Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμβιβαστική λύση για το οικονομικό πακέτο στήριξης αναζητητά το Eurogroup (7/4) - Centeno: Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Marshall 500 δισ

Συμβιβαστική λύση για το οικονομικό πακέτο στήριξης αναζητητά το Eurogroup (7/4) - Centeno: Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Marshall 500 δισ
Να συμφωνηθεί ένα σχέδιο Marshall προτείνει ο Mario Centeno ο επικεφαλής του Eurogroup στις 7 Απριλίου

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο Marshall 500 δισ αλλά και σε μια ανοικτή συζήτηση για τα λεγόμενα corona bond ως εργαλείου για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού που φέρνει την Ευρώπη αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 70 ετών, δήλωσε σε συνέντευξή του στην La Repubblica ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno.
Ωστόσο, στις 3 Απριλίου η Γερμανία πήρε ξεκάθαρη θέση τονίζοντας ότι τα corona bond δεν βρίσκονται στο τραπέζι του Eurogroup.
Οι αριθμοί είναι εντελώς συγκλονιστικοί, βιώνουμε τη χειρότερη ύφεση εδώ και 70 χρόνια, ανέφερε ο M. Centeno.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε 15 ημέρες υποβλήθηκαν 10 εκατομμύρια αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας.
Χωρίς ένα θαρραλέο σχέδιο ανάκαμψης δεν μπορούμε να αποκλείσουμε παρόμοια δεδομένα και στην Ευρώπη.
Ο Mario Centeno αναφέρει ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ».
Ο πρόεδρος της Ευρωομάδας επιδιώκει συμφωνία
οι ΥΠΟΙΚ δεν πρέπει να είναι προκατειλημμένοι έναντι της ιδέας ενός κοινού ομολόγου της ΕΕ χωρίς επαρκή συζήτηση.
«Θέλω μια ανοικτή συζήτηση επί του θέματος» είπε, λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης όπου θα συζητηθεί η αντίδραση της Ευρώπης στην οικονομική κρίση που προκαλεί ο ιός.
Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, μιας εκ των εννέα χωρών που υπέγραψαν επιστολή με την οποία ζητούν «κορωνο-ομόλογα», διαμορφώνει επίσης την εξουσία να διαμορφώσει την ατζέντα των συνεδριάσεων του γκρουπ, επισημαίνεται.
Άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, αντιτίθενται στην αμοιβαιοποίηση του χρέους της ευρωζώνης μέσω της έκδοσης κοινού κορωνο-ομολόγου, και θεωρούν πως πιο κατάλληλο εργαλείο είναι ο ESM.
«Ως πρόεδρος του Eurogroup στοχεύω στη συναίνεση, όμως δεν είμαι μια παθητική φωνή: πάντα πιέζω για περισσότερη ενοποίηση».

Ο σχεδιασμός με στόχο πακέτο στήριξης 500 δισεκ. ευρώ

Μια συμφωνία που προβλέπει τη χρήση του ESM του Ευρωπαικού Μηχανισμού Στήριξης της Ευρωζώνης με την χρήση πιστωτικής γραμμής ύψους έως και 2% του ΑΕΠ της κάθε χώρας, με παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που θα εγγυάται μέχρι και το 80% των βραχυπρόθεσμων δανείων των τραπεζών και τέλος τη χρήση του Ταμείου Ανεργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κινηθεί η ευρωζώνη απέναντι στον κορωνοιό.
Ο κ. Centeno, που συνέντευξη από την εφημερίδα La Repubblica, εξηγεί σε σχέση με τον ESM τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ότι «τα μέσα του ESM συνδέονται με τις συνθήκες», αλλά το Ταμείο είναι έτοιμο να αποδεσμεύσει τα πιστωτικά του κονδύλια από τη λογική της κρίσης κρατικού χρέους.
Δεν θα είχε νόημα, παρατηρεί ο πορτογάλος οικονομολόγος, "να συνδυάσει την υποστήριξη της πανδημικής κρίσης με ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης ή μια μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.
Οι συνθήκες πρέπει να συνδέονται με τον ιό και μακροπρόθεσμα οι δικαιούχες χώρες, όπως και οι άλλοι, θα πρέπει να επανέλθουν σε μια κατάσταση βιώσιμων προυπολογισμών.
Με αυτόν τον τρόπο, όσοι απευθύνονται στο ESM θα αποφύγουν το στίγμα των αγορών.
Ενόψει του Eurogroup στις 7 Απριλίου εξηγεί το Centeno, θα προτείνουμε "ένα αμυντικό πακέτο της ζώνης του ευρώ με τρία μέτρα:
1)την προστασία των δημόσιων χρεών,
2)τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων
3)η πρόταση που θα επιτρέψει στην ΕΤΕπ να χρησιμοποιήσει τα 200 δισεκατομμύρια και τα 100 δισεκατομμύρια της Ευρωπαικής Επιτροπής για την κοινωνική ασφάλιση.
Ένα πακέτο διάσωσης άνω των 500 δισεκατομμυρίων, το οποίο προστεθεί στα μέτρα που έχουν ήδη λάβει οι κυβερνήσεις και τα 870 δισεκατομμύρια της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Eurogroup Mario Centeno, προκειμένου να αντιμετωπίσει την επικείμενη οικονομική κρίση, απαιτείται ένα εξαιρετικό σχέδιο, όπως αυτό που υιοθέτησε η αμερικανική κυβέρνηση του Donald Trump.
Οι αριθμοί είναι εντελώς συγκλονιστικοί, βιώνουμε τη χειρότερη ύφεση εδώ και 70 χρόνια.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες υποβλήθηκαν αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας 10 εκατομμύρια σε 15 ημέρες.
Χωρίς ένα θαρραλέο σχέδιο ανάκαμψης, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε παρόμοια δεδομένα και στην Ευρώπη.
O Centeno επίμεινε για τα ευρωομόλογα, ενάντια στις θέσεις των χωρών της Βόρειας Ευρώπης (ολλανδία και Γερμανία):
Δεν πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί σε λύσεις όπως το Coronabond χωρίς επαρκή συζήτηση» λέει. 
Ο υπουργός Οικονομικών Roberto Gualtieri τόνισε ότι για την Ιταλία  "όσον αφορά τον ESM, είναι ένα ακατάλληλο εργαλείο για να διαχειριστεί αυτή την κρίση στην παρούσα μορφή του.
Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Conte, πρόσθεσε ο Gualtieri, μόνο δάνεια από τον ESM χωρίς όρους που διατηρεί μόνο το όνομα του παλιού μηχανισμού, καθιστώντας στην πραγματικότητα ένα ταμείο για την καταπολέμηση της πανδημίας θα μπορούσε να είναι επαρκές για αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Αλλά η υπόθεση ενός ESM που χάνει την παρεμβατικότητα του είναι μόνο μια ψευδαίσθηση, όπως εξήγησε ο καθηγητής Alessandro Mangia, καθηγητής συνταγματικού δικαίου στη νομική σχολή του Καθολικού Πανεπιστημίου του Μιλάνου, σε μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο IlSussidiario.
Το 2012, αυτός ο περίεργος θεσμός που ονομάζεται Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, και ττου οποίου η πραγματική χρησιμότητα εξακολουθεί να είναι μυστήριο σήμερα, θεσπίστηκε με μια διεθνή συνθήκη για να αποφευχθεί μια πολύ εκτεταμένη τροποποίηση των συνθηκών  όπως της Λισαβόνα.
Στην πραγματικότητα, το άρθρο που συνδέεται με τον ESM προβλέπει ότι "η χορήγηση της απαραίτητης χρηματοδοτικής συνδρομής στο πλαίσιο του μηχανισμού θα υπόκειται σε αυστηρούς όρους".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης