Τελευταία Νέα
Οικονομία

To νέο τοπίο μετά τον κορωνοιό: Αύξηση χρέους 20%, μεγάλη επιδείνωση στα οικονομικά μεγέθη, δαπάνες και συστηματική παραβίαση κανόνων

To νέο τοπίο μετά τον κορωνοιό: Αύξηση χρέους 20%, μεγάλη επιδείνωση στα οικονομικά μεγέθη, δαπάνες και συστηματική παραβίαση κανόνων
Το πάγωμα των οικονομικών προκαλεί χαοτική ύφεση και ακραία δημοσιονομική εκτροπή και ελλείμματα αλλά αυτά προέρχονται από το lockdown από την επιλογή των κυβερνήσεων να κλείσουν τις οικονομίες.
Ο κορωνοιός ο ασύμμετρος κίνδυνος, ο αόρατος εχθρός και άλλοι χαρακτηρισμοί δαιμονοποίησης που έχουν χρησιμοποιηθεί με στόχο την τρομολαγνεία και χειραγώγηση της κοινωνίας έχουν επιφέρει δραματικές αλλαγές στον παγκόσμιο κοινωνικό και οικονομικό χάρτη.
Το σοκ των νεκρών και κρουσμάτων έχει κλονίσει την ανθρωπότητα.
Όμως λόγω αυτού του σοκ ο πλανήτης πήρε 12,5 τρισεκ. δολάρια μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής και νομισματικών κινήτρων.
Το μέγεθος των μέτρων αποδεικνύει και το μέγεθος του προβλήματος.
Ήδη στην Ευρώπη προβλέπεται ότι θα υπάρξει αύξηση του χρέους κατά 20% με 30% που αυτό συνεπάγεται ότι το χρέος θα αυξηθεί από 12,5 τρισεκ. σε 15 τρισεκ.
Την ίδια ώρα το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί λόγω της ύφεσης από 19,1 τρισεκ. στα 18 τρισεκ. στο καλύτερο σενάριο θα χαθεί 1 τρισεκ. ΑΕΠ και υπό τον όρο ότι θα υπάρξει ανάκαμψη στο β΄ 6μηνο του 2020.
Τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα αυξηθούν δραματικά, όπως επίσης θα αυξηθούν δραματικά οι δαπάνες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στην μετά τον κορωνοιό εποχή.
Ενδεικτικά μόνο στην Ευρώπη έχουν ανακοινωθεί πάνω από 2 τρισεκ. μέτρα μαζί με την ΕΚΤ και την ποσοτική χαλάρωση που αποτελεί μια παθογενή μορφής χειραγώγησης και παρέμβασης.

Πως σχεδιάζει να δράσει ο ESM;

1)Θα χρησιμοποιηθεί ως βάση χρηματοδότησης ο ESM που διαθέτει 410 δισεκ. με την δυνατότητα να αυξηθεί η κεφαλαιακή δύναμη πυρός έως τα 800 δισεκ. ευρώ
Ο ESM θα μπορούσε να εκδώσει νέα ομόλογα μεγάλο μέρος των οποίων θα μπορούσε να αγοράσει και η ΕΚΤ.
Ο ESM μπορεί να διαθέσει κεφάλαια μέσω προληπτικής πιστωτικής γραμμής ECCL δηλαδή κάποιας μορφής μνημόνιο.
Όμως στο σκέλος αυτό η Γερμανία και ο ESM έχουν αναφέρει και αποδεχθεί μεγάλη ελαστικοποίηση των κριτηρίων για την παροχή χρηματοδότησης.
Θα μπορούσε δηλαδή ο ESM να χορηγήσει δάνεια στα ευρωπαϊκά κράτη μέσω προληπτικής πιστωτικής γραμμής αλλά με πολύ ελαστικά κριτήρια.

2)Να χρησιμοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία επίσης να χρηματοδοτήσει τις χώρες της ευρωζώνης μεταξύ αυτών και την Ελλάδα.

3)Να δοθούν δάνεια από την Commission, πιθανότατα μέσω του ESM για τα θέματα ανεργίας.

4)Να εκδοθεί χρέος από τα κράτη το οποίο θα αγοράσει η ΕΚΤ από την δευτερογενή αγορά.

5)Η ΕΚΤ θα έχει ρόλο εγγυητή είτε στις νέες εκδόσεις του ESM είτε των κρατών καθώς θα εκδοθεί και χρέος από τις χώρες.

Συστηματική παραβίαση κανόνων

Μεταξύ όμως των κινήσεων πανικού που υπήρξαν από το σύστημα συμπεριλαμβάνονται και σημαντικές δημοσιονομικές και θεσμικές εκτροπές – που ως εκτροπές νοούνται οι παραβιάσεις των κανόνων που άλλαξαν εν μια νυκτί λόγω κορωνοιού -
Ποιες είναι αυτές;
Α)Υπήρξε κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κανόνων παραβίαση όλων των δημοσιονομικών πλαισίων που είχαν θεσμοθετηθεί και επί 10 χρόνια η Ευρώπη τηρούσε με θρησκευτική ευλάβεια.
Β)Υπήρξε εκτροπή στα όρια του χρέους, οι κυβερνήσεις πήραν το πράσινο φως να αυξήσουν το χρέος λόγω κορωνοιού.
Γ)Η ΕΚΤ παραβίασε πλήρως τις βασικές αρχές του καταστατικού της, όπως και η FED αγοράζουν εταιρικά ομόλογα στις ΗΠΑ στην Ευρώπη ετοιμάζονται ακόμη και για αγορές ETFs δηλαδή καλάθι αμοιβαίων κεφαλαίων.
Δ)Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, επίσης αποδέχθηκε να παραβιάσει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της και την χρήση κρατικών κεφαλαίων ώστε να μην θεωρούνται κρατική βοήθεια state aid.
Ε)H Ελλάδα εντάχθηκε σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης χωρίς να πληρεί ούτε τα ελάχιστα κριτήρια εισόδου.
Η ΕΚΤ επί πολλά χρόνια τήρησε με συνέπεια ένα βασικό κανόνα για την πολιτική εκτρώματος που είναι η ποσοτική χαλάρωση.
Δεν θα αγοράζονται ομόλογα που δεν διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα investment grade.
Η Ελλάδα είναι junk bond και δεν πληροί τα κριτήρια επενδυτικής βαθμίδας οπότε δεν μπορούσε τόσα χρόνια να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Στ)Η Ελλάδα είχε δέσμευση να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και ενώ καταβλήθηκε τόση προσπάθεια για να αλλάξουν οι όροι, οι ευρωπαίοι στο σύνολο τους ήταν αρνητικοί και λόγω κορωνοιού αποδέχθηκαν ακόμη και το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Ζ)Στις ΗΠΑ αποφασίστηκε η αύξηση του χρέους, όπως και στην Ευρώπη κατά 20% με 30% όπερ σημαίνει ότι ορισμένα κράτη θα παραβιάσουν ένα βασικό στοιχείο της συνθήκης του Μάαστριχτ για χρέος που να αντιστοιχεί στο 60% του ΑΕΠ.
Η)Ενώ δεν δέχονται έκδοση ευρωομολόγου, οι ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να ενεργοποιηθούν προληπτικές πιστωτικές γραμμές αλλά με ελαστικά κριτήρια και όρους που επίσης παραβιάσει τους βασικούς κανόνες του ESM του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης της Ευρωζώνης.

Όλες αυτές οι μεγάλες θεσμικές εκτροπές πραγματοποιήθηκαν με την δικαιολογία του κορωνοιού αλλά στην πράξη είναι απόρροια της απόφασης των κυβερνήσεων να επιβάλλουν lockdown στις οικονομίες.
Το πάγωμα των οικονομικών προκαλεί χαοτική ύφεση και ακραία δημοσιονομική εκτροπή και ελλείμματα αλλά αυτά προέρχονται από το lockdown από την επιλογή των κυβερνήσεων να κλείσουν τις οικονομίες.
Τι θα γίνει μετά που οι οικονομίες θα ξανανοίξουν;
Θα επανέλθει η Ευρώπη και οι ΗΠΑ στο προηγούμενο θεσμικό καθεστώς;
Εάν ναι δεν θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες σε οικονομίες και αγορές;
Εάν δεν επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς και συντηρηθούν οι θεσμικές εκτροπές υπάρχει ο κίνδυνος διατήρησης μιας φαύλης οικονομικής κατάστασης;
Αποτελεί δίκοπο μαχαίρι για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και των κεντρικών τραπεζών…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης