντρική Βιβλιοθήκη – Αναγνωστήριο. Στην Ξάνθη θα αναπτυχθεί χώρος Στέγασης Ερευνητικών Δομών που θα αποτελούν το Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας, στο οποίο θα
συγκεντρωθούν οι ερευνητικές δομές της Πολυτεχνικής Σχολής.
Το έργο του Κέντρου Καινοτομίας, προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, στην Αθήνα (οδός Πειραιώς) αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, λειτουργία και εκμετάλλευση των υποδομών της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας, που θα αποτελέσει ένα φυσικό χώρο, όπου τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) εταιρειών και βιομηχανιών, ακαδημαϊκά
ιδρύματα, νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) και startup incubator/accelerators, θα δημιουργούν επιχειρηματικές συνέργειες παράγοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Τα σχέδια για την υπόλοιπη έκταση

Η ΧΡΩΠΕΙ, η «Χρωματουργεία Πειραιώς» ιδρύθηκε το 1883 και ήταν δημιούργημα των χημικών Σπήλιου και Λεόντιου Οικονομίδη.
Εξελίχθηκε ως κλάδος της χημικής βιομηχανίας, ενώ έμεινε περισσότερο γνωστή για τη δημιουργία του αναλγητικού «Αλγκόν», της ελληνικής δηλαδή εκδοχής της ασπιρίνης.
Η οικογενειακή αυτή επιχείρηση εγκαταστάθηκε στο Νέο Φάληρο το 1899 και κατάφερε να κατακτήσει ηγετική θέση στον κλάδο της ελληνικής χρωματουργίας. Μετά το 1950, επιχειρήθηκε ριζικός επαναπροσανατολισμός της παραγωγής και της στρατηγικής λουκέτο το 1989.
 Στο ακίνητο επρόκειτο να μεταστεγαστούν τα Δικαστήρια του Πειραιά. Όμως, το σχέδιο αυτό ουδέποτε υλοποιήθηκε, με αποτέλεσμα την αδυναμία του ΕΟΦ, στην κυριότητα του οποίου ανήκει, να μπορέσει να το αξιοποιήσει, εξαιτίας της δέσμευσής του, ενώ συγχρόνως επέφερε στον Οργανισμό μία τεράστια οικονομική επιβάρυνση για δαπάνες φύλαξής του.
Η αξιοποίησή του εν λόγω ακινήτου, με παράλληλη διατήρηση του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα των κτιρίων του, θα συμβάλλει, εκτός των άλλων και στην εν γένει οικιστική, περιβαλλοντική και πολιτιστική ανάπτυξη και αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Επιπλέον, ο ΕΟΦ θα απαλλαγεί από ένα πολύ μεγάλο ετήσιο κόστος συντήρησης και φύλαξης του ακινήτου, ενώ παράλληλα από πιθανά έσοδα που θα προκύψουν για το Ελληνικό Δημόσιο από την εκμετάλλευσή του θα λαμβάνει το 5% αυτών.
Όσον αφορά το υπόλοιπο της έκτασης, συνεχίζει να ανήκει στη εταιρεία Χαραγκιώνης και στην βρετανο-πορτογαλική πολυεθνική Sonae Sierra, η οποία σχεδίαζε να κατασκευάσει εκεί το λεγόμενο Πάρκο Αιγαίου.
Αν και ήταν μία μεγάλη επένδυση η οποία θα αναπτυσσόταν σε μία συνολική έκταση 45.000 τμ της περιοχής του Ν. Φαλήρου, πίσω από το στάδιο Καραϊσκάκη που αγοράστηκε το 1999, εντούτοις η γραφειοκρατία αλλά και οι αντιδράσεις που υπήρξαν από τον Δήμο, εμπόδισαν την εκκίνηση του.
Στις αρχές του 2019 οι δύο εταιρείες σχεδίαζαν να απευθυνθούν στον οργανισμό Enterprise Greece για την υλοποίηση του έργου, αρχικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ενταχθεί σε διαδικασία fast track.
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία δεν προχώρησε με αποτέλεσμα η επένδυση να συνεχίζει να βρίσκεται στον αέρα.
Σύμφωνα με την τελευταία πρόταση υλοποίησης, μετά την ολοκλήρωση του έργου που θα περιελάμβανε εμπορικά καταστήματα και χώρους ψυχαγωγίας, μία έκταση 20.000 τμ. προσφερόταν για ελεύθερη χρήση στο κοινό. Η έκταση αυτή θα περιελάμβανε πάρκο, ακάλυπτους χώρους, πεζόδρομους, φωτισμό κλπ. Η συγκεκριμένη επένδυση θα έφτανε τα 300 εκ. ευρώ.
Οι Πορτογάλοι της Sonae, οι οποίοι εκτός από την έκταση στο Φάληρο, διαθέτουν και έκταση στο Γαλάτσι την οποία απέκτησαν μαζί με την Χαραγκιώνης το 2006, που και αυτή δεν προχώρησε ποτέ. Πρόκειται για το Κλειστο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, το οποίο θα μετατρεπόταν σε εμπορικό κέντρο. Ωστόσο το έργο αναβλήθηκε λόγω των προβλημάτων της πολιτείας που δεν μπορούσε να βγάλει τις απαραίτητες άδειες.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης